Κακοκαιρία Μπόρις: Στους 21 οι νεκροί, στην Ιταλία κατευθύνονται τα φαινόμενα

Η Κεντρική Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς η υπερχείλιση των ποταμών απειλεί πόλεις και οικισμούς μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Μπόρις.

Εθελοντές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και κωμοπόλεις της κεντρικής Ευρώπης ενίσχυσαν τις άμυνες κατά των πλημμυρών που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες, αναφέρει η Guardian.

Η καταιγίδα Μπόρις έριξε μέσα σε τέσσερις ημέρες έως και πενταπλάσια ποσότητα

βροχής από τη μέση βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, βυθίζοντας ολόκληρες γειτονιές και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Τουλάχιστον 21 νεκροί από την κακοκαιρία Μπόρις

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 21 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες που εξαπέλυσε η καταιγίδα Μπόρις στην κεντρική Ευρώπη.

Ενώ η βροχή υποχώρησε σε ορισμένες περιοχές, η στάθμη των υδάτων σε άλλες δεν αναμενόταν να κορυφωθεί για αρκετές ημέρες. Ο ποταμός Δούναβης εξακολουθούσε να ανεβαίνει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με δρόμους σε τμήματα της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα να έχουν ήδη πλημμυρίσει και κινητά φράγματα έκτακτης ανάγκης να έχουν τοποθετηθεί στις ιστορικές πόλεις Βίζεγκραντ και Σεντέντρε, βόρεια της Βουδαπέστης.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα, ο ποταμός ανέβαινε κατά περίπου ένα μέτρο κάθε 24 ώρες, ανακοίνωσε το δημαρχείο της Βουδαπέστης. Οι γραμμές του τραμ και οι δρόμοι κατά μήκος του ποταμού, καθώς και το δημοφιλές νησί Μάργκαρετ, έκλεισαν για το κοινό και ένα εκατομμύριο σάκοι άμμου προσφέρθηκαν στους κατοίκους για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Οι αρχές στην ανατολική Γερμανία, έλαβαν επίσης προληπτικά μέτρα, με κινητά τείχη προστασίας από τις πλημμύρες που στήθηκαν σε ορισμένες περιοχές για να προστατεύσουν την παλιά πόλη της Δρέσδης, καθώς ο ποταμός Έλβα ανέβαινε σταθερά. Η στάθμη του ποταμού αναμενόταν να να φτάσει σε σημείο κορύφωσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην κεντρική και ανατολική Βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκαλεί περισσότερα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων, επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς. Άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες, όπως η έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και η χρήση γης, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τις επακόλουθες πλημμύρες.

Εικόνες καταστροφής στην Κεντρική Ευρώπη

Κοντά στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, 2.000 εθελοντές από την πολωνική πόλη Nίσα, με πληθυσμό 44.000 κατοίκων, πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας βοηθώντας τα σωστικά συνεργεία να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα ποταμού που κατέρρευσε. «Παρακαλείστε να εκκενώσετε, να αφήσετε τα υπάρχοντά σας. Αξίζει να ανεβείτε αμέσως στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, διότι το κύμα μπορεί να είναι αρκετά μέτρα ψηλό», είχε πει ο δήμαρχος της πόλης, Κορντιάν Κολμπιάρζ, στους κατοίκους το βράδυ της Δευτέρας.

Το πρωί της Τρίτης, ο δήμαρχος ανέφερε στο Facebook ότι «γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είχαν βγει για να προσπαθήσουν να σώσουν την πόλη τους. «Εμείς απλά … κάναμε ό,τι μπορούσαμε», έγραψε ο Kolbiarz στο Facebook. «Αγωνιστήκαμε για τη Nίσα. Το σπίτι μας. Το μέλλον μας».

Το Βρότσλαβ, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειότερα και με 600.000 κατοίκους, προετοιμαζόταν επίσης για την κορύφωση της στάθμης του νερού στον ποταμό Όντρα την Παρασκευή, ίσως και νωρίτερα. Πυροσβέστες και στρατιώτες ενίσχυσαν τα αναχώματα με σακιά άμμου. Ο ζωολογικός κήπος της πόλης, κατά μήκος του ποταμού, απηύθυνε έκκληση για εθελοντές να γεμίσουν σάκους άμμου το πρωί της Τρίτης. «Εμείς και τα ζώα μας θα είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τη βοήθειά σας», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα ταμείο έκτακτης βοήθειας ύψους 1 δισ. ζλότυ (200 εκατ. ευρώ) για τα θύματα των πλημμυρών στη χώρα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θα υποβάλει αίτηση για κονδύλια αρωγής από την ΕΕ.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, δήλωσε ότι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Οκτώ άνθρωποι στη χώρα εξακολουθούν να αγνοούνται λόγω της καταιγίδας. Στην ανατολική πόλη Kρνοβ, οι άνθρωποι άρχισαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια την Τρίτη.

«Όλα τα πεζοδρόμια έχουν καταστραφεί, τα πάντα έχουν ανατραπεί, τα πάντα έχουν σπάσει… Είναι ένας εφιάλτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος. Η πυροσβεστική υπηρεσία παρέδωσε μπουκάλια με πόσιμο νερό σε χωριά που αποκόπηκαν από τις πλημμύρες, ενώ οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να μην πίνουν νερό από τη βρύση, καθώς θα ήταν έντονα μολυσμένο.

Στην βόρεια Ιταλία κατευθύνεται η κακοκαιρία Μπόρις

Στην Αυστρία, η περιφέρεια της Κάτω Αυστρίας έχει κηρυχθεί ζώνη καταστροφής. Οι πλημμύρες έχουν σπάσει δώδεκα φράγματα, με λασπωμένα ποτάμια να μαίνονται μέσα σε κατεστραμμένα χωριά, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Στην αυστριακή πόλη Σεντ Πόλτεν έπεσε περισσότερη βροχή μέσα σε τέσσερις ημέρες από ό,τι σε ολόκληρο το υγρότερο φθινόπωρο που έχει καταγραφεί πριν από 75 χρόνια. Ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 300 εκατ. ευρώ έχει διατεθεί.

Ο καιρός στην περιοχή αναμένεται να βελτιωθεί σταθερά από αργά την Τρίτη, αλλά η καταιγίδα Μπόρις προβλέπεται να κινηθεί προς τη βόρεια Ιταλία, όπου η περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις των 100-150 χιλιοστών βροχόπτωσης.

Φωτογραφίες του AP

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα