Παρακολουθήσεις: Κίνηση εντυπωσιθηρίας από την αντίπολίτευση -Ζητούν να δώσει εξηγήσεις η Αδειλίνη στην επιτροπή Θεσμών

Αίτημα με το οποίο ζητούν να διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το πόρισμα για τις παρακολουθήσεις, στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατέθεσαν πριν από λίγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι πληροφορίες του iefimerida.gr για τις παρασκηνιακές συζητήσεις στα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,

Πλεύση) και το τετ α τετ Ανδρουλάκη-Φάμελλου χθες, στο περιστύλιο της Βουλής.

Η όλη διαδικασία κινήθηκε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία από το βήμα της Ολομέλειας ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση της. Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και τηλεφωνήματα με την πρόεδρο της Πλεύσης να μιλά με τους κ.κ. Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ), Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ), Κουτσούμπα (ΚΚΕ) και Χαρίτση (Νέα Αριστερά). Το ΚΚΕ πάντως κατέθεσε ήδη ξεχωριστό αίτημα.

“Μετά την πρόταση μου στην ολομέλεια να συγκληθεί η θεσμών και να διαβιβαστούν το πόρισμα, τα στοιχεία της δικογραφίας, οι μαρτυρίες και κάθε αποδεικτικό μέσο, εκφράστηκε στην ολομέλεια την ομόθυμη υποστήριξη. Μετά τις δημόσιες δηλώσεις, επικοινώνησα προσωπικά με τους αρχηγούς των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η σύγκλισή της και εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθεται αυτή τη στιγμή αιτήματα από 5 ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή και να διαβιβαστεί το πόρισμα”, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της και πρόσθεσε: “να κληθεί ενώπιον της επιτροπής η κ. Αδειλινη και να εξεταστεί από μέλη της επιτροπής”.

Οι αστερίσκοι

Ωστόσο, το να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, πέραν του γεγονότος ότι η βουλή σταματά τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές- επομένως η όποια συζήτηση αναμένεται να κινηθεί από τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Και επί της ουσίας όμως, προκύπτουν ζητήματα θεσμικής λειτουργίας της Βουλής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την πλειοψηφία, ο Κανονισμός της Βουλής, δίνει μεν τη δυνατότητα στην επιτροπή Θεσμών με πλειοψηφία 2/5 να καταθέσει αίτημα πρόσκλησης σε αυτή δικαστικού λειτουργού, μόνο όμως για θέματα λειτουργικά της Δικαιοσύνης ή διαφάνειας. Δεν φαίνεται δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση να πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κλήση της κ. Αδειλίνη. Κατ’ επέκταση αυτού, η επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να αιτηθεί το πόρισμα με τη διαδικασία των 2/5, αν δηλαδή δεν αποτελεί πρωτοβουλία της πλειοψηφίας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑΣ αναφέρει:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής.

Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρακλουθήσεις, Κοινό, Πάγου, Θεσμών, Βουλής,paraklouthiseis, koino, pagou, thesmon, voulis