Γιατί έστειλε ο Μπάιντεν το τελεσίγραφο στο Ισραήλ για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας

Ως τελεσίγραφο εκλαμβάνεται πιθανότατα στο Ισραήλ η προθεσμία ενός μηνός που του δίνουν οι ΗΠΑ για να πάρει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να αποφύγει την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Κι αυτό μολονότι η Ουάσιγκτον επέμεινε χθες ότι η επιστολή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν

δεν συνιστά απειλή για τον στενότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή.

Αλλάη διακοπή της αμερικανικής βοήθειαςστο Ισραήλ, μια χώρα που έχει πολλάανοικτά πολεμικά μέτωπα, μπορεί νααποδειχθεί δύσκολη, εξηγούν οι Τάιμςτου Λονδίνου.

Ομεγαλύτερος προμηθευτής όπλων τουΙσραήλ είναι οι ΗΠΑ

Όπως σημειώνουν στην ανάλυσή τους οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, αφού αμερικανικής προέλευσης ήταν το 69% των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που εισήγαγαν οι Ισραηλινοί στο διάστημα 2019-2023 στο πλαίσιο ενός ετήσιου πακέτου αξίας 3,8 δις. δολαρίων που σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει την ποιοτική υπεροχή των IDF έναντι των εχθρών τους.

Πέρααπό μαχητικά αεροσκάφη και ορισμένατεθωρακισμένα το Ισραήλ εφοδιάζεταιαπό τις ΗΠΑ και πυραύλους για τηναντιπυραυλική ασπίδα του «ΣιδηρούΘόλου» και βόμβες που χρησιμοποιεί κατάστόχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς . Καιμε τα δύο μέτωπα ανοικτά στη Λωρίδα τηςΓάζας και στον Λίβανο, την απειλή τωνΧούθι της Υεμένης και τον κίνδυνο ενόςολομέτωπου πολέμου με το Ιράν το τελευταίοπου θα ήθελε η ισραηλινή ηγεσία είναιπεριορισμοί στην αμερικανική στρατιωτικήβοήθεια.

ΟιΗΠΑ είχαν απειλήσει ξανά το Ισραήλ μεδιακοπή της στρατιωτικής βοήθειας

Όπωςεπεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΣυμβουλίουΕθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου,Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει ξανάτο Ισραήλ τον Απρίλιο, πράγμα που είχεως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροή τηςανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακόθύλακο. Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζαςείναι απελπιστική, είπε, λόγος για τονοποίο η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε ναστείλει την επιστολή για να πιέσει τοΙσραήλ να κάνει βήματα για τη βελτίωσήτης.

Αλλάκαι τον Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ΤζοΜπάιντεν, είχε απειλήσει το Ισραήλ μεδιακοπή της προμήθειας σε βόμβες καιοβίδες αν ο πρωθυπουργός του, ΜπέντζαμινΝετανιάχου, διέταζε εισβολή των IDFστηΡάφα. Μάλιστα ανέστειλε τότε προσωρινάτην αποστολή βομβών βάρους ενός τόνου,ομολογώντας ότι είχαν χρησιμοποιηθείαμερικανικά όπλα κατά αμάχων στη Λωρίδατης Γάζας, αλλά σύντομα κατέφθασαν νέαφορτία πυρομαχικών στο Ισραήλ, πουσυνέχισε τις επιδρομές και τουςβομβαρδισμούς στη Γάζα, αν και δενεξαπέλυσε χερσαία επίθεση πλήρουςκλίμακας στην πόλη, που βρίσκεται κοντάστα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οπαράγοντας των αμερικανικών εκλογών

Όπωςσημειώνει το άρθρο, μολονότι οι προσπάθειεςεπίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ καιΧαμάς για ανθρωπιστική εκεχειρία μεστόχο την εισροή βοήθειας στον θύλακοκαι την απελευθέρωση των Ισραηλινώνομήρων αποδείχθηκαν ατελέσφορες, ηΟυάσιγκτον θα προτιμούσε να επιτρέψειη ισραηλινή ηγεσία μεγαλύτερη ροήφαρμάκων, τροφίμων και νερού στη Λωρίδατης Γάζας, παρά να σταματήσει τηνπρομήθεια όπλων.

Ηκυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα ήθελε νααποδυναμωθεί η άμυνα του Ισραήλ, «αλλάπρέπει να δείξουν στο εσωτερικόακροατήριο, ειδικά στους ψηφοφόρουςτων Δημοκρατικών ότι ο καλύτερος φίλοςτης Αμερικής στη Μέση Ανατολή δεν έχειτο ελευθέρας να κάνει ό,τι θέλει – ειδικάόταν απομένουν λιγότερο από τρειςεβδομάδες για τις αμφίρροπες προεδρικέςεκλογές», αναφέρουν οι Τάιμς του Λονδίνου,σημειώνοντας ότι η προθεσμία των 30ημερών που αναφέρεται στην επιστολήτων Μπλίνκεν και Όστιν εκπνέει μετά τηνεκλογική αναμέτρηση, γεγονός που μπορείνα επηρεάσει την απάντηση του Ισραήλ,όπως και η ολοένα και εντονότερη δυσφορίαευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως εκείνωντης Γαλλίας και της Βρετανίας, για τημεταχείριση των αμάχων στη Γάζα από τοΙσραήλ.

Σημειωτέον, πάντως, ότι η επιστολή της Ουάσιγκτον έφθασε στο Ισραήλ μαζί με το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad και τους 100 Αμερικανούς στρατιώτες που θα το χειρίζονται για να ενισχύσουν την ισραηλινή άμυνα απέναντι στους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Κι όπως καταλήγει η ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, παρά τις δεινές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στον Παλαιστινιακό θύλακο και τις προειδοποιήσεις ή απειλές διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας «είναι απίθανο να δούμε την Αμερική να διακόπτει τη ροή όπλων ή την υποστήριξη προς το σύμμαχό της σύντομα».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Ισραήλ,bainten, israil