Π. Μαρινάκης: Τα «όχι» του ΠΑΣΟΚ είναι «όχι» στον ελληνικό λαό -Χ. Τρικούπη: Η συναίνεση ξεκινά από την κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δείχνοντας ότι το Μαξίμου έχει επιλέξει αντίπαλο τη Χ. Τρικούπη.

Αφορμή στάθηκε η αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και σε μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ

«σήκωσε το γάντι» και το «μπρα ντε φερ» όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

«Έχει ενδιαφέρον να τα μετρήσουμε τα ''όχι'' του ΠΑΣΟΚ. Εδώ, ουσιαστικά, προαναγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ένα ακόμα ''όχι'', αν δεν κάνω λάθος είναι το πέμπτο ''όχι'' που λέει μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του κόμματος και αυτά τα ''όχι'' δεν είναι ''όχι'' στον Κ. Μητσοτάκη, στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, στη Νέα Δημοκρατία, είναι ''όχι'' στους πολίτες. Είναι εναντιώσεις σε σημαντικά ζητήματα που όλα είναι προς το συμφέρον των πολιτών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε πως η κυβέρνηση νομοθετεί μια ευρωπαϊκή οδηγία.

«Την ακολουθούν, για παράδειγμα, στη Γαλλία. Δεν νομίζω ότι στη Γαλλία ακολουθείται μια αντιλαϊκή πολιτική» είπε, και σημείωσε:

«Ουσιαστικά, τι νομοθετούμε; Την απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού, από το 2028 και μετά, αφού θα τον έχουμε αυξήσει 46%, γιατί πολλή κουβέντα έχει γίνει στο παρελθόν, πολλή συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, αλλά η Νέα Δημοκρατία -σε αντίθεση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια- αυξάνει μόνο τον κατώτατο μισθό. Η νομοθεσία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικά και στους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις αντίστοιχες αυξήσεις, άρα δεν αφήνουμε στην άκρη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τους δημοσίους υπαλλήλους. Βάζουμε αντικειμενικά κριτήρια και ένα εκ των οποίων είναι η στήριξη των εισοδημάτων που θεωρούνται τα πιο χαμηλά εισοδήματα και κάθε φορά που φαίνεται ότι υπάρχουν αυξήσεις στα νοικοκυριά, τις αντίστοιχες αυτές αυξήσεις θα τις παρακολουθούμε και θα είναι το βασικό κριτήριο αύξησης του κατώτατου μισθού, στην παραγωγικότητα της οικονομίας και κάτι πάρα πολύ βασικό, που αφορά τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους δίνουμε ορατότητα. Ξέρουν δηλαδή τι θα γίνει, θα ξέρουν τι θα συμβαίνει, αναλυτικά με τον κατώτατο μισθό και κατά κάποιον τρόπο και με τον μέσο μισθό, γιατί η μία αύξηση ουσιαστικά επηρεάζει και συνολικά τον μέσο μισθό κατά πολύ μεγάλο ποσοστό».

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ σημείωσε ότι πρόκειται για μια «πολύ ισορροπημένη πρωτοβουλία, υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας» και έστρεψε τα πυρά του εκ νέου κατά της Χ. Τρικούπη, απαριθμώντας την αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

«Είναι το πέμπτο ''όχι'' που λέει το ΠΑΣΟΚ, με τις επιμέρους, εν πάση περιπτώσει, διαφορετικές φωνές και του εκπροσώπου του και της κ. Διαμαντοπούλου, το οποίο μας προξενεί πάρα πολλά ερωτήματα.

