«Γκάζι» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων με τις βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

«Γκάζι» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων που παραμένουν στην πραγματική οικονομία, «πατάει» η κυβέρνηση με τις βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Πρόκειται για όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τη γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα Θεώνη Αλαμπάση, τη λύση στο πρόβλημα των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου που θα έρθει μέχρι τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο

αυτό εντάσσεται και νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα δώσει «ανάσα» σε περισσότερους από 21.000 αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς με «κόκκινα» δάνεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας. Αφορά συνολικές απαιτήσεις 3,8 δις ευρώ καθώς και δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,5 δις ευρώ τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τράπεζες και servicers να έχουν μειωθεί από 92 δισ ευρώ το 2019 σε 67 δισ ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2024 – χιλιάδες νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις – παραμένουν στη μέγγενη του χρέους και δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην οικονομική κανονικότητα.

Το 2024 οι συνολικές ρυθμίσεις/αναδιαρθρώσεις δανείων που πραγματοποίησαν οι servicers ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. αφορά τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Mέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν ρυθμιστεί οφειλές που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ με τον συνολικό αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων να διαμορφώνονται σε 30.515. Κι αυτό είναι απόρροια και των προηγούμενων βελτιώσεων που έγιναν, τόσο σε ότι αφορά τις παραμέτρους που οδηγούσαν μεγαλύτερα «κουρέματα» όσο και στις ειδικές πρόνοιες για τους ευάλωτους δανειολήπτες και τους ΑΜΕΑ.

Με τον διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τους οφειλέτες που η πρόταση η πρόταση ρύθμισης που «βγάζει» ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τους πιστωτές, αναμένεται ραγδαία αύξηση των ρυθμίσεων.

Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Σε ότι αφορά τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου «για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για μια παρέμβαση ανακούφισης, η οποία επιδιώκουμε να είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025» όπως έχει δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν κάνει κάτι. Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει παρά τις προσφυγές που έγιναν, πως ήταν ένα ρίσκο που πήραν δανειολήπτες.

Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται 2,8 δισ ευρώ δάνεια τα οποία είναι ενήμερα και άλλα 2 δις ευρώ στους servicers και έχουν ενταχθεί στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» οι οποίες φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για την εξεύρεση μια λύσης που θα ικανοποιεί τους 70.000 δανειολήπτες αλλά δεν θα «χτυπάει» στις τιτλοποιήσεις και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει εξάλλου να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής όταν η καθαρή παρούσα αξία του δανείου μειώνεται πάνω από 1% τότε χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο (NPE). Αυτό σημαίνει ότι για να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που αφορά 70.000 δάνεια θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Ετσι, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν διαφορετικά σενάρια, αναλύοντας το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί κάθε πλευρά (οφειλέτης – πιστωτής – δημόσιο). «Χρειάζονται ακόμα περαιτέρω συζητήσεις τόσο με τις τράπεζες όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας ΜEGA την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως η οποία λύση – ρύθμιση για το ελβετικό φράγκο δεν θα μπορούσε να έρθει, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου στην πιλοτική δίκη της 27ης Φεβρουαρίου για τον υπολογισμό των τόκων στα δάνεια του νόμου Κατσέλη. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ του υπολογισμού των τόκων στις δόσεις και όχι στο σύνολο του δανείου, όπως γίνεται σε όλα δάνεια, τότε υπάρχει ο κίνδυνος για ζημίες στον κρατικό προϋπολογισμό ύψος 1 δις ευρώ, όπως εκτιμούν οι εταιρείες διαχείρισης καθώς τα δάνεια 7 δις ευρώ του νόμου Κατσέλη είναι στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκάζι, Εξωδικαστικό Μηχανισμό,gkazi, exodikastiko michanismo