Η κατανάλωση αυτού του γλυκού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη -Συγκεκριμένο είδος

Κι όμως, δεν κάνουν όλα τα γλυκά κακό για την υγεία μας, με ένα πολύ δημοφιλές να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο BMJ δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αλλά προτού καταναλώσετε όποια σοκολάτα βρείτε μπροστά σας, η μελέτη δίνει ορισμένες προειδοποιήσεις, δείχνοντας ότι η λάθος επιλογή σοκολάτας

μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν δημιουργούνται όλες οι σοκολάτες με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Binkai Liu, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Διατροφής του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην υγεία μας

Ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας, η σοκολάτα γάλακτος δεν έχει, ενώ προκαλεί αύξηση βάρους.

«Για όποιον αγαπά τη σοκολάτα, αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι κάνοντας μικρές επιλογές, όπως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έναντι της γάλακτος, μπορεί να έχει θετική διαφορά στην υγεία του», πρόσθεσε ο Liu.

Η ομάδα της ανέλυσε δεδομένα από 192.200 μη διαβητικούς ενήλικες που μοιράστηκαν το σωματικό τους βάρος και την πρόσληψη τροφής. Σχεδόν οι 112.000 ανέφεραν ότι έτρωγαν σοκολάτα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τριών δεκαετιών, σχεδόν 19.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων 4.800 που λάτρευαν τη σοκολάτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πέντε ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες μαύρης σοκολάτας είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη πλευρά, η σοκολάτα γάλακτος οδηγούσε σε σημαντική αύξηση βάρους.

«Μας εξέπληξε περισσότερο η μεγάλη διαφορά στην επίδραση της μαύρης σοκολάτας και της σοκολάτας γάλακτος στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους», είπε ο Liu στο Healthline.

«Παρότι έχει παρόμοια επίπεδα ενέργειας και κορεσμένων λιπαρών, η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα, πιθανότατα λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες», συνέχισε ο Liu.

«Αυτή η διαφορά υπογραμμίζει τον πιθανό ρόλο που παίζουν οι πολυφαινόλες στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων για την υγεία και δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα».

Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φυτά και μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, να προστατεύσουν από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Η Stephanie Schiff, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Northwell Huntington Hospital, προτείνει να επιλέξετε σοκολάτα με τουλάχιστον 60%-70% κακάο.

«Είναι λίγο πιο πικρή από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά έχει μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών», είπε στην The Post. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά στα φρούτα, στα λαχανικά, στο τσάι και στη σοκολάτα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

«Η κατανάλωση σοκολάτας με ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, είναι ακόμα καλύτερη», είπε η Schiff. «Θα έχετε, επίσης, μια λιγότερο απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, λόγω του πρόσθετου υγιούς λίπους και πρωτεΐνης από τους ξηρούς καρπούς».

Η Schiff είπε ότι είναι γενικά ΟΚ να καταναλώνετε 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα.

Ο δρ Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, είπε ότι η μαύρη σοκολάτα δεν είναι μια «μαγική σφαίρα» για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερη μαύρη σοκολάτα είχαν καλύτερη ποιότητα διατροφής, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φλαβονοειδή.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν λευκοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν σχετικά λίγη σοκολάτα, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για όλους.

Ο δρ Νέστορας Μαθιουδάκης, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης και Εκπαίδευσης του Διαβήτη στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη, είπε στο CNN ότι τα νέα ευρήματα δεν τον κάνουν να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν σοκολάτα για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

«Θα πρότεινα εναλλακτικές πηγές φλαβανολών, ειδικά σκούρα μούρα όπως μύρτιλλα, βατόμουρα και ρόδια, μήλα και τσάι. Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης φλαβανόλες, αλλά, και πάλι, ούτε κρασί θα συνιστούσα» εξήγησε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
-Συγκεκριμένο,-sygkekrimeno