Δεν ήθελε να γίνονται ταχύτερα διορισμοί στο Δημόσιο και κυρίως να ενισχυθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς να μπορεί να απομακρυνθεί από τη θέση για δέκα χρόνια ο νεοδιορισθείς ή νεοδιορισθείσα, ψηφίζοντας όχι, κάνανε μάλιστα εκεί και ένα παιχνιδάκι με κάποια άρθρα, ενώ καταψήφισαν και πολύ σημαντικά άρθρα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι όταν ένα νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται επί της αρχής, αν δεν ψηφιστεί επί της αρχής, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για τα άρθρα. Είπαν όχι σε έναν, όχι κεντροδεξιό, εγνωσμένου κύρους Συνήγορο του Πολίτη, μπλοκάροντας μια εκλογή μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο και μόνο με μια πρόφαση για το ναυάγιο της Πύλου, λες και ο κ. Σωτηρόπουλος, θα μπλόκαρε μια έρευνα, ενώ έχει προκύψει ανάγκη αντικατάστασης του κ. Ποττάκη πολύ πριν ξεκινήσει η έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου. Είπαν όχι σε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Είπαν όχι και μάλιστα συγκεκριμένα «παρών» για την ακρίβεια, στις βελτιώσεις στον δικαστικό χάρτη που ζητούσε ο ίδιος Δικηγορικός Σύλλογος. Σκεφτείτε το τελευταίο το ψήφισε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους, ούτε οι βελτιώσεις για τους δικηγόρους, ούτε οι ταχύτεροι διορισμοί και η έμφαση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη και ούτε βέβαια αυτός ο μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό είναι ζητήματα που κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Τουλάχιστον να θέλει να θεωρείται σοβαρή αντιπολίτευση. Άρα, το ΠΑΣΟΚ έχει πει μέχρι τώρα πέντε ''όχι'' στους πολίτες και κυρίως λέει ένα σταθερό ''όχι'' στο να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε ούτε τις βελτιώσεις στον νέο Δικαστικό Χάρτη που υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τόνισε πως «αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται πως ήθελε να κάνει μια νέα εκκίνηση, να δείξει ένα πρόσωπο πιο συναινετικό και δημιουργικό, έχει πει πέντε σημαντικά και μεγάλα ''όχι'', τα οποία δεν είναι ''όχι'' στην κυβέρνηση, είναι ''όχι'' στους πολίτες», τόνισε αρχικά.

Ο κ. Ρωμανός επισήμανε αυτά τα «5 "όχι" που είπε το ΠΑΣΟΚ:

Όχι στην επιτάχυνση προσλήψεων ΑΣΕΠ πριν δύο εβδομάδες με μια σειρά δικαιολογιών. Όχι στον (κεντροαριστερό) Συνήγορο του Πολίτη, μια κατεξοχήν συναινετική διαδικασία, όπως το επιτάσσει και το Σύνταγμα. Όχι στη βελτίωση του πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που μας κοστίζει και πρόστιμα από την ΕΕ κάθε χρόνο. Όχι στον μηχανισμό αύξησης βασικού μισθού που διασφαλίζει τη μη μείωσή του, Όχι, για την ακρίβεια ''παρών'', στις βελτιώσεις στον δικαστικό χάρτη που ζητούσε ο ίδιος ο δικηγορικός σύλλογος. Πράγμα που προκάλεσε και την αντίδραση του δικηγορικού συλλόγου. Στο τελευταίο, δε, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ναι. Δηλαδή, δεν μιλάμε απλά για πράσινο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάτι χειρότερο, αφού φτάνει στο σημείο να αρνείται τροπολογίες στις οποίες ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ΝΑΙ».Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την έγκριση της κοινωνίας στο προγραμματικό του σχέδιο και όχι της ΝΔ

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς τόνισε:

«Στη δημοκρατία είναι διακριτός ο ρόλος της κυβέρνησης από αυτόν της αντιπολίτευσης. Το κατανοεί αυτό η κυβέρνηση; Αντί να μετρά τα ''όχι'' του ΠΑΣΟΚ, ας αρχίσει να μετρά τις επιπτώσεις των αδιέξοδων πολιτικών της στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα είναι προσφορότερο για το έργο της.

Τα κυβερνητικά ''όχι'' στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον κοινωνικό διάλογο.Τα κυβερνητικά ''όχι'' στη μείωση του ΦΠΑ εν μέσω της ραγδαίας ακρίβειας, που έχει καταδικάσει τους Έλληνες πολίτες στην προτελευταία αγοραστική δύναμη πανευρωπαϊκά.Τα κυβερνητικά ''όχι'' στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που πλήττει τη νέα γενιά».

Προειδοποίησε, δε, ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αποδομεί κάθε κυβερνητική απόφαση που είναι εις βάρος των πολιτών και καλό θα ήταν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μαρινάκης να αποφεύγουν μνημειώδεις αλαζονικές και αυταρχικές προσεγγίσεις όπως ότι τα ''όχι'' του ΠΑΣΟΚ στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ''όχι'' στον ελληνικό λαό. Δεν έχουν, εξάλλου, καμία σχέση με τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας» για να καταλήξει:

«Οι πολίτες θέλουν μια άλλη διακυβέρνηση. Με άλλο ύφος, άλλο ήθος και άλλη κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την έγκριση της κοινωνίας στο προγραμματικό του σχέδιο και όχι της Νέας Δημοκρατίας».

Ενώ απαντώντας στον κ. Ρωμανό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία ως συνήθως δεν απαντά επι της ουσίας αλλά με συνθήματα. Είναι φανερό πως έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και την τοξικότητα αντί του δημοκρατικού διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού. Δεν διόρθωσε το πρωινό της ολίσθημα να ταυτίσει την πολιτική της με τον ελληνικό λαό και να ποινικοποιήσει τη διαφορετική άποψη. Προφανώς δεν θα την ακολουθήσουμε στον κατήφορο».

Διαμαντοπούλου: Η συναίνεση ξεκινά από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «η συναίνεση δεν είναι ένα παζάρι. Έχει πολιτικό υπόβαθρο και απαιτεί και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι επένδυσε στην πολιτική επικοινωνία εναντίον του ΠΑΣΟΚ με αφορμή ψηφοφορίες στη Βουλή και την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη, και απαρίθμησε:

Στην ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ ψήφισε 36 από τα 66 άρθρα και διαφώνησε επί της ουσίας σε θέματα που αφορούν την αξιοκρατική και όχι μόνο την αντικειμενική επιλογή. Προφανώς και έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση ως αντιπολίτευση.Η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απολογισμό του σημερινού Συνηγόρου του Πολίτη στη Βουλή και μετά να ακολουθήσει η ψήφιση του νέου Συνηγόρου. Η ΝΔ δεν το δέχτηκε.Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για το θέμα της χρηματοδότησης των «Σπαρτιατών», θα πρέπει και η κυβέρνηση να μπαίνει στη διαδικασία αποδοχής προτάσεων της αντιπολίτευσης.

Για να καταλήξει η κα Διαμαντοπούλου: «Η συναίνεση δεν είναι μια διαδικασία για να εκτεθεί ο αντίπαλος και έχει συγκεκριμένες αρχές και σε αρκετές χώρες οργανωμένους θεσμούς. Η συναίνεση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα ξεκινά από την κυβέρνηση. Απαιτεί χρόνο, ωρίμανση και αμοιβαίους συμβιβασμούς. Δεν είναι μια μονομερής διαδικασία όπου κατατίθεται πρόταση για νόμο ή για άτομο και η αντιπολίτευση πρέπει να απαντήσει με ένα ''ναι'' ή ένα ''όχι''. Αυτό είναι εκβιασμός για επικοινωνιακούς λόγους. Η συναίνεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται περιπτωσιολογικά επικεντρώνοντας στις διαφωνίες και θεωρώντας αυτονόητες τις συμφωνίες».

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης (ΑΝΤ1) επέκρινε το σύστημα με το οποίο θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αυτό που είδαμε να συμβαίνει σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων την προηγούμενη εβδομάδα από τη μεριά της κυβέρνησης είναι κάτι το οποίο δημιουργεί προβληματισμό για πράγματα που έχουν κατοχυρωθεί για δεκαετίες στην πατρίδα μας. Κορυφαίο όλων είναι ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε, και πανηγύριζαν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπολογίζεται όχι από τους κοινωνικούς εταίρους, όχι από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά από έναν αλγόριθμο».

Με αυτόν τοντρόπο, πρόσθεσε ο βουλευτής, «παραβιάζονταιλογικές οι οποίες υπάρχουν για δεκαετίεςκαι κυρίως έρχονται στην Ελλάδα ωςευρωπαϊκή οδηγία. Εμείς θέλουμε οικοινωνικοί εταίροι ελεύθερα νααποφασίζουν, να διαπραγματεύονται καινα καταλήγουν».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρινάκης, ΠΑΣΟΚ, Τρικούπη,marinakis, pasok, trikoupi