Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μπήκε 12ο μήνα- Δεν λέει να κοπάσει

Στον δωδέκατο μήνα μπαίνει ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς χωρίς την παραμικρή ένδειξη πως θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πλέον από χθες Σάββατο τον δωδέκατο μήνα του, χωρίς την παραμικρή ένδειξη πως θα σταματήσουν οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί, οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και οι μάχες, χωρίς πλέον ελπίδες πως θα συμφωνηθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός που

θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Τηνεπομένη του θανάτου ακτιβίστριας μεαμερικανική και τουρκική υπηκοότηταστη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχήυπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 όπου ηβία κλιμακώθηκε ραγδαία μετά το ξέσπασματου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ηοικογένειά της κατηγόρησε τον ισραηλινόστρατό πως την πυροβόλησε και τη σκότωσεκαι απαίτησε να διενεργηθεί «ανεξάρτητηέρευνα».

Η ένοπλη σύρραξη, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου ζουν υπό πολιορκία 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι, κι έχει προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή.

«Ένδεκα μήνες... Αρκετά. Κανένας δεν μπορεί να το αντέξει κι άλλο αυτό. Η ανθρωπιά πρέπει να νικήσει. Κατάπαυση του πυρός τώρα», τόνισε μέσω X ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Άκαρπες οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός

Παράτις πολύμηνες προσπάθειες των μεσολαβητών—Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— και τις πιέσειςπου ασκούνται για να κλειστεί συμφωνίακαι να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι, οιαντιμαχόμενες πλευρές παραμένουνάκαμπτες κι αλληλοκατηγορούνται γιατην αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων.

Τηνύχτα και χθες το πρωί, αλλεπάλληλαισραηλινά πλήγματα, από τον αέρα και μεπυροβολικό, συντάραξαν τον κατά μεγάλομέρος του ισοπεδωμένο παλαιστινιακόθύλακο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι τουΓαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Σύμφωναμε αυτόπτες μάρτυρες και εργαζόμενουςστις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας,τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι, ανάμεσάτους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωήτους, κυρίως στην Τζαμπάλια και στηνπόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ λέει πως στοχοποίησε κέντρο διοίκησης της Χαμάς μέσα σε σχολείο: «Πλήγμα ακριβείας»

Η πολιτική προστασία ανέφερε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη της Γάζας σε αεροπορικό πλήγμα σε σχολικό συγκρότημα που έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του λέει πως έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

ΣτηνΤζαμπάλια, σκηνή στημένη στο σχολείοΧαλίμα ας Σααντίγια, που επίσης έχειμετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίαςεκτοπισμένων, χτυπήθηκε από πύραυλο.

«Κοιμόμαστανόταν ξαφνικά έπεσε πάνω μας πύραυλος.Ξυπνήσαμε τρομοκρατημένοι. Βρήκαμεμάρτυρες, ανάμεσά τους γυναίκες καιπαιδιά», είπε ο Άχμεντ Αμπντ Ράμπου, πουέχει βρει καταφύγιο εκεί.

Ηισραηλινή πολιτική και στρατιωτικήηγεσία ορκίζεται πως θα αφανίσει τηΧαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδατης Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεταιτρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ,τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ηέφοδος του στρατιωτικού βραχίονα τηςΧαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινήςεπικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσματου πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουντη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι,σύμφωνα με καταμέτρηση του ΓαλλικούΠρακτορείου βασισμένη σε επίσημαδεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους πουαπήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουνόμηροι των μαχητών του παλαιστινιακούκινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουνκηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινόστρατό.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ - Ζητούν συμφωνία για επιστροφή ομήρων

Χιλιάδεςάνθρωποι διαδήλωσαν για ακόμη ένασαββατόβραδο χθες στο Ισραήλ, ειδικάστο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ,απαιτώντας να κλειστεί συμφωνία για ναεπιτρέψουν οι όμηροι.

Οιδιαδηλωτές, ανάμεσά τους πρώην όμηροιπου αφέθηκαν ελεύθεροι και συγγενείςομήρων, φώναζαν αντικυβερνητικάσυνθήματα.

Τραγικός ο απολογισμός των θυμάτων από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Οιευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικέςεπιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσειως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.939ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, κατάτον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείουΥγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ταπερισσότερα θύματα ήταν γυναίκες καιπαιδιά.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε χθες πως «το μόνο μέτρο» που μπορεί να σταματήσει την «τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους» είναι η δημιουργία «συμμαχίας ισλαμικών χωρών».

Οισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ΙσραέλΚατς έσπευσε να απαντήσει με δηκτικότρόπο: ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να «ρίχνειτον τουρκικό λαό στη φωτιά του μίσουςκαι της βίας προς όφελος των φίλων τουτης Χαμάς», πέταξε.

Πού «κολλάνε» οι διαπραγματεύσεις

Οιδιαπραγματεύσεις προσκρούουν τιςτελευταίες εβδομάδες σε διαφωνίες γιαδιάφορα ζητήματα: ιδίως τον έλεγχο τονλεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας,στενή ζώνη κατά μήκος των συνόρων τηςΛωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, καθώςκαι τον αριθμό των παλαιστινίωνφυλακισμένων που θα αφεθούν ελεύθεροιαπό το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τουςομήρους και το δικαίωμα των ισραηλινώναρχών να ασκήσουν βέτο σε συγκεκριμέναονόματα.

Οδιευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς δήλωσεπως εργάζεται «σκληρά» μαζί με τουςκαταριανούς και τους αιγύπτιουςμεσολαβητές για να οριστεί το πλαίσιοτης συμφωνίας. «Θα κάνουμε πρόταση, πιολεπτομερειακή, ελπίζω, τις προσεχείςημέρες», δήλωσε.

To Ισραήλ ευθύνεται για τον θάνατο 23χρονης ακτιβίστριας

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί, 26 ετών, σκοτώθηκε προχθές Παρασκευή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπέιτα εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, που χαρακτηρίζονται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «τραγικό» θάνατο, ενώ η Άγκυρα καταδίκασε τη «βάρβαρη» επέμβαση ισραηλινών δυνάμεων και τη «δολοφονία» της.

Ηοικογένειά της έκανε λόγο για βίντεοπου δείχνει, κατ’ αυτή, πως η σφαίρα πουχτύπησε τη νέα στο κεφάλι «προήλθε απόσκοπευτή του ισραηλινού στρατού».

Οισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι μέλητου στον τομέα «ανταπέδωσαν ανοίγονταςπυρ εναντίον (...) ταραχοποιού που πέταγεπέτρες εναντίον (τους) και ήγειρε απειλή»για την ασφάλειά τους, προσθέτοντας πως«εξετάζει» τις πληροφορίες κατά τιςοποίες «αλλοδαπή σκοτώθηκε εξαιτίαςπυρών στην περιοχή».

Στολεγόμενο βόρειο μέτωπο, οι πρακτικάκαθημερινές ανταλλαγές πυρών, από τηνεπομένη του ξεσπάσματος του πολέμουστη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα στη λιβανικήΧεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλεςδυνάμεις επίσης συνεχίζονται.

Τουπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσεχθες πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν καιάλλοι δύο τραυματίστηκαν σε ισραηλινήεπίθεση εναντίον ομάδας της πολιτικήςπροστασίας που προσπαθούσε να σβήσειπυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΗΧεζμπολά, κίνημα υποστηριζόμενο από τοΙράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσετις πρώτες πρωινές ώρες ότι σε αντίποινα,εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίοντης πόλης Κιριάτ Σιμόνα στο βόρειοΙσραήλ.

Νωρίτερα,το σιιτικό κίνημα ανέλαβε την ευθύνηγια άλλες επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ,ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσεπως έκανε κάποιες αναχαιτίσεις και ότιέπληξε «στρατιωτικές υποδομές τηςΧεζμπολά και εξέδρα εκτόξευσης» ρουκετώνστην Καμπρίχα και σε άλλους τομείς τουνοτίου Λιβάνου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα