Ολυμπιακοί Αγώνες: Από τη Λανίτου στην Κορακάκη -Οι Ελληνίδες αθλήτριες που έγραψαν ιστορία στη διοργάνωση

Οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες εντάχθηκαν από το 1900 με την Ελέν ντε Πουρταλέ από την Ελβετία (ιστιοπλοΐα) να γίνεται η πρώτη που αγωνίζεται στη διοργάνωση.

Η Ελλάδα άργησε να μπει στον… χορό. Το έκανε το 1936 στο ναζιστικό Βερολίνο, όπου Κυπριακής καταγωγής, αλλά αγωνιζόμενη με την Ελλάδα, Δόμνα Λανίτου-Καβουνίδου, έγινε

η πρώτη γυναίκα που αγωνίζεται σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο αγώνισμα του στίβου.

Ηταν και η μόνη γυναικεία παρουσία, ενώ επέστρεψε στα 34 της χρόνια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1948 μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Από τότε η Ελλάδα δεν έστειλε ξανά γυναίκα αθλήτρια για τα επόμενα 28 χρόνια.

Φτάσαμε στο 1976 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, όπου η ΕΟΕ πήρε ξανά γυναίκες στην αποστολή. Ανάμεσά τους, η νεαρή Σοφία Σακοράφα, πρόεδρος τώρα του ΣΕΓΑΣ, η οποία ήταν παρούσα και το 1980 στη Μόσχα.

Ήταν αυτές που ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για τις υπόλοιπες και μάλιστα το 1988 στη Σεούλ είχαμε το μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά, να εκπροσωπείτε ο ελληνικός στίβος μόνο από γυναίκες (6 στον αριθμό). Αυτές ήταν οι Βούλα Πατουλίδου (100 μ.), Μαρίνα Σκορδή (200 μ.), Άννα Βερούλη (ακόντιο) και τα μέλη της ομάδας 4 x 100 μ. Μαρία Τσώνη, Γεωργία Ζουγανέλη, Κατερίνα Κόφφα. Πρέπει να σημειωθεί πως και άνδρες είχαν προκριθεί, ωστόσο η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε τότε να στείλει στον στίβο μόνο γυναίκες.

Η... αρχή των μεταλλίων με ένα «ρε γαμώτο»

Η γυναικεία παρουσία της Ελλάδας καθιερώθηκε, αλλά ακόμη δεν είχαμε δει ένα μετάλλιο. Αυτό ήρθε στη Βαρκελώνη από τη Βούλα Πατουλίδου. Η Πατουλίδου μεταπήδησε από τα 100 μέτρα στα 100 με εμπόδια και έμελλε να γράψει ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα ολυμπιονίκης και μάλιστα «χρυσή». Εκείνο το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο», έγινε διαχρονική ατάκα και η κατάκτηση της κορυφής από την Πατουλίδου, ήταν η αρχή για μια σειρά από μετάλλια και μια φουρνιά που για τα επόμενα 15 χρόνια πέτυχε τρομερά επιτεύγματα.

Το κενό με το μετάλλιο της Θάνου και οι γυναίκες με τα δύο μετάλλια

Το 1996 η Νίκη Μπακογιάννη ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο άλμα εις ύψος και ήταν η μόνη γυναίκα μεταλλιούχος στην Ατλάντα. Το 2000 άρχισε όμως μια εντυπωσιακή «άνθηση» στον γυναικείο αθλητισμό.

Στο Σίδνεϊ η Κατερίνα Θάνου τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Μάριον Τζόουνς στα 100 μέτρα και πήρε το αργυρό μετάλλιο. Η Αμερικανίδα λόγω του τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ με την εταιρεία Balco έχασε όλα τα μετάλλια μετά από 6 χρόνια, ωστόσο η ΔΟΕ δεν έδωσε ποτέ το χρυσό στη Θάνου με την αιτιολογία της υπόθεσης του 2004. Ακόμη και σήμερα, στα επίσημα στοιχεία της, έχει κενό στην πρώτη θέση…

Η Θάνου δεν ήταν η μόνη που πήρε μετάλλιο όμως. Στο βάθρο ανέβηκε και η Τασούλα Κελεσίδου με τη Μιρέλα Μανιάνι.

Οι δύο πρωταθλήτριες του στίβου, μάλιστα, είναι οι δύο από τις 4 μόλις γυναίκες που έχουν στη συλλογή τους δύο ολυμπιακά μετάλλια.

Οι άλλες δύο είναι η Σοφία Μπεκατώρου (2004-08) και η Άννα Κορακάκη, η οποία πήρε δύο μετάλλια στο Ρίο το 2016.

Η Κορακάκη μάλιστα φέτος στο Παρίσι μπορεί να γράψει χρυσή ιστορία. Αν πάρει ένα μετάλλιο στα δύο αγωνίσματα όπου θα συμμετάσχει, θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία με 3 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν ανέβει στο βάθρο και στα δύο, τότε θα φτάσει τα 4 και θα πιάσει στην κορυφή δύο μύθους του ελληνικού αθλητισμού: τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα και τον Πύρρο Δήμα…

Το χάλκινο που γιορτάστηκε σαν χρυσό

Από τα 121 αναγνωρισμένα μετάλλια που έχει κατακτήσει η ΕλλάδαΕΟΕ μετράει 126 μαζί με άλλα 5 που η ΔΟΕ δεν αναγνώρισε), τα 20 έχουν κατακτηθεί από γυναίκες, σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα. 

Ένα από αυτά, αν και ήταν χάλκινο, γιορτάστηκε σαν χρυσό. Ήταν της εθνικής ομάδας του ανσάμπλ στο Σίδνεϊ το 2000. Την ομάδα αποτελούσαν οι Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Αννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου, Ειρήνη Αϊνδηλή και η Μαρία Γεωργάτου οι οποίες ανήλικες ακόμη, «άγγιξαν» το χρυσό μετάλλιο, αλλά δύο μικρά λάθη σε μία άσκηση, της έφεραν στο χάλκινο. Η ομάδα αυτή αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες και η απροσδόκητη απώλεια της Πολλάτου σε τροχαίο δυστύχημα το 2014, προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ.

Τα 20 γυναικεία μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες

1992 (Βαρκελώνη) 

Βούλα Πατουλίδου (στίβος) - χρυσό

1996 (Ατλάντα) 

Νίκη Μπακογιάννη (στίβος) - αργυρό

2000 (Σίδνεϊ) 

Κατερίνα Θάνου (στίβος) - αργυρόΑναστασία Κελεσίδου (στίβος) - αργυρόΜιρέλα Μανιάνι (στίβος) - αργυρόΙωάννα Χατζηιωάννου (άρση βαρών) - χάλκινοΕθνική ανσάμπλ (γυμναστική) - χάλκινο

2004 (Αθήνα)

Μπεκατώρου - Τσουλφά (ιστιοπλοΐα) - χρυσόΑθανασία Τσουμελέκα (στίβος) - χρυσόΦανή Χαλκιά (στίβος) - χρυσόΑναστασία Κελεσίδου (στίβος) - αργυρόΠηγή Δεβετζή (στίβος) - αργυρόΕθνική γυναικών (πόλο) -αργυρόΕλισάβετ Μυστακίδου (τάε κβον ντο) - αργυρόΜιρέλα Μανιάνι (στίβος) - χάλκινο

2008 (Πεκίνο)

Μπεκατώρου-Κραβαριώτη-Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα) - χάλκινο

2012 (Λονδίνο)

Τσιάβου-Γιατζιτζίδου (κωπηλασία) - χάλκινο

2016 (Ρίο)

Άννα Κορακάκη (σκοποβολή, 25 μ.) - χρυσόΚατερίνα Στεφανίδη (στίβος) - χρυσόΆννα Κορακάκη (σκοποβολή, 10 μ.) - χάλκινο

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακοί Αγώνες, Λανίτου, Κορακάκη -, Ελληνίδες,olybiakoi agones, lanitou, korakaki -, ellinides