Ο Μητσοτάκης κλείνει οριστικά το σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου -Δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε οριστικά κάθε σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ακόμη και την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από 3% στο 5%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν θα τους αλλάξει.

Υπενθύμισε ότι και πριν από τις εκλογές

του 2023 είχε δεχθεί επίσης εισηγήσεις να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Δεν το έκανα και νομίζω ότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις. Δεν θα το πράξω ούτε τώρα. Δεν έχω καμία πρόθεση να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε. Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι το 3%. Το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή με το εκλογικό σύστημα και με αυτό θα πάμε στις εκλογές του 2027. Είμαι ο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσει ενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσουμε μια εκλογή ακόμη, θα πειραματιστεί με αυτό αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού» είπε χαρακτηριστικά.

Διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Οποιαδήποτε σκέψη που θα παραπέμπει σε πολιτική αποσταθεροποίηση απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια» σημείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Για το θέμα του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τώρα είναι άκαιρο και «θα ανοίξει στην ώρα του».

Μητσοτάκης: Δυσάρεστη αλλά απαραίτητη η απόφαση για διαγραφή Σαμαρά

Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς την απόφασή του, την οποία χαρακτήρισε «δυσάρεστη αλλά απαραίτητη».

«Αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν έχω καμία άλλη επιλογή» είπε, και προσέθεσε: «Δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, να κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί».

Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στα λεγόμενα του κ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων:

«Δεν ήταν και λίγα. Η φράση η οποία ειπώθηκε για τα χαριεντίσματα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια συνάντηση άτυπη που έγινε με τον κ. Ερντογάν. Τέτοιου είδους αναφορές που υπονομεύουν και περίπου κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».

Μητσοτάκης: Καμία πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών, έχουμε ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών από τη ΝΔ, «ίσως φίλα προσκείμενων στον κ. Σαμαρά», ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Καμία τέτοια πιθανότητα δεν βλέπω. Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας».

Αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και την άποψη που εξέφρασε για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είπε ότι διαφωνεί. «Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτεψα και το κύρος της κυβέρνησης και το κύρος της παράταξης» είπε.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς στις δικές μας

«Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις. Άρα, αυτή τη στιγμή περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μία διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε και άλλα πράγματα τα οποία εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτόν δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος» τόνισε ο πρωθυπουργός .

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι εάν το καλό κλίμα μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου καθώς και των υπουργών Εξωτερικών «κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα, τότε το λάθος είναι δικό τους».

Rafale, F-35 και Belh@rra

Ο κ. Μητσοτάκης από τη βάση των Ραφάλ στην Τανάγρα είπε ότι είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία.

«Είναι ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί επίσης σε πρώτη φάση και 20 αεροσκάφη F-35, τα οποία έχουν τεχνολογία Stelth και δεν εντοπίζονται από ραντάρ.

Τέλος, αναφέρθηκε στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθούν, στο πλαίσιο της αύξησης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Τόνισε ότι το 2025 αναμένεται η πρώτη Belh@rra να πέσει στο νερό και σημείωσε πως η χώρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «αντιαεροπορικού θόλου» για μέγιστη προστασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική στήριξη.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επενδύει 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Αυτό μας φέρνει και σε μια πολύ σημαντική θέση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε σχέση και με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη θητεία του στην Αγχίαλο, αποκάλυψε πως έμενε 10 μέρες μέσα και πέντε έξω, «δεν το είδα ποτέ ως αγγαρεία» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας: «Πιστεύω ότι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι να ξανασχεδιάσουμε από το μηδέν τη στρατιωτική θητεία, ώστε και ένα νέο παιδί 18 χρόνων, να μην το βλέπει κατ’ ανάγκη ως αγγαρεία, αλλά να αποκτά και δεξιότητες που μπορεί να του είναι χρήσιμες στο υπόλοιπο της ζωής του και βέβαια και εμείς να μπορούμε να παίρνουμε από τους στρατεύσιμους αυτά τα οποία μπορούν να μας δώσουν με μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας».

«Διαρκές πρόβλημα για την Ευρώπη το μεταναστευτικό»

Το μεταναστευτικό είναι ένα διαρκές πρόβλημα για την Ευρώπη, ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «είμαι πολύ ευτυχής γιατί, πια, η πολιτική της Ευρώπης έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, σε κάποιον βαθμό λόγω και των δικών μας παρεμβάσεων».

«Η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παραλάβαμε» είπε, και σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην προστασία των συνόρων.

«Έχουμε μια αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων, μια πολιτική που αποκαλώ ''πολιτική ενεργητικής αποτροπής''» εξήγησε στη συνέχεια. «Ο σκοπός μας είναι να εξαρθρώσουν τα άθλια κυκλώματα διακινητών, τα οποία βάζουν γυναίκες και παιδιά σε βάρκες, οι οποίες αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια με 7 και 8 μποφόρ και έχουμε τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία, δυστυχώς, είδαμε και πριν από δύο μέρες στη Σάμο. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία ώστε οι βάρκες να μην ξεκινούν καν από τα τουρκικά παράλια. Και αυτή είναι η πολιτική μας. Είναι πολύ διαφορετική προφανώς από την πολιτική που ακολούθησαν άλλες κυβερνήσεις πριν από εμάς».

Τόνισε ακόμη πως, «παρά την όποια προσωρινή πίεση μπορεί να δεχόμαστε, οι ροές είναι απολύτως διαχειρίσιμες».

Για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου

Μιλώντας για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η συζήτηση αυτή «έχει ξεκινήσει καλά». «Και εγώ μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον Ντόναλντ Τουσκ, καταθέσαμε μια πρόταση ότι αυτές οι επενδύσεις μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι ένας. «Είδαμε στην Ουκρανία πόσο σημαντική είναι η θωράκισή του. Και για μας θα ήταν πολύ μεγάλη διευκόλυνση αν είχαμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε προφανώς και τον δικό μας εναέριο χώρο. Αλλά δεν είναι μια συζήτηση που αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προχωρήσουμε και θα χτίσουμε πάνω στις υποδομές τις οποίες ήδη έχουμε».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να ξυπνήσουμε την Ευρώπη από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» και υπενθύμισε πως ο πρόεδρος Τραμπ το 2018 είχε πάει σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ και είχε πει πολύ ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους πως «δεν πρόκειται να συνεχίσω να ανέχομαι να σας παρέχω ασφάλεια χωρίς να κάνετε και εσείς το κομμάτι σας».

Δείτε τη συνέντευξη Μητσοτάκη:

Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Τανάγρα με φόντο το μαχητικό Ραφάλ

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ

ΑντώνηςΣρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώπολύ γι’ αυτή τη συζήτηση, η οποία ναπω ότι έχει δύο μέρη, γιατί νωρίτεραείχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμεμαζί τη βάση της Τανάγρας, την έδρα τωναεροσκαφών Rafale. Είδαμε τα αεροσκάφη,μάθαμε πράγματα γι’ αυτά, μιλήσαμε μετους πιλότους και είχαμε και την ευκαιρίανα συζητήσουμε όλα τα εξοπλιστικάπρογράμματα και το μέλλον των εξοπλισμώνστη χώρα, έτσι;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Ναι, και πιστεύω ότι τοκομμάτι αυτό της εκπομπής θα είναι πάραπολύ ενδιαφέρον για τους τηλεθεατέςσας, διότι πράγματι βρεθήκαμε στηνκαρδιά της Μοίρας που αποτελεί σήμερατην αιχμή της Πολεμικής Αεροπορίας. Καιμε το να συνομιλούμε και με τους χειριστέςτων αεροσκαφών αντιλαμβανόμαστε τοντρόπο με τον οποίο σκέφτονται, τηνενέργεια την οποία επενδύουν σε αυτήτην πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν.Νομίζω ότι είναι κάτι αρκετά ξεχωριστόκαι διαφορετικό από τις συνηθισμένεςεκπομπές που κάνουμε.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Ήταν μία εντυπωσιακή εμπειρίακαι για εμένα, πραγματικά. Πολιτικήεπικαιρότητα, Προϋπολογισμός, όπωςπαρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιοτης Δευτέρας, οι αριθμοί ευημερούν,παραδεχθήκατε κι εσείς νομίζω ότι οιπολίτες δεν ευημερούν στον ίδιο βαθμό.Πολλά πρέπει να γίνουν, υποσχεθήκατεότι αυτός ο Προϋπολογισμός που έρχεταιθα γιατρέψει τις πληγές που αφήνει ηακρίβεια.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Κύριε Σρόιτερ, οΠροϋπολογισμός είναι το νομοσχέδιοεκείνο το οποίο προσδιορίζει τηνοικονομική πολιτική της κυβέρνησης γιατον επόμενο χρόνο. Οι προτεραιότητεςτης οικονομικής πολιτικής μας, εξάλλου,έχουν ήδη παρουσιαστεί από τη ΔιεθνήΈκθεση Θεσσαλονίκης, έρχονται τώρα καιαποτυπώνονται και μέσα από το σημαντικότερονομοσχέδιο το οποίο ψηφίζει η ελληνικήΒουλή.

Αυτόςείναι ένας Προϋπολογισμός ο οποίοςεπιβεβαιώνει από τη μία πλευρά τη θετικήπροοπτική της ελληνικής οικονομίας, μερυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τονευρωπαϊκό μέσο όρο, με σταθερά δημόσιαοικονομικά, με ένα χρέος το οποίοαποκλιμακώνεται. Γιατί τα λέω αυτά;Διότι αυτά είναι τα θεμέλια πάνω σταοποία χτίζουμε μία οικονομική πολιτικήη οποία τελικά, προφανώς, πρέπει νακαταλήξει στους πολίτες, με βελτίωσητου διαθέσιμου εισοδήματός τους.

ΟΠροϋπολογισμός αυτός έχει 12 μειώσειςφόρων, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουντις πολύ σημαντικές φορολογικέςελαφρύνσεις τις οποίες έχουμε ήδη κάνει,έχει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς.Ταυτόχρονα, είναι ένας Προϋπολογισμόςο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το πρώτοαπό τα τρία κεφάλαια τα οποία θαακολουθήσουν, γιατί θα ακολουθήσει καιο Προϋπολογισμός του 2026 και του 2027,προκειμένου το 2027 να κριθούμε από τουςπολίτες για το αν τηρήσαμε τις δεσμεύσειςμας.

Έρχομαι,όμως, τώρα στην ουσία του ερωτήματόςσας, για το αν -γιατί το ακούμε συχνά,είναι λίγο αφοριστικό- ευημερούν οιαριθμοί και οι πολίτες δοκιμάζονται.Πράγματι, ποιο είναι το πρόβλημα τοοποίο αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικόνοικοκυριό; Ότι έχουμε μία συσσωρευμένηακρίβεια. Θα το ξαναπώ: δεν είναι μόνο«ελληνική» ακρίβεια. Αυτό το φαινόμενοτου Covid, των πολέμων, τα ίδια προβλήματααντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες. Άρα,έχουμε μια συσσωρευμένη ακρίβεια, ηοποία, όμως, ήρθε και επικάθισε πάνω σεμια οικονομία και πάνω σε εισοδήματατα οποία ήταν ήδη τραυματισμένα από μιαδεκαετή κρίση.

Άρα,πράγματι, υπάρχουν συμπολίτες μας σήμεραοι οποίοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα.Σκέφτομαι, ας πούμε, ένα νέο παιδί τοοποίο θα πιάσει δουλειά, γιατί υπάρχουνδουλειές σήμερα, αλλά μπορεί να παίρνειέναν πρώτο μισθό 1.000 ή 1.200 ευρώ. Αςυποθέσουμε ότι παίρνει πάνω από τονκατώτατο μισθό. Αν ο νέος αυτός άνθρωποςείναι στο νοίκι, αντιμετωπίζει μεγάλαπροβλήματα. Και μπορεί να μην μπορείκαν να φύγει από το σπίτι του και νααναγκάζεται να ζει με τους γονείς του.Αν κάποιος είναι χαμηλοσυνταξιούχοςσήμερα και είναι στο νοίκι, πάλι έχειζητήματα. Άρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολίαότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίαςτο οποίο δοκιμάζεται ακόμα, τονίζω, απότη συσσωρευμένη ακρίβεια.

Τογεγονός ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεταιείναι θετικό, γιατί ξέρουμε ότι δεν θαβρεθούμε μπροστά σε ένα άλλο μεγάλοκύμα πληθωριστικών πιέσεων. Από τηνάλλη, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμεότι έχουμε μια άνοδο τιμών, σωρευτική,όπως γίνεται παντού στον κόσμο, η οποίασε μεγάλο βαθμό εξουδετέρωσε τις αυξήσειςπου δώσαμε στους μισθούς και τις μειώσειςπου κάναμε στη φορολογία.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Πάντως, θυμάμαι τις δηλώσειςσας και πέρυσι. Και πέρυσι ήταν στόχοςη καταπολέμηση της ακρίβειας, περίπουτέτοια εποχή, όταν μιλούσαμε για τονΠροϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.Δεν ξέρω αν πιστεύετε, αν αισθάνεστεότι αυτός ο στόχος επετεύχθη.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Καταρχάς, σίγουρα έχουμεχαμηλότερο πληθωρισμό τώρα από ό,τιείχαμε πέρυσι. Αλλά, τονίζω, ο πληθωρισμόςαυτός έρχεται και προστίθεται σε μιασωρευτική αύξηση των τιμών.

Απότην άλλη, αν δείτε τις κεντρικές μαςδεσμεύσεις, ήμασταν απολύτως συνεπείςσε αυτά τα οποία είπαμε. Ο κατώτατοςμισθός έχει πάει από τα 650 στα 830 ευρώκαι θα πάει στα 950 ευρώ. Θα είμαστεαπολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη δέσμευση.

Ομέσος μισθός, αν ρωτάτε την εκτίμησήμου, θα ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ, πουείναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσειγια το 2027. Αν δείτε, μάλιστα, τον μέσομισθό της πλήρους απασχόλησης -γιατίστον μέσο μισθό υπάρχει και η πλήρηςκαι η μερική απασχόληση- θα διαπιστώσετεότι είναι και λίγο πάνω από τα 1.400 ευρώο μέσος μισθός γι’ αυτούς που έχουνπλήρη απασχόληση και όχι μερική.

Έχουνγίνει σημαντικές παρεμβάσεις στηναγορά. Έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμαενόψει του Black Friday. Οι ελεγκτικοίμηχανισμοί είναι σε εγρήγορση. Έχουμεαντιμετωπίσει ζητήματα παραπλανητικώνεκπτώσεων, πράγματα τα οποία συμβαίνουνστην αγορά. Τα αντιμετωπίζουμε όσοκαλύτερα μπορούμε.

Αλλά,από εκεί και πέρα, το ερώτημα δεν είναιαν έχουμε μπορέσει να αντιμετωπίσουμεπλήρως την ακρίβεια. Η απάντηση, νομίζω,δόθηκε και από αυτά τα οποία σας είπα.Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποια άλληεναλλακτική, κάποιο άλλο μείγμαοικονομικής πολιτικής το οποίο είναιπιο αποτελεσματικό από αυτό το οποίοπροτείνει αυτή τη στιγμή και εισηγείταιη κυβέρνηση. Πιστεύετε…

ΑντώνηςΣρόιτερ: Η αντιπολίτευση λέει ότιυπάρχει...

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Ναι, να το συζητήσουμε,λοιπόν.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Θυμάμαι μία από τις πρώτεςκουβέντες που είχαμε κάνει, όταν είχατεπρωτοαναλάβει, περίπου έναν χρόνο μετάτην πρώτη σας θητεία ως Πρωθυπουργός.Λέγαμε τότε ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ,οι έμμεσοι φόροι, το 24% δεν μπορεί ναμειωθεί αν πρώτα δεν καταπολεμήσουμετη φοροδιαφυγή. Να αποκτήσουμε, μουείχατε πει, έσοδα από τη φοροδιαφυγή,να μειώσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ.

Ηκυβέρνηση λέει ότι η μάχη με τη φοροδιαφυγήπηγαίνει πολύ καλά. Έχουμε πολύ αυξημέναέσοδα σε σχέση με το παρελθόν από τηφοροδιαφυγή. Γιατί δεν μπορούμε να πάμετώρα, λοιπόν, Πρόεδρε, σε αυτό το οποίολέγατε τότε, σε μείωση των συντελεστώνΦΠΑ; Η αντιπολίτευση, για να έρθω σεαυτό, λέει ότι είναι μια συνταγή που θαρίξει τις τιμές στην αγορά.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Καταρχάς, έχουμε πολλούςμειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Αυτή ηκυβέρνηση «έριξε» προϊόντα και υπηρεσίεςστον μειωμένο συντελεστή. Στις μεταφορές,ας πούμε, τον καφέ για το take away…

ΑντώνηςΣρόιτερ: Μιλάω για μια γενική…

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Μισό λεπτό. Zωοτροφές,φυτοφάρμακα. Στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ,οι οποίες είχαν ένα σχετικό αποτέλεσμα.Όχι παντού και πάντα, διότι έγιναν καιμειώσεις ΦΠΑ που τελικά δεν είδαμε κατ’ανάγκη να περνά αυτό στην τελική τιμή.

Κοιτάξτε,οριζόντια μείωση ΦΠΑ σήμερα, μία μονάδα-και ας υποθέταμε ότι περνούσε πλήρωςαυτό στον καταναλωτή-, μιλάμε για μιαμονάδα, στοιχίζει 1,5 δισ. Οι δύο μονάδες,που εισηγείται σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης,στοιχίζουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ, γιαένα αποτέλεσμα ως προς τις τιμές τοοποίο είναι αμφίβολο.

Επιλογή,λοιπόν, της κυβέρνησης είναι τα αυξημέναέσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγήςνα τα ρίξει σε δαπάνες που έχουν νακάνουν με την παιδεία, με την υγεία, μετο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ναστηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους,τους κατόχους του ΕΚΑΣ, με μια έκτακτηενίσχυση την οποία θα πάρουν πριν απότα Χριστούγεννα. Αυτό είναι το μείγματης οικονομικής πολιτικής το οποίοεπιλέγει η κυβέρνηση.

Αλλάείναι λάθος να λέμε ότι όλοι οι συντελεστέςΦΠΑ είναι στο 24%, διότι ακολουθήσαμεστοχευμένες πολιτικές μείωσης του ΦΠΑεκεί που κρίναμε ότι θα είχαν αποτέλεσμα.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Σας θυμάμαι, ως αρχηγό τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης, νακαταγγέλλετε τον κ. Τσίπρα για τηνεπιδοματική του πολιτική. Του λέγατεότι «έχετε ταράξει τον κόσμο στουςφόρους, συγκεντρώνετε τα χρήματα καιμοιράζετε επιδόματα».

Ερχόμαστεστο σήμερα, λοιπόν, και μιλάμε για μιασειρά επιδομάτων. Λέτε κι εσείς ναστηρίξουμε, για παράδειγμα, τουςχαμηλοσυνταξιούχους και πάει λέγοντας.Επιταγές ακρίβειας, επίδομα ρεύματος,επίδομα τέκνων, επίδομα θέρμανσης, YouthPass. Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κάνειαυτό το οποίο κατήγγειλε στο παρελθόν,κ. Πρόεδρε; Δηλαδή, να δίνει μια σειράεπιδομάτων αντί στην ουσία να πάει σεμειώσεις φόρων ή να στηρίξει την οικονομίαέξω από επιδόματα, όπως εσείς προτείνατετότε, όταν ήσασταν αρχηγός τηςαντιπολίτευσης;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Όταν ήμουν αρχηγός τηςαντιπολίτευσης η Ελλάδα είχε τονχαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.Σήμερα έχει από τους υψηλότερους. Ότανήμασταν στην αντιπολίτευση η Ελλάδαείχε μία πάρα πολύ υψηλή ανεργία καισήμερα έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσειςεργασίας. Όταν ήμουν στην αντιπολίτευσηη Ελλάδα είχε ένα μεγάλο παραγωγικόκενό στις επενδύσεις, το οποίο σε μεγάλοβαθμό το έχουμε θεραπεύσει. Όταν ήμουνστην αντιπολίτευση η Ελλάδα είχε μιαοικονομία η οποία δεν είχε εξαγωγικόκαι ανταγωνιστικό προσανατολισμό.Σήμερα έχει.

Άρα,όλες αυτές τις παθογένειες της οικονομίαςτις έχουμε διορθώσει, αλλά πιστεύωπράγματι ότι ένα υπεύθυνο και ευαίσθητοκοινωνικό κράτος, το οποίο φροντίζειτον πολίτη, πρέπει να στηρίζει τους πιοαδύναμους.

Γιαπάμε να δούμε ποια είναι τα βασικάεπιδόματα τα οποία δίνουμε. Επίδοματέκνων: θέλουμε ή δεν θέλουμε να στηρίξουμετις οικογένειες και να τις ενθαρρύνουμενα κάνουν περισσότερα παιδιά, αναγνωρίζονταςότι το να μεγαλώνεις παιδιά έχει μιασημαντική πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Επίδομαστέγασης, το οποίο σήμερα είναι περισσότεροαπαραίτητο παρά ποτέ, όταν αναγνωρίζουμεότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πολύ.

Ελάχιστοεγγυημένο εισόδημα για τους συμπολίτεςμας οι οποίοι ζουν σήμερα σε καθεστώςφτώχειας. Τα επιδόματα αυτά είναιστοχευμένα επιδόματα τα οποία δείχνουντην κοινωνική μας ευαισθησία.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Άρα, κακώς καταγγείλατε τονκ. Τσίπρα για τα επιδόματα;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Το ζήτημα δεν ήταν ταεπιδόματα. Εγώ κατήγγειλα τον κ. Τσίπρατότε -με γυρνάτε και έξι χρόνια πίσω καιδεν ξέρω πόσο νόημα έχει αυτή η συζήτηση-για μία οικονομική πολιτική αφαίμαξηςτης μεσαίας τάξης, η οποία οδηγούσετελικά σε ένα σπιράλ μιας οικονομίας ηοποία δεν αναπτύσσεται.

Ευτυχώςαυτή την περίοδο την έχουμε αφήσει πίσωμας και αυτό το οποίο μας ενδιαφέρειείναι να δούμε ότι τα επιδόματα πραγματικάπιάνουν τόπο. Κάνουμε μία σημαντικήδουλειά με τον ίδιο προϋπολογισμό, χωρίςνα αναθεωρούμε τα χρήματα τα οποίαδίνουμε για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, γιανα εξασφαλίσουμε… Τι με νοιάζει εμένα:δεν θέλω να παίρνουν επιδόματα συμπολίτεςμας που δεν τα αξίζουν ή που δεν ταδικαιούνται ή που κοροϊδεύουν το σύστημαή που φοροδιαφεύγουν ή που πραγματικάδεν τα έχουν ανάγκη, θέλουμε τα επιδόματανα πηγαίνουν σε αυτούς που τα έχουνανάγκη. Και εκεί πράγματι κάποιοι μπορείμέσα από αυτή την αναμόρφωση τωνεπιδομάτων του ΟΠΕΚΑ να δυσαρεστηθούν.

Θαπάρουν, όμως, τα επιδόματα αυτοί πουπραγματικά τα έχουν ανάγκη.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Οι προϋπολογισμοί κρίνονταιστην πράξη και στην πορεία. Αυτό τοξέρετε καλύτερα από μένα. Οπότε, τουχρόνου μπορούμε να το συζητάμε για τονπροϋπολογισμό του 2025 που έχουμε μπροστάμας.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Μία φράση μόνο για τουχρόνου, επειδή εμείς έχουμε ένα σχέδιοτριετίας, και θέλω να επαναλάβω ότιγνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε κάνειαρκετά πράγματα για τα χαμηλότεραεισοδήματα: πιστεύω ότι θα κάνουμε,όχι πιστεύω, θα κάνουμε περισσότεραπράγματα σε ορίζοντα τριετίας και γιατην μεσαία τάξη.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Το κρατάω, λοιπόν. Η προηγούμενηεβδομάδα σημαδεύτηκε από την απόφασήσας να διαγράψετε τον πρώην Πρωθυπουργό,πρώην Πρόεδρο του κόμματος, τον κ. Σαμαρά.Τον διαγράψατε για πράγματα που, όπωςλέει ο ίδιος, έλεγε έτσι και αλλιώς εδώκαι πολύ καιρό. Δεν άλλαξε τίποτα στηρητορική του, λέει, αλλά εσείς τονδιαγράψατε.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Καταρχάς, είναι πάνταδυσάρεστο όταν διαγράφεται οποιοσδήποτεαπό ένα κόμμα, πόσω μάλλον ένας τέωςΠρωθυπουργός. Εγώ δεν ξεχνώ ότι ήμουνΥπουργός επί της Πρωθυπουργίας τουΑντώνη Σαμαρά, τον οποίο θεωρώ κι ένανκαλό Πρωθυπουργό, ο οποίος κράτησε τηχώρα σε μία σταθερή κατεύθυνση σε μιαπολύ δύσκολη συγκυρία.

Αλλάθα σας έλεγα ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήτανένας Πρωθυπουργός που βίωσε το πιοσκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού και θαπερίμενα από τον ίδιο σήμερα να κοιτάξειμπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες,οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν καιτο δικό μου κύρος και το κύρος τουΥπουργού Εξωτερικών, υπονομεύουν τονίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.Αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή τηνσυνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά ταοποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν.

Κατάσυνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλληεπιλογή, για να διαφυλάξω και την ενότητατης παράταξης αλλά και για να εξηγήσωμε τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν μπορώ εγώνα επιτρέπω να διακινούνται τέτοιεςθεωρίες, οι οποίες να με κατηγορούνεμένα και τον Υπουργό Εξωτερικών ότιδήθεν «κάνουμε μυστική διπλωματία»,ότι «είμαστε ενδοτικοί απέναντι στηνΤουρκία». Αυτά είναι πράγματα τα οποία,επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να τα ανεχτώκαι νομίζω ότι κανείς δεν θα τα ανεχόταν,αν ήταν στη θέση μου.

Σεκάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα κεφάλαιοδυσάρεστο, το οποίο για εμένα και γιατην παράταξη έχει κλείσει και τώρα θαπροχωρήσουμε μπροστά.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, τι είναι αυτόπου σας ενόχλησε περισσότερο στα όσαείπε ο κ. Σαμαράς;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Δεν ήταν και λίγα, αλλάμιας και με ρωτάτε θα σας απαντήσω.Νομίζω η φράση η οποία ειπώθηκε για τα«χαριεντίσματα» με τον Πρόεδρο τηςΚυπριακής Δημοκρατίας σε μία άτυπησυνάντηση που έγινε με τον κ. Erdoğan, στηντελευταία συνάντηση την οποία είχαμε,στη Βουδαπέστη.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Ωραία. Θέλετε να δώσετε,λοιπόν, μια διευκρίνιση γι’ αυτή τησυνάντηση; Ήταν μια συνάντηση η οποίαήταν προγραμματισμένη;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Όχι, δεν ήταν προγραμματισμένη,αλλά τις διευκρινίσεις τις έδωσε ο ίδιοςο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διότι,όπως ξέρετε πολύ καλά, η Τουρκία δεναναγνωρίζει την Κύπρο, ούτε τον Πρόεδρότης, άρα το γεγονός ότι υπήρξε έστω καιμια άτυπη συνάντηση είναι κάτι το οποίοείναι πάρα πολύ θετικό για το status τηςΚύπρου, όπως το είπε και ο ίδιος ο Πρόεδροςτης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άρα,επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η αναφοράαπό μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη, πουδεν μου άφησε κανένα άλλο περιθώριοπέραν αυτού το οποίο έκανα, το οποίο,επαναλαμβάνω, ήταν δυσάρεστο πλην όμωςαπαραίτητο.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Άρα, απλά βρεθήκατε ως ηγέτεςόλοι στον ίδιο χώρο, φαντάζομαι περιμένατεκάτι να ξεκινήσει, η Σύνοδος ή οτιδήποτε,κι έγινε ένα πηγαδάκι το οποίο δεν ήτανπροσχεδιασμένο να γίνει.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Ακριβώς.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Βρεθήκατε δίπλα στον κ. Rama,δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις,βρεθήκατε δίπλα στον κ. Erdoğan, δεν λέωεσείς προσωπικά, ήταν κάτι το οποίοπροέκυψε, έγινε τυχαία.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Αυτές οι συναντήσειςκορυφής έχουν κι αυτή τη χρησιμότητα,δεν είναι μόνο αυτά τα οποία συζητιούνταιμέσα και επίσημα. Κατεξοχήν θα σας έλεγαότι οι ανεπίσημες συζητήσεις είναιαυτές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία.

Εξάλλου,για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ευθέωςκαι ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οΠρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,συντασσόμενος απόλυτα με τη θέση μου.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Γιατί άλλαξε η θέση σας ότιένας πρώην Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμανα λέει αυτό το οποίο πιστεύει, χωρίςνα κρίνεται και χωρίς να έχει συνέπειες;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Διότι υπάρχουν όρια ταοποία ξεπεράστηκαν.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Στα όσα είπε ο κ. Σαμαράς;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Δεν θέλω να πω κάτιπαραπάνω. Νομίζω ότι και οι εξηγήσειςπου δόθηκαν και από τον ΚυβερνητικόΕκπρόσωπο ήταν απολύτως σαφείς. Αυτήτη στιγμή, αν θέλετε, μπορούμε να μπούμεσε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα ζητήματαπου αφορούν τα ελληνοτουρκικά…

ΑντώνηςΣρόιτερ: Θα το κάνουμε στην πορεία.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Μπορώ τότε να σας απαντήσωστη συνέχεια της συζήτησης γιατί τέτοιουείδους αναφορές που υπονομεύουνουσιαστικά, περίπου κατηγορούν εμένακαι τον Υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία,δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Και,εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί κάποιοςνα υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό νααπολύσει ουσιαστικά τον ΥπουργόΕξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών δενασκεί τη δική του ανεξάρτητη εξωτερικήπολιτική. Εκφράζει και δεσμεύει καιεμένα και ολόκληρη την κυβέρνηση. Και,εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά είναιζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει καιστη Βουλή και δημόσια και δεν έχει γίνειτίποτα το οποίο να επιτρέπει σε κανέναννα αφήνει υπονοούμενα ότι η Ελλάδααποκλίνει από τη σταθερή, πάγια θέσητης όσον αφορά στις σχέσεις της με τηνΤουρκία.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων,βουλευτών, στελεχών, οι οποίοι διεγράφησανκαι επέστρεψαν στο κόμμα. Θέλω να ρωτήσωαν είστε ανοιχτός για την επιστροφή τουκ. Σαμαρά κάποια στιγμή, αν οι συνθήκεςτο επιτρέψουν.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Τώρα με πάτε πολύ μακριά.Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι μπορείνα γίνει στο μέλλον, δεν νομίζω, όμως,ότι είναι ένα ενδεχόμενο που βραχυπρόθεσμαφαίνεται ορατό.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Ο κ. Καραμανλής διαφώνησε μετην απόφασή σας. Δεν χρειάζεται να σαςεπαναλάβω τις δηλώσεις του, αλλά είπεότι τέτοιες αποφάσεις δεν συμβάλλουνστην εθνική ομοψυχία που χρειάζονταιτα εθνικά μας θέματα.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Διαφωνώ. Εξ ου και πήρατην απόφαση την οποία έλαβα. Αντίθετα,θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προστάτευσακαι το κύρος της κυβέρνησης και το κύροςτης παράταξης.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισεκιόλας ότι δεν ενδιαφέρεται για τηνΠροεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω ανσας ενόχλησε η πρόταση του κ. Σαμαρά ναείναι ο κ. Καραμανλής υποψήφιος Πρόεδροςτης Δημοκρατίας.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Αυτό το οποίο με ενοχλεί,κ. Σρόιτερ, είναι να ανοίγει αυτή ησυζήτηση πριν από την ώρα της. Έχω πειπολλές φορές ότι έχουμε Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας. Είναι προσβολή για τονθεσμό να εμφανίζεται οποιοσδήποτε καινα προτείνει ονόματα, όποιο και αν είναιτο όνομα. Δεν κρίνω το όνομα το οποίοπροτάθηκε, κρίνω την πρωτοβουλία ναπροτείνεται ένα όνομα τη στιγμή πουέχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίαςκαι που όλοι γνωρίζουμε ότι έχω πειδημόσια ότι η διαδικασία αυτή θα ανοίξειτον Ιανουάριο του 2025.

Άρα,για εμένα αυτό το οποίο νομίζω ότι είναιενοχλητικό, και σε έναν βαθμό προσβλητικόγια τον θεσμό, είναι η άκαιρη ανακίνησηαυτού του θέματος.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Είναι κάτι το οποίο εσείςαυτή τη στιγμή δεν συζητάτε με τουςσυνεργάτες σας; Δεν έχετε ξεκινήσειαυτή τη συζήτηση για το ποια θα είναι ηπρόταση του κόμματός σας για Πρόεδροτης Δημοκρατίας;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Η πρόταση του κόμματόςμας θα ανακοινωθεί στην ώρα της.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Να πούμε αν αυτό το οποίοσυνέβη, η απόφαση σας να διαγράψετε τονκ. Σαμαρά, έχει κάποια συνέπεια στηνπολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι έχει νακάνει με τις εκλογές; Υπάρχει ένα ζήτημαπρόωρων εκλογών αυτή την στιγμή στηχώρα;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Κανένα απολύτως. Καιεπιτρέψτε μου με την αφορμή αυτή να κάνωκαι μια γενικότερη παρατήρηση. Ζούμεσε πολύ ταραγμένες εποχές, με έναν πόλεμοΡωσίας - Ουκρανίας ο οποίος μπαίνει σεμια καινούργια φάση, πάρα πολύ επικίνδυνη,με μια κρίση στη Μέση Ανατολή -ελπίζουμετουλάχιστον να υπάρξει μια εκεχειρίαάμεσα στο μέτωπο του Λιβάνου- με μεγάλεςπροκλήσεις, μεγάλες αναταραχές, τηνΕυρώπη να προσπαθεί να βρει τον βηματισμόμας, μια νέα κυβέρνηση στις ΗνωμένεςΠολιτείες.

Καιεμείς, στην Ελλάδα, έχουμε κάτι το οποίογια τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι αρκετάασυνήθιστο: έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση,με ορίζοντα τετραετίας, με ισχυρή λαϊκήεντολή, η οποία πιστεύω -προσωπική μουεκτίμηση- ότι κρατάει σταθερά το τιμόνιτης χώρας. Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτεσυζήτηση μπορεί να παραπέμπει σε μίαενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της χώραςμε, ενδεχομένως, σκέψεις για πρόωρηπροσφυγή στις κάλπες απορρίπτεταικάθετα, οριζόντια και διαγώνια απόεμένα.

Διότιας κοιτάξουμε λίγο γύρω μας τι ακριβώςσυμβαίνει. Για δείτε λίγο τι γίνεταιστην Γερμανία: ένας πολυκομματικόςσχηματισμός, μια συμμαχική κυβέρνησηκατέρρευσε. Στη Γαλλία η κυβέρνηση είναιεπί ξύλου κρεμάμενη, εξαρτημένη από τιςψήφους της ακροδεξιάς. Σε πολλές άλλεςευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουνμεγάλη δυσκολία να παίρνουν βασικέςαποφάσεις.

Εμείςστην Ελλάδα, επειδή έτσι αποφάσισε οελληνικός λαός, έχουμε μια ισχυρήκυβέρνηση με εντολή τετραετίας. Αυτόδεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά αν δεικανείς τις συνθήκες γύρω μας, να το θέσωσε κίνδυνο και να πειραματιστώ μεοποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσειτην πολιτική σταθερότητα.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Για να το κλείσουμε αυτό τοθέμα, εσείς δεν το σκέπτεστε, αλλάθεωρείτε ότι υπάρχει ένα ζήτημα,πιθανότητα, να αποχωρήσουν από την ΝέαΔημοκρατία κάποιοι βουλευτές που ίσωςείναι φίλα προσκείμενοι στον κ. Σαμαράκαι να κινδυνέψει η κυβέρνηση σας;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Καμία πιθανότητα τέτοιαδεν βλέπω.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Δεν το βλέπετε.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Καμία. Καμία.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Πάμε στις υπόλοιπες πολιτικέςεξελίξεις, γιατί έχουμε πολλές πολιτικέςεξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Έχουμετον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος είναι πλέοναρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Ναι. Όχι γιατί έκανε κάτιο ίδιος, αλλά διότι διελύθη ουσιαστικά,κοινοβουλευτικά αλλά και πολιτικά, οΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση…

ΑντώνηςΣρόιτερ: Κανονίσατε και τη συνάντησησας.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Θα έχουμε την ευκαιρίανα συναντηθούμε την επόμενη Τετάρτηστη Βουλή και νομίζω ότι είναι σημαντικόοι αρχηγοί των κομμάτων, πόσω μάλλον οΠρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικήςαντιπολίτευσης, να μπορούν να βρίσκονταικατ’ ιδίαν και να συζητούν και ναενημερώνονται κιόλας, ειδικά για κρίσιμαζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, ώστενα μην υπάρχει καμία ευκαιρία παρερμηνείαςή παρεξήγησης.

Απόεκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί ανείναι έτοιμο να αναλάβει αυτόν τονθεσμικό και πολιτειακό ρόλο του, ναείναι η αξιωματική αντιπολίτευση τηςχώρας.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Δεν τον υποδεχθήκατε και μετον καλύτερο τρόπο. Θέλω να πω, κατευθείαντο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι τοΠΑΣΟΚ είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτόγιατί; Ισως επειδή δεν στηρίζει κάποιανομοσχέδια. Ζητάτε να ψηφίσει και τονπροϋπολογισμό, από εκεί και μετά, τιςμειώσεις φόρων. Δεν θυμάμαι κανένα κόμμανα έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, καμίααξιωματική αντιπολίτευση, σκληρήκριτική…

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Μερικές φορές το ΠΑΣΟΚ,για να είμαι σαφής, μου θυμίζει έναν«πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Γιατί το λέω αυτό;Διότι δεν περιμένω από το ΠΑΣΟΚ, τώρααξιωματική αντιπολίτευση, να ψηφίζειόλα τα νομοσχέδια στη Βουλή και, προςΘεού, δεν θα ψηφίσει και τον προϋπολογισμό.Αυτό θα ήταν κάτι παράλογο. Η δουλειάτης αξιωματικής αντιπολίτευσης είναιπρωτίστως να βρίσκεται απέναντι στηνκυβέρνηση. Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο.

Βέβαια,όταν βρίσκεται απέναντι σε πρωτοβουλίεςόπως τα απογευματινά χειρουργεία, ταοποία θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θαέχουμε ήδη προγραμματίσει 2.000 απογευματινάχειρουργεία μέσα στις πρώτες δύοεβδομάδες, εκεί ενδεχομένως να μπορούσεκανείς να το δει λίγο διαφορετικά. Γιατίνομίζω ότι το «όχι σε όλα» έχει αποδειχθείότι δεν είναι μία στάση που χτίζειπολιτικό κύρος.

Αυτότο οποίο με προβληματίζει πολύ είναιότι οι αντιπροτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναιπαντελώς ατεκμηρίωτες, πρόχειρες,ακοστολόγητες και εκτός του ευρωπαϊκούπλαισίου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στηνπρόταση για τον ΦΠΑ. Δείχνουν ότι δενυπάρχει ούτε βασική κατανόηση του τρόπουμε τον οποίο δουλεύει το ευρωπαϊκόπλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχειαναλάβει η χώρα ως μέλος της ευρωζώνης.

Καινομίζω ότι, πράγματι, εάν υπάρχουνπροτάσεις από το ΠΑΣΟΚ οι οποίες ναείναι τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες, θατις συζητήσουμε. Πάλι μπορεί να διαφωνούμε.Κάποιες ενδεχομένως -πού ξέρετε;- μπορείκαι να τις υιοθετήσουμε.

Αυτόπεριμένουμε, νομίζω. Όχι, δεν το περιμένουμεεμείς, νομίζω ότι αυτό θα έκανε καλό στοεπίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.Αλλά, από εκεί και πέρα, στην αρχή είναιο κ. Ανδρουλάκης ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ,νομίζω ας του δώσουμε το χρόνο να δούμεαν μπορεί…

ΑντώνηςΣρόιτερ: Δεν του πολυδώσατε χρόνο, ο«πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» κατευθείαν.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: …να δούμε αν μπορεί νασηκώσει το βάρος της ευθύνης. Διότι,ξέρετε, όταν είσαι αξιωματική αντιπολίτευσηφιλοδοξείς να γίνεις κυβέρνηση. Άρα,είναι απολύτως λογικό και θεμιτό ο κ.Ανδρουλάκης, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ναφιλοδοξεί να με διαδεχθεί και να κάτσειστην καρέκλα στην οποία κάθομαι εγώ. Θαπρέπει να πείσει ότι αυτό είναι κάτι τοοποίο μπορεί να το κάνει, ότι μπορεί νασηκώσει αυτό το βάρος από τη στιγμή πουέγινε αντιπολίτευση.

Αλλάεγώ αντιμετωπίζω όλες τις εξελίξειςπάντα με καλή διάθεση. Θεωρώ ότι είναικαλό ότι αποκαθίσταται μία σχετικήκοινοβουλευτική κανονικότητα, δηλαδήότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχει έναν Πρόεδροο οποίος είναι κοινοβουλευτικός. Υπάρχειπάντα μεγάλο ζήτημα όταν ένα κόμμα...

ΑντώνηςΣρόιτερ: Θα έχει ο κ. Φάμελλος την ίδιααντιμετώπιση που είχε ο κ. Παππάς απόεσάς;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Προφανώς και όχι. Ο κ.Φάμελλος είναι ο εκλεγμένος Πρόεδροςτου ΣΥΡΙΖΑ, είναι και κοινοβουλευτικός.Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κανονικότητα:ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι καιβουλευτής και επικεφαλής τηςΚοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Ο μέχρι τώρα αρχηγός τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Κασσελάκης, ιδρύει το δικό του κόμμα.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Ναι, θα κριθεί κι αυτόςαπό τους πολίτες. Δεν μπορώ να σας πωότι είναι κάτι το οποίο με αφορά ιδιαίτερα.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Οι δημοσκοπήσεις θα δείξουναν ο κ. Κασσελάκης, μάλλον η πορεία θαδείξει αν ο κ. Κασσελάκης θα μπει στηΒουλή ή όχι, αλλά σκέφτομαι ότι έτσιόπως είναι η εικόνα των δημοσκοπήσεωνπάμε σε μια Βουλή η οποία πιθανότατα ναέχει εννέα κόμματα, κ. Πρόεδρε, με ό,τισημαίνει αυτό για τη λειτουργία τηςΒουλής.

Έχειανοίξει μια συζήτηση για το αν πρέπεινα καθίσουν τα κόμματα κάτω, με πρωτοβουλίατης κυβέρνησης, βεβαίως, και να συζητήσετετην αλλαγή του εκλογικού ορίου. Θέλω ναρωτήσω αν αυτό είναι στις προθέσειςσας.

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Πρωτοβουλία της κυβέρνησηςγια αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θαυπάρξει, κ. Σρόιτερ. Αναγνωρίζω αυτό τοοποίο λέτε και πράγματι η εικόνα μιαςκατακερματισμένης Βουλής και με πολλούςανεξάρτητους δεν νομίζω ότι προωθείτην ποιότητα του κοινοβουλευτικούδιαλόγου, αλλά θα επαναλάβω ότι κυρίαρχοςείναι ο ελληνικός λαός.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Δεν θα πάρετε εσείς τέτοιαπρωτοβουλία;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Όχι.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Αν τεθεί το θέμα, κ. Πρόεδρε;

ΚυριάκοςΜητσοτάκης: Καταρχάς, επιτρέψτε μουμία εισαγωγική τοποθέτηση. Θυμάστε ότικαι πριν τις εκλογές του 2023 είχα δεχτείτότε πολλές εισηγήσεις να αλλάξω τονεκλογικό νόμο. Να κάνω τι, δηλαδή; Νακατεβάσω ουσιαστικά τον πήχη τηςαυτοδυναμίας. Δεν το έκανα και νομίζωότι δικαιώθηκα από τις εξελίξεις.

Δενέχω καμία πρόθεση να το κάνω ούτε τώρα.Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί.Το εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίοέχουμε αυτή τη στιγμή. Το πλαφόν εισόδουστη Βουλή είναι το 3%, το μπόνους καθορίζεταιόπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή, με αυτότο εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογέςτου 2027.

Είμαιο τελευταίος ο οποίος για να βελτιώσειενδεχομένως τις πιθανότητες να κερδίσωμία εκλογή ακόμα, θα πειραματιστώ μεαλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού.Δεν το έκανα, δεν θα το κάνω.

ΑντώνηςΣρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, όλη η ρήξη μετον κ. Σαμαρά ξεκίνησε από τη μεγάλησυζήτηση που έχει ανοίξει για ταελληνοτουρκικά. Έχουμε μια καλύτερησχέση αυτή τη στιγμή με την Τουρκία.Υπάρχει μ

Keywords
μητσοτακης, σεναριο, για μας, black friday, επιδομα θερμανσης, βουλη, alpha, εκλογες, πήχη, σαμαρας, νεα δημοκρατια, αοζ, σημαίνει, rafale, ελλαδα, αεπ, νατο, προυπολογισμος, σρόιτερ, θεσσαλονικη, χρεος, black, φοροι, ΦΠΑ, Χριστούγεννα, τσιπρας, επιδοματα, επιδομα, διευκρίνιση, διευκρινίσεις, κυπρος, status, νέα, γαλλια, ΠΑΣΟΚ, συριζα, δημοσκοπηση, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, κομματα, βουλευτες, χωρες, το θεμα, σρόιτερ, αεπ, αιχμη, βουδαπεστη, γερμανια, δουλεια, εδρα, εθνικη, θεμα, θητεια, οικονομια, ονοματα, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, φωτογραφιες, ωρα, alpha, αγορα, αυξηση, αμυνα, ανδρουλακης, ανεργια, απλα, αφορμη, βαρκες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, διευκρίνιση, διευκρινίσεις, δικη, δοθηκε, εγινε, εγρηγορση, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, ενεργεια, εξι, επενδυσεις, εποχη, εποχες, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, ετοιμο, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, ιδια, ιδιο, θετικο, θεωριες, θυμιζει, εικονα, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, κομμα, λαθος, λειτουργια, μακρια, μερικη απασχοληση, μισθος, μηδεν, μειωση, νατο, νερο, νοημα, ξερετε, παντα, ονομα, ορια, ουσιαστικα, ουσια, παιδι, παιδια, παμε, πεμπτη, πιθανοτητες, ποιοτητα, πληθωρισμος, πολεμικη αεροπορια, ρανταρ, ρηξη, ροες, ρολο, σαφης, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σκεψεις, συνταγη, σπιτι, συγχρονο, ταναγρα, τιμη, τι ειναι, τουρκια, τρια, υψηλη, φαμελλος, φοντο, φορολογια, φυτοφαρμακα, ασφαλεια, black, μποφορ, ειπαμε, εμφαση, εννεα, εθνικα θεματα, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, μπροστα, πήχη, πληγες, rafale, σημαίνει, status, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα