Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του προστάτη

O καρκίνος προστάτη είναι ο 2ος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες (15% όλων των καρκίνων) και το 1ο αίτιο θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.

Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 65 έτη, αλλά 1 στους 50 άνδρες στην δεκαετία των 50 θα εμφανίσει τη νόσο. Παρά το γεγονός ότι στην εποχή μας οι άνδρες εξετάζονται συστηματικά, τα περιστατικά καρκίνου προστάτη σε άνδρες κάτω των 50, παγκοσμίως έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατά 10% ετησίως.

20%των καρκίνων είναι σε ασθενείς μεκληρονομικότητα, αφού ο κίνδυνοςδιπλασιάζεται με έναν συγγενή πρώτουβαθμού και 11πλασιάζεται με δύο. Μάλιστα,έχουν αναγνωριστεί

και γονίδια πουσχετίζονται άμεσα. Η παχυσαρκία, τοκάπνισμα, οι πολλαπλοί σεξουαλικοίσύντροφοι, η κατάχρηση στεροειδώναναβολικών, η χρόνια προστατίτιδα καιφυλετικοί παράγοντες (αφροαμερικανικήφυλή) φαίνεται να είναι οι βασικοίπαράγοντες κινδύνου.

Προλαμβάνεταιο καρκίνος προστάτη;

Μελέτεςέχουν δείξει ότι διάφορες τροφές στηδίαιτά μας φαίνεται να μας προστατεύουν,όπως αντιοξειδωτικές ουσίες(ισοφλαβόνες-λυκοπένιο-καροτένιο) πουπεριέχονται στην ντομάτα, το μπρόκολο,το πράσινο τσάι, τον καφέ, το ρόδι), τηβιταμίνη Ε, τα φυτοοιστρογόνα (σόγια).Επίσης οι συχνές εκσπερματίσεις έχουνδείξει όφελος. Αντίθετα, κατάχρησηαλκοόλ, λιπαρών, κόκκινου κρέατος,γαλακτομικών ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο.Μεγάλες, επιδημιολογικές μελέτεςδείχνουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματαγια τα παραπάνω και έτσι μάλλον η καλύτερηπρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Πώςμπαίνει έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνουπροστάτη;

Πλέονστην εποχή μας έχουμε στα χέρια μαςπληθώρα εξετάσεων που θα βοηθήσουν στηνέγκαιρη και ακριβή διάγνωση της νόσου.Φυσικά, το ιστορικό, η δακτυλική εξέτασητου προστάτη και η μέτρηση του PSAθα είναι τα πρώτα σημαντικά κομμάτιατου παζλ. Ένας άνδρας πρέπει να εξετάζεταικάθε χρόνο από τα 50 έτη ή από τα 40 αν έχειοικογενειακό ιστορικό. Η πολυπαραμετρικήμαγνητική τομογραφία του προστάτη είναιη καλύτερη απεικονιστική εξέταση γιατον προστάτη, ενώ την τελική απάντησηθα τη δώσει η βιοψία του προστάτη.Τελευταία, το PSMA-PETscan,δίνει εξαιρετικά ακριβείς απαντήσειςσχετικά με την εντόπιση της νόσου καιτη σωστή σταδιοποίησή της και βοηθάστον σωστό σχεδιασμό του χειρουργείου.

Ποιαείναι η θεραπεία εκλογής για τον καρκίνοτου προστάτη;

Ηχρυσή επιλογή για τον ασθενή με καρκίνοπροστάτη είναι η ριζική προστατεκτομή,δηλαδή η αφαίρεση όλου του προστάτη,των σπερματοδόχων κύστεων και τωνλεμφαδένων. Hρομποτική ριζική προστατεκτομή είναιη θεραπεία που επιλέγεται στο 85% τωνασθενών στις ΗΠΑ και πάνω από το 80% στηνΕλλάδα. Η ριζική προστατεκτομή μπορείνα θεραπεύσει πλήρως τον ασθενή, χωρίςνα χρειαστεί μετεγχειρητικά ακτινοθεραπείαή χημειοθεραπεία, εφόσον η επέμβασηγίνει στα αρχικά στάδια της νόσου.

Γιατίνα επιλέξω τη ρομποτική ριζικήπροστατεκτομή;

Μετάαπό 20 χρόνια ρομποτικής χειρουργικήςκαι πάνω από 5.000.000 επεμβάσεις παγκοσμίως,η ρομποτική χειρουργική είναι το παρόνστην ουρολογική χειρουργική, ειδικάστον καρκίνο του προστάτη. Είναι ηεξέλιξη της συμβατικής, απλής λαπαροσκοπικήςχειρουργικής, κατά την οποία ο χειρουργόςέχει στον απόλυτο έλεγχό του, έναυπερσύγχρονο ρομποτικό χειρουργικόσύστημα, το οποίο μεταφέρει με ψηφιακότρόπο και χωρίς τρόμο τις κινήσεις τουστον ασθενή μέσα από οπές λίγων χιλιοστών.Ο χειρουργός κάθεται άνετα και με τέλειαεργονομία στην ειδική κονσόλα από τηνοποία ελέγχει τους 4 ρομποτικούςβραχίονες, κρατώντας ειδικά χειριστήρια.Έχει τρισδιάστατη, μεγεθυμένη κατά 15φορές όραση υψηλής ευκρίνειας. Όλα ταπαραπάνω δίνουν τη δυνατότητα σε έναχειρουργό να εκτελεί χωρίς κόπωσηπολύπλοκες επεμβάσεις, αλλά κυρίως ναμπορεί να σέβεται και να προστατεύειόλες τις μικροσκοπικές ανατομικές δομέςπου είναι βασικές για την ποιότητα ζωής,αφαιρώντας παράλληλα με ακρίβεια τονκαρκινικό όγκο.

Γιατον ασθενή, όλα τα παραπάνω μεταφράζονταισε μικρότερο εσωτερικό και εξωτερικότραύμα που ισοδυναμεί με μικρότεροχειρουργικό στρες για τον οργανισμότου. Λιγότερες επιπλοκές και πόνος,ελάχιστη απώλεια αίματος, νοσηλεία 1-2ημέρων, ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινήεργασία, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα,εξαιρετικό ογκολογικό αποτέλεσμα καικαλύτερη διατήρηση της στύσης και τηςεγκράτειας ούρων, των δύο κρίσιμωνανδρικών λειτουργιών.Οάνδρας που θα υποβληθεί σε ρομποτικήριζική προστατεκτομή, στην οποία θαδιασωθούν όλα τα νεύρα της στύσης, ξέρειπως θα είναι σεξουαλικά ενεργός σεποσοστό άνω του 75%, ποσοστό τουλάχιστονδιπλάσιο από αυτό που θα πετύχαιναν οιπαλαιότερες μέθοδοι.

Επίσης,η ρομποτική χειρουργική εξελίσσεταικαι βελτιώνεται διαρκώς. Μιλάμε γιαρομπότ 5ηςγενιάςκαι ρομπότ μονής οπής, με τα οποίαεκτελούμε απαιτητικές επεμβάσεις μέσααπό μια μικρή οπή στην κοιλιά τουασθενούς, ενώ διαθέτουμε και τεχνολογίεςεπαυξημένης πραγματικότητας καισυστήματα τρισδιάστατης ανατομικήςπλοήγησης.

Συμπερασματικά,η ρομποτική τεχνολογία παρέχει απλόχεραστον έμπειρο χειρουργό, ακρίβειαχιλιοστού και δεξιότητες μεγαλύτερεςαπό το ανθρώπινο χέρι, ενώ δίνειαποδεδειγμένα και τα καλύτερα αποτελέσματασυγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδουςκαι για αυτό τυγχάνει παγκόσμιας αποδοχήςαπό τους ουρολόγους και τους ασθενείς.

Γράφει ο
Τυριτζής Σταύρος,
Ουρολόγος,
Διευθυντής Δ’ ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλα,ola