Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί μια νόσο με σημαντική ετερογένεια.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μια πάθηση με δύο πρόσωπα:

Μια θεωρητικά «αθώα» μορφή, η οποία δεν θα επηρεάσει την επιβίωση ούτε την ποιότητα ζωής του ασθενούς Μια πιο «επιθετική» μορφή που σύντομα θα γίνει επώδυνη και θανατηφόρα.

«Οπροσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνοτου προστάτη είναι ένα αμφιλεγόμενοθέμα στον τομέα της ουρολογίας. Το PSAπρέπει να συνδυαστεί με άλλουςπρογνωστικούς παράγοντες, ή ναχρησιμοποιηθεί με πιο προσεκτικό τρόπογια

τον εντοπισμό ανδρών που διατρέχουνκίνδυνο συμπτωματικού ή απειλητικούγια τη ζωή καρκίνου, χωρίς υπερδιάγνωσητης νόσου. Απαιτείται μια προσέγγισηπροσαρμοσμένη στον κίνδυνο, σύμφωνα μετην οποία οι μετρήσεις PSA θα είναιπροσαρμοσμένες στον ατομικό κίνδυνο»επισημαίνει ο κ. ΙωάννηςΜπουζαλάς Ουρολόγος- Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής,Κλινική Ενδοουρολογίας και ΕλάχισταΕπεμβατικής Αντιμετώπισης τηςΟυρολιθίασης, MetropolitanGeneral.

Σκοπόςτου προσυμπτωματικού ελέγχου τουπληθυσμού είναι η ανακάλυψη, εντός τωνασυμπτωματικών ασθενών, αυτών με καρκίνοτου προστάτη:

Υψηλού βαθμούκακοήθειαςΜε κίνδυνο ανάπτυξηςμεταστατικής νόσου5«χρυσοί» κανόνες για τον έλεγχο τουκαρκίνου του προστάτη με διαστρωμάτωσηκινδύνουΛήψη συγκατάθεσης(κοινή λήψη αποφάσεων)
• Ξεκινήστεσυζητήσεις σχετικά με τους κινδύνουςκαι τα οφέλη του ελέγχου PSA στα 45-49 έτη
•Διαστρωμάτωση κινδύνου του ελέγχουκαι προσαρμογή των διαστημάτωνεπανελέγχου στην ηλικία, την υγεία καιτο προηγούμενο PSA του άνδραΜην ελέγχετε τουςάνδρες που δεν θα επωφεληθούν
•Περιορίστε τον έλεγχο σε ηλικιωμένουςάνδρες
• Περιορίστε τον έλεγχο σεάνδρες άνω των 60 ετών με PSA < 1 ng/mLΜην κάνετε βιοψίαχωρίς επιτακτικό λόγο.
• Επαναλάβετετο PSA.
• Απεικονιστικός έλεγχος μεπολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφίαπροστάτη (mpMRI)Προτείνετε ενεργήπαρακολούθηση για άνδρες με καρκίνοτου προστάτη χαμηλού κινδύνουΠαραπέμψτε άνδρεςπου χρειάζονται θεραπεία κατά προτίμησησε εξειδικευμένα κέντρα

«Ηπρόληψη είναι μια υποχρέωση του σύγχρονουανθρώπου προς τον εαυτό του και τοκοινωνικό σύνολο. Σε όλες τις ανεπτυγμένεςχώρες, η σημασία και η αναγκαιότητα τηςπροληπτικής ιατρικής αποκτά ολοένα καιμεγαλύτερη αξία. Πολλές από τις ασθένειεςτου σύγχρονου κόσμου μπορούν ναδιαγνωσθούν πρώιμα και έτσι νααντιμετωπισθούν με επιτυχία.

Σήμεραη έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκείκάθε άνδρας να ευαισθητοποιηθεί απέναντιστο πρόβλημα και να μάθει γι’ αυτό. Ηθεραπεία της κάθε περίπτωσης είναιμοναδική, και ενώ σε άνδρες πάνω από τα70 έτη αρκεί ίσως μόνο η παρακολούθηση,σε νέους ασθενείς η αντιμετώπιση πρέπεινα είναι άμεση και επιθετική» καταλήγειο κ. Μπουζαλάς.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι 5 «χρυσοί» κανόνες για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη,