Γαλλία: Πώς ο «Δίας» Μακρόν κατέληξε ένας αποδυναμωμένος ηγέτης -Η ανάλυση του AP

Την ώρα που η Γαλλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η αναμενόμενη ήττα του Εμανουέλ Μακρόν στον κρίσιμο β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση, να αποδυναμώσει τον ίδιο στο εξωτερικό και να ρίξει βαριά σκιά στην κληρονομιά του, σχολιάζει το Associated Press.

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του το πρακτορείο ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας μπορεί στη διεθνή σκηνή να είναι γνωστός για τις ακάματες διπλωματικές προσπάθειες και τις φιλοευρωπαϊκές πρωτουβουλίες τους, αλλά πολλοί πλέον διερωτώνται πώς ο Μακρόν – που δεν δικαιούται βάσει του Συντάγματος να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο Ελυζέ - θα καταφέρει να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τα ηνία της χώρας χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να μην καταλήξει ένα «κουτσό άλογο».

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των βουλευτικών εκλογών, δεν αναμένεται να είναι καλό για τον Μακρόν, που θα βγει αποδυναμωμένος με γαλλικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι στο Ελυζέ η ατμόσφαιρα θυμίζει «τέλος εποχής» καθώς οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν την κεντρώα συμμαχία του Προέδρου να οδεύει προς νέα ήττα μετά την τρίτη θέση που κατέλαβε την περασμένη Κυριακή.

«Φαίνεταιπως οι ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουντον Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικώνεκλογών", δήλωσε στο AP ο πολιτικόςαναλυτής, Ντομινίκ Μουαζί. 

Η«συγκατοίκηση» με αντίπαλο κόμμα θααποδυναμώσει τον Μακρόν

Αν καταφέρει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ο κεντρώος Μακρόν θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να συνεργαστεί με έναν εθνικιστή πρωθυπουργό.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Μακρόν ίσως υποχρεωθεί να αναζητήσει τρόπους σχηματισμού μιας λειτουργικής κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας με τους αριστερούς αντιπάλους του. Όπως και να’ χει ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα είναι πλέον σε θέσει να εφαρμόσει την ατζέντα του, που έχει βασιστεί σε φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές σχεδιασμένες για την τόνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», σχολιάζει ο Μουαζί σημειώνοντας ότι «οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν αποτελούν γαλλική πολιτική παράδοση».

Στη διεθνή σκακιέρα ο Μακρόν εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ως βασικός παγκόσμιος παίκτης γνωστός για τον αδιάκοπο διπλωματικό ακτιβισμό του. Συμμετείχε στις δυτικές προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας μετά ρωσική εισβολή, ενώ στη Μέση Ανατολή η Γαλλία πίεζε για διπλωματικές προσπάθειες με τους Άραβες εταίρους της. Νωρίτερα φέτος ο Μακρόν ανέπτυξε το όραμά του και για την Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας τους 27 να φροντίσουν για τη δική τους ισχυρή άμυνα και να προωθήσουν σημαντικές εμπορικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ανταγωνιστούν την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Το Σύνταγμα της Γαλλίας εκχωρεί ορισμένες εξουσίες στον Πρόεδρο αναφορικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκών υποθέσεων και άμυνας, αλλά την επιρροή του Μακρόν θα μπορούσε να περιορίσει η μοιρασιά της εξουσίας με έναν πρωθυπουργό από αντίπαλο κόμμα, σχολιάζει το AP.

Οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Μακρόν παραμένουν αμφιλεγόμενες

Το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας ήταν το πρώτο αιρετό για τον Μακρόν. Ήταν 30άρης όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως τραπεζίτης στη Rothschild για να αναλάβει οικονομικός σύμβουλος του προκατόχου του, σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο πλευρό του οποίου εργάστηκε για δύο χρόνια στο Ελυζέ και άλλα δύο – από το 2014 έως το 2016 – ως υπουργός Οικονομίας, διάστηκα κατά το οποίο προώθησε δέσμη μέτρων, ανοίγοντας ρυθμιζόμενους τομείς της οικονομίας και επιτρέποντας σε περισσότερα καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές και τα βράδια.

Το 2017 ο 39χρονος Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Γαλλίας μετά την αποχώρησή του από τους Σοσιαλιστές. Επιδίωξε να καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και πέρασε νόμους που κατέστησαν δυσχερέστερη τη διεκδίκηση επιδομάτων από τους ανέργους, ενώ η κυβέρνησή του μείωσε τους φόρους για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενθαρρύνει τις προσλήψεις.

Αλλά σύντομα ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» κατά της κοινωνικής αδικίας, όπως κατήγγειλαν και των πολιτικών του «προέδρου των πλουσίων», όπως χαρακτήριζαν τον Μακρόν, τον οποίο πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν αλαζόνα, που έχει χάσει την επαφή με τους απλούς πολίτες. Οι αριστεροί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι έπληξε τα δικαιώματα των εργαζομένων με τον Μακρόν να υπογραμμίζει ότι η ανεργία στη Γαλλία από ποσοστό άνω του 10% υποχώρησε στο 7,5% σήμερα και η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των ελκυστικότερων για ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο Μακρόν επανεξελέγη το 2022 για μια δεύτερη θητεία επικρατώντας και πάλι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά απώλεσε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μολονότι η κεντρώα συμμαχία του κατέλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών.

Ως εκ τούτου δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να περάσει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη μετά από πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις που έβλαψαν την ηγεσία του. Μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από αστυνομικούς ταραχές συγκλόνισαν τον περασμένο χρόνο εκατοντάδες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά.

Το «κουτσό άλογο» Μακρόν

Ο κεντρώος Μακρόν ξεκίνησε το κόμμα του υποσχόμενος να τα πάει καλύτερα από το δίπολο της κυρίαρχης δεξιάς και της αριστεράς, αλλά το εγχείρημά του φαίνεται ότι οδεύει προς την αποτυχία. Η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές λειτούργησε μπούμερανγκ δίνοντας ώθηση σε δύο μεγάλες δυνάμεις, την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο που περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τη σκληροπυρηνική «Ανυπόταχτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Η ίδια η παράταξη του Μακρόν αμφισβήτησε τις πολιτικές του ικανότητες μετά την αιφνιδιαστική διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με τον επί επτά συναπτά έτη υπουργό του των Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, να δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι «η απόφαση αυτή δημιούργησε -στη χώρα μας, στον γαλλικό λαό, παντού- ανησυχία, απορία, μερικές φορές θυμό» και τον πρώην πρωθυπουργό του, Εντουάρ Φιλίπ, να κατηγορεί τον Μακρον ότι «σκότωσε» την κεντρώα πλειοψηφία του.

Η τύχη του Μακρόν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η οποία θα αποτελέσει την ευκαιρία για τη συνάντηση των ηγετών με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.

«Το παράδοξο της σημερινής κατάστασης είναι ότι ως αποτέλεσμα των δύο τελευταίων εκλογών στη Βρετανία και στη Γαλλία, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα υπάρχει περισσότερη Βρετανία και λιγότερη Γαλλία», δήλωσε ο Μουαζί. «Η ισχυρότερη προσωπικότητα θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και το "κουτσό άλογο" θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
γαλλια, ηγετης, ολυμπιακοί αγώνες, associated press, press, ηνία, μμε, νέα, ηπα, συνταγμα, επιρροή, rothschild, επιδοματα, διαδηλωσεις, εκλογες, νατο, iefimerida, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, iefimerida, νεος πρωθυπουργος, ηνία, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, ηττα, θητεια, κινα, μμε, πλαισιο, ραδιοφωνο, τυχη, ωθηση, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αγωνες, αυξηση, αμυνα, ανεργια, ατζεντα, ατμοσφαιρα, βραδια, γαλλικα, δευτερο, δικη, εγχειρημα, ευκαιρια, υπαρχει, εβδομαδα, επενδυσεις, επιρροή, επτα, ετη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θυμιζει, κυβερνηση, κομμα, μπρουνο, νατο, νεοτερος, οραμα, ουασιγκτον, παρισι, προσληψεις, συντομα, τις κυριακες, τριτη, φορα, associated press, δικαιωματα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, κυριακη, press, rothschild, σκηνη, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Πώς, Δίας Μακρόν,gallia, pos, dias makron