Μυτιλήνη: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι -Εκεί που ο Νομπελίστας ήθελε να ζήσει «ίσως για πάντα»

Εκδήλωση αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ πραγματοποιεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Στο Σίγρι, στη δυτική άκρη της Λέσβου, το οποίο είχε επισκεφθεί ο Νομπελίστας συγγραφέας το καλοκαίρι του 1958, σε ένα από τα δυο του ταξίδια στην Ελλάδα. Και έγραψε τότε ο ίδιος ο Καμύ στον 'Αγγελο

Κατακουζηνό, πως «θα ήθελε να πάει να ζήσει στα δυτικά, στο γυμνό βράχο του γραφικού ψαράδικου χωριού. Ποιος ξέρει… ίσως για πάντα…».

Το αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ έχει τίτλο «Μέσα σ΄ ένα φως καινούργιο πάντα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελληνογαλλικό με άξονα τη σκέψη του σπουδαίου Γάλλου διανοούμενου του 20ού αιώνα, του Αλμπέρτ και την μελοποίηση Γάλλων ποιητών.

Έντεχνα τραγούδια των Claude Debussy, Maurice Ravel (Chants Populaires), Gabriel Fauré (La Fleur qui va sur l'Eau), ένα νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού με τίτλο Retour à ma jeunesse σε ποίηση Paul Éluard καθώς και το έργο la Chimère σε ποίηση Charles Baudelaire της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου μαζί με κομμάτια για πιάνο των ίδιων συνθετών διαμορφώνουν στο πρόγραμμα μια έντονη ατμόσφαιρα αισθήσεων, καθαρών εννοιών, ψυχικών χρωμάτων. Και παράλληλα με την μουσική, η σκέψη και ποιητική έκφραση του Αλμπέρ Καμύ, του συγγραφέα που σε όλο το έργο του δεν έπαψε να μάχεται αυτό που συντρίβει το άτομο, αναζητώντας την εσωτερική αλήθεια, μελετώντας το αίσθημα του τραγικού και το παράλογο, πιστεύοντας στην μεγάλη ανάγκη της ομορφιάς και της αγάπης. «Το παν είναι υπομονετικά να μυηθώ στη δύσκολη επιστήμη του ζειν, που μπροστά της όλα τ' άλλα δεν σημαίνουν τίποτε» έγραφε ο Αλμπέρτ Καμύ.

Στο πρόγραμμα ερμηνεύουν: Τραγούδι, η μέτζο-σοπράνο 'Αρτεμις Μπόγρη. Πιάνο, η σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Αφήγηση, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μυτιλήνη, Εκδήλωση-αφιέρωμα, Αλμπέρ Καμύ, Σίγρι -Εκεί, Νομπελίστας,mytilini, ekdilosi-afieroma, alber kamy, sigri -ekei, nobelistas