Λουκασένκο: Έκκληση του συμμάχου του Πούτιν σε Ρωσία και Ουκρανία για τερματισμό του πολέμου

Έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο απηύθυνε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς συνεχίζεται η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ.

Η έκκληση του προέδρου της Λευκορωσίας και συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Λουκασένκο, για ειρήνευση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης με το ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya-1 .

Αναφερόμενος στoν πόλεμο που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

και έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ο Λουκασένκο είπε: «Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτή τη συμπλοκή».

«Ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι,ούτε οι Λευκορώσοι τη χρειάζονται»,συνέχισε στη συνέντευξη. «Αυτοί στηΔύση είναι που χρειάζονται [τον πόλεμο].Δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτά τα γεγονότα,είναι απολύτως ταξινομημένα. Αλλάμερικές φορές μιλούν ανοιχτά — υψηλόβαθμοιαξιωματούχοι λένε “ας χτυπιούνταιμεταξύ τους — Ουκρανοί, Ρώσοι — αςπεθάνουν όλοι σε αυτό το καζάνι”».

Η Λευκορωσία του Λουκασένκο έχει επιτρέψει σε ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν μέσω εδαφών της στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία και πυρηνικά όπλα.

Ο Λουκασένκο έστειλε δυνάμεις στασύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία

Ο Λευκορώσος πρόεδρος απηύθυνε την έκκλησή του για ειρήνη καθώς εισέρχεται στην τρίτη της εβδομάδα η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.

Ο στρατός της Ουκρανίαςελέγχει πλέον πάνω από 1.000 τετραγωνικάχιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στην περιοχήαυτή. Με φόντο αυτή την επιχείρηση οΛουκασένκο έστειλε πρόσφατα στρατεύματαστα σύνορα με την Ουκρανία για να«σταματήσει μια πιθανή ουκρανικήεπιτυχία». Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότιδεν έχει αρνητικά συναισθήματα για τηνΟυκρανία.

«Οι Ουκρανοί το κατάλαβαν αυτό. Μαςέλεγαν συνέχεια ότι δεν θέλουν πόλεμομε την Λευκορωσία. Το κατανοούμε καιλέμε ότι δεν θα σας πολεμήσουμε», είπεο Λουκασένκο.

Λουκασένκο: Δεν θέλουμε πόλεμο με τοΝΑΤΟ

Και υποστήριξε ότι η χώρα του και ηΡωσία δεν ενδιαφέρονται για επέκτασητης γραμμής του μετώπου.

«Ολόκληρη η μεθοριακή γραμμή είναι1.200 χλμ. Το βορειανατολικό μέτωπο τώραείναι 1.000 χλμ. Είμαστε έτοιμοι γιαδιεύρυνσή του; Όχι. Και το Κουρσκ τοέδειξε αυτό. Δεν θέλουμε κλιμάκωση καιδεν θέλουμε πόλεμε με ολόκληρο το ΝΑΤΟ.Δεν το θέλουμε αυτό».

Ο Πούτιν, πάντως, είπε την Δευτέρα ότιδεν έχουν νόημα συνομιλίες με τηνΟυκρανία μετά την επίθεσή της στηνπεριφέρεια του Κουρσκ.

«Για τι είδους διαπραγματεύσειςμπορούμε να μιλήσουμε με ανθρώπους πουεπιτίθενται αδιακρίτως στον άμαχοπληθυσμό, στις αστικές υποδομές ήπροσπαθούν να δημιουργήσουν απειλέςγια τις εγκαταστάσεις πυρηνικήςενέργειας; Τι μπορούμε να συζητήσουμεμαζί τους;», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκειαέκτακτης κυβερνητικής συνεδρίασης στηΡωσία τη Δευτέρα.

Η Μόσχα έχειπει ότι οι όποιεςειρηνευτικές συνομιλίεςθα πρέπει να βασίζονται στην παραχώρησηαπό την Ουκρανία εδαφώνπου αντιστοιχούν στο έναπέμπτο της επικράτειάς της - μεγάλομέρος των οποίων τελούνήδη υπό ρωσική κατοχή.

Το Κίεβο λέειότι θα μετείχε σε διαπραγματεύσεις υπότον όρο ότι η κυριαρχίακαι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίαςθα γίνουν πλήρωςσεβαστά.

Τα σχόλια του Λουκασένκο έρχονται καθώς ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο στρατός της Ουκρανίας ελέγχει πλήρως τη Σούντζα, τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Κιέβου από την έναρξη της διασυνοριακής εισβολής τους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λουκασένκο, Έκκληση, Πούτιν, Ρωσία, Ουκρανία,loukasenko, ekklisi, poutin, rosia, oukrania