Κόκκινα δάνεια: Η απάντηση Χατζηδάκη στους 11 βουλευτές της ΝΔ -Τα μειώσαμε από 40% σε 7,5%, όχι σε λογικές ν.Κατσέλη

Απάντηση στην ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ που έκαναν ερώτηση στη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια» δίνει το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το «καυτό θέμα» των κόκκινων δανείων και των ανυπεράσπιστων δανειοληπτών. Την ερώτηση υπογράφουν βουλευτές που δεν

διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων με το Μαξίμου, οι εξής: Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Οκ. Χατζηδάκης σε ήπιους τόνους, απαντάαρχικά στους έντεκα «γαλάζιους»βουλευτές, ότι «τοΥπουργείο Εθνικής Οικονομίας καιΟικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθεερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σεσχέση με την οικονομική πολιτική. Οδημοκρατικός διάλογος και πολύπερισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία,είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν ναδιευκρινίσουν και να βελτιώσουν καιπολιτικές».

Επίτης ουσίας της ερώτησης, αναφέρει ότι«η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίαςπαρέλαβε το 2019 μια άνευ προηγουμένουκατάσταση -όχι μόνο για τα εθνικά, αλλάκαι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- σε σχέσημε τα κόκκινα δάνεια ως αποτέλεσμα τηςδεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε».Τονίζει ότι έθεσε αμέσως το ζήτημασε προτεραιότητα και υπενθυμίζεισειρά πρωτοβουλιών γιατο θέμα, χάρη στις οποίες το ποσοστότων κόκκινων δανείων στις τράπεζες πουξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε7,5% το 2024.

Σύμφωναμε τα στοιχεία Χατζηδάκη «το 2019, ταμη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχοντανσε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο,τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζεςκαι Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ.Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήτανπερίπου στο 50% του συνολικού ύψους τωνδανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα τοποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο32%. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντικήκαι αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείςοργανισμούς που ασχολούνται με τηνοικονομία».

Παράλληλα,ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας καιΟικονομικών, υποστηρίζει ότι μετάτις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τηστήριξη της Βουλής, «ενίσχυσεακόμη περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιότης με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίεςμεταξύ των οποίων ήταν οι νέες υποχρεώσειςπου επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυσητου εξωδικαστικού μηχανισμού -όπουδιευρύνθηκε η περίμετρός του, κατέστηκατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλουςπρος όφελος των ευάλωτων συμπολιτώνμας, καθώς επίσης υποχρεωτικός καιευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία)»με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις τουεξωδικαστικού μηχανισμού να«κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικούυψηλού».

Μάλισταπαραθέτει και στοιχεία:

Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.Ενώ το 2019, «οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά».

Σε σχέση με τα επιμέρους ερωτήματα της κοινοβουλευτικής Ερώτησης των 11, ο κ. Χατζηδάκης παραπέμπει στην λεπτομερή απάντηση της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας (διαβάστε ΕΔΩ). Σημειώνει εξάλλου ότι διάφορες από τις προτάσεις της Ερώτησης ήδη εφαρμόζονται (όπως π.χ. η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων, η προδικασία πριν την επιβολή κατάσχεσης, η υποχρεωτική λειτουργία πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης για τους δανειολήπτες).

Οκ. Χατζηδάκης απορρίπτει προτάσεις«που έχουν ως πυρήνα τηνεπιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου«Νόμου Κατσέλη» (όπως π.χ. ο μη αντικειμενικόςπροσδιορισμός του χρήζοντος προστασίαςδανειολήπτη και οι καθυστερήσεις στησυζήτηση της υπόθεσης από τα δικαστήρια)»με το επιχείρημα ότι «θα παραγνώριζανή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που ηπείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτέςτις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο τοσύστημα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις,θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότιθα τους επιβάρυναν με περισσότερουςτόκους».

«Ηπροστασία της κατοικίας των πραγματικάευάλωτων είναι κοινή προτεραιότηταόλων μας» υπογραμμίζει ο κ.Χατζηδάκης και καταλήγει: «ΤοΥπουργείο Εθνικής Οικονομίας καιΟικονομικών διεξήγε πρόσφατα σχετικήενημερωτική εκστρατεία, προκειμένουόλοι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτεςνα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Ηαντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματοςείναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης –όχι μόνον σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά μεσειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες περιγράφονταιαναλυτικά στην απάντηση της αρμόδιαςΓενικής Γραμματέως. Στην ίδια απάντηση,παρατίθενται σε μεγάλη έκταση, στοιχείαγια όλους τους προβληματισμούς τωνσυναδέλφων βουλευτών, οι οποίοι συντελούνστο να διευκρινιστεί περαιτέρω τοκοινωνικό αυτό ζήτημα».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα