Οι πρώτες ενδείξεις για τον πληθωρισμό τροφίμων τους επόμενους μήνες

Έχοντας στην “πλάτη” μια αύξηση 30% στο δείκτη διατροφής, από το 2021 ως σήμερα, προφανώς δεν μπορεί παρά να είναι κανείς εξαιρετικά φειδωλός στις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά.    

Οι τελευταίες μετρήσεις της Στατιστικής Αρχής άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση. Τον Ιούλιο του 2023 ο πληθωρισμός τροφίμων “έτρεχε” με 12,3% επιτείνοντας την αίσθηση ασφυξίας στα νοικοκυριά. Φέτος, ο δείκτης διατροφής “φρέναρε” σε ταχύτητες 2,4%, με μειώσεις τιμών σε επιμέρους κατηγορίες τροφίμων όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.    

Ωστόσο, οι

επίμονες αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες (ζαχαρώδη, λαχανικά) και ειδικά στο ελαιόλαδο, επιβεβαιώνουν ότι η “μάχη” θα συνεχιστεί. Η ανάλυση της κατάστασης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν ανατρέξει κανείς στα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat, που αναδεικνύουν πολλές και διαφορετικές ταχύτητες στον πληθωρισμό τροφίμων από χώρα σε χώρα, δείγμα του ότι στρεβλώσεις και ειδικά χαρακτηριστικά κάθε οικονομίας δείχνουν να έχουν, πλέον, μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τις τάσεις των διεθνών τιμών.     

Διαβάστε περισσότερα στο Economistas.gr

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα