Η ψυχολογική επιβάρυνση στους άνδρες με υπογονιμότητα

Γνωρίζετε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί την υπογονιμότητα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς οδηγεί σε αρνητικό σωματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό στρες;

Τα ζευγάρια που βιώνουν υπογονιμότητα είναι πιο πιθανό να βιώσουν άγχος, κατάθλιψη, φόβο, ενοχή και απογοήτευση. Παρόλο όμως που έχει αποδειχθεί ότι ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται για το 50% των προβλημάτων γονιμότητας, η υπογονιμότητα θεωρείται ότι επιβαρύνει ψυχολογικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες. Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό;

Τιαποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη

Σεμια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκεστο περιοδικό BMCPublicHealth,οιεπικεφαλής της μελέτης θέλησαν ναπροσδιόρισαν τη συχνότητα εμφάνισηςσυμπτωμάτων άγχους σε υπογόνιμουςάνδρες.

Όπωςεξηγεί ο Δρ.Θάνος Παράσχος,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO,μέχρι σήμερα, σε καμία μελέτη δεν έχειπραγματοποιηθεί μετα-ανάλυση για νακατανοήσουμε τον επιπολασμό του άγχουςστους υπογόνιμους άνδρες (διαβάστεπερισσότερα).

Ησυγκεκριμένη μετα-ανάλυση εντόπισεσυνολικά 27 άρθρα από το Cochrane,το PubMed,το WebofSciences,το PsyINFO,το Scopusκαι το GoogleScholarαπό μελέτες σε 6.624 υπογόνιμους άνδρες.Διαπιστώθηκε ότι οι υπογόνιμοι άνδρεςυποφέρουν από περισσότερο στρες σεσχέση με τους μη υπογόνιμους άνδρες .

Όπωςεπισημαίνει ο Δρ. Θ. Παράσχος από τηνπροσωπική του επαφή με υπογόνιμουςάνδρες, διαπιστώνει ότι συχνά υποφέρουναπό απομόνωση, αυτοκατηγορία, αισθήματασεξουαλικής ανεπάρκειας και άγχος, μεπολλούς να συνδέουν την υπογονιμότητάτους με χαμηλή αρρενωπότητα.

Τονίζειεπίσης ότι η υπογονιμότητα προκαλείφόβο διαζυγίου και άγχος απόρριψης απότη σύντροφο και άλλων ανεπιθύμητωναλλαγών που ενισχύουν το στρες στουςάνδρες. Επισημαίνει ότι η εν λόγωμετα-ανάλυση γενικά καταδεικνύει ότιτο άγχος είναι ένα από τα πιο κοινάσυμπτώματα που βιώνουν οι υπογόνιμοιάνδρες που επηρεάζουν την υγεία, τηνποιότητα ζωής και την ανταπόκριση στηθεραπεία.

Τιάλλο αποκαλύπτει η έρευνα

Όπωςαναφέρει ο Δρ. Παράσχος, η έρευνα αποκάλυψεακόμα ότι οι υπογόνιμοι άνδρες λαμβάνουνλιγότερη κοινωνική υποστήριξη, με τουςπερισσότερους να διστάζουν να συζητήσουντα προβλήματα υπογονιμότητας με τηνοικογένεια, τους φίλους τους, ακόμη καιτους συμβούλους ψυχικής υγείας, γεγονόςπου συμβάλλει στα αυξημένα επίπεδαστρες. Επίσης, υπογόνιμοι άνδρες είναιπιο πιθανό να αναζητήσουν συναισθηματικήυποστήριξη από τους γιατρούς αναπαραγωγήςπαρά από επαγγελματίες ψυχικής υγείας,φίλους ή ομάδες αυτοβοήθειας. Ως εκτούτου, είναι ζωτικής σημασίας ναενσωματωθεί η ψυχολογική συμβουλευτικήστη διαδικασία θεραπείας της υπογονιμότηταςστα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής,καθώς η μείωση των επιπέδων άγχους θαμπορούσε επίσης να βελτιώσει τααποτελέσματα της θεραπείας για τηναντιμετώπιση των προβλημάτωνυπογονιμότητας.

«Αυτέςοι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουντους κλινικούς γιατρούς να σχεδιάσουνκατάλληλες παρεμβάσεις για την ανακούφισητων ψυχολογικών πιέσεων που μπορεί ναεπηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείαςυπογονιμότητας και να ανακουφίσουν ταυπογόνιμα ζευγάρια από το άγχος κατάτην προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν»,επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δρ.Παράσχος.

 Διαβάστεόλα όσα θέλετε να μάθετε για τηνυπογονιμότητα εδώ.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 677410

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα