Λαθρεμπόριο ποτών: Οι συνομιλίες μελών του κυκλώματος -Έπεσαν σε υπάλληλο τελωνείου που έκανε καλά τη δουλειά του

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών και νομιμοποίηση εσόδων κατ' εξακολούθηση, προχώρησε η ελληνική αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέλη του κυκλώματος είναι υπάλληλος της ΑΑΔΕ. Όπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, σε συζήτηση που είχε ο συγκεκριμένος υπάλληλος με έναν από τους κατηγορούμενους, διαπίστωσαν ότι ένας εκτελωνιστής στη Στυλίδα κάνει σωστά τη δουλειά του και άρα με δυσκολία θα

μπορέσουν να εφαρμόσουν το κόλπο τους με τον συγκεκριμένο υπάλληλο στη θέση του.

Οι συνομιλίεςΑ: Γιατί εγώ θα τους χρεώσω χίλια (1000) ευρώ τώρα δε με νοιάζει πες του. Σε κατά δήλωσή έχει αργήσει το φορτίο ενώ έπρεπε να είχε φύγει. Εγώ θα χρεώσω ένα χιλιάρικο πες του.Β. ΜμΑ: Άμα το χρεώσουμε στο τελωνείο πρόβλημά σου γιατί έχεις αναβαθμίσει τον έλεγχο.Β: Ναι, όχι και το παραστατικό δεν το ‘χει πειράξει το ξέρεις τώρα αυτό, αυτός δεν έχει πειράξει παραστατικό. Το μεσημέρι υπό απελευθέρωση ακόμα απλά ψάχνεται τώρα να βρει.Α: Προς απελευθέρωση;Β: Υπό απελευθέρωση είναι, ναι.Α: Δεν το έχει απελευθερώσει;Β: Όχι ακόμα το κρατάει σε υπό απελευθέρωση. Α: Ωραία, άσ'το εκεί.Β: Ναι,Α: Να μην τα...Β: Και μιλάμε να βρω άλλον (ακατάληπτη φράση) να μιλήσουμε.Α: Έλα.Β: Και μιλάμε, να δω τι θα μου πει και μιλάμε.Α: Ναι.Β: Τι θε; Πες μου, ό,τι μου πεις θα κάνω εγώ.Α: Όχι, πάρ' τον ένα τηλέφωνο και πες του κοίταξε να δεις φίλε μου, επειδή εγώ θα χρεώσω την ώρα μου πέντε - έξι κατοστάρικα τώρα την εταιρείαΒ: ΜμΗ επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε από 20 έως 21 Δεκεμβρίου 2024, σε περιοχές της Αττικής και στη Λαμία, ευρεία αστυνομική επιχείρηση υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου σε συνεργασία με τελωνειακές υπηρεσίες, τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λαμίας, επιχειρησιακών ομάδων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, του Αστυνομικού Τμήματος Ηράκλειας Σερρών, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 12 άτομα, μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται και επιπλέον άτομα, από τα οποία τα 6 έχουν ταυτοποιηθεί.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ως προς τον τρόπο δράσης της, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ίδρυσαν 2 ημεδαπές επιχειρήσεις, οι οποίες, υπό το συντονισμό νομίμου εκπροσώπου εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό, δηλώνονταν ως εξαγωγείς, με σκοπό την εκτέλεση ψευδών, τριγωνικών, μη ενδοκοινοτικών συναλλαγών αλκοολούχων ποτών με παραλήπτες 2 εικονικές επιχειρήσεις τρίτης χώρας.

Για να επιτύχουν το σκοπό τους, τα εμπορεύματα που υπόκεινταν σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, μεταφέρονταν σε φορολογικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο και τη Λαμία και κατόπιν της αποδέσμευσής τους από το τελωνείο εξαγωγής, το φορτηγό διερχόταν με κενό φορτίο από το τελωνείο εξόδου χωρίς να ελεγχθεί, ώστε εικονικά να ολοκληρώνεται και να βεβαιώνεται από την αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία η εξαγωγή των εμπορευμάτων στη γειτονική τρίτη χώρα.

Ακολούθως, αντί τα εμπορεύματα να εξαχθούν σύμφωνα με τις υποβληθείσες διασαφήσεις, αυτά παραλαμβάνονταν από τις αποθήκες από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μεταφέρονταν με χρήση του αναφερόμενου κάθε φορά στη διασάφηση εξαγωγής ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου οχήματος σε ελεγχόμενη αποθήκη στην περιοχή του Βοτανικού.

Τέλος, προέβαιναν στην πώληση των εμπορευμάτων και τη διάθεση για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας χωρίς την καταβολή των τελωνειακών επιβαρύνσεων.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της ΕΛΑΣ, προέκυψε η συμμετοχή τους σε 12 συνολικά περιπτώσεις που αφορούν εικονική εξαγωγή αλκοολούχων ποτών, ενώ η συνολική ποσότητα των φιαλών οινοπνευματωδών ποτών που διακινήθηκαν κατά την περίοδο της δράσης τους, ανέρχεται σε 452.796 φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Αττικής σε οικίες, επιχειρήσεις και οχήματα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

43.116 φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφορετικών μαρκών, το συνολικό ποσό των 122.105 ευρώ, 91 χρυσές λίρες και 2 ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας, 4 Ι.Χ.Ε οχήματα, τράκτορας, επικαθήμενο, κλειστού τύπου φορτηγό (βαν), συσκευές κινητών τηλέφωνων, πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητά μέσα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, τραπεζικές επιταγές, σφραγίδες νομικών προσώπων και παραστατικά εταιρειών, τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και λοιπά δημόσια έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ασφαλιστήρια συμβόλαια, εγγυητικές επιστολές, καταστατικά εταιρειών κ.ά.).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι αναλογούσες τελωνειακές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ τουλάχιστον, όπως γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα