ΟΗΕ: Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής φοβούνται ότι το «σπιράλ καταστροφής» στη Γάζα επαναλαμβάνεται στον Λίβανο

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν ανησυχία σήμερα ότι οι ίδιες μέθοδοι διεξαγωγής πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ και προκάλεσαν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και εκτεταμένη καταστροφή στη Γάζα επαναλαμβάνονται τώρα στον Λίβανο, καλώντας να αναληφθεί δράση προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο "σπιράλ καταστροφής".

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του

Λιβάνου κλιμακώνοντας τη σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, από την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έχουν οδηγήσει στον μαζικό εκτοπισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους έχουν εκτοπιστεί στον πόλεμο που προκάλεσε στις 7 Οκτωβρίου 2023 η διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 250 ομήρους.

"Είναι στο μυαλό μου, από τότε που ξυπνάω μέχρι τότε που πάω για ύπνο, ότι μπορεί να πάμε στο ίδιο σπιράλ καταστροφής και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό να συμβεί σε αυτή την ιδιαίτερη κρίση", δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στον Λίβανο Μάθιου Χόλινγκγουορθ απαντώντας σε μια ερώτηση για τους παραλληλισμούς ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει πει πως μαχητές της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα στους αμάχους στη Γάζα και ότι θα τους χτυπήσει όπου κι αν εμφανίζονται, ενώ προσπαθεί επίσης να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους.

Η εκστρατεία του εναντίον της πιο βαριά οπλισμένης Χεζμπολάχ αποσκοπεί να εξασφαλίσει την επιστροφή των Ισραηλινών που έφυγαν από τα σπίτια τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα ως αποτέλεσμα των πυρών από ρουκέτες που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στο βόρειο Ισραήλ σε υποστήριξη της Χαμάς.

"Πρέπει ο κόσμος να είναι πιο αποτελεσματικός και να μπορεί να επιχειρηματολογεί ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί", είπε ο Χόλινγκγουορθ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.

Τους φόβους για μια επανάληψη της αναταραχής στη Γάζα συμμερίζεται ο πληθυσμός του Λίβανο και αυτό εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί Λιβανέζοι έφυγαν τόσο γρήγορα, είπε ο Χόλινγκγουορθ μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως εννέα νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν κλείσει πλήρως ή εν μέρει -- ένα μοτίβο που συνέβη επίσης στη Γάζα.

Ο Ίαν Κλαρκ, αναπληρωτής διευθυντής διαχείρισης συμβάντων για τον Λίβανο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο έξαρσης ασθενειών στον Λίβανο λόγω του συνωστισμού στα κέντρα εκτοπισμένων και του κλεισίματος νοσοκομείων καθώς υγειονομικοί φεύγουν για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει πει πως οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να έχουν παραβιάσει κατ΄επανάληψη τους νόμους του πολέμου στη Γάζα. Ο εκπρόσωπός της Τζέρεμι Λόρενς δήλωσε σήμερα πως "τα ίδια μέσα και μέθοδοι διεξαγωγής του πολέμου" χρησιμοποιούνται και στον Λίβανο.

Το Ισραήλ αρνείται ότι παραβιάζει τους νόμους του πολέμου, λέγοντας πως η σύγκρουσή του είναι με τους Παλαιστίνιους μαχητές και όχι γενικά με τους Παλαιστίνιους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα