Η Φον ντερ Λάιεν και το φιλοευρωπαϊκό τόξο στην Ελλάδα

Πιο εύκολα τελικά από ότι αρχικά φαινόταν επανεξελέγη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ισχνή πλειοψηφία των 20 ψήφων του 2019 μετατράπηκε σε μια σχετικά άνετη νίκη με 40 ψήφους περισσότερες από το ελάχιστο όριο των 361. Τα δημοσιεύματα που την έφερναν να δυσκολεύεται ή και να χάνει την ψηφοφορία διαψεύσθηκαν πλήρως και έτσι η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός θα έχει μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για

να πραγματοποιηθεί όμωςαυτή η άνετη επικράτηση της Φον ντερΛάιεν χρειάστηκαν κάποιοι πολύ ευαίσθητοικαι λεπτοί χειρισμοί απέναντι στιςηγεσίες των ευρωομάδων που δεν ανήκανστον στενό κοινοβουλευτικό πυρήνα τωνυποστηρικτών της. Το επιτελείο τηςγνώριζε καλά ότι δεν θα αρκούσε ηυποστήριξη μόνο από την ευρωομάδα τηςπου είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απότους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερουςτου Renew Europe. Τιςευρωομάδες δηλαδή που την υποστήριξαντο 2019 και σήκωσαν το κύριο βάρος τηςκοινοβουλευτικής υπεράσπισης τωνεπιλογών της Κομισιόν στο ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο. Αυτή τη φορά έπρεπε ναβρεθούν ψήφοι και από άλλες ευρωομάδες,διότι το Renew Europe είχεχάσει 20 έδρες,κυρίως λόγω της καθίζησης του ευρωλίσταςEnsemble τουΕμανουέλ Μακρόν.

Το επιτελείο της Φον ντερΛάιεν έθεσε σε εφαρμογή ένα ιδιοφυέςσχέδιο. Διέρρευσε πως υπάρχουν συζητήσειςμε την ευρωομάδα των ευρωσκεπτικιστώντου ECR, των“Συντηρητικών και Ρεφορμιστών”, καιειδικά με την πιο ισχυρή οντότητα εκείπου είναι η Ιταλίδα Πρωθυπουργός ΤζόρτζιαΜελόνι. Στην πραγματικότητα όμως δενυπήρξαν ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσειςμαζί τους από την πλευρά της Φον ντερΛάιεν, διότι υπήρχε η επίγνωση ότι τυχόνστήριξη από μια σκληρή δεξιά ευρωομάδαθα δημιουργούσε φυγόκεντρες τάσεις στοδικό της στρατόπεδο και κυρίως στουςΣοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Οιφήμες όμως ότι μπορεί να υπάρξει στήριξητης Φον ντερ Λάιεν από τη Μελόνιλειτούργησε ως μια αριστοτεχνική μπλόφα,αφού ξύπνησε τα αντανακλαστικά τηςευρωομάδας των Πράσινων, οι οποίοιφοβήθηκαν ότι η Γερμανίδα πολιτικός θαδεχόταν να υπάρξουν την ερχόμενηπενταετία σημαντικές υποχωρήσεις στηνΠράσινη Συμφωνία ώστε να μπορέσει ναπάρει τη θετική ψήφο του ECRκαι των “Αδερφών τηςΙταλίας” της Μελόνι.

Αποτέλεσματελικά αυτής της πολιτικής κίνησης ματαπό την Φον ντερ Λάιεν ήταν να κερδίσειτη θετική ψήφο της ευρωομάδας τωνΠρασίνων και να αυξήσει έτσι το“συμπολιτευτικό στρατόπεδο” σε τέσσερακόμματα. Και μάλιστα τα τέσσερα κόμματατου στενού πυρήνα του φιλοευρωπαϊκούδημοκρατικού τόξου στην Ευρώπη. ΟιΚεντροδεξιοί, οι Σοσιαλιστές, οιΦιλελεύθεροι και οι Πράσινοι υπερψήφισαντελικά την υποψηφιότητα της Ούρσουλαφον ντερ Λάιεν, ενώ απέναντί της βρέθηκανη Ευρωπαϊκή Αριστερά, συμπεριλαμβανομένουτου Σύριζα, οι ευρωσκεπτικιστές τηςυπερσυντηρητικής Δεξιάς, και η ευρωπαϊκήΑκροδεξιά.

Αυτόπου πέτυχε η Φον ντερ Λάιεν με την έξυπνητακτική της ήταν να ενώσει τις πολιτικέςδυνάμεις που συμφωνούν σε γενικέςγραμμές για τις ευρωπαϊκές αξίες, τοευρωπαϊκό κεκτημένο και το πως θέλουννα προχωρήσει στο μέλλον η ΕυρωπαϊκήΈνωση. Στην “αντιπολίτευση” έμεινανοι δυνάμεις που δεν πιστεύουν ουσιαστικάστις κοινές ευρωπαϊκές αξίες τηςελεύθερης οικονομίας και του κράτουςδικαίου. Που δεν πιστεύουν στο ευρωπαϊκόόραμα. Αυτή η “υγειονομική ζώνη”αποτελεί μια πυξίδα και για άλλεςπολιτικές αναμετρήσεις σε σημαντικέςχώρες της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότιμετά το αποτέλεσμα των γαλλικώνβουλευτικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόναπηύθυνε έκκληση σε αυτά ακριβώς τακόμματα του φιλοευρωπαϊκού δημοκρατικούτόξου να αναζητήσουν συναινέσεις γιατο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης στηΓαλλία. Ζήτησε ουσιαστικά ο ΓάλλοςΠρόεδρος την περιθωριοποίηση τηςΑκροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν αλλά και τηςαντιευρωπαϊκής “Ανυπότακτης Γαλλία”του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Τοπαράδειγμα της “Συμμαχίας Φον ντερΛάιεν” και του ρεπουμπλικανικού τόξουτου Μακρόν θα πρέπει να λάβουν σοβαράυπόψη τους και στην Ελλάδα οι υποψήφιοιγια την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι ιδέες για“ενιαίο μέτωπο της Κεντροαριστεράςκαι της Αριστεράς” μπορεί να ακούγονταιόμορφα σε ορισμένα αυτιά των ψηφοφόρωναυτού του χώρου, διότι στο μυαλό τωνπερισσοτέρων κυριαρχεί η ακατέργαστηορμή για το “πως θα νικηθεί ο Μητσοτάκης”.Παρόμοιο κίνητρο είχαν και τα γαλλικάκόμματα της Αριστεράς και συνασπίσθηκανστις βουλευτικές εκλογές “για νανικήσουν τον Μακρόν”. Τα πρόσφατα όμωςαποτελέσματα στη γαλλική Εθνοσυνέλευσηέδειξαν ότι δεν πιστεύουν όλοι στηνΑριστερά στις ίδιες αξίες. Ο Μελανσόνθέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι να συνθηκολογήσει η Ουκρανία στηΡωσία. Πολύ μακριά όλα αυτά από τιςευρωπαϊκές αξίες. Το αποτέλεσμα είναιότι οι φιλοευρωπαίοι Γάλλοι Κεντροαριστεροίβλέπουν πλέον πως η συμπαράταξη με τηναντιευρωπαϊκή -και εντέλει αντοδημοκρατική-Αριστερά του Μελανσόν και των ομοίωντου είναι τοξική και αρχίζουν ναδιαχωρίζουν ένας-ένας τη θέση τους.

ΣτηνΕλλάδα ευτυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχακοινοβουλευτικά αδιέξοδα όπως τηςΓαλλίας. Οι εσωκομματικές εκλογές όμωςστο ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη πολιτική σημασία.Διότι εντέλει θα κριθεί εάν το ΠΑΣΟΚ θαπαραμείνει στο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο,όπως έκανε με μεγάλο εκλογικό κόστοςστα πολύ δύσκολα χρόνια των μνημονίων,ή θα μετακινηθεί προς την αντιευρωπαϊκήΑριστερά “για να μπορέσει να ρίξει τονΜητσοτάκη”.

Τηνπερασμένη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μεθέρμη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώοι ευρωβουλευτές του Σύριζα τηνκαταψήφισαν. Κάποια δε στέλεχη τουΣύριζα, όπως ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας,μέμφθηκαν τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚγια αυτή τους την επιλογή. Όσο λοιπόνκαι να αναζητούν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ μιαευκαιριακή συμπόρευση με τον Σύριζα,θα πρέπει να κοιτάξουν πολύ σοβαρά τιςεξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο και τηΓαλλία. Το φιλοευρωπαϊκό δημοκρατικότόξο δεν έχει χώρο για τα τοξικά άκρα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φον, Λάιεν, Ελλάδα,fon, laien, ellada