Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: Περισσότεροι από 2.037 νέοι διδάκτορες λένε όχι στο brain drain και «μένουν» Ελλάδα

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της έρευνας και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δίνει η νέα έκδοση «Στατιστικά στοιχεία για τους διδάκτορες που αποφοίτησαν από τα ελληνικά ΑΕΙ το 2023» και την οποία δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Σύμφωνα μετα στοιχεία αυτά, το 2023, από

τα ελληνικάΑΕΙ αναγορεύθηκαν συνολικά 2.037 νέοιδιδάκτορες, το 21,7% των διδακτορικώνδιατριβών εκπονήθηκε στο στο Εθνικόκαι Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(σ.σ. ακολούθησε το ΑριστοτέλειοΠανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 18,3%), το50,9% των νέων διδακτόρων έλαβε χρηματοδότησηγια την εκπόνηση της διδακτορικήςδιατριβής, ενώ η μεγάλη πλειονότητα(85,9%) δεν σκοπεύει να φύγει στο άμεσομέλλον από τη χώρα.

Ιδιαίτεροενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχείαεπαγγελματικής απασχόλησης καιμελλοντικών στόχων των νέων διδακτόρων.

Κατά τηνολοκλήρωση των διδακτορικών σπουδώντους, οι νέοι διδάκτορες σε ποσοστό78,8% εργάζονται. Οι περισσότεροι διατηρούντη θέση που κατείχαν πριν την ολοκλήρωσητων διδακτορικών σπουδών (58,0%), ενώ όσοναφορά στην προοπτική εγκατάστασης τωννέων διδακτόρων στο εξωτερικό, η μεγάληπλειονότητα (85,9%) δεν σκοπεύει να φύγειστο άμεσο μέλλον από τη χώρα.

Οι περισσότεροιαπό όσους σκοπεύουν να εγκατασταθούνστο άμεσο μέλλον μόνιμα στο εξωτερικόπροέρχονται από τις Φυσικές Επιστήμες(33,8%), ενώ ακολουθούν όσοι εξειδικεύονταιστην Ιατρική και στις Επιστήμες Υγείας(21,3%) και όσοι προέρχονται από τιςΕπιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογία(19,5%). Αντίστοιχα, η πλειονότητα όσων δενσκοπεύουν να μεταναστεύσουν, προέρχεταιαπό δύο επιστημονικά πεδία, τις ΚοινωνικέςΕπιστήμες (13,6%) και τις ΑνθρωπιστικέςΕπιστήμες & Τέχνες (7,3%).

Η συνέχισητης ερευνητικής δραστηριότητας φαίνεταιότι αποτελεί τον βασικό λόγο για τηνπροοπτική μόνιμης εγκατάστασης τωννέων διδακτόρων εκτός χώρας (46,0%), ενώέπεται η επαγγελματική απασχόληση σεοποιοδήποτε είδος θέσης εργασίας, εκτόςέρευνας (25,4%) και η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία(19,5%).

Αναφορικάμε τα στοιχεία που αφορούν την περίοδοτων διδακτορικών σπουδών και ειδικότερατους λόγους εκπόνησης της διατριβής,το προσωπικό ενδιαφέρον για τηνπραγματοποίηση διδακτορικής έρευναςήταν ο κυριότερος λόγος (58,5%) και, στησυνέχεια, η προοπτική να ακολουθήσουνοι νέοι διδάκτορες ακαδημαϊκή σταδιοδρομία(21,7%) και η πρόσβαση σε καλύτερεςεπαγγελματικές ευκαιρίες (17,7%). Επίσης,η πλειονότητα των διδακτόρων ολοκληρώνειτις διδακτορικές σπουδές σε τέσσεραέως έξι έτη: 17,6% σε τέσσερα, 21,7% σε πέντεκαι 16,8% σε έξι. Σημαντικό ποσοστό αποτελούνκαι όσοι χρειάστηκαν πάνω από 9 έτη(11,5%).

