ΠΑΣΟΚ: Ο κύβος ερρίφθη, εκλογές για αρχηγό εντός του 2024 θα προτείνει ο Ανδρουλάκης

«Τώρα αρχίζει το... σκληρό ροκ». Μπορεί κανείς να μην ξέρει με ποια πλευρά είναι ο Κώστας Λαλιώτης στην εσωκομματική αναμέτρηση, αλλά την φράση του χρησιμοποιεί κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για να περιγράψει τις διαθέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει εκλογές

για την ηγεσία εντός του 2024 και όχι το 2025. Αυτή η λογική επικράτησε της καταστατικής πρόβλεψης, στην οποία όμνυε η Χ. Τρικούπη εξαρχής, καθώς το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, δεν επιτρέπει την μακρόσυρτη διαδικασία εσωστρέφειας.  

Το ερώτημα τώρα είναι πότε ακριβώς. Ο Χάρης Δούκας έχει προτείνει στις 3 και 10 Νοεμβρίου, αφού προηγηθεί συνδιάσκεψη. Άλλοι εκτιμούν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα προτείνει τέλη του χρόνου (τέλη Νοεμβρίου με Δεκέμβριο) και άλλοι ότι θα αιφνιδιάσει, προτείνοντας προσφυγή στη βάση αρχές φθινοπώρου, ήτοι τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχει, τέλος και μια μικρή μερίδα που θεωρώντας απρόβλεπτο τον Ν. Ανδρουλάκη δεν αποκλείει και άλλου είδους εκπλήξεις.

Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Μετά το αρχικό μούδιασμα από την συνέντευξη του Χάρη Δούκα στην Καθημερινή, όπου δήλωνε παρών, οι παίκτες στήνονται στην εσωκομματική σκακιέρα.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έκανε χθες κάλεσμα συμπόρευσης, δηλώνοντας σαφώς πως στηρίζει τον δήμαρχο Αθηναίων, βάζοντας πίσω τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Ο… αρραβώνας Δούκα-Χριστοδουλάκη είναι απόρροια πολλών μυστικών συναντήσεων του τελευταίου διαστήματος και αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα με σχετική φωτογραφία.

Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η δυναμική που αναπτύσσει πλέον ο Χάρης Δούκας είναι αξιοσημείωτη, μετά και το άθροισμα της οργανωτικής δύναμης που διαθέτει ο βουλευτής Αττικής και τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Η στρατηγική του επιτελείου του δημάρχου Αθηναίων κλιμακώνεται με συγκεκριμένη στόχευση: Αρχικά, ήταν η βόμβα Δούκα με την συνέντευξή του στην Καθημερινή, με την οποία, ουσιαστικά δήλωσε παρών στην κούρσα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησε η επιστολή του προχθές με την οποία έθεσε τον οδικό χάρτη των διαδικασιών, προλαμβάνοντας τον Ν. Ανδρουλάκη και χθες η συμμαχία με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ταυτόχρονα, ο Χάρης Δούκας συναντά διαρκώς στελέχη του κόμματος (βουλευτές, μέλη της ΚΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου). «Δεν σημαίνει ότι όσους βλέπει τάσσονται μαζί του, αλλά δημιουργεί κλίμα συνεννόησης για την επόμενη ημέρα» λένε συνεργάτες του.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ετοιμάζεται μεθοδικά για την σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή. Ο ίδιος ήταν στις Βρυξέλλες για την προσύνοδο του S&D ενώ απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση για τον «αρραβώνα» Δούκα-Χριστοδουλάκη. Ανεπίσημα, στην Χ. Τρικούπη απαντούν πως οι εσωκομματικοί στρατοί δεν μεταφέρονται μηχανιστικά και πως οι αμφισβητίες Ανδρουλάκη, βιάζονται και θα αποτύχουν.

«Αυτοί τελικά δουλεύουν για τον Ανδρουλάκη» λένε συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μνημονεύοντας την έλλειψη ενιαίου πόλου εκ μέρους των αμφισβητιών αλλά και μια σειρά λαθών τακτικής που τους καταλογίζουν, όπως το γεγονός ότι ο κ. Δούκας θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσαρέσκεια του κοινού που τον ψήφισε για δήμαρχο Αθηναίων, ότι στην ουσία το επιτελείο του δεν είναι συμπαγές αλλά αλληλοσυγκρουόμενο, ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ θα προβληματιστεί έντονα με το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπείται ο αρχηγός του στη Βουλή κ.ο.κ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να έχει επίσης στο μυαλό του τον ανασχηματισμό σε κυβέρνηση και κόμμα. Αλλαγές θα γίνουν στην θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ (ο Ανδρ. Σπυρόπουλος φέρεται να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του) αλλά και στα κοινοβουλευτικά όργανα. Στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Μανιάτης εξελέγη αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος και θα διατηρήσει (τουλάχιστον ως τις εσωκομματικές εκλογές) την θέση και του επικεφαλής της  ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, που ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται στο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας και η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και την ανοδική πορεία που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια» ανέφερε η Χ. Τρικούπη σε θριαμβευτικούς τόνους, στοχεύοντας τους αμφισβητίες Ανδρουλάκη αλλά (εμμέσως) και τον Νίκο Παπανδρέου ο οποίος επεδίωκε να γίνει ο ίδιος επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρώτος σε ψήφους.

Τι θα κάνει ο Γερουλάνος

Στον αντίποδα, ο Παύλος Γερουλάνος, για τον οποίο προεξοφλούν όλοι πως θα είναι υποψήφιος, εμμένει σταθερά στην άποψη να προηγηθούν οι πολιτικές και να ακολουθήσουν τα πρόσωπα. Ως προς το χρονοδιάγραμμα δεν έχει κανένα πρόβλημα, αν και εκτιμά ότι δεν πρέπει να κακοφορμίσει η πληγή που άνοιξε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού όμως υπάρχει σαφές πρόταγμα, το προς τα πού πρέπει να πορευτεί η παράταξη. «Όσο οδηγούμαστε στην ονοματολογία χάνουμε την ουσία της συζήτησης, που πρέπει να γίνει τώρα και αυτό είναι τι πρέπει να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ για να πάει μπροστά», λέει και προσθέτει πως «αν δεν καταλάβουμε πως πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στο ΠΑΣΟΚ για να υπηρετήσουμε αυτή την αλλαγή τότε όσους προέδρους και να αλλάξουμε σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται ο κόσμος να ανταποκριθεί στις ιδέες μας, στις προτάσεις μας και στη διάθεσή μας να φέρουμε τις προτάσεις μας στην εξουσία».

Τι θα κάνει ο Μιχάλης Κατρίνης

Αυξάνονται επίσης όσοι διερωτούνται τι θα πράξει ο Μιχάλης Κατρίνης, εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι. Ο ίδιος αποφεύγει σταθερά να τοποθετηθεί και μάλλον δεν θα το πράξει - ξεκαθαρίζοντας τι θα κάνει - παρά μετά την Κεντρική Επιτροπή και το κλίμα που θα έχει δρομολογηθεί. «Δεν αλλάζει ο ρους της πολιτικής ιστορίας μόνο με τις αλλαγές προσώπων» λέει και υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να προηγηθεί «μία σοβαρή πολιτική συζήτηση για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, για το τι δεν πήγε καλά, για το ποιους εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, σε ποιους απευθύνεται, με ποιους δεν είναι». Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι πάντως υπέρ της συμπόρευσης των κομμάτων της κεντροαριστεράς, ως προϋπόθεση να διεκδικήσει την εξουσία. «Δεν συμβιβάζομαι με κόμμα του 13% ή του 15%» είπε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση ΚΟ-Πολιτικού Συμβουλίου,  προτάσσοντας την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».

Ο Χρηστίδης καταθέτει οδικό χάρτη στην ΚΕ

Ο Παύλος Χρηστίδης από την πλευρά του, δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Δηλώνει «πρώτα η Ελλάδα και οι Έλληνες, μετά το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια οι φιλοδοξίες του καθενός από εμάς» αφήνοντας έμμεσες αιχμές για τους επισπεύδοντες. Δηλώνει δε πως την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα καταθέσει οδικό χάρτη για τη διεύρυνση της παράταξης. «Εγώ δεν πιστεύω στα μικρά και κλειστοφοβικά κόμματα, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο κόμμα, το οποίο είναι κόμμα - παράταξη. Και πιστεύω ότι αυτό που διακυβεύεται και την Κυριακή αλλά και όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ο οδικός χάρτης ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς με συγκεκριμένα βήματα».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου που έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Ανδρουλάκη αποφεύγει να πει αν θα είναι η ίδια υποψήφια. Δηλώνει ωστόσο πως «όταν είναι να ξεκινήσει η όλη διαδικασία, μπορώ να γυρίσω όλη την Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι τη νότια Κρήτη, μέχρι τη Γαύδο» αλλά και πως δεν είναι λαγός κανενός, ούτε του Χάρη Δούκα.

Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα πράξει η Μιλένα Αποστολάκη που ζητά νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και κατόπιν να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον της παράταξης.

Τέλος, κάποιοι διαχέουν και άλλα ονόματα ως πιθανών υποψηφίων, όπως της… συνήθους ύποπτης Άννας Διαμαντοπούλου, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.  

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα