Νέα έρευνα θέλει να βάλει τέλος στο μυστήριο του Στόουνχεντζ -Για ποιον λόγο το έφτιαξαν πριν 5.000 χρόνια

Oι επιστήμονες έχουν μια νέα θεωρία για το εμβληματικό νεολιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της Βρετανίας.

Οι ερευνητές σήμερα έχουν επικεντρωθεί στην έξι τόνων πέτρα του βωμού στο κέντρο του Ουίλτσαϊρ, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι προέρχεται από τη βορειοανατολική Σκωτία -και όχι από τη δυτική Ουαλία-, όπως είχε θεωρηθεί προηγουμένως, μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει όλα όσα πιστεύαμε για το ιστορικό σημείο.

Το Στόουνχεντζ μπορεί να χτίστηκε για να ενώσει τους πρώτους ανθρώπους

της Βρετανίας - πολύ πριν υπάρξει ως βασίλειο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μεταδίδει το SkyNews.

Οι πέτρες του Στόουνχεντζ μεταφέρθηκαν πριν από 5.000 χρόνια

Η γεωλογική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι πέτρες μεταφέρθηκαν στο σημείο τόσο από τον μακρινό Βορρά όσο και από τα δυτικά και τα νότια του νησιού πριν από σχεδόν 5.000 χρόνια.

Η προσπάθεια να μεταφερθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα με πρωτόγονα εργαλεία πρέπει να σημαίνει ότι είχαν έναν ενοποιητικό σκοπό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeology International.

Ο καθηγητής Mike Parker Pearson, επικεφαλής ερευνητής και αρχαιολόγος στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Το γεγονός ότι όλες οι πέτρες του προέρχονταν από μακρινές περιοχές, καθιστώντας το μοναδικό ανάμεσα σε περισσότερους από 900 πέτρινους κύκλους στη Βρετανία, υποδηλώνει ότι το Στόουνχεντζ μπορεί να είχε πολιτικό καθώς και θρησκευτικό σκοπό - ως μνημείο ενοποίησης για τους λαούς της Βρετανίας, γιορτάζοντας τους αιώνιους δεσμούς τους με τους προγόνους τους και το σύμπαν».

Η πρόσφατη έρευνα για την έξι τόνων πέτρα του βωμού, η οποία βρίσκεται μέσα στον κύκλο, έδωσε μια νέα εικόνα για το μυστηριώδες μνημείο.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth έδειξε ότι οι πέτρες προέρχεται από τη βορειοανατολική Σκωτία και όχι από τη δυτική Ουαλία, όπως είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η πέτρα του βωμού είναι τοποθετημένη οριζόντια, με ομοιότητες με τους «οκλαδόν» πέτρινους κύκλους που συναντώνται μόνο σε αυτή την περιοχή της Σκωτίας.

«Οι ομοιότητες στην αρχιτεκτονική και στον υλικό πολιτισμό μεταξύ της περιοχής του Στόουνχεντζ και της βόρειας Σκωτίας αποκτούν τώρα περισσότερο νόημα», δήλωσε ο καθηγητής Parker Pearson. «Βοήθησε να λυθεί το παζλ του γιατί αυτά τα μακρινά μέρη είχαν περισσότερα κοινά απ' ό,τι νομίζαμε κάποτε». Πιστεύεται πως αρχαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν κοντά στο Στόουνχεντζ για μια γιορτή κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, που σηματοδοτεί τη στιγμή κατά την οποία οι μέρες αρχίζουν να μακραίνουν και πάλι.

Ένα σύμβολο ενότητας των αρχαίων Βρετανών

Η Heather Sebire, ανώτερη επιμελήτρια ακινήτων της English Heritage, δήλωσε ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ήταν περισσότερο διασυνδεδεμένοι απ' ό,τι συχνά πιστεύεται. «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ακριβώς όπως εμείς», σχολίασε.

«Παρόλο που είχαν διαφορετικές τεχνολογίες, πιθανώς είχαν ανθρώπους που ήθελαν να εγκαταλείψουν την κοινότητά τους και να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Ξέρουμε ότι έκαναν εμπόριο. Υπήρχαν μικρά αντικείμενα που έρχονταν από αυτή την απόσταση, αλλά προφανώς η μεταφορά μιας μεγάλης πέτρας είναι κάτι το διαφορετικό. Υπάρχει όλο το θέμα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να το μετακινήσουν σε όλη αυτή τη διαδρομή».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΒBC, υπάρχουν πολλές ιδέες για τους συμβολισμούς του Στόουνχεντζ: ένας θρησκευτικός ναός, ένα αρχαίο παρατηρητήριο και ένα ηλιακό ημερολόγιο.

Τώρα, η έρευνα που βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες υποδηλώνει ότι το Στόουνχεντζ μπορεί να ανακατασκευάστηκε στην Αγγλία γύρω στο 2620 π.Χ. με 2480 π.Χ. για να βοηθήσει στην ενοποίηση των αρχαίων Βρετανών καθώς έφταναν νεοφερμένοι από την Ευρώπη. Η τελευταία έρευνα προσθέτει και μια πολιτική πλευρά γύρω από το μνημείο, για το αίσθημα της ενότητας και του ανήκειν.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα