Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά -«Τέλος η εσωστρέφεια και η υπονόμευση», λένε στην κυβέρνηση

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά δημιουργεί ρήγμα στη ΝΔ, το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει πολύ γρήγορα πριν προκαλέσει σεισμικές δονήσεις.

Ο τρόπος που επιλέγει είναι η φυγή προς τα εμπρός βάζοντας «τελεία στην εσωστρέφεια και την υπονόμευση» που καταλογίζουν στον πρώην πρωθυπουργό και προτάσσει την σταθερότητα. «Το 2024 δεν είναι 1993» λέει με νόημα συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και προσθέτει ότι «η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στις εποχές που

ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ και έβαλε τη χώρα σε περιπέτειες». 

Η διαγραφή Σαμαρά θα οριστικοποιηθεί την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.

Το διαζύγιο των δύο πλευρών έμοιαζε εδώ και καιρό προδιαγεγραμμένο και σίγουρα δεν θα ήταν βελούδινο, όπως αποδεικνύεται. Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς σκοπίμως τραβούσε το σχοινί κάθε φορά και λίγο περισσότερο περιμένοντας αυτό να σπάσει. Και όλα έχουν τα όρια τους. Ο κ. Μητσοτάκης με την απόφαση που πήρε το Σάββατο έδειξε τα δικά του όρια και παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν θα δεχθεί υπονόμευση από κανέναν και δεν θα καταστεί όμηρος πιέσεων. «Δεν θα είναι τίποτα ίδιο την επόμενη ημέρα», όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος που εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολιτικές κινήσεις πυγμής που θα ξεκαθαρίσουν πλήρως το τοπίο, εφόσον χρειαστεί. Αυτό δεν σημαίνει εκλογές, όπως σπεύδουν να σημειώσουν, άλλες πηγές, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της χώρας. Αντιθέτως, πρόθεση του είναι «να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι μπροστά», όπως δηλώνουν συνεργάτες του και αυτό θα επιδιώξει με κάθε τρόπο. 

Από την πλευρά του κ. Σαμαρά, όμως, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και για την δημιουργία νέου κόμματος. Ο Νίκος Τσούτσιας, διευθυντής του γραφείου τύπου του, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο Mega. «Το μόνο βέβαιο που μπορώ να σας πω είναι ότι τις επόμενες μέρες ο κ. Σαμαράς θα είναι στην Αμερική. Όλα τα άλλα δεν ξέρω», δήλωσε για να φουντώσουν τα σενάρια στο παρασκήνιο. Το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης δεν απέκλειαν κι άλλοι συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, αφού πλέον «έχει απελευθερωθεί», όπως έλεγαν, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που δηλώνουν δεξιοί, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη ΝΔ και τους εκφράζουν οι θέσεις του κ. Σαμαρά. Υπάρχει, βέβαια, και ο αντίλογος με βασικό επιχείρημα ότι μία τέτοια κίνηση θα δικαιώσει τις κατηγορίες του Μεγάρου Μαξίμου για συνειδητή υπονόμευση, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα δεξιά της ΝΔ και τα κόμματα που υπάρχουν ήδη δυσκολεύουν το εγχείρημα. 

Τίποτα, προς το παρόν, δεν προμηνύει αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα, ενώ οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, ακόμα και όσων δεν είναι κοντά στον κ. Μητσοτάκη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως τους λόγους που διέγραψε τον κ. Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει πολιτικούς φίλους στην κοινοβουλευτική ομάδα, με ορισμένους εκ των οποίων, όπως έγραψε το iefimerida.gr, συνομίλησε μετά την διαγραφή του, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα τον ακολουθήσουν ή θα αμφισβητήσουν την κυβέρνηση. Ακόμα και όσοι δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως δεν θα σταματήσουν να κάνουν κριτική στα κακώς κείμενα ξεκαθαρίζουν ότι θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Σε crash test αναδεικνύεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πλευρά Σαμαρά υποστηρίζει ότι αυτό που οδήγησε στην διαγραφή του ήταν η πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή. «Ό,τι κι αν λέει δεν διαγράφηκε επειδή υπέδειξε τον Κώστα Καραμανλή ως καταλληλότερο για ΠτΔ, αλλά γιατί πρόσβαλε τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο Κύπρου και τον υπουργό Εξωτερικών υιοθετώντας τα πιο ακραία fake news», απαντούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ανεξάρτητα από αυτούς τους ισχυρισμούς, όμως, το γεγονός παραμένει. Η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται σε γρίφο, αφού γίνεται πολύ δύσκολη η υποψηφιότητα άλλου στελέχους από την κεντροδεξιά παράταξη, όπως έχει ακουστεί κατά διαστήματα με τα ονόματα του Κώστα Τασούλα και του Νίκου Δένδια να έχουν πέσει στο τραπέζι, από την στιγμή που μπήκε με αυτό τον τρόπο στη δημόσια συζήτηση αυτό του Κώστα Καραμανλή. Επειδή τότε θα πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα «γιατί όχι;». Το περιβάλλον του κ. Καραμανλή έσπευσε να κάνει γνωστό ότι «δεν υπήρχε προσυνεννόηση» για το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Σαμαρά, θέλοντας να βγει από το κάδρο, όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το περιεχόμενο της ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού, όπως έγραψε από την πρώτη στιγμή το iefimerida.gr. 

Μεγάλη σημασία για τις εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο έχει η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει ο κ. Καραμανλής. Με τον κ. Σαμαρά συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και λειτουργούν από κοινού εδώ και πολύ καιρό. Θα πάρει αποστάσεις ή θα τον στηρίξει μετά την διαγραφή του; Η δημόσια στήριξη θα εντείνει το εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ και θα γιγαντώσει την εσωστρέφεια. Θα πρόκειται για ένα πλήγμα στην παράταξη. Θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας χωρίς να «αδειάσει» τον «συνοδοιπόρο» του; Πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση. Αργά ή γρήγορα, όμως θα τοποθετηθεί, πιθανόν την Παρασκευή, οπότε είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαμαρά -Τέλος,samara -telos