Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του 2025

Ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU) θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

«Θα πάμε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 μαζί με την πρόθεση να ανακαταλάβουμε την ευθύνη της ηγεσίας της χώρας μας», δήλωσε ο Μερτς ενώπιον των δημοσιογράφων σε κοινή

συνέντευξη Τύπου με τον Χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

«Με λίγα λόγια,το ζήτημα του υποψηφίου για την καγκελαρίακρίθηκε - θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς»,δήλωσε ο Ζέντερ.

Ο Μερτς ετοιμάζεταινα γίνει ο επόμενος καγκελάριος τηςΓερμανίας

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις τα δύο αδελφά κόμματα της γερμανικής συντηρητικής δεξιάς προηγούνται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό γύρω στο 32% μακράν μπροστά από τα λοιπά κόμματα και ως εκ τούτου ο Μερτς είναι πολύ πιθανόν να διαδεχθεί τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία στις κάλπες που θα στηθούν σε ένα χρόνο.

Από το 2022 πουανέλαβε το τιμόνι της CDU οΜερτς μετατόπισε τους Χριστιανοδημοκράτεςπρος τα δεξιά ειδικά όσον αφορά στομεταναστευτικό, απομακρύνοντάς τουςαπό τις πιο φιλελεύθερες πολιτικές τηςΆνγκελα Μέρκελ. Από τα έδρανα τηςαντιπολίτευσης ο Μερτς πίεσε τον Σολτςνα υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή στομεταναστευτικό και με τη στάση του αυτήφαίνεται ότι γεφυρώθηκε το χάσμα μεταξύCDU /CSU.

«Η θεμελιώδης επανευθυγράμμιση της CDU στο μεταναστευτικό συνέβαλε στην επούλωση της πληγής μεταξύ CDU και CSU», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζέντερ.

Μερτς: Oι Χριστιανοδημοκράτες ανάχωμα στην ακροδεξιά

Ο Μερτς από την πλευρά τουυποστήριξε ότι είναι ζωτικής σημασίαςη επιτυχία των Χριστιανοδημοκρατών γιατη διαφύλαξη κεντρώων πολιτικών στηΓερμανία καθώς ενισχύεται η ακροδεξιάAfD και στις δημοσκοπήσειςεμφανίζεται δεύτερη δύναμη με ποσοστό19% πανεθνικά.

Πρόσφατα η AfD θριάμβευσεστις τοπικές εκλογές στη Θουριγγίαπροηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψειτων εκλογών της Κυριακής στο κρατίδιοτου Βρανδεμβούργου. Την ίδια ώρα οιτρεις εταίροι στην κυβέρνηση συνασπισμούτου Σολτς – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοικαι Φιλελεύθεροι – καταποντίζονταιστις δημοσκοπήσεις.

«Η CDU/CSU είναι σε περιοχές της χώρας μας το τελευταίο εναπομείναν μεγάλο δημοφιλές κόμμα του δημοκρατικού κέντρου», είπε ο Μερτς. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ανατολική Γερμανία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε μεγάλη ευθύνη εδώ στο πολιτικό κέντρο της χώρας μας», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα