Εθελοντές κομμωτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άπορους και ψυχικά ασθενείς

Μαθήματα ανθρωπιάς παραδίδουν συνάνθρωποί μας, μια καθηγήτρια και σπουδαστές κομμωτικής που περιποιούνται απορους και ψυχικά ασθενείς.

Φοράνε τα καλά τους ρούχα για να μας υποδεχτούν, κάποιοι μας αγκαλιάζουν. Ο Χρήστος μας περιμένει με το μπλε τετράδιο για να μας διαβάσει ένα καινούργιο ποίημα. Ο Παναγιώτης φέρνει την κιθάρα του και μας παίζει μουσική, η κυρία Μαρία κάθε φορά με μια αγκαλιά ρωτάει για τα νέα μου.

Περιποίηση από κομμωτες σε άπορους

Είναι

οι συνάνθρωποι μας, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς, άποροι που δέχονται με περισσή αγάπη και ικανοποίηση τις υπηρεσίες που τους προσφέρει η κομμώτρια, εκπαιδευτικός Μαργαρίτα Οικονόμου και η ομάδα της από τη σχολή ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Μεταξουργείου. Γι' αυτούς, η συγκεκριμένη περιποίηση είναι ένα πολύτιμο δώρο.

Για κάποιους ανθρώπους είναι ρουτίνα το κούρεμα, ενώ για αυτούς τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, είναι μια μέρα χαράς και ευχαρίστησης», επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαργαρίτα Οικονόμου και σημειώνει πως, όταν ολοκληρώνει ένα κούρεμα, «μου λένε ευχαριστώ και λάμπουν τα πρόσωπα τους. Ήμουν άνθρωπος που δίσταζα να βοηθήσω και τώρα για μένα είναι τρόπος ζωής η προσφορά στον συνάνθρωπο».

Η Ιωάννα Μουτσελιάνο, 21ετών σπουδάστρια κομμωτικής, τονίζει πως μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες ομάδες εθελοντών εδώ και έναν χρόνο, προσφέρει και τις δικές τις υπηρεσίες.

«Συγκεκριμένα για μένα είναι μια καθηλωτική εμπειρία, διότι είναι άνθρωποι σε πολύ δύσκολη κατάσταση που όμως παραμένουν χαρούμενοι, γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια. Με κάθε τρόπο, μας δείχνουν την ευγνωμοσύνη και μας μαθαίνουν πολλά πράγματα για τη ζωή. Συγκεκριμένα, είναι ένας κύριος σε δομή στο Mεταξουργείο, που κάθε φορά που μας βλέπει μας δείχνει τις φωτογραφίες από την κόρη του, πως έχει μεγαλώσει. Είναι για εμάς πολύ συγκινητική εμπειρία, μας βοηθάει να κατανοήσουμε ένα κομμάτι της ζωής, που δεν το γνωρίζουμε και δεν το βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής, αλλά παράλληλα γεννά και μια ελπίδα πως υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά ασχολούνται με αυτούς που έχουν ανάγκη», διευκρινίζει η νεαρή γυναίκα.

Όπως εξηγεί η κ. Οικονόμου, όλα ξεκίνησαν από μια εσωτερική της ανάγκη και την πρόταση του διευθυντή της Σ.Α.Ε.Κ. Μεταξουργείου, του κ. Ρούσσου, το τμήμα κομμωτικής να ξεκινήσει κοινωνικές δράσεις, έτσι ώστε οι καταρτιζόμενοι να μάθουν τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη. «Έτσι, ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι, ένα ταξίδι προσφοράς, ένα ταξίδι αγάπης για τους σπουδαστές και για μένα. Αυτό που εισπράττουμε από τις επισκέψεις μας στα οικοτροφεία, από ψυχικά ασθενείς συνανθρώπους μας και από τις δομές όπου συναντάμε άστεγους πολίτες είναι ανεκτίμητο. Γεμίζει η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό μας», υπογραμμίζει.

Όσο διατηρούσε το κατάστημα κομμωτικής η κ. Οικονόμου, όπως λέει, ένας φίλος της την παρακίνησε να ακολουθήσει και τον δρόμο της εκπαίδευσης. «Έτσι, ξεκίνησε ένα καινούργιο ταξίδι, ένα ταξίδι που αυτήν τη φορά με γοήτευσε τόσο πολύ που αφοσιώθηκα μόνο σε αυτό. Πιστοποιήθηκα ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, έγινα εισηγήτρια σεμιναρίων, εργάστηκα ως εξετάστρια και βαθμολογήτρια στις πιστοποιήσεις του ΕΟΠΠΕΠ και έγραψα βιβλίο μαζί με τη φίλη και συνάδελφο Αρβανίτου Ζωή με όλες τις τεχνικές των εξαμήνων του πρακτικού μέρους των εξετάσεων των κομμωτών», εξηγεί.

Είναι υπέροχο να ανακαλύπτεις τον τρόπο που λαμβάνει ο κάθε μαθητής τις πληροφορίες που του προσφέρεις, αναφέρει. «Με τη διδασκαλία έμαθα πολλά, όπως και το να μην προσπερνάω όποιον έχει ανάγκη. Έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να βοηθήσω, μέσω κοινωνικών δράσεων, κάποιους συνανθρώπους μας με τον καλλωπισμό του τριχωτού της κεφαλής τους. Να νοιώσουν όμορφα. Ήθελα σε αυτές τις κοινωνικές δράσεις να αλληλοεπιδρούν και καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. του τμήματος κομμωτικής, να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, ώστε να αποκτούν δεξιότητες φυσικών συνθηκών και να είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας», επισήμανε η κ. Οικονόμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα