Μαρινάκης: Πριν γνωρίσω καλά τον Μητσοτάκη δεν ήξερα ότι είναι πρώτος στην πλάκα -Μου λείπουν τα ταξίδια
Σε πιο προσωπικό τόνο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρεχώρησε χθες ,συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και την εκπομπή Καλύτερα Αργά με τη δημοσιογράφο, Αθηναίδα Νέγκα.
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε για τα πρώτα του βήματα στη Νέα Δημοκρατία
Ερωτηθείς σχετικώς, ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη χώρα από την επικράτηση του λαικισμού και εξεδήλωσε την πρόθεση να κατέβει ως υποψήφιος και να κυνηγήσει το σταυρό προτίμησης των πολιτών, όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν έλθει η ώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο χιούμορ στο Μαξίμου το έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ευτυχώς υπάρχει και το Τικ Τοκ και φαίνεται ότι δεν λέω υπερβολές. Νομίζω ο Πρωθυπουργός. Εγώ μέχρι να μπω στην ομάδα, τα τελευταία χρόνια, έβλεπα έναν άνθρωπο και κάποια από τα χαρακτηριστικά του τα καταλαβαίνεις. Ας πούμε η αγάπη που έχει στην οικογένεια του, είναι ένας κανονικός άνθρωπος που κυρίως ενδιαφέρεται για την γυναίκα του και τα παιδιά του. Αυτό το καταλαβαίνεις, το εκπέμπει. Αλλά περισσότερο έβλεπα έναν manager, που είναι αυτό, με πολύ αυστηρό πρόγραμμα σε όλα, και για το εαυτό του, αλλά μέχρι να αρχίσει και ο ίδιος να εξωτερικεύει έτσι κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του, εγώ δεν το είχα καταλάβει, ότι και στην πλάκα είναι πρώτος, με μέτρο πάντοτε και όταν υπάρχει χρόνος, και στα πειράγματα. 'Αρα, στο Υπουργικό νομίζω ότι είναι από τους πρώτους, όταν πάμε από το ένα θέμα στο άλλο, και σε επίπεδο αυτοσαρκασμού. Γενικότερα υπάρχει αυτοσαρκασμός» είπε.
Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ακόμη ότι του λείπουν δύο πράγματα: Να εκλεγεί με σταυρό. «Πρώτα ο Θεός, όπου επιλέξει ο πρόεδρος, πιστεύω κάπου εντός λεκανοπεδίου, θα εκτεθώ και εγώ για να αξιολογηθώ και από τον κόσμο που μου έχει δώσει πάρα πολλά σε όλη την Ελλάδα για το αν είμαι κατάλληλος να είμαι ένας εκ των εκπροσώπων τους στη Βουλή, στο επόμενο κοινοβούλιο, σε τρία χρόνια που έχουμε εκλογές, αλλά θέλει από νωρίς προετοιμασία. 'Αρα, πρώτα ο Θεός, μετά από τις ευρωεκλογές θα κοιτάξω να ξεκινήσω και εγώ σιγά - σιγά αυτή την προσπάθεια και παράλληλα σε επαγγελματικό επίπεδο -τώρα τυπικά είμαι σε αναστολή ως δικηγόρος- είμαστε σε μία διαδικασία με τους υπόλοιπους του γραφείου, μεταξύ αυτών και η γυναίκα μου, να το διευρύνουμε, να το μεγαλώσουμε»
Και δεύτερον τα... ταξίδια. «Αν κάτι, όμως, μου έχει λείψει πάρα πολύ ως άνθρωπο και το υποτίμησα πάρα πολύ, υποτίμησα πάρα πολύ την αξία του, έπρεπε να περιμένω να μεγαλώσει λίγο ο μικρός, είναι τα ταξίδια. Δηλαδή, θέλω να γυρίσω πολύ παραπάνω τον κόσμο. Τώρα το κάνω περισσότερο μέσα από βίντεο τα οποία βλέπω».
Δείτε το βίντεο:
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Οαποψινός καλεσμένος είναι πολύ νέος,νέος πολιτικός και έτσι κάπως, ειδικάστην αρχή της σταδιοδρομίας του, βρέθηκενα έχει έναν ρόλο, που σημαίνει ότι δίπλαστο όνομά του υπάρχει μία από τιςτελευταίες δοτικές που μας έχουναπομείνει: Παρά τω Πρωθυπουργώ. Ο ΠαύλοςΜαρινάκης είναι μαζί μας για να μας πεικαι τα υπόλοιπα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Καλησπέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Χαίρομαικάθε φορά που βρίσκομαι σε μία συζήτησηστην εκπομπή σου - μιλάμε στον ενικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ναι, ναι, εννοείται.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Και κάθε φορά το λέω, πάρα πολύ ωραίαδουλειά, πολύ ωραίες συζητήσεις, ωραίοστούντιο. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ευχαριστώ. Μας δένει και ένα εσωτερικόαστείο, ότι έχει τύχει να σου κάνωσυνεντεύξεις σε πολύ κομβικά σημείατης καριέρας σου, χωρίς να το έχουμεκάνει επίτηδες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Όλο κάτι γινόταν. Έτσι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Πλέον, είναι το γούρι μας. Και μάλιστατην πρώτη φορά ήταν όταν εξελέγην τότεΠρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Ήταν εκείνο το βράδυ,όπως θυμάμαι, το Συνέδριο. Σημαντικήμέρα για μένα. Από τα πρώτα βήματα τωντελευταίων ετών. Η προηγούμενη συνέντευξηήταν περίπου πριν από έναν χρόνο καιλίγο παραπάνω, τέλος Απριλίου, όπου λέω- όταν με πήραν τηλέφωνο - «ωραία, έχουμεκοντά εκλογές, να πάει καλά», ήμουνΓραμματέας στο κόμμα. Και ήταν και έναςάλλος λόγος, που δεν μπορούσα να τον πω,όμως. Είχαμε μάθει, πριν από λίγεςεβδομάδες, ότι η γυναίκα μου ήταν έγκυος.Περιμέναμε παιδάκι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ωραία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Το οποίο, δόξα τω Θεώ, πήγαν όλα καλά.Γεννήθηκε τον Νοέμβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ναι, και νέος μπαμπάς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Οπότε της λέω ότι «θα μας φέρει γούρι ηΑθηναΐς και σε αυτό».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ωραία, με παίρνετε τηλέφωνο όποτεχρειάζεστε κάτι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Να κάνουμε συνέντευξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Απ' όλα αυτά τα γούρια, απ' όλα αυτάορόσημα, που έχει τύχει να σε συναντήσωκαι να κάνουμε και συνέντευξη, ποιοθεωρείς ότι ήταν το πιο σημαντικό; Ηστιγμή που ήταν κομβική για την καριέρασου, αλλά και για την προσωπική σου ζωή;Δεν ξέρω αν τα διαχωρίζεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Είναι ξεχωριστά. Βέβαια, το γεγονός ότιδουλεύω από τότε που πήρα το πτυχίο μου,το πτυχίο της Νομικής, μου έχει δώσειπράγματα που κι εγώ δεν τα έχω καταλάβει,όπως και για κάθε πολιτικό που έχειπραγματικά ένσημα. 'Αρα, είναι ξεχωριστέςπορείες, αλλά σίγουρα κάπου συνδέονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δεν είσαι ούτε σαράντα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Είμαι τριάντα έξι ετών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Απίστευτο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Είμαι τριάντα έξι και θα σου πω, επειδήδεν θέλω να αποφύγω την απάντηση. Στηνπολιτική, δύο ευκαιρίες μεγάλες θεωρώότι έχω πάρει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Η μία είναι να με προτείνει Γραμματέατου κόμματος και η άλλη είναι, μετά τιςεκλογές, να με ορίσει ΚυβερνητικόΕκπρόσωπο και στη συνέχεια και Υφυπουργό- όπως είπες - παρά τω Πρωθυπουργώ.
Θεωρώ ότι ηδυνατότητα που μου δόθηκε ως γραμματέαςτου κόμματος, δηλαδή οργανωτικόςυπεύθυνος -ειδικά σε ένα κόμμα που ήτανΚυβέρνηση- να κάνω τον γύρο της Ελλάδαςπολλές φορές, να γνωρίσω ανθρώπους, ναδιατυπώσω θέσεις σε όλη την Ελλάδα, νατρέξουμε μαζί με μια πολύ μεγάλη ομάδακαι να κάνουμε και κρίσιμες εκλογικέςδιαδικασίες, ε, νομίζω ότι δεν έχειπροηγούμενο. Και ήταν για μένα τοεφαλτήριο να μπορέσω, ως μέλος αυτήςτης ομάδας, να δείξω πράγματα και σεεπίπεδο επικοινωνίας, πολιτικήςαντιπαράθεσης θέσεων στις σκληρέςαντιπαραθέσεις …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτό είναι το δυνατό σου κομμάτι, θαέλεγες; Η επικοινωνία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι, νομίζω ότι αυτό είναι και λίγουπεροπτικό να το πει κανείς. Νομίζω ότιαυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δεν είναι υπεροπτικό, πάντως, να πειςότι πιστεύω ότι στη δουλειά που κάνω,το δυνατό μου σημείο είναι αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Δεν θα κρύψω ότι είναι κάτι το οποίοπροσπαθώ συνεχώς να βελτιώνω μόνος μου,βλέποντας τις συνεντεύξεις μου, βλέπονταςάλλους μεγαλύτερους και πιο έμπειρουςπολιτικούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αντέχεις να βλέπεις τον εαυτό σου ναμιλάει; Γιατί συνήθως …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Είναι αυτό που βλέπω λιγότερο, γιατίσυνήθως οι εκπομπές που βγαίνουμε είναιlive, οπότε μετά, εντάξει, απλά κοιτάμε,ενδεχομένως, ποιο κομμάτι θα βγάλουμεσε βίντεο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Λες: «Πω, πω, όχι, εδώ, δεν τα είπα εκείκαλά»; Ανακαλύπτεις …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ναι, ναι. Και έχω αυστηρούς κριτές, κυρίωςδικούς μου ανθρώπους. Προσπαθώ πάραπολύ να μην εκθέτω και τους άλλους, γιατίδεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου, εκπροσωπώτον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Αλλά,θα σου πω ότι αυτό που προσπαθώ να κάνωαπό τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είναινα μην μιλάω «ξύλινα» και προσπαθώ-τουλάχιστον, αυτό ο κόσμος το ξέρει -να μένει κάτι στον άλλο που με ακούει.Γιατί; Επειδή είμαι από μικρός σε όλοαυτό, παράλληλα με τη δουλειά μου, θεωρώότι είμαι στο, εν ευρεία εννοία, αυτόπου λέμε πολιτική -δεν είναι πολιτικήτώρα η ενασχόληση με μια νεολαία το ίδιομε το να εκπροσωπείς την Κυβέρνηση, άλληευθύνη έχει- δεν θέλω να κάνω αυτά ταοποία κορόιδευα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τι κορόιδευες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Έβλεπα μια συζήτηση και έλεγα: Τώρα τιλένε αυτοί; Συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ναι. Είναι σαν να μιλάνε μια άλλη γλώσσαμερικές φορές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ή, εν πάση περιπτώσει, δεν απαντάνε.Προσπαθώ όσο μπορώ, δεν είναι εύκολο,αλλά είναι κάτι το οποίο, στο τέλος τηςημέρας, είναι το μόνο που μένει. Δεν θασυμφωνήσουν όλοι όσοι ακούνε. Το ξέρωκαι το βλέπω. Λογικό είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μα νομίζω ότι και πολιτικοί, όπως ο'Αδωνις Γεωργιάδης, το «σουξέ» τουςείναι ακριβώς αυτό. Ότι ανήκουν σε μιανέα «φουρνιά» πολιτικών, που κατάλαβαναυτό που περιγράφεις. Ότι μιλούσαν«ξύλινα» πολύ στο παρελθόν -τώρα αυτόείναι λιγότερο- και όποιος έχει τηνευθύτητα να μιλάει όπως σκέφτονται καιόπως καταλαβαίνουν οι άλλοι, είναι πολύπιο άμεσος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Είναι τρεις οι λόγοι -μπορεί να είναικαι παραπάνω, αλλά τρεις είναι οικυριότεροι- που για να είμαστε δίκαιοι,πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση, μαζί μετην οικονομική κρίση, η χώρα μας και τοπολιτικό σύστημα. Ο πρώτος είναι ηοικονομική κρίση, οι δυσκολίες. Ότανκάποιος δεν έχει λύσει ούτε τα βασικάστη ζωή του, το τελευταίο που θέλει νακάνει είναι να ασχοληθεί με την πολιτική.Ή, εν πάση περιπτώσει, νιώθει και μία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Απέχθεια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Δεν θα σου πω απέχθεια. Κάποιες φορέςαπέχθεια, αλλά μια δυσπιστία. «Τώρα,εσείς μας μαράνατε».
Ο δεύτεροςλόγος είναι η παρουσία ανθρώπων, οιοποίοι δεν είχαν δουλέψει ούτε μια μέραστη ζωή τους. Δεν μπορείς να ταυτιστείςεύκολα με κάποιον, ο οποίος δεν έχειβιώσει κάτι από όλα αυτά τα οποία έχειςβιώσει εσύ. Και δεν είναι μόνο ζήτημαδουλειάς. Είναι και ζήτημα να έχειςμεγαλώσει μια οικογένεια, να ξέρεις πώςμπορείς να συνδυάσεις, παράδειγμα, μιανέα μητέρα τη δουλειά με το μεγάλωμαενός παιδιού. Που τώρα που το βιώνουμεκιόλας, είναι ό,τι πιο σημαντικό, αλλάκαι ό,τι πιο δύσκολο.
Και ο τρίτοςλόγος, είναι ο «ξύλινος» λόγος. Δηλαδή,να ξέρεις όταν βλέπεις κάποιον στηντηλεόραση, γιατί συμφωνείς ή γιατίδιαφωνείς μαζί του. Να καταλαβαίνειςτι λέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εντάξει. Το «παρά τω Πρωθυπουργώ» τισημαίνει; Γιατί είμαι σίγουρη ότι πολλοίδεν ξέρουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ναι. Υπάρχουν κάποια χαρτοφυλάκια, ταοποία υπάγονται στην Προεδρία τηςΚυβέρνησης, δηλαδή, απευθείας στονΠρωθυπουργό. Δεν υπάρχει ένας Υπουργόςκαι είσαι Υφυπουργός στον Υπουργό.Λογοδοτείς απευθείας στον Πρωθυπουργό.Μία από τις αρμοδιότητες που διαχρονικάήταν στον Πρωθυπουργό είναι η διαχείρισητων ζητημάτων που έχουν να κάνουν μετον Τύπο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Αυτό, λοιπόν, υπάγεται ως χαρτοφυλάκιοστον Πρωθυπουργό και ορίζεται έναπρόσωπο, που είθισται να είναι και οΚυβερνητικός Εκπρόσωπος, Υφυπουργόςπαρά τω Πρωθυπουργώ. Η αρμοδιότητα,δηλαδή, που έχω είναι τα media. Ο Τύπος, τακανάλια, οι εφημερίδες, η νομοθεσία γιαόλα αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι σωστό να λέγεται «παρά τωΠρωθυπουργώ»; Γιατί θα μπορούσε ναλέγεται «Υφυπουργός Media, ΜΜΕ».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ναι, λέγεται «παρά τω Πρωθυπουργώ» καιδεν είμαι και ο μοναδικός, γιατί υπάγεταιστον Πρωθυπουργό και το πλήρες είναι -αν δεις το ΦΕΚ - αρμόδιος για ζητήματαΤύπου, ενημέρωσης. Ουσιαστικά υπάγεταισε μένα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσηςκαι Επικοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τα ξέρει αυτά ο μέσος πολίτης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ο μέσος πολίτης αυτό που βλέπει είναιτο αποτέλεσμα. Δηλαδή, προφανώς,καταλαβαίνει ότι ο άνθρωπος αυτόςασχολείται με το κομμάτι της επικοινωνίας,γιατί με βλέπουν αρκετά συχνά μπροστάτους. Κοιτάω, τουλάχιστον, όσο γίνεταινα είμαι απλός και κατανοητός όταναπαντώ. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχεινα κάνει με τη ζωή του και αυτό πρέπεινα το έχουμε στο μυαλό μας, όταν νομίζουμεότι όλα περιστρέφονται γύρω από τιςδικές μας αρμοδιότητες. Ότι η θετική ήαρνητική αξιολόγηση του έργου μαςπερνάει, κυρίως, μέσα από την καθημερινότητατων πολιτών. Το μεγάλωμα των παιδιών,που είπα πριν. Το σουπερμάρκετ, πουξέρουμε τώρα ότι είναι μια από τιςμεγαλύτερες δυσκολίες. Το να έχουμεπερισσότερες δουλειές, δηλαδή το ναβρίσκουμε δουλειά στον κόσμο, καλύτερεςδουλειές. Το να ισχυροποιούμε τη χώραμας. Αν είναι κάποιος σ' ένα νησί να έχειόσο γίνεται λιγότερο το πρόβλημα τουμεταναστευτικού. Αυτά τα οποία ο άλλοςτα βλέπει μπροστά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τον αφορούν άμεσα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Το σχολείο των παιδιών του και όλα τασχετικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο άνθρωπος Παύλος Μαρινάκης και οΕκπρόσωπος, διαφωνούν ποτέ; Γιατί τολέω αυτό; Γιατί όπως λες πολύ σωστά έχειςοικογένεια, έχεις εργαστεί, έχειςκαταλάβει πως είναι η ζωή και πολλέςφορές το να είσαι Κυβερνητικός Εκπρόσωποςσημαίνει ότι πρέπει να δίνεις μια επίσημηαπάντηση και δεν μπορούν να απαντηθούνόλα. Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι «εγώ τώραθα ήθελα να πω κάτι ως Παύλος, αλλά δενμπορώ να το πω. Θα πρέπει να το πω με τηνεπισημότητα και με το κύρος της θέσηςμου».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Σίγουρα δεν θα το πω, δεν είναι δουλειάμου, ειδικά όταν εκπροσωπώ την Κυβέρνησησε ένα briefing, που είναι η ενημέρωσηπολιτικών συντακτών, όπως μπορεί νααπαντήσω και τώρα σε μια συνέντευξη.Γιατί εκείνη τη στιγμή, αυτό που έχεισημασία είναι να απαντήσουμε όχι«ξύλινα», αλλά με σαφήνεια με τη θέσητης Κυβέρνησης. Θεωρώ -αυτό θα κριθείσε βάθος χρόνου, γιατί τώρα είμαι περίπουένα χρόνο σ' αυτή τη θέση- ότι είμαι απότους Εκπροσώπους Κυβερνήσεων, πουπροσπαθεί όταν με ρωτάνε οι δημοσιογράφοι-ακόμα και σε ενημερώσεις πολιτικώνσυντακτών- να δίνω σχόλιο, να αξιολογώκαι να επεξηγώ αυτό το οποίο λέω στηναρχική τοποθέτηση και να δίνω όσο τοδυνατόν περισσότερες απαντήσεις. Σκέψουότι κάθε εβδομάδα, δύο φορές την εβδομάδαέρχονται όλοι οι διαπιστευμένοιδημοσιογράφοι -όποιος θέλει καιπρολαβαίνει- και κάνουν όσες ερωτήσειςθέλουν χωρίς περιορισμό. Σήμερα, αςπούμε, κράτησε περίπου μια ώρα και κάτι,άλλες φορές κρατάει 45 λεπτά η ενημέρωση.Αλλά, για να μην τα λέμε όλα εξιδανικευμέναυπάρχουν περιπτώσεις, που μπορεί σ' έναζήτημα να έχει κάποιος σε μια Κυβέρνησηεπιφυλάξεις, γι' αυτό και παίρνονταισυλλογικές αποφάσεις. Στο τέλος τηςημέρας όταν είναι η απόφαση, απόφασηενός Υπουργικού Συμβουλίου, απόφασητου Πρωθυπουργού οφείλεις να τηνυπερασπιστείς. Η αλήθεια είναι ότι δενκαταπιέζομαι καθόλου, από ελάχιστα έωςκαθόλου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δεν έχεις πει ποτέ «εγώ αυτό δεν τοπιστεύω, αλλά πρέπει να πω ότι είναικαλό»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Υπάρχουν περιπτώσεις νομοσχεδίων, πουμπορεί να είχα κάποιες επιφυλάξεις ήκάποιες επισημάνσεις. Τις εξέφρασα ότανμου δόθηκε αυτή η δυνατότητα και πολλέςφορές έχουμε καταφέρει και εσωτερικάπράγματα. Δηλαδή, έχουμε καταφέρει καιέχουμε «σηκώσει» ψηλά στην ατζένταπράγματα από την καθημερινότητά μας,από τη ζωή μας, από παράπονα των πολιτών,από μηνύματα σε μια σελίδα, τα οποία ταδιαχωρίζουμε σε σχέση με τα υβριστικάκαι τα κανονικά, έστω και έντονηςκριτικής, μηνύματα. Μου έχει τύχει,δηλαδή, να προτείνω πράγματα επειδή ταβίωσα. Μου έχει τύχει, όχι μόνος μου,μαζί με άλλους -είτε στο ΥπουργικόΣυμβούλιο- μεγαλύτερης ηλικίας, γιατίείμαι και από τους νεότερους, να τακάνουμε ατζέντα. Και είναι καλό ότανκάτι είναι καλό να λέγεται. Το καλό ναλέγεται. Είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκηςαπό τους Πρωθυπουργούς, που το δέχονταιαυτό πολύ και προσαρμόζουν και τιςπροτεραιότητές τους με βάση τα ακούσματα,τις προσλαμβάνουσες και τα αιτήματατου κόσμου. Όταν κάνει περιοδείες καικάτι του λέει ο κόσμος -αυτό είναι κάτιτο οποίο το βιώνουμε ξανά τώρα στιςευρωεκλογές- γυρίζουμε και πολλές φορέςαξιολογούμε. Π.χ. πήγαμε στην Πάτρα, πουείναι και η πατρίδα μου και μου είπανπολλοί το ζήτημα των ακριβών ενοικίων,οι φοιτητές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Βέβαια, καμιά φορά ο Πρωθυπουργός δενμπορεί να απαντήσει. Έβλεπα μια κυρία,που τον πλησίασε στην Κέρκυρα, αν δενκάνω λάθος, που του είπε «παίρνω μιαπενιχρή σύνταξη» και αυτό που τηςαπάντησε ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων,την άκουσε και της είπε στο τέλος«ευχαριστώ πολύ, που ήρθες».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Κοίταξε να δεις. Η κατάσταση δεν πρέπεινα ωραιοποιηθεί. Η Ελλάδα πέρασε μιαπολυετή κρίση. Η οικονομία μαςκαταβαραθρώθηκε. Ειδικά οι νεότεροι,οι σαραντάρηδες, οι τριαντάρηδες καιπολύ περισσότερο και οι ακόμα πιο νέοισχεδόν θυμούνται μόνο κρίσεις. Η Ελλάδαβρέθηκε στα «τάρταρα» ως προς το διαθέσιμοεισόδημα. Στα «τάρταρα». Έχασε περίπουτο 30% του ΑΕΠ της. Έφτασε σ' ένα σημείονα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τηΒουλγαρία για πάρα πολλά χρόνια καιμάλιστα σε περιόδους -αν μου επιτρέπεις-που στην Ευρώπη «έβρεχε» ανάπτυξη. Μετάτο 2019, όχι επειδή αναλάβαμε εμείςΚυβέρνηση, αλλά επειδή αυτό είναιαντικειμενικό, σε μια περίοδο που ηΕυρώπη ήταν στο όριο της ύφεσης, λόγωτης πανδημίας, η Ελλάδα κατάφερε ναείναι σε τετραπλάσιους ή πενταπλάσιουςρυθμούς ανάπτυξης και ρυθμούς αύξησηςτου διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόσεξε,όμως, επειδή, εδώ, προσπαθεί και ηαντιπολίτευση λίγο να τα μπλέξει. Τοότι αυξάνουμε όλα αυτά με έναν πολύ καλόρυθμό - τις δουλειές, τους μισθούς,μειώνουμε την ανεργία, - δεν σημαίνειότι φτάσαμε και γίναμε Ευρώπη. Υπάρχειακόμη ένα χάσμα το οποίο πρέπει νακαλυφθεί. Τρέχουμε, δηλαδή, με γρήγορουςρυθμούς, μειώνουμε την απόσταση, αλλάαπόσταση υπάρχει. Αδικίες, ακόμα, πρέπεινα αποκατασταθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και οι μισθοί δεν έχουν φτάσει ακόμηεκεί που πρέπει να είναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι, αυτό σου λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και για να είμαι απολύτως ειλικρινείςκαι το λέω σε πάρα πολλούς πολιτικούςκαι απαντήσεις δεν παίρνω, δεν υπάρχει
και «μαγικόραβδάκι». Δηλαδή, ακούω πολύ συχνά, πουλέτε ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός καιοι μισθοί θα ανέβουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ξέρεις πως αυξάνονται οι μισθοί; Γιατίαυξάνονται στην Ελλάδα οι μισθοί. Καιο κατώτατος έχει αυξηθεί και ο μέσοςμισθός έχει αυξηθεί και έχουν δημιουργηθείκαι 400.000 θέσεις εργασίας με καλύτερουςμισθούς - μέσο όρο- από τις προηγούμενες.Αυξάνονται με το μεγάλωμα της «πίτας».Όχι με «λεφτόδεντρα», ούτε με ωραίαλόγια. Όποιοι προσπάθησαν να το κάνουναυτό με τις τακτικές του «δώσε καιπερισσότερα», του μαξιμαλισμού, δηλαδή,απέτυχαν ή χρεοκόπησαν τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Έχει μάθει ο Έλληνας εργοδότης ναπληρώνει; Γιατί όπου πάω, πάω να φάωσουβλάκια, πάω σ' ένα μίνι μάρκετ, πάωκάπου και μου λένε οι ιδιοκτήτες «δενβρίσκουμε ανθρώπους να δουλέψουνε» καιαυτό επαναλαμβάνεται. Και η μόνη απάντησηπου πιστεύω ότι υπάρχει σ' αυτό είναι«πληρώστε και θα βρείτε».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Αυτή είναι μια απάντηση. Δεν είναι ημοναδική απάντηση, αλλά η ερώτησή σου,δείχνει και το που είναι η Ελλάδα σεσχέση με το που ήταν. Κάποτε συζητούσαμεαν θα βρούμε δουλειά. Αυτή ήταν η κύριασυζήτηση της γενιάς μου. Και επειδήεμείς ήμασταν ελεύθεροι επαγγελματίες,λέγαμε αν θα βρούμε πελάτες, αν μπορούμεκάποια στιγμή να κάνουμε το δικό μαςγραφείο. Τώρα τι συζητάμε; Αν βρίσκουνοι επιχειρήσεις εργαζόμενους. Δεν λέωότι δεν είναι πρόβλημα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τεράστιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Να συγκρίνουμε λίγο την τάξη μεγέθους;Είναι πολύ καλύτερο να συζητάμε πώς θαβρουν εργαζομένους οι επιχειρήσειςπαρά αυτό που συζητούσαμε. 'Αρα, αυτόαπό μόνο του είναι μια επιτυχία. Τοδεύτερο πιο σημαντικό- γιατί το πρώτοήταν να μειωθεί η ανεργία και μειώθηκεπολύ, οκτώ μονάδες- είναι να αυξηθούνκι άλλο οι μισθοί. Αυξάνονται οι μισθοίστην Ελλάδα αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση.Ο μόνος τρόπος να καταφέρουν να αυξηθούνκι άλλο είναι να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμετην πίτα. Πώς μεγαλώνεις την πίτα; Με τονα έχεις μια σοβαρή κυβέρνηση που μειώνειτους φόρους. Τους μειώνουμε αρκετά, θατους μειώσουμε κι άλλο, αλλά επιτέλουςδεν ακούμε για νέους φόρους. Φτιάχνειςένα ψηφιακό κράτος που επιτέλους έχειδημιουργηθεί και υπάρχει σταθερότητα.Έρχεται, λοιπόν, μια επιχείρηση, δημιουργείθέσεις εργασίας, περισσότεροι πληρώνουν-όχι περισσότερους φόρους, έχει περισσότεραέσοδα το κράτος- και έτσι μπορούμε ναλέμε ότι θα γίνουμε Ευρώπη. Ο άλλοςδρόμος ξέρεις ποιος είναι; Ο δρόμος τηςπολιτικής εξαπάτησης. Πόσο δίνει ηκυβέρνηση; Δίνει 830 ευρώ; Εγώ θα δώσω1.000 ευρώ. Πόσο μείωσε τον ΕΝΦΙΑ οΜητσοτάκης, 35%; Εγώ θα τον καταργήσω.Όταν τον ρωτάνε όμως, -τον όποιον γιατίδεν είναι μόνο ένα κόμμα που τα κάνειαυτά- που θα τα βρει τα λεφτά κοιτάειαλλού και αποφεύγει την απάντηση. Ηπραγματική απάντηση είναι είτε θα κάνει«κωλοτούμπα» όπως συνέβη, είτε θαχρεοκοπήσει τη χώρα. Εμείς αυτό πουθέλουμε να πούμε είναι να μη γυρίσουμεποτέ ξανά σε αυτά τα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Υπάρχουν όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα,τα οποία τα περιγράφουμε, θα θέλαμε ναβρουν και λύση. Συζητήθηκε πολύ ότι σταψηφοδέλτια των ευρωεκλογών -και θέλωνα πάμε και αργότερα στο αν καταλαβαίνειο Έλληνας ψηφοφόρος ακριβώς τι ψηφίζεικαι γιατί- εμφανίστηκαν celebrities. Πάνταυπήρχε αυτό. Δεν μπορούμε να μηναναρωτιόμαστε αν άνθρωποι που είναιεπιτυχημένοι, μπορούν να εκπροσωπούντην Ελλάδα, αν μπορούν να αρθρώνουνάποψη όπως πρέπει και αν μπορούν νααντιμετωπίζουν την καθημερινή δύσκοληκατάσταση στις Βρυξέλλες. Είναι εύκολοένας δημοσιογράφος, ένας celebrity να πάεικαι να τα πει ωραία και να κάνει αυτάπου πρέπει; Γιατί μιλάμε για πολύτεχνοκρατικές συνθήκες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Η αναγνωρισιμότητα από μόνη της δενείναι ικανή συνθήκη για να θεωρήσειςότι κάποιος είναι καλός εκπρόσωπός μαςστην Ευρώπη ούτε όμως είναι καιαπαγορευτική. Δηλαδή δεν σημαίνει ότικάποιος επειδή είναι διάσημος είναικατάλληλος ή ακατάλληλος. Είναι κάτιτο οποίο έχει μια αξία κυρίως για τονίδιο, γιατί μπορεί πιο εύκολα να απευθυνθείστον κόσμο. Αυτό, νομίζω, που χρειάζεταινα κάνουμε είναι να ψάξουμε λίγο πιοβαθιά σε αυτούς τους 42 υποψήφιους τουκάθε κόμματος -εγώ μπορώ να μιλήσω γιατο κόμμα το οποίο ανήκω, τη Ν.Δ.- και ναδούμε τα βιογραφικά. Και να δούμε ταένσημα, όχι με την έννοια ότι κάποιοςέχει δουλέψει 5 ή 15 χρόνια. Να δούμε τιέχει κάνει αυτός ο άνθρωπος στη ζωή του.Έχει ασχοληθεί με κάτι; Γνωρίζει ένα,δύο, τρία αντικείμενα; Νομίζω ότι αυτόέχει πολύ μεγάλη σημασία. Και επειδήπλέον είμαστε σε μία εποχή που αυτόείναι πολύ εύκολο να γίνει, υπάρχουν ταβιογραφικά των υποψηφίων, συνεντεύξειςτους, τα social media που ανεβάζουν βίντεο.Εγώ το ζητάω από αυτούς που μας ακούνε,από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους μας καιαντίστοιχα, προφανώς, και των άλλωνκομμάτων. Ας ψάξουν λίγο και τους 42υποψήφιους και υποψήφιες κάθε κόμματοςκαι αν οι επιλογές τους είναι και το ανθα είναι αναγνωρίσιμοι, μια χαρά, αλλάνα μην είναι το μοναδικό κριτήριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:42 υποψήφιοι. Από πόσους συνολικάχρειάστηκε να ξεκαθαρίσετε αυτούς τους42;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Στις ευρωεκλογές δεν ήμουν ο γραμματέαςτου κόμματος που είναι ένα από τα πρόσωπαπου διαμορφώνουν τα ψηφοδέλτια αλλάσίγουρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απόπολύ περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτοπροτείνονται πάντως πολλοί. Γιατίαυτό που ακούμε εμείς ειδικά για τουςcelebrities ήταν ότι «μου έκαναν πιεστικέςπροτάσεις, με ήθελαν όλα τα κόμματα καιτι να κάνω, με το ζόρι είπα το ναι». Τολέω με χιούμορ αλλά έχουμε ακούσει καιτέτοια. Η εντύπωση η δική μου είναι ότιοι περισσότεροι έρχονται καιαυτοπροτείνονται και μάλιστα με επιμονή.Ούτε αυτό είναι κακό πάντα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Με την εμπειρία που έχω ως γραμματέαςτου κόμματος από τις βουλευτικές εκλογές,μπορώ να σου πω ότι η συντριπτικήπλειοψηφία των υποψηφίων αυτοπροτείνεται.Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό καισυμβαίνει σε όλα τα κόμματα και είναικαι τιμητικό. Γιατί έρχεται κάποιος καιδεν σου λέει ότι θέλω να με ορίσει οΠρωθυπουργός ή κάποιο κομματικό στέλεχοςσε μια θέση. Σου λέει, θέλω με το υστέρηματου χρόνου μου, των χρημάτων μου, με τοάγχος το οποίο θα έχω, με το ότι θα αφήσωπίσω τη δουλειά μου, να εκτεθώ με σταυρό.Εγώ αυτούς τους ανθρώπους τους σέβομαιπάρα πολύ. Πολύ παραπάνω που θέλουν ναεκτεθούν με όπλο το βιογραφικό τους,τους ανθρώπους που τους στηρίζουν, τονδημόσιο λόγο τους, την πορεία της ζωήςτους… Γιατί, ξέρεις -είναι 42 υποψήφιοι,οι έδρες είναι συνολικά 21. Και όσο καλάκαι να πάμε είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμεπάνω από οκτώ, εννέα -είναι ρεαλιστικόκαι ειδικά στις ευρωεκλογές που ταποσοστά είναι χαμηλότερα καθ' όλη τηδιάρκεια της ιστορίας απ' ότι στιςεθνικές εκλογές. 'Αρα, πολλοί υποψήφιοιξέρουν ότι περισσότερο βάζουν πλάτη,περισσότερο στηρίζουν ένα κοινό όραμα,του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης, όλωναυτών που θέλουμε να πετύχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τους τσεκάρετε; Λέτε ποτέ ότι ήρθεκάποιος και αυτοπροτείνεται και είναιενδιαφέρουσα περίπτωση αλλά να τσεκάρουμελίγο να δούμε ότι έλεγε πάντα τα ίδια,υπάρχει συνέπεια στον λόγο του, είναιένα άτομο που εμπιστευόμαστε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Υπάρχει μια διαδικασία κάποιου τυπικούελέγχου. Σίγουρα γίνεται ένας έλεγχος-επειδή είναι εύκολο πια αυτό- περισσότεροσε κάποια πράγματα που μπορεί να είναιακραία και να έχουν ειπωθεί στο παρελθόν.Αλλά επειδή και αυτή η αντιπαράθεση ηπολιτική, κυρίως από τους αντιπάλουςμας, με πολύ τοξικότητα, που σταυρώνουνέναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί πριν απόπέντε χρόνια να ήταν σε ένα άλλο κόμμα,να είχε πει κάτι αντίθετο, ενδεχομένωςνα είχε πει και κάτι πιο υπερβολικό, δενενδιαφέρει και ιδιαίτερα τον κόσμο. Δενσου λέω κάποιος επειδή 15-20 χρόνια ναέβριζε τη Ν.Δ. ή τον Μητσοτάκη και τώραξαφνικά να θυμήθηκε το μεγαλείο μας.Αυτό δείχνει και μία έλλειψη σοβαρότητας.Αλλά το να πέφτουμε και να τρώμε τουςανθρώπους, να μην ακούμε τι λένε, να μηνέχουμε δει όλη την πορεία της ζωής τους,αν αυτό, το οποίο λένε σε ένα τηλεοπτικόπάνελ για παράδειγμα έχει αρχή μέση καιτέλος, θέλουν κάτι να κάνουν με τηνεκλογή τους και να στεκόμαστε μόνο σεένα άρθρο που είχαν γράψει, σε μιασυνέντευξη που μπορεί να είχαν δώσειστο παρελθόν είναι και λίγο μικρόψυχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι όμως και λίγο θέμα εμπιστοσύνηςγια τους ψηφοφόρους. Λένε να την ρίξωτην ψήφο μου εκεί ή τελικά αυτό το άτομοείναι ακροδεξιών πεποιθήσεων ή δενείναι εμπιστοσύνης ή είναι ασταθέςάτομο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Προφανώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.Αν κάποιος έχει μια ροπή σε κάτι, αν έχειμια σειρά από αναρτήσεις, συνεντεύξειςπου μπορεί να προάγουν κάτι που είναιαντίθετο σε αυτό που πρεσβεύει το κόμμαστον οποίο είναι υποψήφιος, αυτό δείχνειότι υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας. Αλλάγια εμένα το σημαντικό είναι μεν ησυνέπεια αλλά και αυτό που κομίζει οκάθε άνθρωπος. Χρειαζόμαστε μια ανανέωση,την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηνκάνει πράξη αν δει κανείς τις επιλογέςτου, αλλά να συνοδεύεται όμως από ουσία.Αν δεν συνοδεύεται από ουσία είναι ίσωςχειρότερη από το να μη γίνει καν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Χρειάζεται κάποτε να «μαλώσεις» ένανυπουργό, έναν βουλευτή, που είπε κάτιπου δεν έπρεπε ή που ίσως παρερμηνεύθηκαντα λεγόμενα του;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Το να «μαλώσω» είναι λίγο υπερβολή καιδεν είναι και δική μου αρμοδιότητα.Ειδικά ένας υπουργός είναι ιεραρχικάανώτερος οπότε και όπως καταλαβαίνειςδεν είμαι αυτός που θα «μαλώσει» ‘ένανυπουργό, ή έναν βουλευτή που έχει εκλεγείαπό τον κόσμο, αλλά σίγουρα όταν λέγετεκάτι το οποίο είναι αντίθετο στις θέσειςμας, ή κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ναειπωθεί, ο στόχος είναι καταρχήν ναεξηγήσουμε το γιατί έγινε αυτό. Και ότανείναι κάτι λάθος, κάτι το οποίο είναιαντίθετο ακόμα και στον τρόπο εκφοράςτου λόγου, γιατί είναι και το ύφος πουεκπέμπει ο λόγος σου -εντάξει άνθρωποιείμαστε, μπορεί να μας ξεφύγει μία λέξη,μπορεί να παρερμηνευτεί κάτι, για αυτόπρέπει να ανασκευαστεί- κοιτάω, γιατίαυτή είναι και η αρμοδιότητα μου, ευρύτεραστα θέματα επικοινωνίας, να υπάρχει, ανχρειάζεται ανασκευή, να είναι άμεσα, ανυπάρχει μία συγγνώμη, να είναι επίσηςάμεσα. Είναι στο job description αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πως είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο; Ποιοςέχει το περισσότερο χιούμορ;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Τώρα αυτό μπορεί να ακουστεί κολακευτικόαλλά, και ευτυχώς υπάρχει και το Τικ Τοκκαι φαίνεται ότι δεν λέω υπερβολές.Νομίζω ο Πρωθυπουργός. Εγώ μέχρι να μπωστην ομάδα, τα τελευταία χρόνια, έβλεπαέναν άνθρωπο και κάποια από ταχαρακτηριστικά του τα καταλαβαίνεις.Ας πούμε η αγάπη που έχει στην οικογένειατου, είναι ένας κανονικός άνθρωπος πουκυρίως ενδιαφέρεται για την γυναίκατου και τα παιδιά του. Αυτό το καταλαβαίνεις,το εκπέμπει. Αλλά περισσότερο έβλεπαέναν manager, που είναι αυτό, με πολύ αυστηρόπρόγραμμα σε όλα, και για το εαυτό του,αλλά μέχρι να αρχίσει και ο ίδιος ναεξωτερικεύει έτσι κάποια στοιχεία τουχαρακτήρα του, εγώ δεν το είχα καταλάβει,ότι και στην πλάκα είναι πρώτος, με μέτροπάντοτε και όταν υπάρχει χρόνος, καιστα πειράγματα. 'Αρα, στο Υπουργικόνομίζω ότι είναι από τους πρώτους, ότανπάμε από το ένα θέμα στο άλλο, και σεεπίπεδο αυτοσαρκασμού. Γενικότεραυπάρχει αυτοσαρκασμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο πιο σοβαρός που δεν σηκώνει αστεία,στο Μαξίμου;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Δεν νομίζω ότι είναι κάποιος που δενσηκώνει αστεία. Δηλαδή τώρα που τοσκέφτομαι και υπόλοιποι υπουργοί καιόλο το team, είναι καλό το κλίμα, είναιπολύ καλό το κλίμα. Εντάξει υπάρχουνκαι μέρες που υπάρχει πολύ μεγαλύτερηένταση, πολύ μεγαλύτερη πίεση, υπάρχουνκαι μέρες που είναι δύσκολες. Γιαπαράδειγμα, όσο είμαι εγώ Εκπρόσωποςτον τελευταίο χρόνο, οι πιο δύσκολεςμέρες ήταν μετά τον Daniel. Εκεί, για πάραπολλές μέρες ήταν πολύ δύσκολα ταπράγματα, γιατί είχαμε να διαχειριστούμεανθρώπους, που δεν ήξεραν αν έχουν βρειτο σπίτι τους, να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουναπώλειες ανθρώπινων ζωών. Το ΥπουργικόΣυμβούλιο είναι μία ζωντανή διαδικασία,δεν ήταν πάντοτε έτσι, από ότι ξέρω. Δενέχω συμμετάσχει σε παραπάνω από τοπαρόν, όπου υπάρχουν και διαφωνίες,υπάρχουν δηλαδή ζητήματα και αντί νακρατήσουν είκοσι λεπτά, που είναι έναςσυνηθισμένος χρόνος, γιατί είναι καιμεγάλη η ατζέντα, μπορεί να κρατάνε και2-2,5 ώρες. Μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο.Και ενώ ένα ζήτημα είναι αρμοδιότητας,ενός, δύο υπουργείων, μπορεί νατοποθετούνται και όλοι οι υπόλοιποι,γιατί, πολλοί εκ των παρισταμένων, οιπερισσότεροι, είναι άνθρωποι πουπολιτεύονται, έχουν περάσει από διάφοραχαρτοφυλάκια, οπότε εισφέρουν την δικήτους εμπειρία. Έχει ενδιαφέρον κυρίωςσε αυτήν την διάσταση. Εγώ πραγματικάδεν το περίμενα να έχει τόσο ενδιαφέρον,το περίμενα πιο διεκπεραιωτικό, αλλάείναι από ελάχιστα έως καθόλουδιεκπεραιωτικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτός που μιλάει περισσότερο, ή πουζητάνε την γνώμη του γιατί είναι έμπειροςή είναι ο σοφός της υπόθεσης;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Υπάρχουν άνθρωποι στο ΥπουργικόΣυμβούλιο, κυρίως, και δεν το λέω για ναπαινέψω το σπίτι μου, ως προς την ιδιότηταμου -εγώ είμαι πολύ πιο νέος- που λόγωκαι των νομικών τους γνώσεων, όπως είναιο Υπουργός Εξωτερικών ο ΓιώργοςΓεραπετρίτης, ο Υπουργός ΕπικρατείαςΜάκης Βορίδης, με την ευρύτητα τωνγνώσεων των νομικών, ζητείτε πολύ συχνάη άποψη τους. Κυρίως ο εισηγητής είναιο καθ' ύλην αρμόδιος, αλλά στην συνέχειαεκφράζεται άποψη και από άλλους λόγωτων σπουδών τους, λόγω των προηγούμενωνχαρτοφυλακίων που έχουν χειριστεί καιείναι πολύ συνηθισμένο να ζητείται ηγνώμη των δύο συγκεκριμένων, που μουέρχονται τώρα στο μυαλό. Ας πούμε ότι οΓιώργος Γεραπετρίτης είναι ένας άνθρωπος,ο οποίος εγώ τον έμαθα, αν και σπούδασαστην Νομική Κομοτηνής, ως ένας από τουςπιο διακεκριμένους καθηγητές Νομικήςπριν τον μάθω ως Υπουργό, αρχικά,Επικρατείας και στην συνέχεια ΥπουργόΕξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Έχει τύχη ποτέ να πεις «τα παρατάω όλα»και δεν μπορώ; Σήμερα δεν μπορώ ναανταπεξέλθω είναι πολλά, θα κάνω λίγηυπομονή, αλλά θα δηλώσω παραίτηση.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Δεν μου έχει τύχει να πω «θα δηλώσωπαραίτηση», αλλά είναι πάρα πολλές οιφορές που όταν γυρίζω στο σπίτι μου,κυρίως όχι τόσο λόγω της κούρασης, λόγωτης πίεσης, λόγω του άγχους, λόγω τουότι δεν έχω δει όσο θα ήθελα την οικογένειαμου, ‘έχω σκεφτεί όλο αυτό το πράγμα.Τελικά πόσο αξίζει τον κόπο. Γιατί γιανα είμαστε δίκαιοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:… ποιος απαντάει σε αυτή την ερώτηση,εσύ, η σύζυγος;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:…αυτή η κουβέντα γίνεται με πολύ δικούςσου ανθρώπους. Ενενήντα τα εκατό τηνκάνω με την γυναίκα μου, η οποία μεστηρίζει πάρα πολύ, αλλά αν δεν ήμουνεγώ, η μόνη της ενασχόληση με την πολιτικήθα ήταν να πάει να ψηφίσει σε κάθεδιαδικασία και μέχρι εκεί. Είναι έναςάνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση, ωςστάση ζωής με την πολιτική, αλλάκαταλαβαίνει πόσο έχω «πονέσει» γιαόλο αυτό, με την έννοια του «πονέσει»-να μην παρεξηγηθώ- έχω καταβάλει φαιάουσία, παράλληλη με την δουλειά μου.Αλλά μην τα εξιδανικεύουμε, δεν είναιόλα -γιατί ο κόσμος το βλέπει και σουλέει «έλα μωρέ αυτός τι ανάγκη έχει, όλαλυμένα τα έχει, παραπονιέται κιόλας;».Δεν λέω ότι δεν υπάρχει κόσμος, οπερισσότερος κόσμος που περνάειπερισσότερες δυσκολίες από μένα, προςΘεού. Αλλά και σου λέω σχετικά με τηνδουλειά μου, στα πρώτα της βήματα, πουτρέχαμε σε πέντε δικαστήρια να πάρουμεταυτόχρονα αναβολές ως ασκούμενοι,πηγαίναμε από το πρωί μέχρι το μεσημέρικαι ανεβαίναμε το ένα κτήριο μετά τοάλλο στην Ευελπίδων. Και άλλες δουλειέςακόμα πιο κουραστικές από του δικηγόρου,ή του νέου δικηγόρου, ή ενός ελεύθερουεπαγγελματία. Έχω βιώσει την απόλυτησωματική κούραση, για αυτό σου λέω, δενείναι θέμα κούρασης. Είναι θέμα, ότι όλοαυτό έχει δύο όψεις, όπως όλα τα πράγματαστην ζωή. Έχει πολλά καλά, η επαφή σουμε τον κόσμο, το ότι είσαι συνεργάτηςτου Πρωθυπουργού, ότι μπορεί η άποψησου, πολλές φορές, να μεταφέρεται καινα γίνεται ακόμα και ένας Νόμος τουΚράτους. Αυτά δεν τα υποτιμώ, αν μου ταέλεγε αυτά κάποιος, πριν από δέκα χρόνια,θα τον έβγαζα τρελό ότι μπορεί να τακάνω και είμαι πολύ ευγνώμων. Αλλάυπάρχει και η άλλη όψη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…δεν το είχες δει, θέλω να πω ήξερες ότιθέλεις να ασχοληθείς με την πολιτική,αλλά δεν είχες φανταστεί ότι θα φτάσειςτόσο κοντά, στο Πρωθυπουργό, στιςαποφάσεις, στο Μαξίμου…
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι, πάντοτε μου άρεσε, ήμουν στηνΝεολαία, παράλληλα με την δικηγορία,είχα πάντοτε θέσεις πολιτικούενδιαφέροντος, ασχολιόμουνα από μία ωςδύο ώρες την ημέρα, όταν τελείωνα με τογραφείο, το πίστευα πολύ όλο αυτό, αλλάόλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Αν μουέλεγε κάποιος πριν από μία δεκαετία πουθα ήμουν σήμερα, σε πολιτικό επίπεδο,σου λέω, θα τον έβγαζα τρελό. Δηλαδή δεντο περίμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πολλοί επιτυχημένοι μπαμπάδες βέβαιαλένε όταν περάσουν τα χρόνια «ότι ναμπορεί να πέτυχα στη ζωή μου και ναπέτυχα και να έκανα αυτά που ήθελα καινα μπόρεσα έτσι να βοηθήσω και τηνοικογένειά μου αλλά δεν χάρηκα τα παιδιάμου σε όλες τους τις φάσεις» το έχειςπει αυτό ποτέ;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Μου το έχουν πει σχεδόν όλοι όσοισυναναστρέφομαι και είναι μεγαλύτερηςηλικίας και γι' αυτό προσπαθώ όσο μπορώ.Αλλά η μαμά τραβάει τα περισσότερα.Όποιος λέει ότι είναι το ίδιο, στιςπερισσότερες περιπτώσεις λέει ψέματα.Προσπαθώ, το έχω πάντοτε στο μυαλό μου,να είμαι εκεί όσο παραπάνω μπορώ, ναγυρίζω όσο νωρίτερα μπορώ. Ας πούμε έναπαράδειγμα, αν υπάρχει μια υποχρέωσηγια φαγητό να μπαίνει το μεσημέρι κιόχι το βράδυ, άρα μετά το γραφείο ναγυρίζω σπίτι. Να μη θυσιάζω κανέναΣαββατοκύριακο. Πρέπει να είναι αυτόπου μας έρχεται το μοναδικό από τατελευταία επειδή θα πάμε στην Κρήτη πουθα λείψω και είναι ειδικές συνθήκες,έχουμε εκλογές σε μια εβδομάδα. Να είμαιεκεί κάθε φορά που έρχεται ο γιατρός,κάθε μήνα που κάνουμε τα εμβόλια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τα εμβόλια είναι λίγο δύσκολη κατάσταση.Αντέχεις όταν κάνουν τα εμβόλια καιαρχίζουν και κλαίνε;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Να μην τον ματιάσω κλαίει για ελάχισταδευτερόλεπτα. Είναι ένα παιδάκι το οποίοδεν έχει δείξει έντονη αντίδραση .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μήπως επειδή ο μπαμπάς είναι κυβερνητικόςεκπρόσωπος;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Η αλήθεια είναι ότι τον έχω παρατηρήσει,επειδή του αρέσουν πολύ οι ομιλίες, καιμας ακούει να μιλάμε, εγώ γυρίζω σπίτιαλλά η δουλειά δεν τελειώνει, επειδή ηδική μου δουλειά είναι κατά ένα πολύμεγάλο ποσοστό και τηλέφωνο, η ενημέρωση,οι δημοσιογράφοι κι αυτή είναι η δουλειάτους και αυτή είναι και η δουλειά η δικήμας να τους απαντάμε, θέλουν πληροφορίεςμέχρι αργά. Τι θα κάνετε αύριο, τι λέτεγι΄αυτό το θέμα, τι απαντάτε, δεν σταματάειεπειδή εγώ έδωσα μια συνέντευξη. Υπάρχουναπορίες γιατί γεννώνται από μιαανακοίνωση. Θα απαντήσετε σε αυτή τηνανακοίνωση; Τι λέτε γι΄αυτό; Τι απαντάτεγια εκείνο; Ο μικρός μου, πολλές φορές,είναι από τα αγαπημένα του, κάθεταιδίπλα μου, με κοιτάει έτσι που μιλάω καιάμα σταματήσω, μπορεί να φωνάξει κιόλας.Δεν έχουμε άλλα τηλέφωνα; Βέβαια που να‘ξερε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Όταν σε ρωτάνε κάτι όπως περιγράφειςκαι δεν ξέρεις ακριβώς τι να απαντήσεις,δεν έχετε συζητήσει γι΄αυτό στο Μαξίμου,βγάζεις μια απάντηση απ΄το μυαλό σουκαι δεν εννοώ μια ψεύτικη απάντηση, αλλάσυνθέτεις αυτό που θεωρείς ότι πρέπεινα είναι η απάντηση στο δημοσιογράφοπου σε ρωτάει;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Όχι. Μια από τις συμβουλές που μου έδωσανοι προηγούμενοι κυβερνητικοί εκπρόσωποικαι είναι και το λογικό, είναι ότι «ηαλήθεια σώζει». Κοιτάω να απαντάω πάνωαπό το 90% των ερωτήσεων. Δόξα τω θεώ έχωμια πολύ καλή ομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Λες ποτέ δεν ξέρω;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:Ναι. Θα σας απαντήσω είτε με ένα σημείωμαείτε σε επόμενη ενημέρωση. Δεν χρειάζεταινα τα ξέρουμε όλοι όλα. Υπάρχουν καιθέματα που μπορεί να έχουν ανακύψει μιαώρα πριν. Τα υπουργεία είναι πολλά, οιατζέντες είναι σύνθετες, είναι πολλές,αλλοίμονο. Δεν το συζητάμε αυτό. Δενπρέπει να πεις κάτι για το οποίο να μηνείσαι σίγουρος, γιατί σε δεσμεύει καιδεσμεύει και την κυβέρνηση και στο τέλοςτης ημέρας θα εκτεθείς. Θα σας ενημερώσωστο επόμενο μπρίφινγκ ας πούμε. Ή θα τοψάξουμ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε η κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, Άννα
- Βρετανία - «Είσαι τέλεια, δώσε μου το χέρι σου» - «Πέρασε πολλή ώρα, πρέπει να φάμε»: Τι... ψιθύριζαν Κάρολος και Νταϊάνα τη μέρα του γάμου τους
- Χωρίς τέλος το θρίλερ στα Άνω Λιόσια: Κεφάλι και πόδια εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμάτων κοντά στο σπίτι με το απανθρακωμένο πτώμα
- Ρόδος: Kοριτσάκι 3 ετών έπεσε από μπαλκόνι - Συνελήφθη η μητέρα της
- Πάτρα: Τρόμος για λουόμενους σε παραλία - Κολυμπούσαν δίπλα σε φίδι (Βίντεο)
- Famagusta: Η αλήθεια στο φως, 50 χρόνια μετά - Τι θα δούμε στο συνταρακτικό φινάλε
- Έριχναν λουλούδια με εκσκαφέα σε πανηγύρι στην Εύβοια
- Ρίχτα Ηλία, ρίχτα: Πέταξαν λουλούδια με εκσκαφέα σε πανηγύρι
- Η Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την καλοκαιρινή περιοδεία της
- Καθαρισμοί οικοπέδων: Οδηγός για τους πολίτες - Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Μαρινάκης: Πριν γνωρίσω καλά τον Μητσοτάκη δεν ήξερα ότι είναι πρώτος στην πλάκα -Μου λείπουν τα ταξίδια
- Άτοκα τα αυτοκίνητα της Citroen στην Ελλάδα
- Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο
- Νετανιάχου: Μόνιμη επίτευξη του πυρός στην Γάζα με «καταστροφή» της Χαμάς και απελευθέρωση όλων των ομήρων
- Ανοίγει τέλος Ιουνίου η πλατφόρμα «Thessaly Evros Pass» για διακοπές σε Θεσσαλία και Έβρο -Ποιοι είναι δικαιούχοι
- Μητσοτάκης στον δήμαρχο Ηρακλείου: Έτοιμο το 2027 το αεροδρόμο στο Καστέλι, ξεπεράσαμε τις δυσκολίες για τον ΒΟΑΚ
- Περιπέτεια στον αέρα για 83χρονη με αναπηρικό αμαξίδιο: Την έβαλαν σε λάθος πτήση και πήγε Τίρανα αντί για Αθήνα
- Μητσοτάκης από Ηράκλειο: «Φανταστείτε να είχαμε κάνει εμείς αυτά σε γυναίκα δημοσιογράφο, όπως ο Κασσελάκης»
- Στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η θερμή υποδοχή κατά την άφιξη και οι συναντήσεις στην Κρήτη
- Summer look: 10 τζιν σορτς για στιλάτες και cool εμφανίσεις όλο το καλοκαίρι
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Μαρινάκης: Πριν γνωρίσω καλά τον Μητσοτάκη δεν ήξερα ότι είναι πρώτος στην πλάκα -Μου λείπουν τα ταξίδια
- 5 κομμάτια από τα Massimo Dutti που θα φοράτε όλο τον Ιούνιο -Ανάλαφρα, αέρινα και μίνιμαλ
- Περιπέτεια στον αέρα για 83χρονη με αναπηρικό αμαξίδιο: Την έβαλαν σε λάθος πτήση και πήγε Τίρανα αντί για Αθήνα
- Ανάσα για μικρομεσαίους: Φθηνότερα κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά δάνεια από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας
- Ουκρανία: «Μπαράζ» πυραύλων και drones των ρωσικών δυνάμεων εναντίον ενεργειακών υποδομών της χώρας
- Το νέο θωρακισμένο DS 7 προσφέρει απόλυτη προστασία
- Νετανιάχου: Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα μόνο με καταστροφή της Χαμάς και απελευθέρωση όλων των ομήρων
- Νετανιάχου: Μόνιμη επίτευξη του πυρός στην Γάζα με «καταστροφή» της Χαμάς και απελευθέρωση όλων των ομήρων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Πυρά" Μητσοτάκη σε Κασσελάκη από Ηράκλειο: Φανταστείτε να είχαμε κάνει εμείς αυτά σε γυναίκα δημοσιογράφο
- Eγκαίνια για το MotorOne Electric Days - Το μέλλον της αυτοκίνησης βρίσκεται στον Πειραιά
- “Αρχελάου 5”: Έρχεται η νέα καθημερινή κωμική σειρά της ΕΡΤ
- Δηλώσεις για τους καθαρισμούς των οικοπέδων: ΄Ολη η διαδικασία - Ποιοι είναι οι υπόχρεοι
- Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία – Εξετάζεται το πόσιμο νερό
- Κατέστρεψαν εκλογικό περίπτερο της Ν.Δ. στην Πάτρα
- Τουρκία: Πέθανε ο σύζυγος της Τανσού Τσιλέρ
- Παναθηναϊκός: Καμία πρόταση για τον Ιωαννίδη, δεν πωλείται
- Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ;