Όσκαρ: Όταν μια ενδυματολόγος πήγε στα βραβεία με ένα φόρεμα φτιαγμένο από 254 πιστωτικές κάρτες

Κατά καιρούς, έχουμε δει πολύ ιδιαίτερες εμφανίσεις στην τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Άλλοτε συζητιούνται γιατί είναι κιτς κι άλλοτε γιατί είναι πρωτότυπες και εμπνευσμένες.

Μία από αυτές, ήταν της Αυστραλής ενδυματολόγου Lizzy Gardiner, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στα 67α βραβεία Όσκαρ,

περπατώντας στο κόκκινο χαλί με ένα φόρεμα φτιαγμένο από 254 χρυσές κάρτες American Express.

Η λαμπερή -στην κυριολεξία- εμφάνισή της, με το φόρεμα μέχρι το πάτωμα με τα σπαγγέτι λουράκια, τα χρυσά εσώρουχα και τις ασορτί πλατφόρμες, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της μόδας των Όσκαρ. Και για όσους αναρωτιούνται, ήταν όλες αυθεντικές -αν και ληγμένες- Amerixan Express. (Το Time Magazine ανέφερε ότι ενώ κάθε κάρτα έφερε το όνομα της Gardiner, σε κάθε μία έλειπε ένα ψηφίο, καθιστώντας τις άκυρες).

Πώς της ήρθε η ιδέα για το φόρεμα

Ήταν το 1995 και η Gardiner, η οποία ήταν σχεδόν άγνωστη στο Χόλιγουντ εκείνη την εποχή, ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού κοστουμιών για τη δουλειά της στην ταινία «Οι περιπέτειες της Πρισίλα, βασίλισσας της ερήμου». Αρχικά είχε οραματιστεί ένα φόρεμα από πιστωτικές κάρτες που θα φορούσε ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές της ταινίας, αλλά η American Express και πολλές άλλες τραπεζικές εταιρείες φέρεται να απέρριψαν την ευκαιρία να εμφανιστούν οι κάρτες τους στην παραγωγή. (Αντ' αυτού κατέληξε να χρησιμοποιήσει ένα φόρεμα από σαγιονάρες).

«Είμαι απένταρη και δεν είχα τίποτα να φορέσω», φέρεται να είπε η Gardiner στους δημοσιογράφους του κόκκινου χαλιού για τη γένεση του φορέματός της για τα Όσκαρ. «Έτσι, έψαξα στη λίστα μου με τις παλιές καλές ιδέες».

Αργότερα δήλωσε στους New York Times ότι «έψαχνε για ένα αμερικανικό σύμβολο», προσθέτοντας: «Ένα μπουκάλι Coca-Cola ή ένας Μίκυ Μάους θα ήταν γελοίο, το να κάνω οτιδήποτε με την αμερικανική σημαία θα ήταν προσβλητικό και οι ζάντες της Cadillac ήταν απλά πολύ άβολες».

Όταν η ίδια και ο συνάδελφός της ενδυματολόγος Tim Chappel ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο τους, ο παρουσιαστής David Letterman αστειεύτηκε: «Σας λέω, η American Express δεν μπορεί να αγοράσει τέτοια δημοσιότητα».

Η εταιρεία είχε, αυτή τη φορά, δώσει στην Gardiner την άδεια να χρησιμοποιήσει τις κάρτες της. Η American Express -η οποία, παρεμπιπτόντως, ήταν ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης- έστειλε πάνω από 300 κάρτες τις οποίες η ίδια και ο Salvador Perez, ένας σχεδιαστής από το Λος Άντζελες, συναρμολόγησαν σε ένα φόρεμα μέσα σε περίπου 12 ώρες, όπως είπε στους Times.

Ένα μήνα μετά την εκδήλωση, μια εκπρόσωπος της American Express εξήγησε γιατί η εταιρεία είχε εγκρίνει το φόρεμα της Γκάρντινερ για τα Όσκαρ, αλλά όχι για την ταινία, δηλώνοντας: «Είναι διαφορετικό. Δεν ντύνει έναν χαρακτήρα. Ντύνει τον εαυτό της». Λίγο αργότερα, η American Express ανακοίνωσε ότι αγόρασε το φόρεμα από την Gardiner σε άγνωστη τιμή, σύμφωνα με τους LA Times.

Ένα φόρεμα δήλωσης

Το φόρεμα της Gardiner ερμηνεύτηκε ευρέως ως σατιρική σπόντα για τις υπερβολές του Χόλιγουντ. Πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο πράγματι για μια «ενδυματολογική διαμαρτυρία», λέγοντας φέτος στο Hollywood Reporter ότι οι πιστωτικές κάρτες «έλεγαν κάτι για τον πλούτο και τη θέση κάποιου».

Το εντυπωσιακό φόρεμα έτυχε επίσης καλής υποδοχής κατά τη βραδιά, με τους κριτικούς να επαινούν την επιλογή της, ως πιο τολμηρή από εκείνη των πιο γνωστών διασημοτήτων του κόκκινου χαλιού. Εκείνη την εποχή, οι New York Times έγραψαν ότι σε «μια βραδιά που διακρίνεται για την έλλειψη εξωφρενικών ενδυμάτων» η Gardiner κατάφερε να «κάνει ζωηρή εντύπωση».

Άλλοι ήταν λιγότερο κολακευτικοί. Το περιοδικό Time αργότερα ονόμασε το φόρεμα ως ένα από τα χειρότερα φορέματα στην ιστορία των Όσκαρ, χαρακτηρίζοντάς το «κακόγουστο» και αναρωτήθηκε «πώς κάθισε με αυτό το πράγμα;».

Αλλά η επιρροή του φορέματος έχει απηχήσει στη μόδα μέχρι σήμερα. Το 2017, η αμερικανική εταιρεία Vaquera απέτισε φόρο τιμής στην Gardiner αναπαριστώντας τη δημιουργία της (με εικονικές πιστωτικές κάρτες με το σήμα Vaquera) στην πασαρέλα. Ένα αντίγραφο του εμβληματικού φορέματος της Gardiner, που δημιουργήθηκε από τη σχεδιάστρια και την American Express, βρέθηκε ακόμη και στο μπλοκ της δημοπρασίας του οίκου Christie's για φιλανθρωπικό σκοπό, όπου απέφερε 12.650 δολάρια.

Η Gardiner αργότερα, ενθυμούμενη το φόρεμα σε συνέντευξή της το 2017, είπε στο ABC News της Αυστραλίας ότι «πραγματικά αναστάτωσε πολλούς ανθρώπους», προσθέτοντας: «Πολλές γυναίκες, νομίζω ότι αισθάνθηκαν υποβαθμισμένες ή τσαντισμένες που δεν έπαιρνα τα πράγματα τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε».

Σήμερα, το εμβληματικό φόρεμα φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας στην Αυστραλία, αποτελώντας ένα κομμάτι της ιστορίας της μόδας και μια υπενθύμιση ότι δεν χρειάζεται να είσαι γνωστό όνομα για να κάνεις θραύση στην πιο μεγάλη σκηνή του Χόλιγουντ.

Όσο για το μέγεθος της δημοσιότητας που αποκόμισε η American Express από το υπερθέαμα; Αυτό είναι ανεκτίμητο.

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όσκαρ, Όταν, 254,oskar, otan, 254