Παπακαλιάτης, ο «εραστής με τη βερμούδα» και η αλλεργία στην κριτική

Όταν τα πολιτικά ήθη μεταφέρονται αυτούσια στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ναι, αυτοί οι καλλιτέχνες που ειρωνεύονται συνεχώς τους πολιτικούς και δήθεν αποστρέφονται τις μεθόδους τους, επιδόθηκαν προ ημερών στον πιο άγριο καυγά, με αφορισμούς και καταδίκες, μετά από μια ανάρτηση της τηλεκριτικού Πόπης Διαμαντάκου για το υποκριτικό ταλέντο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Συνοψίζω: η έμπειρη τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου, με αφορμή την τρίτη σεζόν της επιτυχημένης σειράς Maestro στο Netflix, ισοπέδωσε τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή

Χριστόφορο Παπακαλιάτη. Παρότι μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη σειρά και το καστ που επέλεξε, τόνισε πως το μοναδικό ελάττωμα του Maestro ήταν η ερμηνεία του Παπακαλιάτη και ότι προβάλλει σαν τον ατάλαντο «εραστή με τη… βερμούδα».


«...Όμως επιμένει να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο ο ίδιος ο Χριστόφορος, αλλά ως ηθοποιός είναι ατάλαντος. Όλα τα καλά έχει και πολλά μπορεί να κάνει, τον ηθοποιό όμως όχι. Κι επειδή διαλέγει τους καλύτερους, δίπλα τους δείχνει ακόμη χειρότερος. Είναι τόσο κρίμα!!! Ενώ απόλαυσα τη σειρά, τέλεια για χάζι τις βροχερές ημέρες, μου ήταν αφόρητες οι σκηνές που εμφανιζόταν. Ειδικά με τις βερμούδες… και να υποδύεται και τον εραστή. Ο εραστής με τη βερμούδα – βολική στη ζέστη, αλλά δεν του πάει, πως να το κάνουμε… Τι να πω!!!», έγραψε.

Ακολούθησε ένας ποταμός σεξιστικών και υποτιμητικών σχολίων για την τηλεκριτικό. Ναι, αυτοί οι καλλιτέχνες που υποτίθεται ότι αποστρέφονται τον σεξισμό και τους πολιτικούς καυγάδες είπαν τα χειρότερα λόγια για μια δημοσιογράφο που η δουλειά της εξ ορισμού είναι να κρίνει το καλλιτεχνικό έργο. Ο ηθοποιός του Maestro  Ορέστης Χαλκιάς δήλωσε υποτιμητικά για την Πόπη Διαμαντάκου «Δεν την ξέρω την κυρία αυτή». Η πρωταγωνίστρια Κλέλια Ανδριολάτου απάντησε ισοπεδωτικά «Όποιος δεν θέλει να δει το «Maestro», ας μην το δει». Ο Αιμίλιος Χειλάκης δήλωσε «Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα για τον Χριστόφορο». Η Νένια Μεντή απάντησε περιφρονητικά «Δεν με ενδιαφέρουν οι τηλεκριτικοί». «Γιατί να ασχοληθώ με αυτήν;...» δήλωσε ο Φάνης Μουρατίδης. Η Μαρία Σολωμού δεν καταδέχτηκε επίσης να αναφέρει το όνομα της τηλεκριτικού: «τι μας προτείνει η συγκεκριμένη κυρία; Αλλαγή στη βερμούδα;».

Να που η δυσανεξία στην κριτική αφορά ΚΑΙ τον καλλιτεχνικό κόσμο. Οι κριτές των πάντων αρνούνται να κριθούν. Αλλά και ο σεξισμός ξεχειλίζει. Οι επιθέσεις στην τηλεκριτικό Πόπη Διαμαντάκου είχαν μια γεύση από τον πρωτογονισμό των αντιδικιών του πολιτικού κόσμου. Κανένας σεβασμός στη διαφορετική άποψη, ισοπεδωτική κριτική ειδικά επειδή πρόκειται για «κυρία» -μα τόσο σεξιστές; Οι καλλιτέχνες νομίζουν ότι μπορούν να είναι άτεγκτοι κριτές (ειδικά για πολιτικούς) αλλά αντιδρούν σαν μέλη άγριας φυλής όταν πιστεύουν ότι κάποιος τους επιτίθεται, ακόμη κι αν είναι ο ειδικός με την πένα του.

Το «Maestro» είναι μια συμπαθητική σειρά και δεν είναι τυχαίο ότι προβάλλεται στο Netflix. Έχει εκπληκτική φωτογραφία και σκηνικά και έκανε τον πλανήτη να ονειρεύεται ένα καλοκαιρινό ταξίδι στους Παξούς. Ο Παπακαλιάτης απέδειξε ότι έχει το χάρισμα να φτιάχνει ελκυστικές, ελαφριές ιστορίες αγάπης, που αγγίζουν το διεθνές κοινό. Η ιστορία του είναι όμορφη, στέλνει μηνύματα, ευκολοχώνευτη, με καλούς ηθοποιούς: Καβογιάννη, Ανδριολάτου, Μουρατίδης, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ η Χάρις Αλεξίου κατέπληξε παίζοντας ένα κομμάτι του υπέροχου και πολυτάλαντου εαυτού της.

Αυτό που ενόχλησε στην κριτική της Διαμαντάκου είναι αν ο Παπακαλιάτης πρέπει να επιμένει να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον ρόλο του μοιραίου εραστή. Πείραξε πολύ και η φράση της για τον «εραστή με τη βερμούδα», που όντως ο Παπακαλιάτης δεν αποχωρίζεται στη σειρά. Προσωπικά τον βρήκα κάπως ελκυστικό ακόμη και με τη βερμούδα του, έναν αδέξιο πρωταγωνιστή. Είχε κάτι από τον Νευρικό Εραστή (Annie Hall) του Γούντι Άλεν, όπου ο σκηνοθέτης είναι ένα σπαστικό και νευρωτικό πρόσωπο, που ωστόσο είναι ικανό να σκηνοθετήσει και να εκφράσει τη μεγαλύτερη δυνατή τρυφερότητα.

Γούστα είναι αυτά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λόγο για ισοπεδωτικές επιθέσεις και κανιβαλισμό από έναν καλλιτεχνικό κόσμο που υποτίθεται ότι αυτό ακριβώς αποστρέφεται στην πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα