Καρδιακές αρρυθμίες: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν διαταραχές της κανονικότητας του καρδιακού ρυθμού. Συμβαίνουν τόσο σε ασθενείς με υποκείμενη καρδιοπάθεια όσο και σε υγιή καρδιά.

Πώςπροκύπτουν οι αρρυθμίες;

Ηκαρδιά λειτουργεί με έναν ρυθμό πουκυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.Ο καρδιακός ρυθμός προσαρμόζεται ανάλογαμε τις ανάγκες του οργανισμού, εκδηλώνονταςμια ομαλή μεταβολή. Ωστόσο, πολλές φορέςαυτή η εύρυθμη λειτουργία διαταράσσεταιαπό αρρυθμίες, που μπορεί να οδηγήσουνσε βραδυκαρδίες (μειωμένος καρδιακόςρυθμός),

ταχυκαρδίες (αυξημένος καρδιακόςρυθμός), κολπική μαρμαρυγή (άτακτοικολπικοί παλμοί) ή έκτακτες συστολές(στιγμιαίες διακοπές στο φυσιολογικόρυθμό).

«Οιμηχανισμοί των αρρυθμιών είναι ηεπανείσοδος του ερεθίσματος (όπου ηηλεκτρική διέγερση ακολουθεί κυκλικήκίνηση) εκπολώνοντας επαναλαμβανόμενακαι κυκλικά μια περιοχή που τα κύτταραμόλις έχουν ανανήψει από την προηγούμενηεκπόλωση και ο παθολογικός αυτοματισμόςόπου ένα κύτταρο εκπολώνεται αυτόματαχωρίς να διεγερθεί από ένα διπλανόκύτταρο», αναφέρει οκ. ΓεώργιοςΒασιλόπουλος Αναπληρωτής ΔιευθυντήςΚαρδιολόγος MetropolitanHospital.

Ποιασυμπτώματα δημιουργούν οι αρρυθμίες;

Πολλέςφορές, οι αρρυθμίες μπορεί να μηνεμφανίζουν συμπτώματα και να εντοπιστούντυχαία κατά τη διάρκεια ιατρικήςεξέτασης. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις,όπου ο ασθενής μπορεί να αισθάνεταιπροσωρινές διακοπές στον καρδιακόρυθμό, ή αλλαγές με κάποιους πιο έντονουςπαλμούς αλλά και ταχυκαρδίες που ναδιαρκούν για λίγα δευτερόλεπτα και ναεπαναλαμβάνονται.

«Στιςπεριπτώσεις των παροξυσμικών ταχυκαρδιών,υπερκοιλιακών ή κοιλιακών, οι ασθενείςαισθάνονται ξαφνικά μια έντονη ταχυκαρδίαπου συχνά είναι ανυπόφορη. Αυτή ηκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από λίγαλεπτά έως μερικές ώρες ή ακόμη και μέρες,και πάντα σταματά απότομα, είτε αυτόσυμβαίνει αυτόματα, ή με βαγοτονικούςχειρισμούς (σφίξιμο, πίεση των καρωτίδων,βήχας κλπ.) ή τελικά με φάρμακα πουχορηγούνται συνήθως ενδοφλέβια. Επιπλέον,ορισμένες φορές οι αρρυθμίες μπορεί ναεκδηλώνονται με αίσθημα αδυναμίας,ζάλης, κόπωσης, δύσπνοιας ή γενικήςδυσφορίας.

Σεπερίπτωση που η ταχυκαρδία είναιιδιαίτερα υψηλή (ειδικά σε ασθενείς μεσοβαρή καρδιακή νόσο) ή αν οι κοιλίεςσταματήσουν να συστέλλονται λόγωκαρδιακής παύσης ή κολποκοιλιακούαποκλεισμού, μειώνεται η ροή αίματοςπρος τον εγκέφαλο, προκαλώντας απώλειατων αισθήσεων και τη γνωστή σε εμάςσυγκοπή», εξηγεί.

Ποιαείναι τα αίτια εμφάνισης των αρρυθμιών;

Ηκαρδιακή αρρυθμία μπορεί να προκληθείαπό διάφορους παράγοντες, όπως:

ΣτεφανιαίανόσοςΚαρδιακήανεπάρκειαΥπέρτασηΔιαβήτηςΥπνικήάπνοιαΥπερβολικήχρήση αλκοόλΚάπνισμαΚατανάλωσηναρκωτικών ουσιώνΠαθήσειςτου θυρεοειδούςΥπερβολικήκατανάλωση καφέ

Συχνάη αρρυθμία εμφανίζεται σε υγιή καρδιάχωρίς κανένα εκλυτικό παράγοντα.

Ποιαείναι τα είδη των αρρυθμιών;

Οιανωμαλίες στον καρδιακό παλμό διακρίνονταισε δύο κατηγορίες, σε ταχυκαρδίες ή σεταχυαρρυθμίες, όταν η συχνότητα καρδιακώνπαλμών υπερβαίνει τις 100 σφίξεις ανάλεπτό, και βραδυκαρδίες ή βραδυαρρυθμίες,όταν η συχνότητα καρδιακών παλμών είναιμικρότερη από 60 σφίξεις ανά λεπτό.

Πώςδιακρίνουμε τις ταχυκαρδίες;

Ηκατηγορία των αρρυθμιών διακρίνεταιανάλογα με το εάν η πηγή τους είναι οικόλποι ή οι κοιλίες της καρδιάς καιλέγονται υπερκοιλιακές ή κοιλιακέςαντίστοιχα.

Οιυπερκοιλιακές αρρυθμίες διακρίνονταισε:

Πρώιμεςκολπικές έκτακτες συστολέςΤαχυκαρδίααπό επανείσοδο στον κολποκοιλιακόκόμβο (AV nodal re-entrant tachycardia – AVNRT)Ταχυκαρδίεςμε συμμετοχή παραπληρωματικού δεματίου(όπως στο σύνδρομο Wolff- Parkinson-White)ΚολπικήμαρμαρυγήΚολπικόςπτερυγισμόςΚολπικήταχυκαρδία

Οικοιλιακές αρρυθμίες διακρίνονται σε:

Έκτακτεςκοιλιακές συστολέςΚοιλιακήταχυκαρδίαΚοιλιακήμαρμαρυγήΤιείναι οι βραδυαρρυθμίες και σε ποιουςτύπους διακρίνονται;

Οιβραδυκαρδίες αντιπροσωπεύουν καταστάσειςόπου η συχνότητα των καρδιακών παλμώνείναι ασυνήθιστα χαμηλή. Σε πολλέςπεριπτώσεις, η φαινομενική βραδυκαρδίαμπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική,όπως συμβαίνει σε αθλητές ή κατά τηδιάρκεια του ύπνου. Στις παθολογικέςπεριπτώσεις, η χαμηλή συχνότητα παλμώνοφείλεται σε διαταραχές στην παραγωγήερεθισμάτων από το φλεβόκομβο ή στημετάδοση των ερεθισμάτων μέσω τουσυστήματος αγωγής. Έτσι, οι βραδυαρρυθμίεςδιακρίνονται στους εξής τύπους:

Φλεβοκομβικήδυσλειτουργία (ή νόσος φλεβοκόμβου)ΚολποκοιλιακόςαποκλεισμόςΠοιεςαρρυθμίες πρέπει να μας ανησυχούν;

«Οιαρρυθμίες που παρουσιάζονται σε άτομαχωρίς καρδιακή νόσο μπορεί να προκαλούνσημαντικά συμπτώματα, αν και συνήθωςδεν είναι επικίνδυνες. Σε αυτές τιςπεριπτώσεις, η προσοχή επικεντρώνεταιστη διαχείριση των συμπτωμάτων και τηνπρόληψη των παροξυσμών. Ωστόσο, η εμφάνισήτους σε ασθενείς με δομικές ή ηλεκτρικέςπαθήσεις της καρδιάς απαιτεί άμεσηαντιμετώπιση, αφού μπορεί να προκαλέσουναιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ιδιαίτερααναφορά πρέπει να γίνει στην κολπικήμαρμαρυγή λόγω του κινδύνου εγκεφαλικούεπεισοδίου, ιδιαίτερα σε ασθενείς μεπαράγοντες κινδύνου όπως μεγάλη ηλικία,σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια,υπέρταση», επισημαίνει ο κ. Βασιλόπουλος

Πώςγίνεται η διάγνωση των αρρυθμιών;

Γιατην αξιολόγηση των αρρυθμιώνχρησιμοποιούνται διάφορες διαγνωστικέςμέθοδοι, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα,το Holter, το τεστ κοπώσεως, το υπερηχογράφημακαρδιάς και η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.

Τοηλεκτροκαρδιογράφημαπαραμένειένα χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωσητων αρρυθμιών, ιδιαίτερα σε παραπληρωματικάδεμάτια ή όταν πραγματοποιείται κατάτη διάρκεια του παροξυσμού.ΤοHolterπαρέχει πληροφορίες σχετικά με τονκαρδιακό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια τηςημέρας.Τοτεστ κοπώσεωςχρησιμοποιείταιγια την ανίχνευση αρρυθμιών πουεμφανίζονται κατά τη διάρκεια τηςφυσικής κόπωσης.Τουπερηχογράφημακαρδιάς προσφέρειολοκληρωμένη εικόνα της καρδιακήςλειτουργίας.Ηηλεκτροφυσιολογικήμελέτη, μιαελάχιστα επεμβατική διαδικασία,επιτρέπει τον έλεγχο του συστήματοςπαραγωγής και αγωγής των καρδιακώνηλεκτρικών ερεθισμάτων, καθώς και τηνπρόκληση αρρυθμιών για περαιτέρωαξιολόγηση.Πώςαντιμετωπίζονται οι αρρυθμίες;

Ηθεραπεία των καρδιακών αρρυθμιώνεξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητατης αρρυθμίας. Οι διαθέσιμες επιλογέςμπορεί να περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτικήαγωγή: Ταφάρμακα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχοτου καρδιακού ρυθμού ή την αποκατάστασητου φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.Καρδιοανάταξη:Πρόκειταιγια επεμβατική διαδικασία με σκοπό τηνεπαναφορά του καρδιακού ρυθμού.Βηματοδότης:Πρόκειταιγια μια συσκευή που παρέχει ηλεκτρικούςπαλμούς και χρησιμοποιείται σεπεριπτώσεις βραδυκαρδίας, καρδιακούαποκλεισμού και καρδιακής ανεπάρκειας.Εμφυτεύσιμοςαπινιδωτής-καρδιομετατροπής (ICD):Πρόκειταιγια μια συσκευή που παρέχει σταθερόκαρδιακό παλμό και συνήθως χρησιμοποιείταισε περιπτώσεις κοιλιακής ταχυκαρδίαςή καρδιακής ανεπάρκειας.Ablation:Η σύγχρονηθεραπεία των αρρυθμιών είναι επεμβατική.Με τη χρήση μικρών καθετήρων ηλεκτροδίων,τα οποία εισάγονται στις καρδιακέςκοιλότητες μέσω της μηριαίας και τηςέσω σφαγίτιδας φλέβας υπό τοπικήαναισθησία, λαμβάνοντας ηλεκτρικάδυναμικά, ενώ παράλληλα με τα σύγχρονασυστήματα χαρτογράφησης γίνεταιτρισδιάστατη απεικόνιση της καρδιάς,εντοπίζοντας έτσι με ακρίβεια τηναρρυθμιογόνο εστία. Κατόπιν πάλι με τηχρήση ειδικού καθετήρα εφαρμόζεταικατάλυση της αρρυθμίας με τη χορήγησηκυμάτων ραδιοσυχνότητας. Κατάλυση τωναρρυθμιών μπορεί να πραγματοποιηθείκαι με εφαρμογή κρυοπηξίας, όπως σεασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ενώτελευταία εφαρμόζεται η χορήγησηενέργειας παλμικού πεδίου (PFA Ablation) γιατην κολπική μαρμαρυγή με αρκετά καλάαποτελέσματα.
«Οι ανωτέρω επεμβάσειςεξασφαλίζουν πλήρη ίαση για σημαντικόαριθμό αρρυθμιών (υπερκοιλιακή ταχυκαρδίακολπικός πτερυγισμός), ενώ για αρκετέςάλλες μειώνουν σημαντικά το αρρυθμιολογικόφορτίο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωήςτων ασθενών με ελάχιστο ποσοστόεπιπλοκών», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.

*ΤοMetropolitan Hospitalδιαθέτει μιασύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένηΚαρδιολογικήΚλινική,που συγκρίνεται με τα κορυφαία καρδιολογικάκέντρα στο εξωτερικό. Η κλινική είναιπιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυποISO και έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνητης ιατρικής κοινότητας στην Ελλάδα.Επίσης, τα τελευταία 15 χρόνια αποδεικνύειτην επιστημονική της αρτιότητα στηνπερίθαλψη και θεραπεία περίπλοκωνκαρδιολογικών περιστατικών. Με έναάριστα καταρτισμένο επιστημονικό καινοσηλευτικό προσωπικό, καθώς καιπροηγμένο εξοπλισμό, η ΚαρδιολογικήΚλινική εξυπηρετεί τους ασθενείς όλοτο 24ωρο, έτοιμη να αντιμετωπίσει οξείαή χρόνια καρδιολογικά περιστατικά μευποδειγματική πληρότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα