Μίλαν Κούντερα: Νέο βιβλίο εννέα μήνες μετά τον θάνατό του -Πού βασίζεται
Ο Μίλαν Κούντερα έφυγε από τη ζωή την περασμένη χρονιά, αλλά κείμενά του εξακολουθούν να μεταφράζονται στα ελληνικά μια και δεν έχουν πάψει να ενδιαφέρουν, τουλάχιστον όσο και πριν από τον θάνατό του, παλαιότερους και νεότερους αναγνώστες.
Ο Μίλαν Κούντερα πέθανε τον Ιούλιο του 2023 και πολύ πρόσφατο δείγμα, το βιβλίο «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται. Ογδόντα εννιά λέξεις», που μόλις κυκλοφόρησε από την Εστία σε μετάφραση Γιάννη Η. Χάρη.
Ο διπλός τίτλος παραπέμπει
Την εποχή κατά την οποία πρωτοδημοσιεύονται τα δύο κείμενα του σημερινού βιβλίου, ο εκπατρισμός του Κούντερα από την τότε Τσεχοσλοβακία στη Γαλλία είναι πρόσφατος. Το ζήτημα που πρωτίστως τον απασχολεί συνδέεται με την εικόνα, την οποία έχει σχηματίσει για την Πράγα η δυτική Ευρώπη - η Δύση, όπως την ονομάζει ο Κούντερα, συμπεριλαμβάνοντας στην ίδια ζώνη και τις ΗΠΑ.
Το «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται» αποτελεί προάγγελο ενός άλλου κειμένου, που θα δημοσιευτεί στο «Le debat» το 1983 με τίτλο «Ο ακρωτηριασμός της Δύσης ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης» και κυκλοφόρησε από την Εστία το 2023 σε μετάφραση του ακαταπόνητου Γιάννη Η. Χάρη, έχοντας δημοσιευτεί ως βιβλίο μόνο λίγους μήνες νωρίτερα στα γαλλικά. Βασική, σε αυτό το πυκνό δοκίμιο, είναι η έννοια της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία αντλεί ένα κρίσιμο μέρος της ταυτότητάς της από τον κεντροευρωπαϊκό πολιτισμό, με συνθέτες όπως ο Ούγγρος Μπέλα Μπάρτοκ, οι Τσέχοι πεζογράφοι Φραντς Κάφκα και Γιάροσλαβ Χάσεκ ή ο Πολωνός Βίτολντ Γκομπρόβιτς, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του παραλόγου.
Η ουγγρική εξέγερση του 1956, η Άνοιξη της Πράγας του 1968 και οι πολωνικές κινητοποιήσεις από το 1956 μέχρι και το 1970, έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ένωση, προκαλώντας ένα μείζον πολιτικό δράμα και αφήνοντας πίσω τους ένα βαθύ τραύμα. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δύση δεν έβλεπε στα «μικρά έθνη» της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας τον πόθο τους για αυτονομία και ανεξαρτησία, αλλά μόνο το στενό πολιτικό τους πρόβλημα.
Τα «μικρά έθνη» (με ευδιάκριτη την επίδραση του εβραϊκού στοιχείου) δεν συνιστούν στη σκέψη του Κούντερα αφορμή για πατριωτική έξαρση, για έναν εθνικισμό των ανίσχυρων και των αδύναμων, που θα μετατρέψει τους νάνους σε γίγαντες. Η κουλτούρα των «μικρών εθνών», η ουσία και το βάρος της σοφίας τους, λειτουργούν σαν κρυμμένοι σβώλοι από χρυσό στο πλαίσιο μιας σταδιακής έκπτωσης τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτισμικών αξιών. Ανάλογος είναι ο προσανατολισμός του Κούντερα και στο «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται».
Ο Χάσεκ και ο Κάφκα ανεβαίνουν τώρα στο προσκήνιο για να σηματοδοτήσουν, παρά τις τεράστιες μεταξύ τους διαφορές, έναν καινούργιο τρόπο μυθιστορηματικής γραφής, ο οποίος αρνείται να μείνει στο γενεαλογικό δέντρο του ήρωα και στην οικογένειά του, προτιμώντας να δείξει και να προβάλει το παρόν του αντί να ανασκαλέψει και να αναμηρυκάσει το παρελθόν του. Με αυτόν τον καινούργιο τρόπο, όμως, ο Χάσεκ και ο Κάφκα πλησιάζουν την κοινωνία τους από μια οπτική η οποία επιζητεί να συλλάβει τα εξωστρεφή αρνητικά χαρακτηριστικά της: τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται έναν αδήλωτο πλην άκρως επικίνδυνο ολοκληρωτισμό στην πεζογραφία του Κάφκα και τη στρατοκρατία που αποκαλύπτει τη γελοιότητα του κρατικού αυταρχισμού στο μυθιστόρημα του Χάσεκ.
Το ίδιο ισχύει και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που απασχολούν τον Τσέχο συνθέτη και λαογράφο Λέος Γιάνατσεκ. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Γιάνατσεκ, ο Χάσεκ και ο Κάφκα αλλάζουν την πορεία της τέχνης στον τόπο τους, μαζί με τον ιδρυτή του τσέχικου στρουκτουραλισμού Γιαν Μουκαρέφκσι και τους Τσέχους υπερρεαλιστές.
Όλοι θα συνομιλήσουν, ο καθένας από τη σκοπιά του, με τη μαγική παράδοση της Πράγας, με τη συνένωση της επινοητικής φαντασίας και της σκληρής πραγματικότητας σε ένα καλλιτεχνικό ιδίωμα και σε μια θεωρητική έρευνα όπου συστεγάζονται παραγωγικά η παράδοση και ο μοντερνισμός. Όταν τα μυθιστορήματα του Κούντερα αρχίζουν να μεταφράζονται στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, εκείνος ανακαλύπτει περίτρομος πως τα τσέχικα, που είναι η μητρική του γλώσσα, υψώνουν απαγορευτικό τείχος για την πιστή μετάφραση των έργων του. Ο ίδιος πιστεύει στη σημασία της πιστής μετάφρασης με ιερή προσήλωση και ελέγχοντας εξονυχιστικά τις μεταφράσεις των μυθιστορημάτων του αποκτά μια οξύτατη αίσθηση για το τι σημαίνει εννοιολογική ακρίβεια ή για τον αντίκτυπο που έχουν οι πολλαπλές σημασίες μιας λέξης. Έτσι, στο «Ογδόντα εννιά λέξεις» θα καταρτίσει ένα αιχμηρό λεξιλόγιο, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τις έννοιες της πολιτικής, του μηνύματος, του έργου, του μυθιστορήματος, του μυθιστοριογράφου, του ρυθμού και της φάρσας. Κλειδιά όχι μόνο για τη λογοτεχνία, την υψηλή ευρωπαϊκή του παιδεία και τον πολιτικό προβληματισμό του, αλλά και για το βάθος της ευαισθησίας ή για την πρωτοτυπία των συλλογισμών του. Είναι ο Κούντερα με τον οποίο έχουμε συναντηθεί κατ' επανάληψη σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της συγγραφικής του δράσης, αλλά και ο Κούντερα με τον οποίο θα ξανασυναντηθούμε αναπόφευκτα στο μέλλον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα 20 κινητά με την υψηλότερη ακτινοβολία στο σώμα μας
- «Τι είδε o Λάζαρος….»
- Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Το κυβερνών κόμμα ανακάμπτει και συσπειρώνεται
- Δημοσκόπηση GPO: Πέρασε τον πήχη του 33,5% η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ
- ΜΜΜ Πρωτομαγιά 2024: Ποια μέσα θα ακινητοποιηθούν
- Φαίη Σκορδά: Η συνάντηση της παρουσιάστριας με τον ΣΚΑΪ
- Τράπεζες: Κλείνουν πάνω από μία εβδομάδα – Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις μισθοδοσίες
- Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα: Πού και πότε θα βρέξει - Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη
- Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου - Επαναστατική μελέτη από Έλληνα ερευνητή
- Πότε ο πόνος σε αυχένα και μέση θεωρείται χρόνιος και πώς αντιμετωπίζεται
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEfimerida
- Greece eyes natural gas reserves in Crete
- Η Ελένη Μενεγάκη ξυπόλυτη στην καταπράσινη βεράντα του σπιτιού της απολαμβάνει τον ήλιο [εικόνα]
- Αθλητές-ρομπότ στην Ολυμπιάδα ρομποτικής στο Ηράκλειο -Στην Κρήτη και η ανθρωπόμορφη Σοφία
- Greek Easter Reservations Surge in Popular Mainland Destinations
- Συσχέτιση της βιταμίνης D με αντικαρκινική δράση -Τι λέει ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας
- Στην Κωνσταντινούπολη η Μενδώνη, παρακολούθησε την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με τον Τούρκο ομόλογό της
- Tatiana Blatnik makes first appearance after divorce
- «Στοπ» στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία -Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
- Το βάδισμα το φθηνότερο και χωρίς παρενέργειες φάρμακο -Τα τρία σημαντικά οφέλη
- Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία, ξεκινά η επιβολή των προστίμων
- Τελευταία Νέα iEfimerida
- Μίλαν Κούντερα: Νέο βιβλίο εννέα μήνες μετά τον θάνατό του -Πού βασίζεται
- Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς τη Γαλλία: Με το ιστορικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem θα φτάσει στη Μασσαλία [εικόνες]
- Κυβερνητικές πηγές για παροχές Κασσελάκη: Κάθε συνέντευξη του «κοστίζει» 10-15 δισ. παραπάνω για τους φορολογούμενους
- Η Ελένη Μενεγάκη ξυπόλυτη στην καταπράσινη βεράντα του σπιτιού της απολαμβάνει τον ήλιο [εικόνα]
- Οι 23 δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί χώροι της Δ. Ελλάδας -Η Αρχαία Ολυμπία στην κορυφή [λίστα]
- Ξεκίνησε το πρώτο κύμα εξόδου για το Πάσχα -Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας, αυξημένη κίνηση και στα λιμάνια
- Πρωτομαγιά: Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα -Ποιοι επηρεάζονται
- Larissa coffee show: Το τριήμερο φεστιβάλ του καφέ κάνει τη θεσσαλική πρωτεύουσα ιδιαίτερο meeting point
- Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες για την οπαδική βία -Απολογούνται για την εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία Λυγγερίδη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οπαδική βία: Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες, απολογούνται για την εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία Λυγγερίδη
- ΑΑΔΕ: Nέα ψηφιακή εφαρμογή για την καταχώρηση των ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS
- Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά: Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή
- Πλοία που… πιάστηκαν σε πελώρια κύματα
- Η γειτονιά που έχει 32 σελίδες με αυστηρές εντολές - Απαγορεύεται η μπουγάδα την Κυριακή
- Η μυθική πορεία του Λευτέρη Πετρούνια και το μήνυμα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων
- Καιρός: Ήπιες καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια - Άνοδος της θερμοκρασίας (βίντεο)
- «Τι είδε o Λάζαρος….»
- Έκτακτες διακοπές νερού από ΕΥΑΘ σε τρεις περιοχές στη Θεσσαλονίκη
- ΣΥΡΙΖΑ για Γιάννη Καλλιάνο: Μέχρι και συγγενείς βουλευτή της ΝΔ περιγράφουν την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία