Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Οι ΗΠΑ αναμένουν να τεθεί «τις επόμενες ώρες» σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος της μεθορίου με τον Λίβανο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ «τις επόμενες ώρες».

Μετά την πρόταση ΗΠΑ και Γαλλίας για εκεχειρία τριών εβδομάδων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News,

ότι «η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της μπλε γραμμής (η οριοθετική γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν).

«Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν προς την κατεύθυνση μιας πιθανής επίλυσης της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφότου η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την επίθεση στις 8 Οκτωβρίου και για να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατά μήκος της μπλε γραμμής που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους τόσο στο Λίβανο όσο και στο Ισραήλ», πρόσθεσε, την ώρα που το Ισραήλ προειδοποιεί με χερσαία εισβολή στον Λίβανο και στη διάρκεια της νύχτας έπληξε 75 στόχους της Χεζμπολάχ.

Η συμφωνία δεν αφορά στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτή η πρόταση κατάπαυσης του πυρός αφορά μόνον στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και δεν επεκτείνεται στη Γάζα, όπου συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χαμάς. Τόνισε, ωστόσο, ότι η παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα δημιουργούσε «περιθώριο» για πρόοδο στο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας.

«Αγοράζειλίγο χρόνο και χώρο για να προσπαθήσουμενα επιδιώξουμε μια ρύθμιση στη Γάζακατά το πρότυπο της συμφωνίας για τουςομήρους που συζητούσαμε», δήλωσε οΑμερικανός αξιωματούχος.

Καισυνέχισε: «Πιστεύουμε, ανεξάρτητα απότο τι συνέβη στο πεδίο της μάχης τιςτελευταίες ημέρες, ότι η στιγμή για ναεπιτύχουμε αυτή τη διπλωματική λύσηείναι τώρα».

Οηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλζητά επταήμερη κατάπαυση του πυρός

Απότην πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσηςτου Ισραήλ, Γιαϊρ Λαπίντ, κάλεσε τηνκυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχουνα αποδεχθεί την πρόταση ΗΠΑ και Γαλλίαςγια κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ,αλλά μόνον για περίοδο μιας εβδομάδας.

Σεανάρτησή του στα μέσα κοινωνικήςδικτύωσης ανέφερε:

«Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να ανακοινώσει σήμερα το πρωί ότι αποδέχεται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός των Μπάιντεν-Μακρόν, αλλά μόνο για επτά ημέρες, προκειμένου να μην επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να αποκαταστήσει τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Δεν θα δεχτούμε καμία πρόταση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά μας. Οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί πρέπει να επιτρέψει στους κατοίκους του βορρά να επιστρέψουν αμέσως με ασφάλεια στα σπίτια τους και να οδηγήσει στην ανανέωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία απαγωγής. Οποιαδήποτε παραβίαση –ακόμη και η παραμικρή– της κατάπαυσης του πυρός, θα οδηγήσει στο Ισραήλ να επιτεθεί ξανά με όλη του τη δύναμη και σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ΗΠΑ,israil-chezbolach, ipa