Μετέωρο ήταν τελικά το φωτεινό σώμα που έλαμψε στον Αττικό ουρανό -Ο ερευνητής Αλέξης Λιάκος εξηγεί στο iefimerida

Ήταν λίγο πριν απο τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν ένα φωτεινό σώμα έκανε την εμφάνιση του πάνω απο τον ουρανο της Αττικής και της Κορινθίας.

Ήταν τόσο φωτεινό, που ακόμα και τα σύννεφα δεν μπόρεσαν να κρύψουν την λάμψη του. Μάλιστα αρκετοι κάτοικοι περιοχων της Κορινθίας ισχυρίστηκαν ότι την εξαφάνιση του συνόδεψε και ένα ισχυρότατος θόρυβος.

Οι θεωρίες συνωμοσίας όπως ήταν αναμενόμενο κατέκλυσαν το διαδίκτυο και πολλοί ήταν αυτοί που έψαχναν τον μετεωρίτη που έπεσε στη γη.

Τι συνέβη όμως

πραγματικά;

Τι ήταν λοιπόν το φωτεινό σώμα που έλαμψε στον Αττικό ουρανό

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Αλέξιο Λιάκο, εντεταλμένο ερευνητή του Ινστιτούτου Αστροφυσικης Αστρονομίας Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων, ο οποίος εξηγει:

«Το είδαμε και εμείς. Το έχουμε καταγράψει από δύο διαφορετικές κάμερες. Μία στην Πεντέλη και μία στο Κρυονέρι Κορινθίας στο αστεροσκοπείο μας. Αυτό που έγινε εχθές το βράδυ και καταγράφηκε γιατί μιλάμε με επιστημονικά δεδομένα, είναι μία αύξηση της φωτεινότητας του ουρανού. Σε αυτά τα βίντεο που είδα στο ίντερνετ δεν είδα καμία καταγραφή του μετεώρου παρά μόνο τη λάμψη. Και από από τις δικές μας κάμερες λόγω της νέφωσης, γιατί και στα δύο μέρη υπήρχε πυκνή νεφωση, είδαμε όντως μια λάμψη πάνω στα σύννεφα, αλλά όχι το αντικείμενο.

Βίντεο από την στιγμή που φωτίζεται ο ουρανός από το μετέωρο

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι όντως μία βολίδα. Η βολίδα ουσιαστικά είναι μετέωρο ένα πολύ πολύ λαμπρό μετέωρο. Είναι το ίδιο φαινόμενο απλώς λόγω της μεγάλης έντασης λέγεται βολίδα. Απο ποιο φυσικό φαινόμενο προκύπτει τώρα.

Το δεδομένο είναι ότι υπάρχουν βράχοι στο διάστημα από μερικά χιλιοστά έως μερικά μέτρα που βρίσκονται κοντά στη γη και τα οποία ενίοτε μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της γης. Οι βροχές μετεώρων που γνωρίζουμε όλοι οι άνθρωποι είναι αυτές που εμφανίζονται περιοδικά, όπως οι Περσείδες, οι οποίες είναι μικρά θραύσματα από αστεροειδείς ή υπολείμματα κομητών. Όταν μπαίνει η Γη στο διάβα τους, εμφανίζονται ως πεφταστέρια. Αυτό είναι ένα περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν η γη μπαίνει στο διάβα τέτοιων αντικειμένων.

Όμως υπάρχουν και διάσκορπα τέτοια αντικείμενα που δεν προέρχονται από κάποιο σώμα το οποίο γνωρίζουμε και τα οποία χτυπούν σποραδικά τη Γη. Ένα από αυτά ήταν και αυτό που είδαμε εχθές το βράδυ. Πρόκειται λοιπόν είτε για ένα μεγάλο μετεωροειδές της τάξεως των μερικών εκατοστών είτε για έναν μικρό αστεροειδή της τάξεως το πολύ έως τριών μέτρων.

Αυτά λοιπόν τα αντικείμενα όταν εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, περίπου στα 80 km ύψος από την επιφάνεια της γης, ξεκινάει η καύση τους, γιατί αυξάνεται πάρα πολύ μεγάλη τριβή λόγω της ατμόσφαιρας. Ως επί το πλείστον τέτοιου μεγέθους αντικείμενα καίγονται με το που μπουν στα όρια της τροπόσφαιρας, δηλαδή περίπου στα 30 km.

Όσο μεγαλύτερο είναι ένα τέτοιο αντικείμενο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να φτάσει κάτι στη γη και αυτό που θα απομείνει είναι αυτό που ονομάζουμε μετεωρίτης. Ο θόρυβος που ακούστηκε, ακούστηκε γιατί όταν αυτά τα αντικείμενα μπουν στην τροπόσφαιρα δημιουργούν και έναν ήχο ενα κρουστικό κύμα, όπως και τα αεροπλάνα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έπεσε κάποιο κομμάτι από αυτό το αντικείμενο στην επιφάνεια της γης. Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα είχαμε κάποιες εικόνες από κάποια πυρκαγιά που ενδεχομένως να είχε ξεσπάσει σε κάποιους σημείο της περιοχής της κορινθίας ή κάποιο άλλο σημάδι που θα έδειχνε ότι έφτασε κάτι στην επιφάνεια της Γης. Όπότε πιθανολογώ ότι κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει συμβεί, επισημαίνοντας πάντως ότι είδαμε μόνο τη λάμψη του και όχι την τροχιά του λόγω της νέφωσης».

Κολυδάς: Βίντεο από μετεωρολογικό σταθμό στο Μενίδι

Το φαινόμενο κατέγραψε και κάμερα από μετεωρολογικό σταθμό στο Μενίδι.

Καρέ από το βίντεο δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετέωρο, Αττικό, Αλέξης Λιάκος,meteoro, attiko, alexis liakos