Με ψήφους τεσσάρων κομμάτων πέρασαν οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Με διευρυμένη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου που διευρύνει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση των υπ' αρ. 259 και 260 αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από

18 Μαΐου 2023, με τις οποίες τροποποιούνται τα άρθρα 1 και 12 παρ. 1 της Συμφωνίας Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.)». Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες». «Παρών» δήλωσε η «Νίκη».

Με το σχέδιο νόμου κυρώνονται δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τις οποίες επεκτείνεται το γεωγραφικό πεδίο δραστηριότητας της Τράπεζας στην Υποσαχάρια Αφρική και στο Ιράκ και προβλέπεται η κατάργηση των καταστατικών περιορισμών των κεφαλαίων στις συνήθεις εργασίες της τράπεζας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί γρηγορότερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τη συνεργασία με αυτήν. «Η συγκεκριμένη Τράπεζα βρίσκεται στην Ελλάδα. Όταν εκλήθη να έρθει κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ήρθε για να υποστηρίξει κατ' ουσίαν την ανασυγκρότηση. Και έως το τέλος του 2025 θα βρίσκεται -και εκεί τελειώνει η έγκριση που έχει για την παρουσία της στην πατρίδα μας- στην Αθήνα με είκοσι άτομα προσωπικό και με ένα άτομο στη Θεσσαλονίκη. Όμως, παρέχει αρκετές και σημαντικές υπηρεσίες, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι έτσι τα προηγούμενα χρόνια έχει δώσει συνολικά με χαμηλότερο επιτόκιο δάνεια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, τα δάνεια αυτά ξεκινούν το 2021 με 838 εκατομμύρια, το 2022 με 687 εκατομμύρια, το 2023 με 519 εκατομμύρια και το 2024 με 466 εκατομμύρια και θα συνεχιστεί και το 2025», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Επίσης, με την Τράπεζα συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες των συμπράξεων δημοσίου ιδιωτικού τομέα και γι' αυτό η Ελλάδα έχει κριθεί μία από τις κορυφαίες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο ως προς τις διαδικασίες των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα προσφέρει και συμβουλευτικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για την γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι «αυτή η επέκταση συνδυάζει σειρά σημαντικών λόγων, οικονομικών, γεωπολιτικών και κοινωνικών». Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ένα σοβαρό επιχείρημα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στην περιοχή αυτή, γιατί στον βαθμό που αυτές προγραμματίζονται και υλοποιούνται, τότε και η Ευρώπη σταδιακά θα καθίσταται λιγότερο ελκυστικός προορισμός για τη μαζική μετανάστευση. Ενέταξε επίσης το σχέδιο νόμου, στην προσπάθεια μετάβασης σε μία κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, «ζήτημα που αφορά όλους», την ίδια ώρα που στην Υποσαχάρια Αφρική, η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι συγκριτικά η χειρότερη σε όλο τον πλανήτη, όπως σημείωσε.

«Γι' αυτό, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και γι' αυτό επιλέξαμε να φέρουμε σήμερα στη Βουλή, τη συμμετοχή μας, την έγκριση αυτής της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας και σε αυτές τις περιοχές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Στη «διαχρονική συμβολή της Ελλάδας στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη ή σε χώρες που βρίσκονται σε μετάβαση, μέσα ή μετά από συρράξεις ή εμφύλιες διαμάχες», αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, στον νέο κόσμο που αναδείχτηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος σε όλους τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη παγκόσμια αρχιτεκτονική των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

«Αυτή η διαχρονικά ορθή στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, επιτρέπει σήμερα να συζητάμε πώς η πατρίδα μας από το υστέρημα των συμπολιτών μας μπορεί να ενισχύσει οικονομικά πολύ φτωχές χώρες μέσω της EBRD. Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα η Ελλάδα μας στα διακόσια χρόνια της νεότερης ιστορίας της, μέσα από πολέμους περιφερειακούς και παγκόσμιους, μέσα από πτωχεύσεις και οικονομικές κρίσεις, να μην εγκλωβιστεί στις υποανάπτυκτες οικονομίες, αλλά να είναι σήμερα στο κλαμπ των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρωζώνης και του ΟΟΣΑ», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Κοινός παρονομαστής των δράσεων σε μια αναπτυξιακή τράπεζα οφείλει να είναι η αρχή της διεθνούς αλληλεγγύης και η αντιμετώπιση διευρυμένων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων», είπε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και προσέθεσε ότι «βασική παράμετρος οφείλει να είναι και η πολιτικώς ορθή διακυβέρνηση, τα υψηλά πρότυπα διαφάνειας και λογοδοσίας, που εξασφαλίζουν αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης και διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, ό,τι δηλαδή διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού αντίκτυπου και της κοινωνικής και οικονομικής ωφέλειας».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα