Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταφέρει ως δώρα στη Χιλή δύο φωτογραφίες από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα αλλά και 50 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή, τον θάνατο του Προέδρου Αλιέντε και του ποιητή Πάμπλο Νερούδα, γεγονότα που συνδέουν τις δύο χώρες,  με έναν εξαιρετικά συμβολικό τρόπο.

Ήδη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρίσκεται σε ταξίδι στη Χιλή, μεταφέροντας μάλιστα δύο φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί αποκλειστικά στο iefimerida

από το Αρχείο Αντιδικτατορικής Νεολαίας του Μανώλη Νταλούκα. Θα τις προσφέρει ως δώρα, τη μία στο Μουσείο La Chascona (κατοικία του ποιητή Πάμπλο Νερούδα), και την άλλη στο Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σαντιάγο. Οι δύο αυτές φωτογραφίες δείχνουν ότι ο Πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο ποιητής και συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα, ενέπνευσαν τους φοιτητές στον αγώνα τους για την Ελευθερία στην ηρωική εξέγερση τους στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του1973.

Η φωτογραφία που η Πρόεδρος θα προσφέρει στο Μουσείο La Chascona, είναι εκπληκτική σε δύναμη και συμβολισμό. Ο φωτογράφος (Βασίλης Καραμανώλης) έχει αποτυπώσει μία από τις βραδιές της κατάληψης. Φοιτητές κοιμούνται σε αίθουσα διδασκαλίας, ενώ στον πίνακα είναι γραμμένο «Η Ρωμιοσύνη ψάλλει τον Επιτάφιο της Χούντας». Στο πάνω μέρος του πίνακα, υπάρχει η φράση ALLENDE UN SOLO COMBATIENTE (Αλλιέντε, ένας μοναχικός μαχητής) και αριστερά, το όνομα του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, πιθανότατα δηλητηριασμένος από πράκτορες του δικτατορικού καθεστώτος Πινοσέτ.

Η φωτογραφία που η Πρόεδρος θα προσφέρει στο Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σαντιάγο, δείχνει τους φοιτητές να διαδηλώνουν στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, ενώ στη δεξιά  κολώνα μαζί με το σύνθημα ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ  είναι γραμμένο και το όνομα του Προέδρου της Χιλής ALLENDE. Το όνομά του, για τους φοιτητές ήταν συνώνυμο με την λέξη Ελευθερία. Δυο μήνες πριν στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ο Αλιέντε αμυνόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο κατά των πραξικοπηματιών, είχε προτιμήσει να αυτοκτονήσει παρά να παραδοθεί. 

Σε ευχαριστήρια επιστολή που μας εστάλη από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρεται :

«Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα προσφέρει ως δώρα, στο Μουσείο La Chascona (κατοικία P. Neruda),καθώς και στο Μουσειο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σαντιάγο, τις δύο φωτογραφίες από τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τις οποίες είχατε την καλοσύνη να μας παραχωρήσετε.

Ένα από τα μηνύματα, τα οποία αποσκοπεί να εκπέμψει η επίσκεψη της ΠτΔ στη Χιλή είναι η προσήλωση αμφοτέρων των χωρών στα ιδανικά της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε συμβολικό επίπεδο, τούτο θα τονισθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της υπόμνησης των σχεδόν ταυτόχρονων επετείων, δηλαδή των 50 ετών από το πραξικόπημα στη Χιλή και το θάνατο του S. Allente (γεγονότα που μνημονεύονται στη Χιλή ως επέτειοι) και τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε ότι θα συνέβαλε στην αποστολή του εν λόγω μηνύματος η συμβολική  προσφορά των δύο φωτογραφιών από το Πολυτεχνείο, στις οποίες φαίνονται αναγεγραμμένα τα ονόματα των Allente  και Neruda ως φόρος τιμής στις δύο αυτές, εξέχουσες προσωπικότητες της Χιλής, που ενέπνευσαν τον αγώνα των φοιτητών κατά της Χούντας»

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα