Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξ. Πολιτικής για το διπλωματικό ανάχωμα στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ άλλων και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης που απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα υποστηρίξει ενώπιον των μελών του Συμβουλίου πως η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η περιοχή αποτελεί κομβικό σημείο

για την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Ειδικότερα, αναμένεται να ισχυριστεί πως «ατού» της ελληνικής διπλωματίας παραμένει το γεγονός πως στη Μέση Ανατολή, όπου η εκεχειρία στη Γάζα και στον Λίβανο βρίσκεται σε σημείο καμπής, και στη Συρία, όπου επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του μεταβατικού καθεστώτος, όλες οι χώρες αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως αξιόπιστο συνομιλητή.

Η Ελλάδα αρωγός για την προώθηση των θέσεων σημαντικών κρατών που δεν εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές από τα κόμματα της αντιπολίτευση ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα δεχτεί ερωτήσεις σχετικά με την ισχυρή επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και τον ρόλο που αυτή επιχειρεί να διαδραματίσει χάρη στις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με το μεταβατικό καθεστώς στη Συρία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης πρόκειται να επικαλεστεί την ενεργό παρουσία της ελληνικής διπλωματίας καθώς, όπως διατείνεται, η Ελλάδα, με την ιδιότητα του αιρετού μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ, καθίσταται αρωγός για την προώθηση των θέσεων σημαντικών κρατών που δεν εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δαμασκό ο Ελληνας ΥΠΕΞ έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την Αγκυρα, κάνοντας σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα κατάσταση, ενώ σε ό,τι αφορά το τουρκο-συριακό μνημόνιο εμμέσως πλην σαφώς διαμήνυσε πως πρέπει να υπάρξει σεβασμός και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Μάλιστα θα υποστηρίξει ακόμη ότι η ελληνική πλευρά περνάει τα αναγκαία μηνύματα σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα λόγω της ελληνορθόδοξης παρουσίας.

Η ελληνική διπλωματία προάγει τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις

Ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει σχετικά με τις  συγκεκριμένες ανθρωπιστικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στην περιοχή, δημιουργώντας έναν άξονα φίλων χωρών. Επιπρόσθετα θα ισχυριστεί πώς η ελληνική διπλωματία επενδύει στη συνδεσιμότητα προάγει τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις, καθώς επιδίωξή της είναι να δημιουργήσει γέφυρες γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας με τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου και της Ινδίας. Στον αντίποδα, σύμφωνα  με κομματικές πηγές του ΠΑΣΟΚ , η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση θέτοντας κυρίως ερωτήματα σχετικά που αφορούν τις προθέσεις της   συριακής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα και την Ε.Ε , καθώς ερώτημα παραμένει εάν η ίδια επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την επικοινωνία της με τη διεθνή κοινότητα και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. 

Για την Χαριλάου Τρικούπη κρίσιμα παραμένουν ακόμη τα ερωτήματα για τον βαθμό εξάρτησης της Δαμασκού από την Τουρκία και για τον εάν η μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στη δημιουργία νέων θεσμών μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ οι οποίοι θα είναι συμπεριληπτικοί και ανεκτικοί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικαλεστεί και αυτά σθεναρά την ανάγκη η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει ενεργά την ιδιότητα του αιρετού μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλίσει παράλληλα την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Σ.Α. που αφορούν την περιοχή.

Το ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας

Ας σημειωθεί πως από την πλευρά του ο Γ. Γεραπετρίτης προς επίρρωση των επιχειρημάτων του θα επικαλεστεί  ακόμη πως το υψηλό επίπεδο των συνομιλητών του κατά την διάρκεια της περιοδείας καταδεικνύει το ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας: Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II, τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας, Ahmad Αl Sharaa, δύο Πρωθυπουργούς, τον Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani του Κατάρ και τον Παλαιστίνιο Mohammad Mustafa, δύο Αναπληρωτές Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών, τον Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan των ΗΑΕ και τον Ayman Al Safadi της Ιορδανίας, τρεις Υπουργούς Εξωτερικών, τον ΥΠΕΞ Ισραήλ, Gideon Sa'ar, τον μεταβατικό ΥΠΕΞ Συρίας, Asaad Αl Shaibani και τον ΥΠΕΞ της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar.

Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο υπήρξε κατηγορηματικός σχετικά με τη συζήτηση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς όπως υποστήριξε τα ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού δεν συνυφαίνονται με ζητήματα κυριαρχίας. «Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός δεν αφορά κυριαρχία ούτε αλληλεπιδρά με κυριαρχικά δικαιώματα. Τα θέματα της κυριαρχίας έχουν λυθεί εδώ και 100 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Εθνικό Συμβούλιο Εξ, Πολιτικής, Τουρκία,gerapetritis, ethniko symvoulio ex, politikis, tourkia