Η συμβολή της Πυρηνικής Ιατρικής στην αντιμετώπιση παθήσεων

H Πυρηνική Ιατρική αποτελεί μία ειδικότητα, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι χρησιμοποιεί ραδιοϊσότοπα και ακτινοβολίες για εξετάσεις και θεραπείες.

Ιστορικά,το ταξίδι της Πυρηνικής Ιατρικής ξεκίνησεαπό το 1896-1897, την περίοδο που ανακαλύφθηκανοι «περίεργες», όπως τις αποκαλούσαντότε, ακτινοβολίες από τον Ανρί Μπεκερέλκαι τη Μαρί Κιουρί, στις οποίες υπήρχετο ουράνιο σαν υλικό που εξέπεμπεακτινοβολία καθώς και το ράδιο. Γι’αυτόν τον λόγο, αργότερα, αυτή η μορφήενέργειας ονομάστηκε ραδιενέργεια, απότο πρώτο συνθετικό, το ράδιο.
Στησυνέχεια, το 1936-1939 έγιναν

οι πρώτεςπροσπάθειες θεραπείας με ισότοπα, κατάτις οποίες χρησιμοποιήθηκε φώσφορος,ένα ραδιενεργό ισότοπο για την θεραπείατης λευχαιμίας, αλλά και ιώδιο 128 για τημελέτη του θυρεοειδούς αδένος.

Ποιεςπαθήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει ηΠυρηνική Ιατρική;

«Καταρχάς,αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά ταυλικά που χρησιμοποιούμε, τα λεγόμεναραδιοφάρμακα, ακολουθούν το μεταβολισμόδιαφόρων οργάνων. Άρα αυτά τα περιστατικά,τα οποία βλέπουμε, είτε διαγνωστικάείτε θεραπευτικά, βασίζονται στηλειτουργία του οργάνου.

Πιοαναλυτικά, στην περίπτωση των διαγνώσεων,στο Metropolitan Hospital, στο τμήμα ΠυρηνικήςΙατρικής, όπου διαθέτουμε όλο τονκορυφαίο εξοπλισμό από πλευράς τεχνολογίας(SPECT και PET τεχνολογία), ασχολούμαστε μετα σπινθηρογραφήματα. Δηλαδή, ο ασθενήςμπορεί να ελέγξει νόσους όπως η άνοια,η νόσος Πάρκινσον, επιληψίες, ισχαιμικάεγκεφαλικά επεισόδια, διαταραχές μνήμης,καθώς και άλλες παθήσεις που αφορούνστον εγκέφαλο, με το σπινθηρογράφημαεγκεφάλου. Υπάρχουν 3 είδη σπινθηρογραφημάτων,αλλά επί της ουσίας όλα είναι σπινθηρογράφημαεγκεφάλου», αναφέρειο κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου ΔιευθυντήςΠυρηνικός Ιατρός του MetropolitanHospital

Στηδιαγνωστική φάση πάντα χρησιμοποιούνταιραδιοϊσότοπα;

«Στηφάση της διάγνωσης χρησιμοποιούνταιπάντοτε είτε ραδιοϊσότοπα αμιγώς, όπωςείναι ένα φυσικό ραδιοϊσότοπο, είτε σεένωση με χημικές ουσίες, κατά τις οποίεςδημιουργούνται ραδιενεργά μόρια. Σ’αυτήν την περίπτωση εκμεταλλευόμαστετο γεγονός ότι αυτά τα μόρια έχουν τηνικανότητα να πηγαίνουν σε κάποια όργανα,για τα οποία γνωρίζουμε πώς είναι ότανείναι φυσιολογικά και πώς είναι ότανείναι παθολογικά.

Έναςάλλος λόγος που μπορεί να επισκεφθεί οασθενής το τμήμα μας είναι να ελέγξειπιθανές καρδιολογικές παθήσεις, όπωςισχαιμίες, εμφράγματα, κακή εξώθησηκλάσματος εξωθήσεως του αίματος τηςκαρδιάς προς την περιφέρεια κ.ά.

Άλλεςεξετάσεις που μπορεί να χρειάζονταιείναι το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς,το σπινθηρογράφημα νεφρών, καθώς καιτο σπινθηρογράφημα αιματώσεως πνευμόνωνγια πνευμονικές εμβολές.
Γενικά,υπάρχουν για όλα τα όργανα σπινθηρογραφήματαμε τα οποία μπορούμε να διαγνώσουμεσημαντικές ασθένειες από πλευράς κακήςλειτουργίας των οργάνων, ενώ η ακτινολογίατις προσεγγίζει σε μορφολογικό και όχισε λειτουργικό επίπεδο», επισημαίνει.

Τιγίνεται στο κομμάτι της θεραπείας;

«Ακριβώςεπειδή βλέπουμε το κομμάτι της λειτουργίαςστη θεραπεία, μπορούμε να χορηγήσουμεστον ασθενή ισότοπα είτε μόνα τους σανφυσικό στοιχείο, είτε σε συνδυασμό σανμόρια με άλλες ουσίες για να μπορέσουμενα θεραπεύσουμε νόσους. Η γνωστή θεραπεία,σε βάθος χρόνου, είναι η θεραπεία μεραδιενεργό ιώδιο για να θεραπεύσουμεκαρκίνους του θυρεοειδούς.

Επίσης,με το ίδιο υλικό, αλλά σε μικρότερεςποσότητες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμευπερθυρεοειδισμούς ή βρογχοκήλες,διογκώσεις του θυρεοειδούς.
Επίσης,μια άλλη θεραπεία, είναι η λεγόμενηραδιοϋμενόλυση, η οποία είναι θεραπείατων αρθρώσεων όταν έχουμε παραγωγήυγρού, πόνο στις αρθρώσεις, ερυθρότητακαι αποτυγχάνουν όλες οι άλλες μέθοδοιεγχύσεων, στις οποίες προβαίνουν συνήθωςοι ορθοπεδικοί. Μάλιστα στη ΒόρειαΕυρώπη και ειδικά στη Γερμανία γίνονταιπερίπου 80.000 τέτοιες θεραπείες τον χρόνο,αλλά στη χώρα μας ακόμα δεν είναι τόσοδιαδεδομένες.
Τέλος, οι μέθοδοι αυτέςέχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τοτελευταίο εξάμηνο με μεγάλη επιτυχίακαι σε ογκολογικά νοσήματα, όπως είναιο καρκίνος του προστάτη και ταηπατοκυτταρικά καρκινώματα» καταλήγειο κ.Χατζηπαναγιώτου.

*Στοθεραπευτήριο Metropolitan Hospital λειτουργείπλήρες υπερσύγχρονο ΤμήμαΠυρηνικής Ιατρικήςμε εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, στοοποίο εκτελούνται τόσο in vivo διαγνωστικέςεξετάσεις, όσο και θεραπευτικές εφαρμογέςραδιοϊσοτόπων.

Παράλληλα,η Μονάδα PET/CT του Metropolitan Hospital διαθέτειυπερσύγχρονο Τομογράφο ΠοζιτρονικήςΑπεικόνισης που συνδυάζει τις δυνατότητεςενός συστήματος Τομογραφίας ΕκπομπήςΠοζιτρονίων (Positron Emission Tomography-PET) υψηλήςευκρίνειας (HD), με αυτές ενός κορυφαίουδιαγνωστικού συστήματος αξονικήςτομογραφίας 128 τομών. Αυτός ο συνδυασμόςέχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη ποιότηταεικόνας και μειωμένο χρόνο εξέτασηςεπιτρέποντας την πραγματοποίησή τηςακόμα και σε επιβαρυμένους ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πυρηνικής Ιατρικής,pyrinikis iatrikis