Μέση Ανατολή: Αγωνία για το πότε και πώς θα επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ -Τι λένε στον Μπάιντεν οι σύμβουλοί του

Το επιτελείο συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ότι παραμένει ασαφές πότε και πώς θα εξαπολύσουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ την επίθεσή τους κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το Ιράν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα αντίποινα στο Ισραήλ με τους Φρουρούς της Επανάστασης  να ανακοινώνουν ότι έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ

Αμπάς και ότι είναι έτοιμοι να τους εκτοξεύσουν σύντομα με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα. Πάντως οι Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν ότι είναι λιγοστές οι διαθέσιμες πληροφορίες «αναφορικά με τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επίθεσης».

Παράλληλα ενημερώθηκαν για την επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ -κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί - και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις -ακόμη αδιέξοδες- προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Διπλωματικήφρενίτιδα από ΗΠΑ και συμμάχους τουςγια να αποτρέψουν γενικευμένο πόλεμοστη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται πυρετωδώς στο διπλωματικό πεδίο για να αποτρέψουν μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μετακίνησε πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε χθες με κορυφαίους αξιωματούχους από το Κατάρ και την Αίγυπτο -που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και επιστροφή των ομήρων- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους σε σύντομα σχόλια τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα Μπλίνκεν στο Ιράν

«Εμπλεκόμαστεσε έντονη διπλωματία—σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο— με έναπολύ απλό μήνυμα: Όλα τα μέρη πρέπει νααπέχουν από την κλιμάκωση, όλα τα μέρηπρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούνοι εντάσεις», είπεο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησήςτου με την ομόλογό του της ΑυστραλίαςΠένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Η κλιμάκωση δεν είναι προςτο συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σεπερισσότερη σύγκρουση, περισσότερηβία, περισσότερη ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ εντάσσονται σεμια ευρύτερη διπλωματική προσπάθειαγια την αποτροπή της κλιμάκωσης αντιποίνωνμεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ο υπουργόςΕξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι,επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο το Ιράν,όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του,Αλί Μπαγκερί Κανί. Ο Τζο Μπάιντενσυνομίλησε χθες με τον βασιλιά ΑμπντάλαΒ΄της Ιορδανίας, ενώ το Κατάρ βρίσκεταιεπίσης σε επαφή με το αποφασισμένο νααπαντήσει Ιράν, που ευελπιστεί νααποσπάσει αύριο Τετάρτη σε έκτακτησυνεδρίαση του Οργανισμού ΙσλαμικήςΣυνεργασίας, τη στήριξη των χωρών μελώντου οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναιδικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονίατου Χανίγια στα εδάφη του.

Βουλευτής στο Ισραήλ ζητά προληπτικόχτύπημα κατά του Ιράν

Στο Ισραήλ την ίδια ώρα η υπομονή ορισμένων εξαντλείται μετά την πολυήμερη αναμονή των αντιποίνων από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του.

Ένας σημαίνων βουλευτήςπρότεινε μάλιστα προληπτικό χτύπημακατά της Τεχεράνης. «Είναι αναξιοπρεπέςγια μας να καθόμαστε με σταυρωμένα ταχέρια αντί να αναλαμβάνουμε τηνπρωτοβουλία», δήλωσε σε ομιλία του οΓιούλι Εντελστάιν, επικεφαλής τηςΕπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καιΆμυνας της Κνεσέτ και ανώτερο μέλος τουσυντηρητικού κόμματος Λικούντ τουπρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.«Ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό καιπρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Η στάση του Ιράν

Από την πλευρά του το Ιράνεπανεπιβεβαίωσε ότι θέλει να αποφύγειέναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ,αλλά επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση.

«Η ενίσχυση της σταθερότηταςκαι της ασφάλειας στην περιοχή θαεπιτευχθεί με την τιμωρία του επιτιθέμενουκαι τη δημιουργία αποτρεπτικήςισχύος κατά του Ισραήλκαι του τυχοδιωκτισμού του», δήλωσε σεδημοσιογράφους τη Δευτέρα στην Τεχεράνηεκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικώντου Ιράν. «ΗΙσλαμική Δημοκρατία δεν θέλει νακλιμακώσει τις εντάσεις, αλλά έχει τοδικαίωμα να τιμωρήσει το Ισραήλ σύμφωναμε το διεθνές δίκαιο»,πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τουςστην περιοχή

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τουςπαρουσία στη Μέση Ανατολή με πολεμικάσκάφη που διαθέτουν συστήματα αναχαίτισηςπυραύλων.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt με αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύουν τρία καταδρομικά ικανά για χερσαίες επιθέσεις και αεράμυνα, τα USS Daniel Inouye, USS Michael Murphy και USS Russell.

Άλλα δύοαμερικανικά αντιτορπιλικάπυραυλικής άμυνας, τα USS Cole και USS Laboon,έφτασαν πρόσφατα στην Ερυθρά Θάλασσα,σύμφωνα με αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑπου ζήτησε να μην κατονομαστεί. Έναςδεύτερος αξιωματούχος της άμυνας τωνΗΠΑ είπε ότι η Πολεμική Αεροπορία αυτήτην εβδομάδα θα αναπτύξει μια μοίραstealth μαχητικών F-22 Raptor στην περιοχή.

Το Ισραήλ ενεργοποίησε κέντρο διοίκησηςσε καταφύγιο

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για αποστολέςάμυνας και επίθεσης και ενεργοποίησεένα κέντρο διοίκησης σε καταφύγιο κάτωαπό τους λόφους του Ισραήλ εν αναμονήτης επίθεσης του Ιράν και πληρεξουσίωντου, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχοπου επικαλείται το Bloomberg.

Το «Κέντρο Εθνικής Διοίκησης», έναμπούνκερ κάτω από το οικοδομικό σύμπλεγμαπου στεγάζει τα γραφεία της κυβέρνησηςστο Ισραήλ διαθέτει πρόσβαση στουςδυτικούς λόφους της Ιερουσαλήμ καιενεργοποιήθηκε για να διευκολύνει τηλήψη αποφάσεων εν καιρώ πολέμου.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Νετανιάχου ναεντείνει τις προσπάθειες για επίτευξησυμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς, καθώςη Ουάσιγκτον και αραβικές χώρες θεωρούνότι ο τερματισμός του πολέμου στη Λωρίδατης Γάζας θα επαναφέρει την ηρεμία στηνπεριοχή.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησηςτων ΗΠΑ, που επιβλέπει τις αμερικανικέςδυνάμεις στη Μέση Ανατολή, στρατηγόςΜάικλ Κουρίλα βρέθηκε χθες στο Ισραήλγια επαφές με την ηγεσία και την απόκοινού αποτίμηση της κατάστασης ασφάλειαςκαι για τον συντονισμό των προετοιμασιώνγια την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με τονισραηλινό στρατό.

Η Ρωσία φέρεται να παραδίδει συστήματααεράμυνας στο Ιράν

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείαςτης Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκεχθες το Ιράν για συνομιλίες με τον νέοπρόεδρο της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάνκι άλλους αξιωματούχους. Άγνωστο κατάπόσον ο στενός σύμμαχος του ΒλαντίμιρΠούτιν κάλεσε την Τεχεράνη σεαυτοσυγκράτηση, αλλά στη συνάντησή τουςο Πεζεσκιάν του διαμήνυσε ότι το Ιράνείναι αποφασισμένο να επεκτείνει τουςδεσμούς με «τον στρατηγικό εταίρο, τηΡωσία».

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η Ρωσία άρχισε την παράδοση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τεχεράνης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Αγωνία, Ιράν, Ισραήλ -Τι, Μπάιντεν,mesi anatoli, agonia, iran, israil -ti, bainten