Παπανικολάου: Η μετατόπιση του νησιού έχει τελειώσει -Υπήρχε κίνδυνος αν συνεχιζόταν το φούσκωμα

Για την πορεία των δονήσεων στις Κυκλάδες μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου.

«Η μετατόπιση του νησιού με τα 4 εκ. έχει τελειώσει εδώ και ένα μήνα», είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκανά. «Είναι το φούσκωμα που έγινε το φθινόπωρο και χειμώνα τώρα μέχρι αρχές Ιανουαρίου που είχαμε μικρούς ηφαιστειακούς σεισμούς. Το ξέραμε. Αυτό θα ήταν μήνυμα για μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη

αν συνεχιζόταν και οι σεισμοί ανέβαιναν πιο πάνω και άνοιγε περισσότερο», εξήγησε.

Δημήτρης Παπανικολάου: Το 2011 το έδαφος είχε σηκωθεί συνολικά 50 εκατοστά

Υπογράμμισε πώς όταν το 2011 είχε γίνει σημαντική δραστηριότητα στον πυθμένα του ηφαιστείου και όπως έδειξαν οι μετρήσεις, συνολικά το έδαφος είχε σηκωθεί τότε 50 εκατοστά. «Από το 2011 παρακολουθούμε την εξέλιξη. Είναι απόλυτα αναμενόμενο, όποτε έχουμε ηφαιστειακούς σεισμούς στο βάθος ανάμεσα στο μάγμα και στον ηφαιστειακό κλοιό, συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.

«Και στο Κολούμπο πήγαν να γίνουν τέτοιοι ηφαιστειακοί σεισμοί για μερικές εβδιμάδες και σταμάτησαν. Στο Κολούμπο δεν έχουμε αυτη τη στιγμή ούτε μικρούς σεισμούς, ούτε μεγάλους », είπε επίσης.

«Δεν με ανησυχεί καθόλου το θέμα ηφαιστειακής έκρηξης ούτε στο Κολούμπο ούτε στην Καμμένη»

«Καλά κάνουμε και βάζουμε παλιρροιογράφους για να ξέρουμε αν θα γίνει κάποιο μικρό τσουνάμι» είπε προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν με ανησυχεί καθόλου το θέμα ηφαιστειακής έκρηξης ούτε στο Κολούμπο ούτε στην Καμμένη, έγινε ό,τι έγινε μια μικρή διέγερση, τα 4 εκατοστά τελείωσαν, τουλάχιστον έτσι φαίνεται».

Σημείωσε ότι «η διαδικασία της κίνησης του μάγματος στο βάθος που προσπαθεί να ανέβει πάνω στην επιφάνεια είναι αυτή που δίνει τους σεισμούς». Συνήθως αυτες οι διαδικασίες κρατάνε μήνες και αυτό είναι το πρόβλημα για τους κατοίκους γιατί πρέπει να συμβιώσουν με το φαινόμενο.

Ανέφερε ότι οι διαστάσεις του ρήγματος της Ανύδρου είναι μεγάλες και κάποια στιγμή αυτό μπορεί να σπάσει και να δώσει έναν σεισμό μέχρι 6 ρίχτερ. Είπε ότι το ρήγμα της Αμοργού δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις τεράστιες τεκτονικές ενέργειες που χρειάζεται να τις συγκεντρώσει και να δώσει έναν ισχυρό σεισμό. «Να φοβόμαστε για τους υπαρκτούς κινδύνους» τόνισε τέλος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παπανικολάου, -Υπήρχε,papanikolaou, -ypirche