Το 50,9% τωννέων διδακτόρων του 2023 έλαβε χρηματοδότησηγια την εκπόνηση της διδακτορικήςδιατριβής. Για όσους έλαβαν χρηματοδότησηγια τις διδακτορικές τους σπουδές, ηκύρια πηγή ήταν η λήψη υποτροφίας (64,0%)και η απασχόληση σε ερευνητικό έργο πουπεριλαμβάνει αυτούσιο μέρος ή το σύνολοτης διδακτορικής διατριβής (19,3%). Καιστις δύο περιπτώσεις, σημαντική είναιη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους(ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΣΠΑ, κ.λπ.) από υποτροφίαή από συμμετοχή σε ερευνητικό έργο πουσχετίζεται με τη διδακτορική έρευνα.

Υψηλά ποσοστάχρηματοδότησης έχουν όσοι εκπόνησαντη διδακτορική τους διατριβή στιςΦυσικές Επιστήμες (75,3%), τις ΕπιστήμεςΜηχανικού και Τεχνολογία (67,5%) και τιςΓεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική(67,0%). Αντίθετα, χαμηλά είναι τα ποσοστάχρηματοδότησης στην Ιατρική και ΕπιστήμεςΥγείας (32,2%) και τις Κοινωνικές Επιστήμες(33,8%). Στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες τοποσοστό χρηματοδότησης είναι 44,1%.

Ακόμη, οιπερισσότερες από τις διδακτορικέςδιατριβές του 2023 εντάσσονται στα κύριαεπιστημονικά πεδία των Φυσικών Επιστημών(24,8%) της Ιατρικής & Επιστημών Υγείας(24,1%), ενώ ακολουθούν οι ΚοινωνικέςΕπιστήμες (23,3%).

Οι νέοιδιδάκτορες χρησιμοποιούν, σε ποσοστόπου προσεγγίζει το 98,4%, διαδικτυακέςπλατφόρμες και άλλα συναφή ψηφιακάεργαλεία για τη βιβλιογραφική αναζήτησηκαι την πρόσβαση σε πληροφορίες, 79,9% γιατην ανάλυση δεδομένων και 77,7% για τηδημοσίευση των ερευνητικών τουςαποτελεσμάτων.

Για τουςσκοπούς της διδακτορικής έρευνας οινέοι διδάκτορες αξιοποίησαν επίσης τιςνέες επιδραστικές ψηφιακές τεχνολογίες.Ποσοστό 23,3% ανέπτυξαν ή χρησιμοποίησανδιαδικασίες με υπολογιστικά συστήματαγια την εξόρυξη γνώσης και πληροφοριώναπό δομημένα ή αδόμητα δεδομένα (datamining & machine learning), ποσοστό 17,2% αξιοποίησανδεδομένα μεγάλης κλίμακας (Big Data), 12,0%,ασχολήθηκαν με διασυνδεδεμένουςαισθητήρες (Internet of Things), 9,0% χρησιμοποίησανσυμμετοχικά δίκτυα (participative networks) γιατην πρόσβαση σε δεδομένα και 8,4% ασχολήθηκανμε τη ρομποτική (robotics).

Σε ποσοστό 54%, η έρευνα των νέων διδακτόρων οδηγεί στη δημιουργία νέων ερευνητικών δεδομένων ή την ανάπτυξη κώδικα προγραμματισμού. Το 37,7% των νέων διδακτόρων απάντησε ότι στις επιστημονικές εκροές που συνδέονται με τη διδακτορική τους έρευνα περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων ερευνητικών δεδομένων, το 4,0% η ανάπτυξη κώδικα προγραμματισμού ενώ για το 12,3% οι επιστημονικές εκροές συμπεριλαμβάνουν τόσο δεδομένα, όσο και ανάπτυξη κώδικα προγραμματισμού.

Δείτε την έρευνα του ΕΚΤ σε μορφή PDF

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα