«Ιερός πόλεμος» για την Ορθοδοξία, παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία -Ο Βαρθολομαίος στο «στόχαστρο» Πούτιν
Με τον τίτλο «Η μάχη των Πατριαρχών» σε εκτενές άρθρο του το περιοδικό The Atlantic μιλά για τη διαμάχη μεταξύ του Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη και του Κυρίλλου στη Μόσχα και πώς εμπλέκεται ο Πούτιν και η Ουκρανία.
Επίσης, στο άρθρο περιγράφεται ο ρόλος του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διαμάχη, περιγράφοντας πώς άρχισε αυτός ο «πόλεμος», πώς συνεχίστηκε και πώς μπορεί να τελειώσει.
Πώς ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ του Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη και του Κυρίλλου στη ΜόσχαΣτα τέλη Αυγούστου του 2018, ο Πατριάρχης Κύριλλος πήγε στην Κωνσταντινούπολη
Πήγε για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς είχε ακούσει ότι ετοιμαζόταν να διακόψει τους αρχαίους θρησκευτικούς δεσμούς της Μόσχας με την Ουκρανία αναγνωρίζοντας μια νέα και ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κίεβο.
Για τον Κύριλλο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτό αποτελούσε σχεδόν υπαρξιακή απειλή, γράφει το άρθρο.
Η Ουκρανία και τα μοναστήρια της είναι η γενέτειρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και οι δυο χώρες ανάγουν τις πνευματικές και εθνικές τους καταβολές στο βασίλειο με έδρα το Κίεβο, που ασπάστηκε τον χριστιανισμό πριν από περίπου 1.000 χρόνια.
Αν η Εκκλησία στην Ουκρανία καταφέρει να αποσχιστεί από τη Ρωσική Εκκλησία, θα αποδυναμώσει σοβαρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί αυτό που ο Πούτιν αποκάλεσε «ρωσικό κόσμο» επιρροής στην παλιά σοβιετική σφαίρα.
Και η απόφαση βρισκόταν στα χέρια του Βαρθολομαίου, του μοναδικού προσώπου που έχει την κανονική εξουσία να εκδώσει έναν «τόμο αυτοκεφαλίας» και να ευλογήσει με αυτόν τον τρόπο τη διακήρυξη θρησκευτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Όταν ο Κύριλλος έφτασε έξω από το Φανάρι, ένα πλήθος Ουκρανών διαδηλωτών είχε ήδη συγκεντρωθεί εκεί. Η υποστήριξη του Κυρίλλου στη βίαιη συμπεριφορά της Ρωσίας -η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και ο αιματηρός πόλεμος δι 'αντιπροσώπων στην ανατολική Ουκρανία- τον είχε καταστήσει μισητή φιγούρα και είχε βοηθήσει στην ενίσχυση της υποστήριξης στο Κίεβο για μια ανεξάρτητη Εκκλησία.
Οι δύο πλευρές διαφώνησαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά όταν έφτασαν στο πραγματικό θέμα της συνάντησης -την Ουκρανία- το κλίμα μεταβλήθηκε από ψυχρή ευγένεια σε ανοιχτή εχθρότητα. Ο Βαρθολομαίος απήγγειλε έναν κατάλογο παραπόνων, κατηγορώντας σχεδόν τον Κύριλλο ότι προσπαθεί να τον εκτοπίσει.
Ο Κύριλλος απέκρουσε τις κατηγορίες και τόνισε το κεντρικό του αίτημα: Η Ουκρανία δεν πρέπει να διαχωρίσει την Εκκλησία της από την Εκκλησία της Μόσχας. Το θέμα ήταν "ωρολογιακή βόμβα", είπε, σύμφωνα με το κείμενο της συνάντησης που διέρρευσε. "Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την ιδέα ότι είμαστε μία χώρα και ένας λαός. Είναι αδύνατο για εμάς να διαχωρίσουμε το Κίεβο από τη χώρα μας, διότι από εκεί ξεκίνησε η ιστορία μας".
Ο Βαρθολομαίος εξήγησε ότι "οι Ουκρανοί δεν αισθάνονται άνετα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και επιθυμούν πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία, όπως ακριβώς έχουν και πολιτική ανεξαρτησία". Πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια δέχεται αιτήματα και παρακλήσεις από Ουκρανούς σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Κοινοβουλίου και του τότε προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας. Ο Κύριλλος απάντησε ότι αυτές οι εκκλήσεις ήταν ανούσιες επειδή η πολιτική τάξη της Ουκρανίας ήταν παράνομη. Ο λαός, είπε με βεβαιότητα, "θα τους ανατρέψει και θα τους εκδιώξει". Ο Βαρθολομαίος, σοκαρισμένος από την υπονοούμενη βία στα λόγια του Κύριλλου, γράφει το Atlantic, κάλεσε τους Ρώσους "να μην εκτοξεύουν τέτοιες απειλές, ούτε για σχίσμα ούτε για αιματοχυσία στην Ουκρανία". Όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση, ο Κύριλλος και οι άνδρες του ήταν τόσο θυμωμένοι που παρέλειψαν το γεύμα και κατευθύνθηκαν κατευθείαν πίσω στο ιδιωτικό τους αεροπλάνο, αναφέρει το άρθρο.
Τελικά, οι απειλές αποδείχθηκαν ατελέσφορες: Ο Βαρθολομαίος ενέκρινε τη νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ο Κύριλλος έδωσε εντολή να διακοπούν οι δεσμοί της Ρωσικής Εκκλησίας με το Φανάρι. Η σύγκρουση των πατριαρχών -δεν έχουν μιλήσει έκτοτε- μοιάζει πλέον πολύ με προοίμιο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζει το Atlantic. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του από τον Βαρθολομαίο, ο Πούτιν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του για να τη συζητήσει. Αργότερα ο Πούτιν επικαλέστηκε το σχίσμα της Εκκλησίας ως μέρος της δικαιολογίας του για την εισβολή του 2022, και ο ίδιος και ο Κύριλλος συνεχίζουν να μιλούν για την αποσχισθείσα Εκκλησία ως επίθεση στην εθνική ταυτότητα της Ρωσίας.
Ο ρόλος της ΕλλάδαςΗ ρωσική εκστρατεία ξεκίνησε από την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, όπου υπάρχει συμπάθεια που σχηματίστηκε από τους αρχαίους θρησκευτικούς δεσμούς και τους κοινούς εχθρούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, Ρώσοι ολιγάρχες άρχισαν να χτίζουν εκκλησίες και να μοιράζουν μετρητά για χάρες. Οι επίσκοποι που δάνειζαν ιερά λείψανα για περιηγήσεις στη Ρωσία μπορούσαν να αποκομίσουν ένα ικανοποιητικό κέρδος για τους ίδιους ή τις ενορίες τους.
Τις ρωσικές επενδύσεις ακολούθησε μια συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε εκατοντάδες νέες ελληνόφωνες ιστοσελίδες, ιστολόγια και ομάδες στο Facebook.
Το Φανάρι παρέβλεπε αυτές τις επιθέσεις για χρόνια. Ο Βαρθολομαίος εργαζόταν σκληρά για να διατηρήσει την ενότητα με κάθε κόστος, επειδή σχεδίαζε να συγκαλέσει μια ιστορική πανορθόδοξη σύναξη, την οποία θεωρούσε ως το επιστέγασμα της θητείας του. Η Εκκλησία είχε να συγκαλέσει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για περισσότερα από 1.000 χρόνια και ο σχεδιασμός γι' αυτήν είχε ξεκινήσει το 1961. Ο Βαρθολομαίος ήθελε τόσο πολύ να πετύχει η Σύνοδος, ώστε να διευκολύνει τους Ρώσους σε κάθε ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης, οι Ρώσοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για την προτεινόμενη διατύπωση σχετικά με την αντίθεση της Εκκλησίας στις διακρίσεις και επέμειναν να διαγραφούν όλες οι αναφορές στις φυλετικές και σεξουαλικές μειονότητες. Απαίτησαν επίσης να μην συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για θρησκευτική ανεξαρτησία. Ο Βαρθολομαίος υποχώρησε σε όλα αυτά.
Στη συνέχεια, μόλις μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία έναρξης της συνόδου, το 2016 -με όλες τις βίλες κλεισμένες και έτοιμες σε ένα κρητικό θέρετρο- οι Ρώσοι αποσύρθηκαν. Υπερασπίστηκαν την απόφασή τους επισημαίνοντας τρεις πολύ μικρότερους ορθόδοξους φορείς (Βουλγαρία, Γεωργία και Αντιόχεια) που είχαν αποσυρθεί λίγο νωρίτερα. Αν και φαίνεται ότι υπήρχαν κάποιες πραγματικές διαφωνίες σχετικά με τα έγγραφα που προετοιμάστηκαν για τη συνάντηση, οι τρεις μικρότερες Εκκλησίες έχουν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και η ρωσική κίνηση εμφανίστηκε ως μια ακόμη προσπάθεια να ταπεινωθεί ο Βαρθολομαίος.
Ο Κύριλλος, ωστόσο, φαίνεται να έχει κάνει λάθος υπολογισμούς, αναφέρεται. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι τώρα ο ανώτερος επίσκοπος του Φαναρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μου μίλησε για αυτό το επεισόδιο κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο γραφείο του στο Μανχάταν, στο Upper East Side. Ίσως η πιο σημαντική συνέπεια της κίνησης του Κύριλλου, εξήγησε, ήταν ότι άνοιξε την πόρτα για να δοθεί στους Ουκρανούς αυτό που ήθελαν. "Αυτό ήταν το πράσινο φως", είπε.
Η απώλεια ολόκληρης της ουκρανικής Ορθοδοξίας θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τον Κύριλλο. Στο αποκορύφωμά της, η Ουκρανία αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο των ενοριών που διεκδικούσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Ουκρανία έχει επίσης πολύ υψηλότερο ποσοστό εκκλησιασμού από τη Ρωσία, αναφέρει το Atlantic.
Ο Βαρθολομαίος ρισκάρει την ενότητα της Ορθοδοξίας. Μπορεί να επιδιώκει να φέρει την Εκκλησία του προς το μέλλον, αλλά, όπως καταλήγει το ρεπορτάζ, η ιστορία δεν πηγαίνει προς την πλευρά που θέλουμε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκησε αλλά της τα χάλασε ο Παναθηναϊκός
- Τέμπη: Ένας πατέρας αποδομεί τον «ανήξερο» για όλα πρωθυπουργό! Ο Νίκος Πλακιάς απαντά για το «ανθρώπινο λάθος»
- Η Σακίρα ξεπέρασε τον Πικέ - Είναι πλέον ζευγάρι με τον Λουσιέν Λαβίσκουντ
- Νίκη σαν… ήττα για τον Ολυμπιακό – Μεντιλίμπαρ και Ρέτσος έκαναν «δώρο» στη Φενέρ
- Τέμπη: Αιχμές για την προαγωγή Αδειλίνη από τη Μαρία Καρυστιανού – «Πληρούσε τα κριτήρια;»
- Σύμβαση 717: Νέες εγγυήσεις-μαμούθ για μηχανικούς του ΟΣΕ μετά τις απολογίες τους
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο της Ρωσίας ο Βαρθολομαίος - Μάχη για τα ηνία της Ορθοδοξίας
- Συναγερμός στην Καλλιθέα. Εξαφανίστηκε 37χρονος
- Οικογενειακή τραγωδία στην Ηλιούπολη: Επικρατέστερο σενάριο η δολοφονία της μητέρας από τον γιό που μετά αυτοκτόνησε
- Απάτες ύψους 29.500 ευρώ στην Πάτρα – Πως «παγιδεύτηκαν» τα θύματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Η αγκαλιά του Ζελένσκι σε Μητσοτάκη: «Ευγνώμων που θέλει να παραστεί στο συνέδριο για την Ειρήνη στην Ελβετία»
- Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης μίλησε για τις δυσκολίες των Ελλήνων από το νέο του σπίτι αξίας 1,8 εκατ. ευρώ
- Νίκος Παπανδρέου: Από τεχνικό λάθος καταχωρίστηκε ως αρνητική η ψήφος μου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
- Πομπηία: Αποκαλύφθηκαν εκπληκτικές τοιχογραφίες με την Ελένη της Τροίας, τον Πάρι, τον Απόλλωνα -Γιατί είναι μοναδικές
- Euroleague: Ο Παναθηναϊκός AKTOR πάτησε γκάζι στο τέλος και με ηγέτες Ναν και Σλούκα «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση
- Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης μίλησε για τις δυσκολίες των Ελλήνων από το νέο του σπίτι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ
- Προκριματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πού θα ψηφίσουν, πόσους σταυρούς θα βάλουν όσοι συμμετάσχουν στη διαδικασία
- Σύμβαση «717»: Eλεύθεροι μετά τις απολογίες τους δύο υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ -Με εγγυήσεις 800.000 και 500.000 ευρώ
- Aπίστευτο: Ένα πουλί μιμήθηκε τον ήχο σειρήνας περιπολικού και μπέρδεψε τους αστυνομικούς -Δείτε βίντεο
- Περού: Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000 χάθηκε από τα ραντάρ
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- «Ιερός πόλεμος» για την Ορθοδοξία, παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία -Ο Βαρθολομαίος στο «στόχαστρο» Πούτιν
- Περού: Μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000 χάθηκε από τα ραντάρ
- Η αγκαλιά του Ζελένσκι σε Μητσοτάκη: «Ευγνώμων που θέλει να παραστεί στο συνέδριο για την Ειρήνη στην Ελβετία»
- Πλεύρης: Στηρίζουμε το ΕΣΥ - Διασφαλίζουμε 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Στην Πολωνία ο Μητσοτάκης: Δείπνο εργασίας με Τουσκ-Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατηγική ατζέντα ΕΕ
- Euroleague: Ο Παναθηναϊκός AKTOR πάτησε γκάζι στο τέλος και με ηγέτες Ναν και Σλούκα «κλείδωσε» τη δεύτερη θέση
- Πούτιν: Οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας εξαπολύθηκαν ως αντίποινα
- CNN: Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν για τυχόν επανεκλογή Τραμπ -Βολιδοσκοπούν τις προθέσεις του για ΕΕ και ΝΑΤΟ
- Στην Πολωνία ο Μητσοτάκης: Δείπνο εργασίας με Τουσκ-Μισέλ και ευρωπαίους ηγέτες για την στρατηγική ατζέντα ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φόρμουλα 1: Ανανέωσε με την Aston Martin ο Αλόνσο
- Ξέσπασε στο τέλος ο Παναθηναϊκός 84-75 την Άλμπα και άρπαξε τη 2η θέση
- Χαμός στο νοσοκομείο Λαμίας με Αφρικανό κρατούμενο από τις φυλακές Δομοκού
- Βαθμολογία Euroleague: Δεύτερος ο Παναθηναϊκός, με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός
- Η ολοκαίνουργια Alfa Romeo Milano είναι πληθωρικά δυναμική και με μοναδικό μιλανέζικο στιλ
- Ο Ισμαήλ Χανίγια λέει πως η Χαμάς εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία εκεχειρίας
- Euroleague: Ζορίστηκε αλλά καθάρισε την Άλμπα ο Παναθηναϊκός - Κλείδωσε τη 2η θέση και ονειρεύεται Βερολίνο!
- Έρημη Χώρα – Spoiler: Ο Λουκάς και η Εύα έρχονται κοντά, αλλά το σκοτεινό παρελθόν απειλεί τη ζωή τους