Έρχεται φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές -Το όφελος από τις δράσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ

Η σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) και της ηλεκτροδότησης των νησιών (ΥΚΩ) περιλαμβάνονται στις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση της τιμής του ρεύματος.

Η στρατηγικήγια τη μείωση των τιμών περιγράφεταιστο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια καιτο Κλίμα που παρουσιάστηκε πρόσφατααπό την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καιπεριλαμβάνει, όπως αναφέρεται, δράσεις:

ανάπτυξης των ΑΠΕ
ισόρροπα ανά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά) και στη βάση προγραμματισμού βάσει των αναγκών, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση των περικοπών, και ταυτόχρονα ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας,απόκρισης (μετατόπισης) ζήτησης στις ώρες υπερπροσφοράς των ΑΠΕ,συγκράτησης σε εύλογα επίπεδα του κόστους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση, ως την οριστική εξάλειψη, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ - αφού θα λήξουν οι συμβάσεις με υψηλές επιδοτήσεις), και την επιδότηση των καταναλώσεων στα νησιά (ΥΚΩ - αφού θα έχουν υλοποιηθεί οι διασυνδέσεις),μεταφοράς του χαμηλού κόστους ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή με PPAs και ανάπτυξητης αυτοπαραγωγής. Ειδικές δράσεις σχεδιάζονται ήδη με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο λογαριασμόςτου ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί τους παραγωγούςΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στοδίκτυο, με τιμές ανά μεγαβατώρα οι οποίεςείναι υψηλότερες για τις παλαιότερεςμονάδες που τέθηκαν σε λειτουργία ότανοι τεχνολογίες δεν είχαν ωριμάσει ακόμηκαι το κόστος ήταν υψηλότερο.

Οι νέεςμονάδες συμμετέχουν απευθείας στηναγορά οπότε το κόστος τους είναι σαφώςχαμηλότερο και, στον βαθμό που οι παλιέςμονάδες αποσύρονται λόγω παλαιότητας,το κόστος για τον καταναλωτή θα μειώνεται.

Σε ό,τι αφοράτις ΥΚΩ, οι χρεώσεις που περιλαμβάνονταιστους λογαριασμούς καλύπτουν το κόστοςπαροχής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένανησιά στις ίδιες τιμές με την υπόλοιπηχώρα όπου το κόστος παραγωγής από τιςτοπικές μονάδες που λειτουργούν με υγράκαύσιμα είναι πολλαπλάσιο.

Κομβικήςσημασίας για τη μείωση του κόστουςηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένωννησιών είναι η ολοκλήρωση της μεγάληςδιασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο -Αττική) που είναι υπό κατασκευή. Σύμφωναμε την τελευταία ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕη ηλέκτριση του καλωδίου θα ξεκινήσειδοκιμαστικά στις αρχές του 2025 και θατεθεί σε λειτουργία μέχρι το προσεχέςκαλοκαίρι. Παράλληλα ολοκληρώνεται ηδιασύνδεση των Κυκλάδων και ξεκινούνοι εργασίες για τα Δωδεκάνησα και τανησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα οφέλη γιατον καταναλωτή στους λογαριασμούςρεύματος

Η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση είναι 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τις ΥΚΩ οι χρεώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

Για κατανάλωση από 0-1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.Από 1601-2000 κιλοβατώρες, 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω, 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς γιακατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα τοόφελος, όταν ευοδωθεί το σχέδιο γιαεξάλειψη των χρεώσεων αυτών, διαμορφώνεταισε 5,1 ευρώ το μήνα από το ΕΤΜΕΑΡ και 2,07ευρώ από τις ΥΚΩ και συνολικά 28,7 ευρώανά τετράμηνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, -Το, ΥΠΕΝ,erchetai, -to, ypen