Γιατί οι γυναίκες πονάνε περισσότερο από τους άνδρες -Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, το φύλο σας μπορεί να καθορίζει το πόσο καλά ανταποκρίνεστε στον πόνο.
Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα, ένα ολόκληρο κατεβατό με πράγματα που οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά. Λόγου χάρη, πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος πρέπει να τρώνε διαφορετικές τροφές για πρωινό.
Το ίδιο ισχύει και ως προς τον πόνο, την διαχείριση και την επεξεργασία του. Π.χ. κάντε σε κάποιον ηλεκτροσόκ, βυθίστε το χέρι του σε παγωμένο νερό ή τρυπήστε τον με μια καρφίτσα: Οι ερευνητές τα έχουν κάνει όλα αυτά και
Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στον πόνο από τους άνδρες. Αναφέρουν ότι τον αισθάνονται περισσότερο σχεδόν με κάθε τρόπο: πιο έντονα, πιο συχνά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντιμετωπίζουν περισσότερους πονοκεφάλους και ημικρανίες, πιο επώδυνες εντερικές ασθένειες, περισσότερο πόνο στην πλάτη, τη λεκάνη και τα οστά τους και, όπως δείχνουν οι έρευνες, σχεδόν σε κάθε άλλο σημείο του σώματός τους. Από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ασθενών με χρόνιο πόνο σε όλο τον κόσμο, οι περιπτώσεις γυναικών αποτελούν περίπου το 70%.
Και πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές ανισότητες, όπως διαπιστώνουν οι μελέτες, κρύβεται ένας ακόμη πιο εκτεταμένος ιστός διαφορών που συνδέονται με το φύλο και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνεται ο πόνος.
Το κλειδί βρίσκεται στα κύτταραΔιαφορετικοί τύποι κυττάρων φαίνεται να εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου σε κάθε φύλο. Έχει αποδειχθεί ότι οι ορμόνες του φύλου τον επιδεινώνουν ή τον ελαχιστοποιούν. Τα διαφορετικά επίπεδα άγχους, οι καθημερινοί ρόλοι των δύο φύλων, ακόμη και οι τρόποι με τους οποίους άνδρες και γυναίκες τείνουν να σκέφτονται για τον πόνο τους, φαίνεται να επηρεάζουν το πόσο δυνατά χτυπάει ο πόνος σε άνδρες και γυναίκες.
Αν και οι μελέτες έχουν από καιρό επισημάνει τις διαφορές ανδρών-γυναικών στον πόνο, μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι ερευνητές τους έδιναν ελάχιστη προσοχή, αν δεν τις απέρριπταν εντελώς.
Αυτό άρχισε επιτέλους να αλλάζει την τελευταία δεκαετία, ειδικά μετά το 2013-14, καθώς οι νέες απαιτήσεις των κατά τόπους οργανισμών υγείας οδήγησαν σε ένα κύμα νέων ευρημάτων σχετικά με το θέμα.
Αλλά οι ερευνητές είναι ακόμη στην αρχή. «Δεν είμαστε ούτε κατά διάνοια κοντά στο να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό [περί ανισότητας στον πόνο]», λέει ο Jeffrey Mogil, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill. «Και ο πόνος και το φύλο είναι πεδία σχεδόν εντελώς ανεξερεύνητα. Υπάρχουν μόνο μια χούφτα εργασίες που έχουν γίνει ποτέ».
Γονίδια και ορμόνες - Ο ρόλος τουςΟι διαφορές φύλου που έχουν βρει οι ερευνητές στη λεγόμενη βιολογία του πόνου είναι εκτεταμένες.
«Η βιολογική επεξεργασία του πόνου, ανεξάρτητα από το πόσος πόνος παράγεται, εξαρτάται δραματικά από το φύλο. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά γονίδια και στα δύο φύλα - διαφορετικές πρωτεΐνες, διαφορετικοί τύποι κυττάρων, δραματικά διαφορετική βιολογία σε κάθε περίπτωση», συνοψίζει ο Mogil, ο οποίος μελετά το θέμα εδώ και δεκαετίες.
Δεκάδες γονίδια και πρωτεΐνες έχουν πλέον συνδεθεί με τον πόνο στο ένα φύλο αλλά όχι στο άλλο. Επιπλέον, ορισμένες διαφορές σε επίπεδο γονιδίων μπορεί να συμβάλλουν στις ανισότητες στην ανοχή του πόνου. Λόγου χάρη, μια παραλλαγή σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί έναν τύπο υποδοχέα οπιοειδών έχει συνδεθεί με αυξημένη ευαισθησία στον πόνο στις γυναίκες, ενώ παραλλαγές σε ένα άλλο γονίδιο που κωδικοποιεί έναν άλλο τύπο έχουν συνδεθεί με υψηλότερο όριο για τον θερμικό πόνο και τον πόνο από μυϊκή πίεση στους άνδρες.
Οι ορμόνες, επίσης, έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν την ευαισθησία στον πόνο. Τα οιστρογόνα φαίνεται να παίζουν ρόλο στην καταστολή του πόνου σε υψηλές συγκεντρώσεις, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων ή τα υψηλότερα της προγεστερόνης φαίνεται συνήθως να τον ενισχύουν.
Η προλακτίνη, μια ορμόνη που είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στην παραγωγή μητρικού γάλακτος, αυξάνει τη γυναικεία επιλεκτική ευαισθησία στους αισθητήριους υποδοχείς που ξεκινούν τα σήματα πόνου στο σώμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.
Η τεστοστερόνη, εν τω μεταξύ, φαίνεται να αναστέλλει τον πόνο και στα δύο φύλα. Και η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι κρίσιμη στον καθορισμό των κυττάρων και των οδών του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στη μετάδοση του πόνου ή στην ανάπτυξη χρόνιου πόνου.
Ο ρόλος του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκεςΟλοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαφορές αυτές υπάρχουν τόσο στο κεντρικό και στο περιφερικό ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και στον εγκέφαλο.
Μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν επίσης εντοπίσει σημαντικές διαφορές φύλου τόσο στη δομή του εγκεφάλου των χρόνιων ασθενών όσο και στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στον πόνο.
«Η έρευνα δείχνει ότι ο ίδιος ο πόνος είναι πολυπαραγοντικός», λέει η Diane Hoffmann, διευθύντρια του προγράμματος δικαίου και υγειονομικής περίθαλψης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland και συν-συγγραφέας μιας ευρέως αναφερόμενης μελέτης που εξέταζε τις διαφορές ανδρών-γυναικών ως προς στον πόνο και τη θεραπεία του.
«Δεν μπορείτε να εξετάσετε μόνο τους βιολογικούς παράγοντες και τους παράγοντες του φύλου», λέει η Hoffmann. «Πρέπει να τα εξετάσετε όλα αυτά σε συνδυασμό όχι μόνο με τις ψυχολογικές, αλλά και με τις κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις και πώς αυτές επηρεάζουν επίσης την εμπειρία του πόνου από ένα άτομο».
Το άγχος, για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνει τον πόνο και τα παιδικά τραύματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου πόνου αργότερα στη ζωή. Η κατάθλιψη και το άγχος έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν τόσο τον χρόνιο όσο και τον οξύ πόνο.
Οι γυναίκες αναφέρουν ότι υποφέρουν και από τα τέσσερα αυτά σε αξιοσημείωτα υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν μερικά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα. Το ένα είναι ότι η ανακούφιση από τον πόνο με βάση τον διαλογισμό ήταν λιγότερο αποτελεσματική στους άνδρες όταν το οπιοειδές σύστημα ήταν μπλοκαρισμένο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τείνουν να βασίζονται στην παραγωγή οπιοειδών από τον οργανισμό για να μειώσουν τον πόνο. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες βασίζονται σε μη οπιοειδείς μηχανισμούς για τη μείωση του πόνου.
«Ο πόνος είναι υποκειμενικός, οπότε είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί αξιόπιστα», λέει ο Jamie Alan, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Επίσης, ρόλο παίζουν και οι κοινωνικές προσδοκίες σε σχέση με τον πόνο. Υπάρχουν μελέτες που σημειώνουν ότι οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερα τον πόνο σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι πονάνε περισσότερο ή ότι πονάνε πιο έντονα - ή απλώς είναι πιο αποδεκτό για τις γυναίκες να αναφέρουν πόνο;»
Είναι δύσκολο να βάλεις στο ίδιο τσουβάλι ένα ολόκληρο φύλο, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021-22 διαπίστωσε ότι η ιβουπροφαίνη τείνει να είναι πιο αποτελεσματική στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, ενώ μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι η πρεδνιζόνη μπορεί να προκαλεί περισσότερες δυσάρεστες παρενέργειες στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον Άλαν, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να συμπεράνουμε ότι ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου είναι λιγότερο αποτελεσματικά για τις γυναίκες. «Υπάρχουν φυσιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και, κυρίως, υπάρχουν διαφορές στον μεταβολισμό των φαρμάκων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι λογικό οι άνδρες και οι γυναίκες να ανταποκρίνονται διαφορετικά στα φάρμακα κατά του πόνου», καταλήγει εμφατικά.
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κλειστά σχολεία την Τετάρτη (4/12) και στην Αττική
- Ανένδοτη η αδερφή του αστυνομικού της Βουλής: «Έχει πεθάνει για εμένα πλέον»
- Φιάσκο στη Νότια Κορέα - Ο πρόεδρος αίρει τον στρατιωτικό νόμο
- Δημογλίδου για αστυνομικό στη Βουλή: «Το παρελθόν του δεν δικαιολογεί την απομάκρυνσή του από την ΕΛΑΣ»
- Οι άνω των 60 που ζουν χωριστά από τους συντρόφους τους είναι πιο χαρούμενοι σύμφωνα με μελέτη
- Η ΑΕΚ αγχώθηκε αλλά έκανε την δουλειά
- Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Σφραγίστηκε το Κοινοβούλιο, υπό έλεγχο τα μέσα ενημέρωσης – Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις
- Προσλήψεις 10 αναπληρωτών Θεολόγων
- Sold out το Ολυμπιακός-Παρί
- Bλαντή για Καγιά: Δεν μας έφτανε το fashion expert, έπρεπε να γίνει και σχεδιάστρια;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Απαγορεύονται όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, τα ΜΜΕ στον έλεγχο του Κράτους
- Sanofi: Νέα βάση παραγωγής ινσουλίνης στο Πεκίνο
- Τσιόδρας: Η Κομισιόν πρέπει να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για φυσικές καταστροφές
- Η Cenergy Holdings παρουσίασε το νέο Όραμα, την Αποστολή και τις Αξίες της με κεντρικό ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Γιαννάκη
- Κεραμέως: Έως τις 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου -Αύξηση 2,4% για όλους
- Ανδρουλάκης: «Έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη των τραπεζών για να μπει τέλος στις ολιγοπωλιακές πρακτικές»
- Συνάντηση Φάμελλου-ΓΣΕΕ: «Το ν/σ για τον κατώτατο μισθό καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας»
- Hellenic Train: Αποζημίωση στους επιβάτες για αδυναμία ολοκλήρωσης δρομολογίου
- Φαίη Σκορδά για τη δημοπρασία κοσμημάτων της Ζωής Λάσκαρη: «Ή μας κοροϊδεύετε ή κάτι δεν μας λέτε»
- Γιατί οι γυναίκες πονάνε περισσότερο από τους άνδρες -Τι δείχνει έρευνα
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Γιατί οι γυναίκες πονάνε περισσότερο από τους άνδρες -Τι δείχνει έρευνα
- Στο τρομερό μυαλό της Marilyn Vos Savant -Η πιο έξυπνη γυναίκα όλων των εποχών με IQ υψηλότερο του Αϊνστάιν
- Ανδρουλάκης: «Έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη των τραπεζών για να μπει τέλος στις ολιγοπωλιακές πρακτικές»
- Κεραμέως: Έως τις 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου -Αύξηση 2,4% για όλους
- Τσιόδρας: Η Κομισιόν πρέπει να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για φυσικές καταστροφές
- Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Απαγορεύονται όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, τα ΜΜΕ στον έλεγχο του Κράτους
- Ολυμπιακός-Μπαρτζώκας:«Σίγουρα ο Σπανούλης θα βάλει τις πινελιές του στη Μονακό» [βίντεο]
- Κρήτη: Εντοπίστηκε «μίνι» οπλοστάσιο σε σπίτι στο δήμο Γόρτυνας -Συνελήφθη μια γυναίκα, αναζητείται ένας άνδρας
- Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 0,34% -Στα 137,86 εκατ. ευρώ ο τζίρος
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι χτύπησαν με γροθιές και κράνη νεαρό υπάλληλο βενζινάδικου -Οπαδικά κίνητρα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις στη Wikipedia για το 2024
- Δημητριάδος Ιγνάτιος : «Είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του Θεού. Ας το καταφέρουμε και στην καθημερινότητα μας»
- Η Super League κάνει ΔΣ για goal line technology και ημιαυτόματο οφσάιντ
- Super League: Δ.Σ. για πρόγραμμα, ημι-αυτόματο οφσάιντ και goal line technology
- Κ. Χατζηδάκης: Η δέσμη των πέντε παρεμβάσεων για τις τράπεζες
- Προσωρινά κρατούμενος ο αστυνομικός που συνελήφθη για συνεργασία με διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών
- Υποχώρησε το οδόστρωμα στο κέντρο της Λαμίας – Λίγο έλειψε να «καταπιεί» αστικό λεωφορείο
- Τέσσερις παραιτήσεις στελεχών της ΝΔ μέσα σε εννέα ημέρες
- Προφυλακιστέος ο αστυνομικός που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα ναρκωτικών