Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε ανοιχτό το ερώτημα της χειροτοτονίας των γυναικών

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία άφησε «ανοιχτό» το ερώτημα της χειροτονίας γυναικών στο αξίωμα του διάκου, έναν βαθμό πριν από αυτόν του ιερέα, με τη λήξη της παγκόσμιας συνόδου για το μέλλον της, στο Βατικανό.

«Τοζήτημα της χειροτονίας γυναικών στονβαθμό του διάκου παραμένει ανοιχτό.Αυτή η διάκριση θα συνεχιστεί» αναφέρεταιστο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε απότον πάπα Φραγκίσκο έπειτα από έναν μήνασυζητήσεων.

Μολονότι«γυναίκες και άνδρες έχουν ίση αξία ωςμέλη του λαού του Θεού (…) οι γυναίκεςεξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδιαγια τη μεγαλύτερη αναγνώριση» του ρόλουτους,

σημειώνεται στο κείμενο των 51σελίδων.

Όπωςκαι για τους ιερείς και σε αντίθεση μεάλλα δόγματα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησίαεπιτρέπει να χειροτονούνται διάκοιμόνο οι άνδρες. Οι διάκοι μπορούν νατελούν μυστήρια, όπως βαπτίσεις, γάμουςκαι κηδείες, όχι όμως και λειτουργίες.«Δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένακώλυμα που θα εμπόδιζε τις γυναίκες ναασκήσουν διοικητικούς ρόλους στηνΕκκλησία», προστίθεται στο έγγραφο,χωρίς όμως να προσδιορίζονται αυτοί οιρόλοι. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφοράστη χειροτονία γυναικών ιερέων, όπωςέχουν ζητήσει πολλές επισκοπές στηνΕυρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Τι συζητήθηκε στη συνέλευση της Συνόδου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας

Απότις 2 Οκτωβρίου, 368 άτομα –από επισκόπουςμέχρι λαϊκούς και, μεταξύ αυτών, μερικέςδεκάδες γυναίκες– από 100 χώρες συζητούσανκεκλεισμένων των θυρών το μέλλον τηςΕκκλησίας, στη Γενική Συνέλευση τηςΣυνόδου η οποία είχε συγκληθεί για πρώτηφορά τον Οκτώβριο του 2023.

Τοτελικό κείμενο αποτελείται από 155παραγράφους και σε εκείνη που αφορά τιςγυναίκες διατυπώθηκαν οι περισσότερεςαντιρρήσεις, με 97 ψήφους κατά και 258υπέρ.

Στοκείμενο προτείνεται επίσης η αναδιοργάνωσητης εκπαίδευσης των ιερέων και ημεγαλύτερη συμμετοχή των λαϊκών σεεκκλησιαστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένηςτης επιλογής επισκόπων. Δεν διατυπώνεταικαμία πρόταση για την υποδοχή των πιστώντης κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από την Εκκλησία.

Η Σύνοδος είναι ένα συμβουλευτικό όργανο που υποβάλει τα συμπεράσματά της στον πάπα, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του δόγματος. Ο ποντίφικας ωστόσο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα αποδεχτεί αμέσως τις προτάσεις της. «Στο έγγραφο αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες οδηγίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως οδηγός για την αποστολή των Εκκλησιών στις διάφορες ηπείρους και σε διαφορετικά πλαίσια», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος με τη λήξη της συνόδου, απόψε το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία,romaiokatholiki ekklisia