Εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στο ισχίο στους ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 1990 έως το 2020 οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αυξήθηκαν από 17,02 σε 18,70 ανά 100.000 άτομα. Αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω της ταχείας γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και του αυξανόμενου ποσοστού παχυσαρκίας που παρατηρείται παγκοσμίως.

Οκίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδαςτου ισχίου είναι 18,5% για τους άνδρες και28,6% για τις γυναίκες. Έρευνες δείχνουνότι υπάρχει κίνδυνος 25% να αναπτύξουνοστεοαρθρίτιδα ισχίου για όσους ζουνμέχρι

την ηλικία των 85 ετών. Όλα ταπαραπάνω εξηγούν το αυξανόμενο ενδιαφέροντης ορθοπαιδικής κοινότητας για τηνβελτίωση τόσο των χειρουργικών τεχνικώνόσο και των υλικών που χρησιμοποιούνταιστην ολική αρθροπλαστική του ισχίου.
«Είναι αποδεδειγμένο ότι η ολικήαρθροπλαστική ισχίου είναι μια ασφαλήςχειρουργική επέμβαση με θεαματικάαποτελέσματα στη βελτίωση του επιπέδουζωής των ασθενών με ένα σχετικά μικρόκόστος. Η επέμβαση αντικατάστασης τουισχίου όχι μόνο βελτιώνει την ποιότηταζωής, αλλά μπορεί ακόμη και να αυξήσειτο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νεότερεςμελέτες», αναφέρει οκ. Δημήτριος Δόβρης ΟρθοπαιδικόςΧειρουργός, MD, PhD, D.Av.Med στο MetropolitanHospitalκαισυνεχίζει εξηγώντας όλα όσα αφορούνστην ολική αρθροπλαστική ισχίου:

Υλικά

Ηολική αρθροπλαστική ισχίου όπως καικάθε άλλη χειρουργική επέμβαση έχει ανκαι χαμηλό κάποιο ποσοστό επιπλοκών. Ημακροχρόνια διατήρηση του καλούαποτελέσματος της αρθροπλαστικήςεξαρτάται από παράγοντες που σχετίζονταιμε τον ασθενή, με την εμπειρία και τηχειρουργική τεχνική του χειρουργού,αλλά και με τη ποιότητα και τον συνδυασμότων υλικών που χρησιμοποιούνται.

Ταχαρακτηριστικά των διαφορετικώνεμφυτευμάτων και οι αμφιλεγόμενεςμελέτες στη βιβλιογραφία καθιστούνδύσκολη την επιλογή του καλύτερουεμφυτεύματος. Η μεγαλύτερη συζήτησηαφορά στη χρήση των διαφορετικών υλικώνστις φορτιζόμενες επιφάνειες τωνπροθέσεων. Τα εμφυτεύματα CoC (κεραμικόσε κεραμικό) παρουσιάζουν τη λιγότερηφθορά, αλλά έχουν υψηλό κίνδυνο θραύσηςκαι τριξίματος. Τα CoP (κεραμικό σεπολυαιθυλένιο) έχουν υψηλότερο ποσοστόφθοράς από τα CoC αλλά είναι ανθεκτικότερα.Τα MoP (μέταλλο σε πολυαιθυλένιο) έχουντη χαμηλότερη τιμή αλλά το υψηλότεροποσοστό φθοράς.
«Δεν υπάρχει τέλειοεμφύτευμα, αλλά υπάρχει ένα ιδανικόεμφύτευμα για κάθε ασθενή. Η αντιστοίχισηεμφυτεύματος με ασθενή και η επιλογήεμφυτεύματος είναι μια δύσκολη εργασίαπου θα πρέπει να λάβει υπόψη πολλούςπαράγοντες όπως η ποιότητα των οστώνκαι η γενική κατάσταση υγείας τουασθενούς. Μια καλή αρχική επιλογήεμφυτεύματος θα καθορίσει το ποσοστόεπιβίωσής του και, κατά συνέπεια, τηνικανοποίηση του ασθενούς και θαελαχιστοποιήσει τόσο το κοινωνικό όσοκαι το οικονομικό κόστος που δημιουργείταιαπό την επακόλουθη αναθεώρηση της ολικήςπρόσθεσης ισχίου. Η ανάπτυξη νέωνβιοϋλικών που συνδυάζουν τη χρήση νέωννανοσωματιδίων με αντιμικροβιακή δράσηγια τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης,μεταξύ άλλων βελτιώσεων, θα αυξήσει τηνεπιτυχία αυτών των πολύπλοκων χειρουργικώνεπεμβάσεων και τη μακροπρόθεσμη επιβίωσητου εμφυτεύματος», επισημαίνει.

Προσπελάσεις

Hχειρουργική προσπέλαση του ισχίου γιανα ακολουθήσει η τοποθέτηση των υλικώνπαραδοσιακά γινόταν πλαγίως ή οπισθίως.Τα τελευταία χρόνια αλματώδη αύξησηπαρουσιάζει η πρόσθια προσπέλαση καιΠρόσθια Ελάχιστα Παρεμβατική ΠροσπέλασηAMIS (Anterior Minimally Invasive Surgery). Υπάρχει η τάσηνα γίνει η τυπική προσέγγιση τόσο στιςΗ.Π.Α όσο και παγκοσμίως.
«Η AMISχαρακτηρίζεται από μειωμένη τομή τουδέρματος και η διαφορά της από τις άλλεςμεθόδους είναι ότι οι μύες και οι τένοντεςαπλά μετατοπίζονται προσωρινά για ναγίνει η τοποθέτηση των υλικών. Μειώνεταιέτσι πάρα πολύ ο τραυματισμός των μαλακώνμορίων, των αγγείων και των νεύρων τηςπεριοχής. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδουείναι ο μειωμένος μετεγχειρητικόςπόνος, η συντομότερη αποκατάσταση, καιπαραμονή στο νοσοκομείο, η μικρότερηουλή του δέρματος, η ταχύτερη επιστροφήστις καθημερινές δραστηριότητες και ηλιγότερη απώλεια αίματος.

Μιαακόμη πολύ σημαντική διαφορά είναι ομειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης και ηαποτροπή της χωλότητας στον οποίοσυμβάλει η διατήρηση των μυών και όχιη διατομή τους. Ένα ακόμη πλεονέκτημαείναι ότι λόγω της ύπτιας θέσης που έχειο ασθενής κατά την διάρκεια της επέμβασηςείναι δυνατή η χρήση ακτινολογικούελέγχου διεγχειρητικά που είναι πολύσημαντικό για την αποφυγή ανισοσκελίαςμετεγχειρητικά», τονίζει ο ειδικός.

ΕπαυξημένηΠραγματικότητα (AR AUGMENTED-REALITY)

«Ηκαθοδηγούμενη αντικατάσταση ισχίουβασίζεται στην αξονική τομογραφία τουισχίου που έχει γίνει πριν από τηνεπέμβαση. Η τρισδιάστατη φύση μιαςαξονικής τομογραφίας δίνει περισσότερεςλεπτομέρειες για την ανατομία τουασθενούς από τις δυσδιάστατες ακτινογραφίεςεπιτρέποντας έτσι τη δημιουργία ενόςυπολογιστικού μοντέλου της λεκάνης καιτου μηριαίου οστού. Αυτό το μοντέλοχρησιμοποιείται για το σχεδιασμό τουμεγέθους, τον προσανατολισμό και τηθέση των υλικών αντικατάστασης τουισχίου. Το μοντέλο και το σχέδιο τουυπολογιστή φορτώνονται στο σετμικροφώνου-ακουστικού AR, επιτρέπονταςστον χειρουργό να τα οπτικοποιήσειαπευθείας κατά την εκτέλεση τηςεπέμβασης.
Ο χειρουργός μπορεί έτσινα δει τη μοναδική ανατομία ενός ασθενούςγια να τοποθετήσει με ακρίβεια τοεμφύτευμα. Οι τεχνολογία AR υπόσχεταιπολλά για τις χειρουργικές επεμβάσειςπου σχετίζονται με το ισχίο, τόσο γιατην προεγχειρητική προσομοίωση και τηνεκπαίδευση των χειρουργών όσο και γιατην δυνατότητα των ορθοπαιδικών ναχειρουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια καιασφάλεια», εξηγεί.

ΡομποτικήΑρθροπλαστική MAKO

«Ηδιαδικασία ξεκινά με μια ειδική αξονικήτομογραφία της άρθρωσης του ισχίου,χρησιμοποιώντας το λογισμικό MAKO, τοοποίο δημιουργεί ένα τρισδιάστατομοντέλο του προσβεβλημένου ισχίου στονυπολογιστή του συστήματος. Ακολούθωςο χειρουργός επεξεργάζεται καιεξατομικεύει την όλη διαδικασία, ανάλογαμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς,δημιουργώντας έτσι ένα εξατομικευμένοπροεγχειρητικό σχέδιο.
Ο χειρουργόςχρησιμοποιεί ελάχιστα επεμβατικέςχειρουργικές επεμβάσεις (M.I.S) για νααποκαλύψει την άρθρωση. Στη συνέχεια,ο ρομποτικός βραχίονας MAKO, με καθοδήγησητου χειρουργού και ακολουθώντας τοπροεγχειρητικό σχέδιο, προετοιμάζειτόσο την κοτύλη όσο και το άνω μηριαίοοστό και βοηθά στην τοποθέτηση τωνεμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβειακαι χωρίς περιθώρια λάθους, αποφεύγονταςτυχόν προβλήματα ανισοσκελίας.
Ηολική αρθροπλαστική ισχίου παραμένειμια εξαιρετική επέμβαση η οποία συχνάαλλάζει την ποιότητα της ζωής τωνασθενών. Θα υπάρχει πάντα συζήτηση γιατα πιθανά οφέλη και αποτελέσματα τωνδιαφορετικών προσπελάσεων, τωνδιαφορετικών υλικών για την κατασκευήτων στειλεών και των επιφανειών φόρτισηςτων εμφυτευμάτων αλλά και των διαφορώνστα πρωτόκολλα αποκατάστασης. Οιχειρουργοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψητους τις ανάγκες του κάθε ασθενούςξεχωριστά σύμφωνα με την ανατομία, τηνηλικία, και τις προσδοκίες τους.
Ηρομποτική ορθοπαιδική χειρουργικήαποτελεί την πιο σύγχρονη ιατρικήτεχνολογία που είναι διαθέσιμη για τηναντιμετώπιση αρθρίτιδας και σοβαρώνπαθήσεων των γονάτων και του ισχίου»,καταλήγει ο κ.Δόβρης.

*ΤοMetropolitan Hospital ξεχωρίζει στην Ελλάδα ωςτο πρώτο νοσοκομείο στην Ευρώπη πουυιοθέτησε και εφάρμοσε αυτή τηντεχνολογία, με 8 χρόνια εμπειρίας καιπερισσότερες από 1.500 επεμβάσεις με τοσύστημα MΑΚΟ, ενώ αποτελεί διεθνές ΚέντροΑριστείας για αυτήν την τεχνική.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξελίξεις,exelixeis