Επίτιμη δημότης του δήμου Φλώρινας η Σακελλαροπούλου - Εκανε τα αποκαλυπτήρια του «μνημείου του εργάτη»

«Στην ιστορική παράδοση της Φλώρινας από την Αρχαία Λυγκιστίδα, την εποχή των Μακεδόνων Βασιλέων, την συμμετοχή των κατοίκων στην Ελληνική Επανάσταση έως και τα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα με τον διμέτωπο αγώνα εναντίον των Βούλγαρων και των Οθωμανών», αναφέρθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη Φλώρινα.

Κατά την τελετή ανακήρυξής της σε Επίτιμη δημότη του δήμου Φλώρινας, η κ.

Σακελλαροπούλου μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου της πόλης, μίλησε για συναίσθημα των Ελλήνων ακριτών όπου «βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση από οποιονδήποτε άλλον την εθνική τους ταυτότητα, την σχέση τους με τις ρίζες και την έννοια της πατρίδας» κάνοντας εκτενή αναφορά σε όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την σημερινή Φλώρινα.

«Οιαρχαίοι κάτοικοι της Φλώριναςενστερνίστηκαν το όραμα του Μ. Αλεξάνδρουκαι τον ακολούθησαν ως τον Ινδό ποταμό,ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος έκτισε τηναρχαία Ηράκλεια σε αυτήν την περιοχή,ενώ μετά την κατάκτηση της το 1385 απότους Οθωμανούς οι κάτοικοι της συμμετείχανσε όλα τα αρματολίκια που έδρασαν στηνπεριοχή».

Μίλησεγια την συμμετοχή της ακριτικής πόληςστην Ελληνική Επανάσταση επισημαίνονταςότι «οι κάτοικοί της πλήρωσαν βαρύ φόροαίματος με τον αφανισμό όλων των προκρίτωντης πόλης από τους Οθωμανούς».

Έκανε εκτενή αναφορά στα γεγονότα του Μακεδονικού αγώνα λέγοντας ότι «υπήρξε ένας διμέτωπος αγώνας εναντίον των Οθωμανών και των Βουλγάρων κομιτατζήδων για την υπεράσπιση της προγονικής γης, της ελληνικής γλώσσας και παιδείας αλλά και της ορθόδοξης πίστης». Αναφέρθηκε σε μια σημαντική φυσιογνωμία του Μακεδονικού αγώνα τον καπετάν Κώττα αλλά και στους Νικόλαο Πύρζα και Πέτρο Χατζητάση που όπως υπογράμμισε «συνέδραμαν το ένοπλο σώμα του Παύλου Μελά κι ήταν μάρτυρες του τραγικού τέλους του».

«Ανκαι η Φλώρινα έζησε 527 χρόνια σκλαβιάςμέχρι να ενσωματωθεί στο εθνικό κορμόστις 7 Νοεμβρίου 1912 και παρότι οι εισβολείςεφάρμοσαν πολιτικές αφομοίωσης, τοΕλληνικό πνεύμα των κατοίκων της περιοχήςπαρέμεινε άκαμπτο κα αδούλωτο» σημείωσεη κ. Σακελλαροπούλου , τονίζοντας ότι«σήμερα τιμάμε τους αγώνες και τιςθυσίες των κατοίκων της Φλώρινας με τοβλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στιςσύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζειο τόπος».

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά «την ανάπλαση περιοχών ιστορικής σημασίας και φυσικού κάλλους» όπως χαρακτήρισε την συνοικία στο ποταμό Σακουλέβα καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για την διάσωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων «που θυμίζουν στους επισκέπτες το πλούτο και το μεγαλείο παλιότερων εποχών που στην πόλη ανθούσε το εμπόριο του καπνού». Αναφερόμενη στην απολιγνιτοποίηση που αλλάζει γρήγορα την φυσιογνωμία της περιοχής δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν γρήγορες επανορθωτικές κινήσεις που θα αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις όπως την υψηλή ανεργία στους νέους».

«Ανκαι η ακριτική Φλώρινα σαν σκηνικόεποχής μπορεί να διατηρεί στη συλλογικήμνήμη κάτι από το μελαγχολικό βλέμματου Θόδωρου Αγγελόπουλου που τηναποθανάτισε στον κινηματογραφικό τουφακό στο Μετέωρο βήμα του πελαργού αλλάκαι σε άλλες ταινίες του» η πρόεδροςτης Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η σημερινήΦλώρινα είναι μια ζωντανή φοιτητούπολημε αξιόλογη πολιτιστική και κοινωνικήζωή κι ότι ατενίζει το μέλλον μεαισιοδοξία.»

Κλείνονταςτην αντιφώνηση της κι απευθυνόμενη στονδήμαρχο το δημοτικό συμβούλιο και στουςπολίτες που είχαν γεμίσει ασφυκτικάτην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρουδήλωσε ότι «ως δημότης της πόλης πλέονθα παρακολουθώ από κοντά όλες τιςπροσπάθειες για την ανάδειξη την προκοπήκαι την ευημερία αυτού του ευλογημένουτόπου».

Στηνπροσφώνησή του, ο δήμαρχος ΒασίληςΓιαννάκης αναφέρθηκε στην συμμετοχήτην Φλωρινιωτών σε όλους τους αγώνεςγια την ελευθερία «από την συμμετοχήτους στην ελληνική Επανάσταση και τονμακεδονικό αγώνα έως τον πόλεμο ου 1940»δηλώνοντας ότι «ήμασταν παρόντες σεόλους τους αγώνες για την ανεξαρτησίατης χώρας». Αναφερόμενος στην πρόσκλησητης απολιγνιτοποίησης μίλησε για τασχέδια της δημοτικής αρχής να καταστείη Φλώρινα ένας πράσινος δήμος.

Την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανακήρυξη της κ. Σακελλαροπούλου σε επίτιμη δημότη του δήμου Φλώρινας, ανέγνωσε ο πρόεδρός του, Κώστας Μαραγκός ενώ στην συνέχεια ο δήμαρχος Βασίλης Γιαννάκης της επέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας προέβη στα αποκαλυπτήρια του «μνημείου του εργάτη». Το έργο φιλοτέχνησε ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΠΔΜ, Γλύπτης Φίλιππος Καλαμάρας. Στον σύντομο χαιρετισμό τους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να θυμούνται τους εργαζομένους μόνο στις εκλογές» ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστας Σιάκος που είχε και την ιδέα του μνημείου τόνισε ότι «το μνημείο είναι αφιερωμένο στους εργαζομένους και τους αγώνες τους».

Στηνεκδήλωση ήταν παρόντες ο βουλευτής τηςΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου, η βουλευτήςτης Νέας Αριστερές Πέτη Πέρκα, οι δήμαρχοιΑμυνταίου και Πρεσπών, ο ΜητροπολίτηςΦλώρινας, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακήςκοινότητας του ΠΔΜ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΓιάννης Παναγόπουλος και εκπρόσωποιτου εμπορικού και Επιχειρηματικούκόσμου της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα