Με ποιες επιπλοκές τοκετού μπορεί να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και τις επιπλοκές τοκετού.

Πόσεςγυναίκες πάσχουν από το σύνδρομοπολυκυστικών ωοθηκών;

Όπωςεξηγεί ο Δρ.Θάνος Παράσχος,γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στηνεξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντήςτου Κέντρου Υποβοηθούμενης ΑναπαραγωγήςEmBIO,περίπου το 13% των γυναικών στηναναπαραγωγική τους ηλικία επηρεάζονταιαπό το ΣύνδρομοΠολυκυστικών Ωοθηκών (διαβάστεπερισσότερα),πουμεταξύ άλλων μπορεί να επηρεάσει αρνητικάτη γονιμότητά τους, δυσκολεύοντας τησύλληψη. Ο γιατρός μάλιστα επισημαίνειότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκώνέχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο συχνόστις Ελληνίδες. Επιπλέον, τονίζει ότιη εν λόγω έρευνα που διεξήχθη σε γυναίκεςμε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έδειξεπιο δυσμενή αποτελέσματα κατά τον τοκετόόπως περιγεννητική θνησιμότητα, εισαγωγήσε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών,χαμηλότερο βάρος γέννησης και υψηλότερεςπιθανότητες για πρόωρο τοκετό, σε σχέσημε γυναίκες χωρίς σύνδρομο πολυκυστικώνωοθηκών.

Πιοσυγκεκριμένα, η μελέτη δομήθηκε από μιαανασκόπηση άλλων μελετών που είχανδιεξαχθεί στο παρελθόν. Ο Δρ. Παράσχοςωστόσο τονίζει ότι παρόλο που ημετα-ανάλυση αυτή τεκμηριώνει ότι οιγυναίκες με Σύνδρομο ΠολυκυστικώνΩοθηκών είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουναυτές τις περιγεννητικές επιπλοκές σεσχέση με τις γυναίκες χωρίς πολυκυστικέςωοθήκες, τα δεδομένα σχετικά με το προφίλτων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευναείναι ασαφή. Για παράδειγμα, δεν εξετάζεταικάποιοι σημαντικοί παράμετροι όπως τοβάρος τους πριν την εγκυμοσύνη. Παρόλααυτά εξηγεί ότι ένας λόγος που μπορείνα ισχύουν τα αποτελέσματα της έρευναςείναι πως συχνά οι γυναίκες με ΣύνδρομοΠολυκυστικών Ωοθηκών είναι υπέρβαρεςή παχύσαρκες, ενώ έχουν μεγαλύτερηπροδιάθεση για υπέρταση και κατάθλιψη,παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουναρνητικά την έκβαση μιας εγκυμοσύνηςαλλά και του τοκετού.

Τιείναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκεςμε πολυκυστικές ωοθήκες

Όπωςτονίζει ο Δρ. Θ. Παράσχος, τα εκάστοτεαποτελέσματα κάθε έρευνας δεν πρέπεινα δημιουργούν άγχος στις γυναίκες πουπροσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Όσον αφοράστις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες,ο γιατρός επισημαίνει ότι είναι σημαντικόνα μην ξεχνούν πως σήμερα υπάρχουν όλατα μέσα για ακριβή διάγνωση του ΣυνδρόμουΠολυκυστικών Ωοθηκών και προτείνονταιδιάφορες θεραπείες για τον έλεγχο τωνσυμπτωμάτων και τη καλύτερη ρύθμισητου συνδρόμου. Ηθεραπεία αποφασίζεται ανάλογα με τηνηλικία της γυναίκας και τα προβλήματαπου προκαλεί το σύνδρομο. Συνήθως στιςνέες γυναίκες δίνονται αντισυλληπτικά,που βοηθούν στην ομαλοποίηση τηςπεριόδου.  

Στιςγυναίκες, όμως, που θέλουν να μείνουνέγκυες και αντιμετωπίζουν πρόβλημαυπογονιμότητας, χορηγούνται ειδικάφάρμακα, που διευκολύνουν την ωορρηξία. 

 Κάτιάλλο που είναι σημαντικό να γνωρίζουνοι γυναίκες με Σύνδρομο ΠολυκυστικώνΩοθηκών είναι ότι, παρόλο που οιπολυκυστικές ωοθήκες έχουν συνδεθείμε υπογονιμότητα, σπάνια μια γυναίκαδεν θα καταφέρει να τεκνοποιήσει, έστωμε τη βοήθεια της υποβοηθούμενηςαναπαραγωγής, κι αυτό είναι κάτι για τοοποίο πρέπει να ενημερώνεται άμεσα,προκειμένου να μειωθεί το όποιο άγχοςτης σχετικά με την τεκνοποίηση. Υπάρχουναρκετές περιπτώσεις γυναικών με τοσύνδρομο που καταφέρνουν ακολουθώνταςθεραπεία να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.Υπάρχουνόμως και γυναίκες που παρά τις θεραπείεςπου προαναφέρονται, εξακολουθούν ναμην μπορούν να συλλάβουν με φυσικότρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείνα προτείνει ο ειδικός στην υποβοηθούμενηαναπαραγωγή τη σπερματέγχυση (διαβάστεπερισσότερα),αφού έχει προηγηθεί ήπια διέγερση τωνωοθηκών με φάρμακα. Στην περίπτωση πουδεν υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα,τότε προτείνεται η  εξωσωματικήγονιμοποίηση, που κατά κανόνα έχει υψηλάποσοστά επιτυχίας στις γυναίκες μεπροβλήματα γονιμότητας, εξαιτίαςπολυκυστικών ωοθηκών.

Τέλος,ο γιατρός υπενθυμίζει, σχετικά με τααποτελέσματα της έρευνας και τιςεπιπλοκές τοκετού, ότι πάντα υπάρχουνοι δυνατότητες από τους γιατρούς τηςκαλύτερης δυνατής πρόληψης για τηνμείωση του ρίσκου, ιδιαίτερα όταν είναιγνωστοποιημένοι οι προδιαθεσικοίπαράγοντες.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. ΘάνοςΠαράσχος
T: (+30)210 677410

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με ποιες επιπλοκές τοκετού μπορεί να συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,