Ουκρανία: Που το πάει ο Τραμπ; Χαμόγελα στο Κρεμλίνο, ανησυχία στο Κίεβο μετά τις πρώιμες παραχωρήσεις του στον Πούτιν

Ο Ντοναλντ Τραμπ πιέζει για γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά οι πρόωρες παραχωρήσεις του στον Βλαντίμιρ Πούτιν προμηνύουν δυσάρεστες εξελίξεις για το Κίεβο.

Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο και έδωσε εντολή στους Αμερικανούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια, λίγο αφότου ο υπουργός Άμυνάς του, Πιτ Χέγκσεθ διεμήνυσε στους συμμάχους της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες

ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως μέρος της διευθέτησης του ζητήματος, ενώ χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις φιλοδοξίες του Κιέβου για επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών του.

«Γιατίδίνει η κυβέρνηση Τραμπ δώρα στον Πούτιν- ουκρανικά εδάφη και μη ένταξη στο ΝΑΤΟ- πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;Έχω διαπραγματευτεί με τους Ρώσους.Ποτέ δεν τους δίνεις κάτι δωρεάν»,σχολίασε ο Μάικλ Μακφολ, πρώην πρέσβηςτων ΗΠΑ στη Ρωσία επί Μπαράκ Ομπάμα τηδιετία 2012-2014.

Ικανοποίησηστη Μόσχα, αγωνία στην Ουκρανία

Ηχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τουΤραμπ με τον Πούτιν σκόρπισε χαμόγελαστη Μόσχα, αφού, όπως εξηγεί και το BBCσε ανάλυσή του, συνιστάκάτι σαν διπλωματική νίκη για τον Ρώσοπρόεδρο, βγάζοντάς τον από την διεθνήπολιτική απομόνωση, μολονότι από μόνη της «δεν θα τερματίσειως διά μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία»,ούτε είναι σαφές πότε ακριβώς και πώςθα ολοκληρωθούν οι διπαραγματεύσεις.

«Είναι σαφές, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά το τηλεφώνημα με τον Τραμπ, πως από πολλές απόψεις, ο Πούτιν έχει πάρει αυτό που ήθελε: την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία και την ευκαιρία να βάλει τον εαυτό του στο κορυφαίο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής, παρά τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Πούτινκαι Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούνκαι ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Αμερικανόομόλογό του στη Μόσχα - ένα ταξίδι πουθα συνιστούσε μεγάλο επίτευγμα για τονΠούτιν, εις βάρος του οποίου το ΔΠΔ έχειεκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης γιατις ενέργειές του στην Ουκρανία,αναφέρει το Reuters.

Γιατον πρώην σύμβουλο εξωτερικής πολιτικήςτης κυβέρνησης Ομπάμα, Μπρετ Μπρούεν,η συναίνεση του Τραμπ για τετ-α-τετ μετον Πούτιν θυμίζει τις συναντήσεις τουστην πρώτη θητεία του με τον Κιμ ΓιονγκΟυν με στόχο τον τερματισμό των πυρηνικώνφιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, που όμωςσυνέχισε να αναπτύσει πυρηνικά όπλα.

Ήδηο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίουασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έσπευσενα θριαμβολογήσει ότι το τηλεφώνημαΤραμπ - Πούτιν κατέδειξε πώς «η Ρωσίαείνα αδύνατο να ηττηθεί» κι ότι «δενυπάρχει, ούτε μπορεί ναυπάρξει μία δύναμη πουνα κυβερνά τον πλανήτη». Για τονυπερσυντηρητικό Ρώσο μεγιστάνα μεστενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ΚονσταντίνΜαλοφέεφ, ένα τετ-α-τετ -πιθανώς στηΣαουδική Αραβία - των προέδρων ΗΠΑ -Ρωσίας μπορεί «πραγματικά να τερματίσειτον πόλεμο και να ξεκινήσει μια νέαπαγκόσμια τάξη».

Ανησυχίασε Κίεβο και Ευρώπη

Παρά το στωικό ύφος των δηλώσεων του Βολόντιμιρ Ζελένσκι λίγο μετά την επικοινωνία του με τον Τραμπ - κι αφού ο τελευταίος είχε πρώτα συνομιλήσει με τον Πούτιν - οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ και του υπουργού Άμυνάς του πυροδότησαν ανησυχία στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να βάλει στο περιθώριο την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις για το ίδιο της το μέλλον.

«Καμίαένταξη στο ΝΑΤΟ, μη αποστολή στρατιωτών;Ακούγεται σαν εγκατάλειψη της Ουκρανίας»,σχολίασε ο Λιθουανός πρώην ΥΠ ΕΞ,Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Τοσχέδιο του Κρεμλίνου για την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν «οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης» προτού τερματισμούν οι συγκρούσεις, μια φράση που σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου «θεωρείται ευρέως ως συντομογραφία για την απομάκρυνση του προέδρου Ζελένσκι και την άνοδο στην εξουσία ενός φιλικού προς τη Μόσχα ηγέτη στο Κίεβο».

Ηβρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι«είναι δύσκολο να δούμε πώς το Κρεμλίνοθα μπορούσε να το πετύχει αυτό, εκτόςαπό την κατάκτηση του Κιέβου — κάτι πουφαίνεται να ήταν ο αρχικός στόχος τουΠούτιν».

ΟΡώσος πρόεδρος έχει ζητήσει από τηνΟυκρανία να αναγνωρίσει τη ρωσικήκυριαρχία σε τέσσερις περιοχές στοανατολικό και νότιο τμήμα της καθώς καιστην Κριμαία, ενώ επιθυμεί «καθεστώςουδέτερης χώρας» και αποστρατιωκοποίησητου Κιέβου και να εγκαταλείψει κάθεφιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ορυκτά για στήριξη ζητά ως αντάλλαγμα ο Τραμπ από την Ουκρανία

Το σχέδιο του Τραμπ προβλέπει οικονομικές διασφαλίσεις από την Ουκρανία για να συνεχίσει η Ουάσιγκτον να τη στηρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τηλεφωνήματα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι και οι δηλώσεις του Χέγκσεθ συνέπεσαν με την επίσκεψη στο Κίεβο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι μια συμφωνία Κιέβου - Ουάσιγκτον για προμήθεια ορυκτών θα παρέχει στην Ουκρανία μια «ασπίδα προστασίας» μεταπολεμικά. Ο Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναινέσει σε αμερικανικές επενδύσεις σε φυσικούς πόρους της χώρας του.

Άλλωστε ο ίδιοςο Τραμπ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότιμια συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο θαδιασφάλιζε την αμερικανική χρηματοδότησηγια την Ουκρανία σημειώνοντας: «Είπαστον Μπάιντεν: έπρεπε να ζητήσεις είτεένα δάνειο, είτε κάποιο είδος διασφαλισης,όπς το πετρέλαιο ή το φυσικό τους αέριογια τα χρήματα [που τους δίνουμε]».

Ο Τζον Χέρμπστ,πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία τηντριετία 2003-2006 εκτιμά ότι η κυβέρνησηΤραμπ έκανε παραχωρήσεις στη Ρωσία,αλλά ότι η επίσκεψη του Μπέσεντ στοΚίεβο είναι ένα θετικό μήνυμα. «Ο Τραμπμιλάει για ανταλλαγή αμερικανικών όπλωνμε ορυκτά των Ουκρανών. Επομένως, αυτόείναι ένα όχημα σύμφωνα με τη λογικήτου Τραμπ για την αποστολή όπλων στηνΟυκρανία», δήλωσε.

Ωστόσο, μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία με άνισους όρους για τον αμυνόμενο και τον επιτιθέμενο θα αποτελέσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Ο πρώην ΥΠ ΕΞ της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι «δεν συνιστά ισχυρή κίνηση» να ξεκινάς μια διαπραγμάτευση ορίζοντας ποιες παραχωρήσεις θα πρέπει να κάνει η μία πλευρά. «Δεν είναι ισχυρή κίνηση το να δίνεται η εντύπωση ότι η εισβολή αποδίδει καρπού. Τα καθεστώτα παρακολουθούν στενά. Ας στείλουμε το μήνυμα ότι η βία και η επιθετικότητα δεν επικρατούν. Στέκομαι στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Τραμπ, Χαμόγελα, Κρεμλίνο, Κίεβο, Πούτιν,oukrania, trab, chamogela, kremlino, kievo, poutin