Ευρωεκλογές 2024: Επιτελεία σε αναβρασμό -Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, τι σχεδιάζουν Κασσελάκης-Ανδρουλάκης

Οριζόντιες αναταράξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, έφερε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ιδίως στα τρία μεγάλα κόμματα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η ΝΔ συγκέντρωσε 28,31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,92% και το ΠΑΣΟΚ 12,79%. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν έπιασε τους εκλογικούς του στόχους, ενώ η θηριώδης αποχή, που έφτασε σχεδόν στο 60%, τα έπληξε οριζόντια

και ασφαλώς προσφέρονται για προβληματισμό.

Τα επιτελεία σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εξηγήσουν το αποτέλεσμα αρχικά και στη συνέχεια να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάταξη της κατάστασης, στα τρία «καθαρά» χρόνια που απομένουν, χωρίς εκλογική αναμέτρηση, ως το 2027.

Προς ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης -Το δίλημμα που αντιμετωπίζει

Στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από το πρωί αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες (Βορίδη, Σκέρτσο, Μαρινάκη, Πατέλη) αλλά και συναντήσεις με υπουργούς, ενόψει του ανασχηματισμού που οι περισσότεροι τοποθετούν Τετάρτη ή Πέμπτη. Ταυτοχρονα, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ιορδανία -που ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη. Το πρωί θα δει τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, οι οποίες αναμένεται να είναι άμεσες.

Τομείζον ερώτημα για το κυβερνών κόμμαείναι εάν θα πρέπει να «στρίψει το τιμόνιπιο δεξιά» ή να επιμείνει σε μεταρρυθμίσειςδιορθώνοντας παράλληλα κυβερνητικέςαστοχίες που έχει εντοπίσει, προκειμένουοι πολίτες να αντιληφθούν τηναποτελεσματικότητα του επιτελικούκράτους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μίλησε για «αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027, γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες».

Οι εκτιμήσεις για το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έπιασε τον εκλογικό στόχο του 33% ποικίλλουν: Ορισμένα στελέχη, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, εκτιμούν ότι συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως εκείνο για την ισότητα στο γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, στοίχισε στο εκλογικό κοινό της ΝΔ. Κάτι που δεν αρνήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως «σίγουρα η συσσωρευμένη πίεση των νοικοκυριών από την ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί, αποτυπώθηκε στην κάλπη». Επιχείρημα το οποίο υιοθέτησε πλήρως και ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, σημειώνοντας πως «σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια».

ΣΥΡΙΖΑ: Στις Σπέτσες ο Κασσελάκης, τι λένε για το αποτέλεσμα

ΣτονΣΥΡΙΖΑ το κόμμα κόλλησε στο 14,92%,αποτυγχάνοντας να πετύχει τον στόχοτου 17% που είχε θέσει ως πήχη ο ΣτέφανοςΚασσελάκης, ούτε την ξεκάθαρη διαφοράμε το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, σήμερα ακούγονταιφωνές που προσπαθούν να «γλυκάνουν» τοαποτέλεσμα, το οποίο «στρογγυλεύουνστο 15% και σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑπαραμένει αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο,έχει ανοίξει η συζήτηση για την επόμενηημέρα σε σχέση με την σύγκλιση τωνδυνάμεων για την ενιαίο φορέα τηςΚεντροαριστεράς. Στην Κουμουνδούρου,αρχικά επικράτησε ηγεμονισμός, μετάτον «αέρα» από τα exit poll πουέδειχναν αρχικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλάποσοστά και με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.Άρχισαν οι διαρροές στελεχών γιαπρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του«προοδευτικού χώρου», ωστόσο, στησυνέχεια προσγειώθηκαν μετά τααποτελέσματα και ο Στέφανος Κασσελάκης,στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα τωνεκλογών, περιορίστηκε να μιλήσει γιατις αλλαγές που θέλει να κάνει στονΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχω τύψεις για τίποτα. Οελληνικός λαός μού δίνει ξεκάθαρα τονχρόνο να χτίσω, κι αυτό θα κάνω, όπως έχωπει προεκλογικά», δήλωσε.

Ο κ. Κασσελάκης που απέδρασε για τις Σπέτσες – όπου θα μείνει και αύριο – κάνει συσκέψεις με συνεργάτες του. Εντός των ημερών αναμένεται να συνεδριάσει κάποιο όργανο – σίγουρα όχι η Πολιτική Γραμματεία πάντως. Μπροστά του έχει να λάβει δύο σημαντικές αποφάσεις : Τις αλλαγές στο κόμμα, όπου θα συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις αλλά και την συνεννόηση για την σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, μια συζήτηση η οποία είναι δύσκολη αλλά ίσως «υπερβαίνει τις ηγεσίες» όπως λένε χαρακτηριστικά αρκετοί θιασώτες του σεναρίου.

Οι γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ και οι κινήσεις Ανδρουλάκη

Στο ΠΑΣΟΚ, η γκρίνια ξεκίνησε από το βράδυ των ευρωεκλογών, με τροχιοδεικτικές βολές ακόμη και με πυρά κατά της ηγεσίας και του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα ανέβασε τα ποσοστά του στο 12,79% και διέψευσε τις προβλέψεις των exit polls, αρκετά στελέχη υποστήριζαν ότι ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους από τις εθνικές εκλογές του 2019, το ΠΑΣΟΚ προέλκυσε μόλις 70.000 εξ αυτών.

«Αυτόοφείλεται στην χαλαρότητα της ψήφουστις ευρωεκλογές, κανένα κόμμα δεν έχειανέβει τόσο» αντιτείνουν κορυφαίαστελέχη της Χ. Τρικούπη και προσθέτουνότι «το πρόβλημα είναι καθαρά γεωγραφικόκαι όχι πολιτικό».

Σύμφωναμε τα στοιχεία που αναλύουν:

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε από το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο, τουναντίον αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32%, έναντι 21% της ΝΔ και 8,6% του ΣΥΡΙΖΑ Δεύτερον, στον χώρο της Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 37% και το ΠΑΣΟΚ 28%, διαφορά που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «κατάρρευση» σχολιάζουν.

ΤοΠΑΣΟΚ καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσωαπό τη Νέα Δημοκρατία σε 23 εκλογικέςπεριφέρειες, ενώ κέρδισε και δύοπεριφέρειες της Κρήτης, το Ηράκλειο καιτο Λασίθι. Ενώ σε άλλες δύο περιφέρειες,ισοπαλία, αφού έχασε την δεύτερη θέσηστην Αιτωλοακαρνανία για λιγότερες από100 ψήφους και στην Λάρισα για λιγότερεςαπό 400.

Τουναντίον, το μεγάλο πρόβλημα ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα. στο Λεκανοπέδιο Αττικής – και μάλιστα οριζόντια – το ΠΑΣΟΚ ήταν τριτοτέταρτο και με μονοψήφια ποσοστά, όπως και στη Θεσσαλονίκη (Α και Β’ περιφέρεια) με ποσοστά λίγο πάνω από 10%. Γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «ασυμμετρία» περιφέρειας και αστικών κέντρων υποσχόμενος πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί. «Χρειάζεται σοβαρή αναδόμηση του δικτύου μας στα μεγάλα αστικά κέντρα» έλεγαν πρωτοκλασάτα στελέχη, που παραδέχονταν ότι έπρεπε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα στελέχη και στους «πολλαπλασιαστές» που κινήθηκαν σε αυτά. Μια ακόμη αιτία για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άντλησε περισσότερες ψήφους είναι κατά τα ίδια στελέχη και το μιντιακό τοπίο που δεν ευνόησε τον λόγο του κόμματος αλλά και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Όσογια την συζήτηση περί συνεννόησης τωνπροοδευτικών δυνάμεων, είναι προφανέςότι η προσωπική πολιτική χημεία μεταξύΑνδρουλάκη-Κασσελάκη φρενάρει οποιαδήποτεσκέψη επ’ αυτού. Μένει να διαφανεί εάνστην πορεία οι φωνές από το ΠΑΣΟΚ καιτον ΣΥΡΙΖΑ που θέτουν το θέμα στο τραπέζι,εισακουστούν.

ΟΝίκος Ανδρουλάκης θα ξεδιπλώσει τοσχέδιό του στη συνεδρίαση του ΠολιτικούΣυμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που έχειπρογραμματιστεί για το Σαββατοκύριακοκαι στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συγκληθεί πιθανότατα την Δευτέρα24 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές 2024, Επιτελεία, -Ανασχηματισμό, Μητσοτάκης, Κασσελάκης-Ανδρουλάκης,evroekloges 2024, epiteleia, -anaschimatismo, mitsotakis, kasselakis-androulakis