Η ιταλική μεταναστευτική πολιτική επί πρωθυπουργίας Μελόνι και οι αντιδράσεις που προκάλεσε
Η λειτουργία κέντρων υποδοχής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία ήταν μια απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Εντάσσεται στην πολιτική της με στόχο την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και το ενδιαφέρον κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.
Η στρατηγική της ΜελόνιΗ Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του 2022 υποσχόμενη να σταματήσει
Oι πρώτοι παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν στα ιταλικά ύδατα έφτασαν την Τετάρτη στην Αλβανία.
Αυτή η μεταφορά εκτός συνόρων της διαδικασίας για την παροχή ασύλου, που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ευρώπη, κατέστη δυνατή μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο του 2023 μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Μελόνι και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά ενήλικες άνδρες που συνελήφθησαν από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ή το λιμενικό στην ιταλική ζώνη έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα. Βάσει αυτής οι μετανάστες υποβάλλουν στα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία το αίτημά τους για παροχή ασύλου. Αν αυτό γίνει δεκτό, μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία, σε διαφορετική περίπτωση στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά τη συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας, κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Ρώμη, στον οποίο συμμετέχει το αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, έχει πάρει και άλλα μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης.
Η Μελόνι μετά την εκλογή της πήρε πίσω την προεκλογική της υπόσχεση να επιβάλει ναυτικό μπλόκο γύρω από την Ιταλία, ένα μέτρο που κρίθηκε παράνομο και μη πρακτικό από τους ειδικούς.
Προτίμησε να επικεντρωθεί στους διακινητές που οργανώνουν τις αναχωρήσεις των μεταναστών από τις βόρειες ακτές της Αφρικής, κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία, με προορισμό την Ιταλία.
Στόχος οι ΜΚΟΗ Ρώμη χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει το λιμενικό της Λιβύης και της Ιταλίας στο πλαίσιο αμφιλεγόμενης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που συνίσταται στη σύλληψη και την απώθηση των μεταναστών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι στη Λιβύη, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, οι μετανάστες υφίστανται βασανιστήρια και ότι τα δίκτυα των διακινητών πλουτίζουν μέσω ενός σκληρού και απάνθρωπου εμπορίου.
Η Μελόνι από την πλευρά της εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική θα μπορέσουν να περιορίσουν τις αναχωρήσεις μεταναστών.
Η Ρώμη έχει βάλει στο στόχαστρό της και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, αν και παραδέχεται ότι μόνο μικρό μέρος των μεταναστών διασώζεται από τα πλοία τους.
Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, οι ΜΚΟ ενθαρρύνουν με την παρουσία τους στη Μεσόγειο τις αναχωρήσεις μεταναστών, έναν ισχυρισμό τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν αβάσιμο, ενώ τις κατηγορεί ότι χρηματοδοτούνται από τους διακινητές, κάτι που οι οργανώσεις διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Η Ρώμη έχει υιοθετήσει νόμο που αναγκάζει τα πλοία των ΜΚΟ να επιστρέφουν έπειτα από κάθε διάσωση σε λιμάνι το οποίο επιλέγουν οι αρχές, το οποίο συνήθως είναι απομακρυσμένο, απαγορεύοντάς τους να προχωρήσουν σε άλλες διασώσεις επί ποινή αυστηρών προστίμων και κατάσχεσης των πλοίων.
Για τις ΜΚΟ ο νόμος αυτός αντιβαίνει στο δίκαιο της θάλασσας, βάσει του οποίου υποχρεούνται να βοηθήσουν όποιο πλοίο αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Βίζα εργασίαςΑπό την άλλη η ιταλική κυβέρνηση αύξησε κατά πολύ τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου για εργασία για τους πολίτες των χωρών εκτός ΕΕ, κυρίως στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού, απλοποιώντας τη διαδικασία για την έκδοσή τους.
Την ώρα που το 2018 και 2019 έλαβαν βίζα για να εργαστούν στην Ιταλία λιγότεροι από 31.000 εποχικοί εργάτες κάθε χρονιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει περισσότερες από 450.000 σε διάστημα τριών ετών ως το 2025.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ακραίους νόμους της ιταλικής κυβέρνησης, που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Εξάλλου ιταλικά κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοστοβόρα και δεν αποδίδουν.
Από την πλευρά του ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εκτίμησε τον Δεκέμβριο ότι η Ιταλία «εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε έκτακτες λύσεις», αντί να στηρίζει μακροπρόθεσμα ένα ενισχυμένο σύστημα υποδοχής και παροχής ασύλου.
Άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα χαιρέτισαν την προσέγγιση της Μελόνι. Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για τις «αξιοσημείωτες προόδους» της Ιταλίας στο θέμα.
Ο νέος Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Ραταγιό εξέφρασε τη λύπη του που η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθιστά «σχεδόν αδύνατο» τον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης αποφασιστικής δράσης για «τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών» παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στην ΕΕ, αν και παραμένουν οι διαφωνίες αναφορικά με την πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων σε τρίτες χώρες.
Η Μελόνι υπογραμμίζει τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία φέτος, απόδειξη, σύμφωνα με την ίδια, της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της, αν και η διαδρομή που επιλέγουν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Από την αρχή του 2024, 54.129 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές, έναντι 140.481 στη διάρκεια της ίδιας περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η Frontex ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι παράτυπες διελεύσεις στην κεντρική Μεσόγειο μειώθηκαν κατά 64% από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως οι αφίξεις από την ανατολική οδό έχουν αυξηθεί κατά 192% από την αρχή του έτους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανακοινώθηκε: Κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα – Ολόκληρη η ανακοίνωση και οι ημερομηνίες
- Ο λυγμός της Όλγας Κεφαλογιάννη έξω από την Ευελπίδων: «Είμαι εδώ μόνο για τα παιδιά μου»
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Στην Ευελπίδων για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Μάτσα - «Είμαι εδώ για τα παιδιά μου»
- Κράμερ Εναντίον Κράμερ
- Λέσβος: Νέα καταγγελία από την 13χρονη σε βάρος 64χρονου και 22χρονου για γενετήσιες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
- Αποκλειστικό parapolitika.gr: Χώρισαν Φώτης Ζογλοπίτης και Αλεξάνδρα Μάντη μετά από 7 χρόνια σχέσης
- Βάσω Λασκαράκη για Λευτέρη Σουλτάτο: "Ήταν πολύ σημαντικό και ξαφνικό, καθημερινά χρειάζεται να στήσεις πλάτες"
- Νίκος Μωραΐτης: Ήταν λάθος μου που στήριξα με σθένος τον Τσίπρα, παρεμβαίνει υπόγεια στην υπόθεση Κασσελάκη
- Δέκα χτενίσματα με βαθιά χωρίστρα στο πλάι για να δοκιμάσετε την τάση που επιστρέφει
- ΟΣΕΘ: Παρουσίαση του Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτη και της συνδυαστικής λειτουργίας των λεωφορειακών γραμμών με το Μετρό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Η ιταλική μεταναστευτική πολιτική επί πρωθυπουργίας Μελόνι και οι αντιδράσεις που προκάλεσε
- 17 δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα για τον Οκτώβριο: Σε Πνύκα, Αναφιώτικα, Ρωμαϊκή Αγορά, μουσεία
- 3 καμπαρντίνες από τα Zara που χαρίζουν διαχρονική γοητεία στο ντύσιμο -Κομψές, μοιάζουν ακριβές
- Μιχάλης Σάλλας: Για την πράσινη μετάβαση η Ελλάδα θα χρειαστεί 456 δισ. και 15-16 τρισ. η ΕΕ συνολικά έως 2050
- Πώς το Ισραήλ ταυτοποίησε τον Σινουάρ -Πώς βρισκόταν στα χέρια τους ο φάκελος με τα βιομετρικά του στοιχεία
- Η Ουάσιγκτον βλέπει ευκαιρία για εκεχειρία μετά την εξόντωση του Σινουάρ -Τι εκτιμούν αναλυτές
- Οι Γερμανοί εμποδίζουν το έργο του αιώνα -Πού «σκοντάφτει» το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ της Ευρώπης
- Αγνώριστη η εγγονή ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο - Έχασε πολλά κιλά, ποια είναι
- Θεραπεία Αρθριτικού Γόνατος με PRP
- Νέα φραστικά πυρά του Ισραήλ στον ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτέρες: «Δεν επιδοκίμασε» την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Η ιταλική μεταναστευτική πολιτική επί πρωθυπουργίας Μελόνι και οι αντιδράσεις που προκάλεσε
- 3 καμπαρντίνες από τα Zara που χαρίζουν διαχρονική γοητεία στο ντύσιμο -Κομψές, μοιάζουν ακριβές
- Οι Γερμανοί εμποδίζουν το έργο του αιώνα -Πού «σκοντάφτει» το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ της Ευρώπης
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Βελγίου στις Βρυξέλλες
- Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα θα «κατέβουν» σε προεκλογικές εκδηλώσεις με την Κάμαλα Χάρις
- Eurobank Equities: Υψηλή τιμή-στόχος στα €7,7 ανά μετοχή για τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης
- Κρήτη: Ασκήθηκε για πρώτη φορά κακουργηματική δίωξη σε μαθητή, μετά από επεισόδιο ξυλοδαρμού σε σχολείο
- Τι τηλεθέαση σημείωσε η πρεμιέρα του Reunion
- ΑΚΤΩΡ – Intrakat: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στον ΒΟΑΚ [βίντεο]
- Στην Αυστραλία ο Κάρολος -Η πρώτη περιοδεία μετά την περιπέτεια με την υγεία του [εικόνες]
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κακοκαιρία "σφυροκοπά" την Ιταλία: Έσπασαν φράγματα στην Τοσκάνη, εκκενώθηκε οίκος ευγηρίας
- ΟΑΚΑ: Ομάδα νεαρών ''εξερευνητών'' ανέβηκε στο στέγαστρο του Καλατράβα και κοιμήθηκε σε… αιώρες μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο (Βίντεο)
- Άγγελος Φραγκάκης: Ο Δήμαρχος Χάλκης ανακατασκευάζει μεσαιωνικό χωριό για να φιλοξενεί καλλιτέχνες και digital workers
- KKE (μ-λ): αξέχαστος ο επαναστάτης αγωνιστής καθηγητής Γ.Ν. Σαϊμπάμπα
- Η Ματίνα Παγώνη αποκαλύπτει για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα: «Συγκινείται & κλαίει όταν ακούει τραγούδια του & τη φωνή της κόρης του» (βίντεο)
- Βασιλιάς Κάρολος: «Χλιαρή» υποδοχή στην Αυσταλία
- Νοτοπούλου: «Ο Κασσελάκης επί ένα χρόνο κυνηγάει μόνο το ‘’φάντασμα’’ του Τσίπρα»
- Κώστας Αρζόγλου: «Με κάλεσαν για μια σειρά και η παραγωγός με ρώτησε πόσους followers έχω»
- Μαρία Συρεγγέλα: «Οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό ταυτίζονται διαχρονικά με αυτές με της Κύπρου»
- «Καταστροφική κατάσταση»: Διευθυντής νοσοκομείου στη Βόρεια Γάζα εκλιπαρεί για βοήθεια