Γυναικολογικές Λοιμώξεις & καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ομορφότερη εποχή του χρόνου στη χώρα μας, αλλά είναι επίσης και η εποχή που οι γυναικολογικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές, δημιουργώντας αρκετά και ενοχλητικά προβλήματα που οδηγούν σε δυσφορία, ακόμη και πόνο.

«Η ζέστη, η υγρασία και η συχνή αφυδάτωση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, προκαλώντας λοιμώξεις, όπως βακτηριακή και μυκητιασική κολπίτιδα καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)»,

αναφέρει η κ. Σαμάνθα Κασπαριάν, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, επιστημονική συνεργάτης ΛΗΤΩ.

Γυναικολογικέςλοιμώξεις το καλοκαίρι

«Ημυκητιασική κολπίτιδαείναι νόσος της αναπαραγωγικής ηλικίας,με έξαρση τους θερινούς μήνες. Η αυξημένηεφίδρωση και η υγρασία μπορούν ναδημιουργήσουν ένα ζεστό και υγρόπεριβάλλον στην περιοχή των γεννητικώνοργάνων, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξηεπιβλαβών μικροοργανισμών όπως η candidaalbicans, λόγω της αλλαγής του κολπικού Ph.

Ένααπό τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναιο κνησμός (φαγούρα) αλλά και η αύξησητης ποσότητας των κολπικών υγρών, μεπαχύρευστες υπόλευκες εκκρίσεις πουθυμίζουν κομμένο γιαούρτι. Επίσης,μπορεί να παρουσιαστεί ερυθρότητα έσωκαι έξω γεννητικών οργάνων και πόνοςκατά την σεξουαλική επαφή.

Οιβακτηριακές κολπίτιδεςοφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούςμε συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένααναερόβιο βακτήριο που ενοχοποιείταιγια το 95% των περιπτώσεων. Σεσυμπτωματικές περιπτώσεις το κολπικόέκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκομε δυσάρεστη οσμή ψαριού. Αποτελεί κύριααιτία κολπικής υπερέκκρισης ή κακοσμίαςκαι μπορεί να είναι είτε περιοδική είτενα διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα.

Ητριχομοναδική κολπίτιδαοφείλεται σε ένα αναερόβιο πρωτόζωο,την τριχομονάδα, το οποίο ευρίσκεταιστο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς ναδίνει συμπτώματα κολπίτιδας.
Χαρακτηρίζεταιαπό μια δύσοσμη λευκοκίτρινη κολπικήέκκριση, συχνά αφρώδη, που συνοδεύεταιαπό ερυθρότητα και ερεθισμό του αιδοίου.Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία.Θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνουν και οισεξουαλικοί σύντροφοι, ενώ παράλληλαθα πρέπει να συστήνεται αποχή από τιςσεξουαλικές επαφές μέχρι την ολοκλήρωσητης θεραπείας.

Τέλος,η ουρολοίμωξη και κυρίως η κυστίτιδαπεριλαμβάνουν συμπτώματα όπως η επείγουσαούρηση, η συχνοουρία, η δυσουρία (δυσκολίαστην ούρηση), η αιματουρία (ίχνη αίματοςστα ούρα) και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά.Παρουσιάζονται συχνά με έντονη καιαπότομη έναρξη των συμπτωμάτων. Απαιτείταιη κατανάλωση πολλών υγρών, τακτικήούρηση κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκηκαι τήρηση των συνθηκών υγιεινής»,εξηγεί η κ.Κασπαριάν.

ΔιάγνωσηΓυναικολογικών Λοιμώξεων

«Συνήθωςαπαιτείται γυναικολογική εξέταση καιεργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωσηλοιμώξεων. Ο εργαστηριακός έλεγχοςμπορεί να περιλαμβάνει ανάλυση ούρωνκαι καλλιέργεια για τη διάγνωσηουρολοιμώξεων ή καλλιέργεια κολπικούυγρού για τη διάγνωση βακτηριακής ήμυκητιασικής κολπίτιδας», τονίζει ηειδικός.

Απλέςσυμβουλές για την πρόληψη γυναικολογικώνλοιμώξεων Χρήση προφυλακτικούκατά τη σεξουαλική επαφήΟύρηση πριν καιμετά τη σεξουαλική επαφήΕνυδάτωσηΑλλαγή του βρεγμένουμαγιό με στεγνόΣχολαστική καθαριότητατης περιοχής των γεννητικών οργάνωνΧρήση βαμβακερώνεσωρούχωνΣιδέρωμα τωνεσωρούχωνΑλλαγή ταμπόν κάθε2-3 ώρες (αν μπορείτε, αποφύγετε τη χρήση)Ούρηση κάθε φοράπου νιώθετε την ανάγκη (η αποφυγήούρησης, συμβάλλει στην ουρολοίμωξη)Πάντα να ξαπλώνετεσε καθαρή πετσέτα ή ψάθα (όχι απευθείαςστην άμμο ή σε ξαπλώστρα)Κατανάλωση γιαουρτιούμε ζωντανούς μικροοργανισμούς, πουπροστατεύει τη φυσιολογική χλωρίδατου οργανισμούΑποφυγή ζάχαρηςπου βοηθά στην εμφάνιση λοιμώξεωνΕπιλογέςθεραπείας για γυναικολογικές λοιμώξεις

«Ηβακτηριακή κολπίτιδα μπορεί νααντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά είτε απότου στόματος είτε κολπικά, ενώ ημυκητιασική κολπίτιδα με αντιμυκητιακάφάρμακα. Οι ουρολοιμώξεις μπορούν επίσηςνα αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά καιοι μη επιπλεγμένες κυστίτιδες με χρήσηπροβιοτικών.

Οιφυσικές θεραπείες μπορούν επίσης ναβοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτωντων γυναικολογικών λοιμώξεων. Ταπροβιοτικά συμπληρώματα και τροφές,όπως το γιαούρτι μπορεί επίσης ναβοηθήσουν στην αποκατάσταση υγιώνβακτηρίων στην περιοχή του κόλπου.

Σεκάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον/τηνιατρό σας θα πρέπει να είναι άμεση, ώστενα λάβετε υπεύθυνα καθοδήγηση.

Οιγυναικολογικές λοιμώξεις κατά τηδιάρκεια του καλοκαιριού μπορεί ναείναι άβολες και δυνητικά επώδυνες.Ωστόσο, με σωστή υγιεινή, άνετα ρούχακαι επαρκή ενυδάτωση, μπορεί να αποφευχθείη λοίμωξη. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικήςφροντίδας είναι σημαντική για τηνπρόληψη επιπλοκών και τη διασφάλισητης ταχείας ανάρρωσης», καταλήγει η κ.Κασπαριάν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γυναικολογικές Λοιμώξεις, Πρόληψη,gynaikologikes loimoxeis, prolipsi